![]() |
|
Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html) +----- Wątek: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej (/thread-1254.html) |
Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 14.07.2014 Cytat:Zmniejsz o połowę minimalną liczbę napisanych postów.Jak rozumiem początkowo było 200? I to był dobry warunek (jako minimum - w przypadku kandydatury na Prezydenta i 300 byłoby OK) i nie 10 tygodni, a 3 miesiące obywatelstwa w RB. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 14.07.2014 Co do postów, to szczerze mówiąc teraz nie wiem, która propozycja jest lepsza. Natomiast co do 3 miesięcy, to jest to zbyt duże wymaganie moim zdaniem. 10 tygodni jest OK. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 14.07.2014 Cytat:Co do postów, to szczerze mówiąc teraz nie wiem, która propozycja jest lepsza.Mówimy o najwyższym urzędzie w państwie, o nieograniczonym dostępie do panelu administracyjnego - i o możliwościach narobienia ogromnych szkód. 200 postów to absolutne minimum... 300 byłoby OK. Nie wiem czy 3 miesiące to dużo - kandydat na Prezydenta powinien być obywatelem RB przez dłuższy czas - wszak RB ma już około 8 miesięcy. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 14.07.2014 No może masz rację, przynajmniej co do tych postów. Bo kryterium długości posiadania obywatelstwa moim zdaniem nie powinno być wygórowane. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 14.07.2014 Cytat:[quote author="AndrzejSwarzewski"]Co do postów, to szczerze mówiąc teraz nie wiem, która propozycja jest lepsza.Mówimy o najwyższym urzędzie w państwie, o nieograniczonym dostępie do panelu administracyjnego - i o możliwościach narobienia ogromnych szkód. 200 postów to absolutne minimum... 300 byłoby OK. Nie wiem czy 3 miesiące to dużo - kandydat na Prezydenta powinien być obywatelem RB przez dłuższy czas - wszak RB ma już około 8 miesięcy.[/quote] A ja się nie zgadzam z taką ilością postów - a co jeżeli ktoś nie nabija licznika, tylko, użyję chyba znanego Ci Krzysiu hasła, stawia na jakość? 200 to byłoby moim zdaniem za dużo. Trzy miesiące to dużo - ja popieram wersję o 10 tygodniach. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 14.07.2014 Cytat:A ja się nie zgadzam z taką ilością postów - a co jeżeli ktoś nie nabija licznika, tylko, użyję chyba znanego Ci Krzysiu hasła, stawia na jakość? 200 to byłoby moim zdaniem za dużo.Tylko jak zmierzyć "jakość"? Można ją ocenić, ale zmierzyć się nie da. Natomiast 200 czy nawet 300 postów dla ubiegającego się o najwyższy urząd w państwie to nie jest jakaś wielka granica. Ale może inaczej (bo z ta jakością trochę racji masz) - a co myślicie o warunku pełnienia przynajmniej przez jedną kadencję jakiś innych funkcji w państwie? Cytat:Trzy miesiące to dużo - ja popieram wersję o 10 tygodniach.Tutaj nie będę się kłócił - 10 tygodni czy 13 tygodni w sumie niewielka różnica. Natomiast nasuwa mi się co innego - skoro jednocześnie zmieniana jest Konstytucja i wchodzi funkcja wiceprezydenta to uważam, że w takiej sytuacji kandydat na prezydenta powinien zadeklarować kto będzie jego wiceprezydentem przed wyborami. Jako obywatel chce głosować świadomie - nie chcę mieć sytuacji gdy głosując np. na Swarzewskiego nie wiem o tym, że wybieram wiceprezydenta Kaniewskiego (bo to może zaważyć na moim głosie gdybym wiedział). Chcę mieć jasność zanim dokonam wyboru i oddam głos - nie chcę mieć wiceprezydenta wprowadzanego "tylnymi drzwiami". Uważam, że ujawnienie wiceprezydenta jest elementarną uczciwością wobec obywatela zanim odda głos. