Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej X Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-67.html)
+----- Wątek: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. (/thread-2492.html)

Strony: 1 2 3 4

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Kristian Arped - 10.01.2015

(10.01.2015, 17:19:06)Krzysztof Razorblade link napisał(a): W zasadzie dalsza dyskusja nie ma sensu... wystarczająco dotychczasowa pokazała "kto jest kim". To pewnie nawet cenniejsze niż sama ta ustawa, gdyby miała szanse przejść...  >Big Grin

[justify]Wystarczająco pokazała, że chcecie przeprowadzić zamach na wolności obywatelskie oraz pozbyć się swoich przeciwników w parlamencie. Pokazała, iż absolutyzm jest waszym zamiarem.[/justify]

Cytat:Poseł Abdullah Aykm.

Nie był uniewinniony czasem... i to nawet przeze mnie? ;>

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Ronon Dex - 10.01.2015

(10.01.2015, 17:50:37)Zdzisław Marlena Pytkiewicz link napisał(a): Z całym szacunkiem, towarzyszu Razorblade, ale jako obywatel bez względu na jakiekolwiek stratuty czy regulaminy mam prawo do wypowiadania się w kwestiach, które mnie dotyczą lub wpływają na ograniczenie mojej swobody. Nikt nie ma prawa do odbierania mi wolności słowa, a tym bardziej towarzysz.
Również z całym szacunkiem - nie masz Towarzyszu takiego prawa wypowiedzi na sali Parlamentarnej - dopuszczenie przez Marszałka nastąpiło po fakcie czyli nie dotyczy wcześniejszego postu, który jak słusznie zauważył Maciej powinien trafić do kosza... no chyba, że Marszałek też ma gdzieś Regulamin Parlamentu.

Natomiast jak najbardziej masz prawo do komentowania poczynań Parlamentu oraz poszczególnych posłów poza Parlamentem - nawet specjalny temat do tego jest na "Placu Zielonym".

A tak na marginesie nikt nie usiłuje ograniczać wolności obywatelom - a tylko pohamować od czynnego udziału w krajach RB wrogich, osoby które zdecydowały się (przecież całkowicie dobrowolnie) na pełnienie ważnych funkcji w RB (przez co powinni być świadomi, że jednocześnie reprezentują to v-państwo). Nie mam nic do działań "zwyczajnych obywateli" RB. To ich sprawa i ich wolność wyboru... wyboru, który powinna tylko dokonać osoba chcąca pełnić funkcje publiczne w RB czyli wybrać czy działa w RB czy w kraju/krajach wrogich RB. Bo z chwilą przyjęcia na siebie pewnych obowiązków tak naprawdę przestaje być "osoba prywatną" i czy tego chce czy nie chce reprezentuje ten kraj. A więc w czasie pełnienia funkcji i tylko w czasie gdy je pełni powinna się powstrzymywać od działań na nieprzyjaznym RB terenie.

(10.01.2015, 17:55:05)Kristian Iversen link napisał(a): [justify]Wystarczająco pokazała, że chcecie przeprowadzić zamach na wolności obywatelskie oraz pozbyć się swoich przeciwników w parlamencie. Pokazała, iż absolutyzm jest waszym zamiarem.[/justify]
Nie pleć bzdur... bo akurat pomimo bycia z JB to w zasadzie prawie zawsze (nie pamiętam wszystkich wyborów oczywiście) miałeś moje poparcie i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę - bo kogo jak kogo, ale akurat Ciebie traktuję bardzo poważnie i uważam Ciebie za osobę na poziomie (pomimo tego, że reprezentujesz RB Wink).

I nie mam zamiaru prowadzić do jakiegokolwiek pozbywania się Ciebie skądkolwiek w RB. Ba... nawet nie wiedziałem, że może chodzić o Twoją osobę... bo nigdy bym się tego po Tobie nie spodziewał, a osobiście nie bywam... w "podejrzanych" v-krajach to niby skąd mam wiedzieć (słyszałem tylko, że "niektórzy" taki proceder uprawiają).