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 14.07.2014 Cytat:Ale może inaczej (bo z ta jakością trochę racji masz) - a co myślicie o warunku pełnienia przynajmniej przez jedną kadencję jakiś innych funkcji w państwie?No to już byłaby znaczna przesada i konieczność wcześniejszych układów, żeby zostać prezydentem. Cytat:Natomiast nasuwa mi się co innego - skoro jednocześnie zmieniana jest Konstytucja i wchodzi funkcja wiceprezydenta to uważam, że w takiej sytuacji kandydat na prezydenta powinien zadeklarować kto będzie jego wiceprezydentem przed wyborami. Jako obywatel chce głosować świadomie - nie chcę mieć sytuacji gdy głosując np. na Swarzewskiego nie wiem o tym, że wybieram wiceprezydenta Kaniewskiego (bo to może zaważyć na moim głosie gdybym wiedział). Chcę mieć jasność zanim dokonam wyboru i oddam głos - nie chcę mieć wiceprezydenta wprowadzanego "tylnymi drzwiami". Uważam, że ujawnienie wiceprezydenta jest elementarną uczciwością wobec obywatela zanim odda głos.Już istnieje coś takiego jak wiceprezydent. Obecnie jedyną osobą, która sprawowała tą funkcję był Kristian Iversen. Uważam, że wybór ten był właściwy. Jest to osoba nieuwikłana w żadne skandale, ani większe układy (no bo mniejsze układy to są zawsze, nie ma co się oszukiwać), a przy tym aktywna i pracowita. Dodatkowo, nie z mojego środowiska polityczno-towarzyskiego. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 14.07.2014 Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Ale może inaczej (bo z ta jakością trochę racji masz) - a co myślicie o warunku pełnienia przynajmniej przez jedną kadencję jakiś innych funkcji w państwie?No to już byłaby znaczna przesada i konieczność wcześniejszych układów, żeby zostać prezydentem.[/quote] Ale dlaczego "układów"? Raczej chodzi mi o to aby osoba dopuyszczona do pełnienia najwyższego urzedu w państwie została w pewien sposób sprawdzona podczas pełnienia obowiązków na niższym stanowisku w państwie. Gdzie tu przesada? Raczej dość normalna rzecz, że zanim zaczniesz pełnić najwyższe funkcje kierownicze to należałoby się sprawdzić na niższych szczeblach. Cytat:Już istnieje coś takiego jak wiceprezydent. Obecnie jedyną osobą, która sprawowała tą funkcję był Kristian Iversen. Uważam, że wybór ten był właściwy. Jest to osoba nieuwikłana w żadne skandale, ani większe układy (no bo mniejsze układy to są zawsze, nie ma co się oszukiwać), a przy tym aktywna i pracowita. Dodatkowo, nie z mojego środowiska polityczno-towarzyskiego.Ależ ja akurat nie mam żadnych zastrzeżeń do Kristiana - jednak pisząc ordynację wyborczą trzeba spojrzeć nieco szerzej na zagadnienie. Nie tylko na jeden przykład i to w sumie nie będący zbyt długim epizodem w RB - akurat wyszło dobrze, ale czy zawsze tak musi być? Uważam, ze ujawnienie swojego wiceprezydenta jest jak najbardziej uczciwe wobec głosującego obywatela. Co w tym złego i co w tym trudnego do realizacji? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 14.07.2014 Cytat:Gdzie tu przesada? Raczej dość normalna rzecz, że zanim zaczniesz pełnić najwyższe funkcje kierownicze to należałoby się sprawdzić na niższych szczeblach.Ale jesteśmy państwem demokratycznym, a nie korporacją. Jeśli ludzie będą woleli kogoś znikąd, to mają prawo do takiego wyboru. Cytat:Ależ ja akurat nie mam żadnych zastrzeżeń do Kristiana - jednak pisząc ordynację wyborczą trzeba spojrzeć nieco szerzej na zagadnienie. Nie tylko na jeden przykład i to w sumie nie będący zbyt długim epizodem w RB - akurat wyszło dobrze, ale czy zawsze tak musi być?No ale tego nie trzeba od razu do ustawy wpisywać. Jeśli ktoś będzie akurat chciał być uczciwym w stosunku do wyborców, to poda proponowanego wiceprezydenta. Poza tym, nie zawsze ktoś taki w ogóle musi być. No, ale też nie ma w ujawnianiu wiceprezydenta nic złego, poza częstą nieprzewidywalnością w mikronacjach. Co jeśli akurat osoba, którą się wskazało nie będzie mogła pełnić tych obowiązków? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 14.07.2014 Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Gdzie tu przesada? Raczej dość normalna rzecz, że zanim zaczniesz pełnić najwyższe funkcje kierownicze to należałoby się sprawdzić na niższych szczeblach.Ale jesteśmy państwem demokratycznym, a nie korporacją. Jeśli ludzie będą woleli kogoś znikąd, to mają prawo do takiego wyboru.