Zamiarem moim nie było pozbywanie się nikogo stąd, a tylko spowodowanie by osoby pełniące funkcje publiczne się opamiętały i zaprzestały legitymizowania swoimi wypowiedziami państw wrogich RB - w najlepszym interesie RB.. Bo jak napisałem, dla mnie wypowiedzi w takich miejscach przez osoby pełniące funkcje w RB dodają powagi i znaczenia państwom "nieprzyjaznym" i ich obywatelom, a tego robić nie należy pełniąc funkcje w RB.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Torkan Ingawaar - 10.01.2015

Mam jednak nadzieję, iż dla towarzyszki von Primisz ważniejsze od kretyńskiego prawa jest zdrowy rozsądek, i że kierując się zdrowym rozsądkiem nie przyłoży ręki do jakiejkolwiek cenzury.

PS. Cenzura, ograniczanie swobody wypowiedzi, pozbawianie obywateli podstawowych praw, w tym prawa do sprawowania urzędów jedynie na podstawie tego w jakiej mikronacji się udzielają, jaką opcję polityczne popierają... czy to nie jest takie... sarmackie?  Wink

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Kristian Arped - 10.01.2015

(10.01.2015, 18:19:44)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Nie pleć bzdur... bo akurat pomimo bycia z JB to w zasadzie prawie zawsze (nie pamiętam wszystkich wyborów oczywiście) miałeś moje poparcie i doskonale zdajesz sobie z tego sprawę - bo kog jak kogo, to akurat Ciebie traktuję bardzo poważnie i uważam Ciebie za osobę na poziomie (pomimo tego, że reprezentujesz RB Wink). I nie mam zamiaru prowadzić do jakiegokolwiek pozbywania się Ciebie skądkolwiek w RB. Ba... nawet nie wiedziałem, że może chodzić o Twoją osobę... bo nigdy bym się tego po Tobie nie spodziewał, a osobiście nie bywam... w "podejrzanych" v-krajach.

[justify]Chodziło chyba o reprezentację JB, czyż nie? Smile Ale do meritum. Poza samym niepopieraniem ustawy ze względów ideologicznych, nie popieram jej też, ponieważ ktoś może omylnie wziąć aktywność w Królestwie Baridasu za aktywność w Księstwie Sarmacji, gdyż oba państwa dzielą forum, oraz bywanie na sarmackim kanale IRC pozwala mi "złapać" administratora sieci mizure, na którym też jest nasz kanał, gdy potrzebuję jakiejś pomocy technicznej. Zanim ktoś zaproponuje przeniesienie się na inny serwer - ograniczy to jeszcze bardziej możliwość pomocy od tzw. operatora sieci, ponieważ na innych serwerach jest o wiele więcej kanałów.[/justify]

[justify]A co do mojego zbulwersowania - wybacz, ale strasznie nie lubię, gdy ktoś próbuje mi powiedzieć, że jestem antybialeński, gdyż kontaktuję się z Sarmatami. Rozmawiam z nimi czysto towarzysko, często na tematy niezwiązane z v-światem, więc takie insynuacje są po prostu krzywdzące dla osoby, która jednak się trochę zaangażowała w życie Bialenii, a przed nią nie miała innego "wirtualnego domu". Gdyby na naszym IRC-u była podobna aktywność, wówczas prawdopodobnie nigdy nie przyszłaby mi myśl, by dodać ich kanały do autodołączania podczas uruchamiania klienta IRC... a jak już o tym mowa, to jestem leniem i nie chce mi się usuwać ich z autodołączania.[/justify]

[justify]Jeszcze a propos aktywności - rozwijanie języka baridajskiego z Adrienem, którego tu większość chyba zna oraz który chyba nigdy się negatywnie o nas nie wypowiedział, ma na celu w późniejszym czasie zaktywizowanie mojej działalności na Uniwersytecie, na którym chciałbym wykładać języki mikronacyjne... i tu w zasadzie się moja aktywyność kończy.[/justify]