[/quote] Niestety demokracja nie jest ustrojem idealnym i państwo musi w pewien sposób być zabezpieczone przed sytuacjami '"człowieka znikąd". Powiem - szczerze, jeśli nie będzie sensownego zabezpieczenia bezpieczeństwa państwa (czyli naszego najwyższego dobra) w tej materii to osobiście nie poprę projektu. Cytat:No, ale też nie ma w ujawnianiu wiceprezydenta nic złego, poza częstą nieprzewidywalnością w mikronacjach. Co jeśli akurat osoba, którą się wskazało nie będzie mogła pełnić tych obowiązków?No zaraz - ale po to Prezydent i Wiceprezydent, aby jeden z nich mógł. Jak ktoś wie, że w najbliższych miesiącach nie będzie mógł poświęcić czasu to po co się pcha na stołek? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 14.07.2014 Cytat:Niestety demokracja nie jest ustrojem idealnym i państwo musi w pewien sposób być zabezpieczone przed sytuacjami '"człowieka znikąd". Powiem - szczerze, jeśli nie będzie sensownego zabezpieczenia bezpieczeństwa państwa (czyli naszego najwyższego dobra) w tej materii to osobiście nie poprę projektu.Żaden ustrój nie jest idealny. Demokracja także, w tym się zgodzę. Aczkolwiek takie ograniczanie demokracji niewiele pomoże. Jeśli jakiś kraj będzie chciał obsadzić swojego agenta na stanowisku prezydenta to nawet 300 postów, stołek ministerski i 3 miesiące nie są w stanie tego zmienić. Tu trzeba zdać się po prostu na mądrość ludu. A co do popierania lub niepopierania projektu- nikogo zmuszać nie będę. To kwestia indywidualnych sumień Kolegów Parlamentarzystów i poczucia odpowiedzialności za przyszłość kraju. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014 W każdym razie proponuję aby głosowanie tak sformułować żeby głosować osobno nad zmienionym systemem wyborów parlamentarnych oraz osobno za ewentyalnymi zmianami sytemu wybierania Prezydenta. Tak aby jedna z inicjatyw nie "przepadała" przez niechęć do drugiej. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Cytat:W każdym razie proponuję aby głosowanie tak sformułować żeby głosować osobno nad zmienionym systemem wyborów parlamentarnych oraz osobno za ewentyalnymi zmianami sytemu wybierania Prezydenta. Tak aby jedna z inicjatyw nie "przepadała" przez niechęć do drugiej.OK, nie ma problemu. Jak widzę debata jeszcze trwa, także z głosowaniem jeszcze trochę poczekamy (ale już dziś się rozpocznie). Cytat:Tylko jak zmierzyć "jakość"? Można ją ocenić, ale zmierzyć się nie da. Natomiast 200 czy nawet 300 postów dla ubiegającego się o najwyższy urząd w państwie to nie jest jakaś wielka granica.No właśnie nie da się za bardzo ocenić jakości w sposób urzędowy. Ocenę taką za to podejmie tak czy siak wyborca. Ja wolę po prostu nie przymuszać kandydata do bezsensownego klepania w klawiaturę. Cytat:Ale może inaczej (bo z ta jakością trochę racji masz) - a co myślicie o warunku pełnienia przynajmniej przez jedną kadencję jakiś innych funkcji w państwie?Tym sposobem eliminujemy ludzi spoza "elyty". Ja w tym miejscu zgodzę się z Andrzejem. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Cytat:W każdym razie proponuję aby głosowanie tak sformułować żeby głosować osobno nad zmienionym systemem wyborów parlamentarnych oraz osobno za ewentyalnymi zmianami sytemu wybierania Prezydenta. Tak aby jedna z inicjatyw nie "przepadała" przez niechęć do drugiej.Jedna wynika logicznie z drugiej. Jak się wybiera konkretną partię, to można się spodziewać kogo wystawi ona na prezydenta (choć dotychczas zdaje się tylko dwukrotnie było dwóch kandydatów na ten urząd). Ale jak się wybiera kilku osobnych, indywidualnych kandydatów, to nie ma się pojęcia do jakiego wyboru dojdzie ta zróżnicowana grupa. A jednak, bądź co bądź, prezydent to głowa państwa. Wolałbym uniknąć sytuacji w której głowa państwa będzie wybierana przez mieszane towarzystwo salonu, bez decydującego głosu Narodu. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014 OK Andrzeju... czuję się częściowo przekonany, ot czasem lubię robić za "adwokata diabła", w realu i poważnych sprawach również bo to pozwala doprowadzić do rozważenia najgorszych możliwych skutków podejmowanych decyzji. Jestem oczywiście "na tak" jeśli chodzi o bezpośrednie wybory parlamentarzystów, jetem ogólnie "na tak" jeśli chodzi o wybory prezydenckie. Choć cały czas chodzą mi po głowie możliwe problemy i zagrożenia* - no to może sposobem obrony przed ewentualnymi zagrożeniami byłaby opracowana konstytucyjnie i sensownie "procedura impiczmentu"? _______________________________ *) Taki już jestem - może to skutki realowego funkcjonowania przez jakiś czas w "strefie działań wojennych"? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Cytat:Choć cały czas chodzą mi po głowie możliwe problemy i zagrożenia* - no to może sposobem obrony przed ewentualnymi zagrożeniami byłaby opracowana konstytucyjnie i sensownie "procedura impiczmentu"?Hmm, "1. Parlament Republiki Bialeńskiej może wyrazić Radzie Ministrów lub pojedynczemu Ministrowi wotum nieufności większością trzech czwartych głosów." A czy możliwość odwołania prezydenta jest konieczna? Moim zdaniem ta dwumiesięczna nietykalność głowy państwa jest tym minimalnym zachowaniem zasad Doktryny Kościńskiego. http://micropedia.wikia.com/wiki/Doktryna_Ko%C5%9Bci%C5%84skiego Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]Choć cały czas chodzą mi po głowie możliwe problemy i zagrożenia* - no to może sposobem obrony przed ewentualnymi zagrożeniami byłaby opracowana konstytucyjnie i sensownie "procedura impiczmentu"?Hmm, "1. Parlament Republiki Bialeńskiej może wyrazić Radzie Ministrów lub pojedynczemu Ministrowi wotum nieufności większością trzech czwartych głosów." A czy możliwość odwołania prezydenta jest konieczna? Moim zdaniem ta dwumiesięczna nietykalność głowy państwa jest tym minimalnym zachowaniem zasad Doktryny Kościńskiego. http://micropedia.wikia.com/wiki/Doktryna_Ko%C5%9Bci%C5%84skiego[/quote] Spokojnie, w razie czego mogę przymknąć niebezpiecznego Prezydenta na pięć dni. :wink: :wink::wink: Nie będzie miał do kogo się odwołać. :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014 Możliwość impiczmentu... potrzebna czy niepotrzebna? A jesteście pewni, że potraficie przewidzieć wszelkie możliwości "rozwoju sytuacji"? Jak uważacie, że potraficie to faktycznie jest niepotrzebna. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Cytat:Spokojnie, w razie czego mogę przymknąć niebezpiecznego Prezydenta na pięć dni.Jest na Nordacie taki przywódca, który poskarżyłby się Sarmacji i Rotrii. ![]() Cytat:Możliwość impiczmentu... potrzebna czy niepotrzebna? A jesteście pewni, że potraficie przewidzieć wszelkie możliwości "rozwoju sytuacji"? Jak uważacie, że potraficie to faktycznie jest niepotrzebna.No ja zasadniczo bardziej ufałbym instytucji głowy państwa, niż instytucji podzielonego na wiele frakcji parlamentu. Skoro, aby zostać prezydentem, trzeba będzie spełniać określone warunki, a żeby zostać posłem już nie, to lepiej będzie, jeśli Parlament nie będzie mógł zbyt łatwo odsunąć bezpośrednio wybranej władzy. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Cytat:Jest na Nordacie taki przywódca, który poskarżyłby się Sarmacji i Rotrii.Spodziewana odpowiedź: Z całym szacunkiem, ale kim Pan jest? Cytat:No ja zasadniczo bardziej ufałbym instytucji głowy państwa, niż instytucji podzielonego na wiele frakcji parlamentu. Skoro, aby zostać prezydentem, trzeba będzie spełniać określone warunki, a żeby zostać posłem już nie, to lepiej będzie, jeśli Parlament nie będzie mógł zbyt łatwo odsunąć bezpośrednio wybranej władzy.Ale z drugiej strony (to już bardziej a propos Konstytucji) możliwość blokowania w razie czego też powinna być. I stąd tak się sprzeciwiam wetu. |