[justify]Strasznie nie spodobał mi się ton lekko konspiracyjny. Wiadomo kto jest kim, nie spodziewałbym się tego po tobie etc. Wybacz, ale osoby mocno przewrażliwione na punkcie swojej opinii wśród innych często potrafią dojść do różnych dziwnych wniosków pod wpływem tych hmm... dość stymulujących do rozmyśleń wypowiedzi. [/justify]

[justify]W wypowiedź dot. wulgaryzmów chyba chodziło o moją wypowiedź, więc sprostuję: idiota ma dwa znaczenia, wg mojego słownika języka polskiego. Pierwsze jest oczywiste i jest wulgaryzmem, natomiast drugie znaczy tyle co «człowiek głęboko upośledzony umysłowo» i nijak jest to wulgaryzmem ni obelgą, lecz stwierdzeniem faktu. Chyba nie myślicie, iż bycie nazywanym bielańskim ścierwem jest dla mnie przyjemne, czyż nie? Mimo to na ichniejszym kanale jest sporo osób, z którymi rozmowa sprawia mi przyjemność i zabranianie mi rozmów z nimi jest dość... niesmaczne.[/justify]

[justify]Naprawdę, musicie się zniżać do poziomu Sarmacji przyjmując taką ustawę? Chyba nie zaprzeczycie, iż jest ona odpowiedzią na pewne ichniejsze ustawy prowincjonalne. Poza tym, musimy zaogniać konflikt? [/justify]

[justify]Ostatnia kwestia - obecnie biorę udział w turnieju w snookera. Gdyby ustawa przeszła, musiałbym zrezygnować z niego, a nie chcę, gdyż startuje tam Hugo Miramontes, z którym chcę mieć rewanż za pojedynki w zawodach wszechstronnych uzdolnień. Pojedynki oczywiście czysto sportowe. Big Grin[/justify]

(10.01.2015, 18:43:24)Zdzisław Marlena Pytkiewicz link napisał(a): Mam jednak nadzieję, iż dla towarzyszki von Primisz ważniejsze od kretyńskiego prawa jest zdrowy rozsądek, i że kierując się zdrowym rozsądkiem nie przyłoży ręki do jakiejkolwiek cenzury.
A ja mam nadzieję, że Marszałek Parlamentu nie uważa Regulaminu Parlamentu za "kretyńskie prawo"...

(10.01.2015, 18:43:24)Zdzisław Marlena Pytkiewicz link napisał(a): Cenzura, ograniczanie swobody wypowiedzi, pozbawianie obywateli podstawowych praw, w tym prawa do sprawowania urzędów jedynie na podstawie tego w jakiej mikronacji się udzielają, jaką opcję polityczne popierają... czy to nie jest takie... sarmackie?  Wink
Nikt nie pozbawia prawa do sprawowania urzędów - a tylko chciałby wymóc na sprawujących funkcje tego typu, aby na czas sprawowania funkcji zawieszali aktywność w państwach wrogich (i tylko wrogich), państwu, w którym chcą sprawować urząd. Jest to całkowicie logiczne... i w zasadzie tego wymaga zwykła przyzwoitość - szkoda, że jak widać trzeba ją próbować (jak widać nieskutecznie) wymuszać.

A gdzie tu padło słowo na temat ograniczania czegokolwiek ze względu na "opcje polityczne"? To albo złośliwość albo nadinterpretacja. Powtarza po raz kolejny - chodzi tylko i wyłącznie o v-państwa będące jawnie nieprzyjaznymi czy wrogimi RB. To zostało powiedziane chyba wystarczająco czytelnie?

(10.01.2015, 18:50:17)Kristian Iversen link napisał(a): W wypowiedź dot. wulgaryzmów chyba chodziło o moją wypowiedź, więc sprostuję: idiota...
Słowo "idiota" nie jest wulgaryzmem - może być co najwyżej słowem obraźliwym i to tylko wtedy gdy nie wynika z diagnozy lekarskiej. Natomiast akurat chodziło mi tutaj o używanie przez inne osoby słowa na "ch" - które wulgaryzmem zdecydowanie jest.

No cóż... bo zadziwiającym oporze przeciwko wprowadzeniu jakiś zasad przyzwoitości dla osób chcących pełnić funkcje publiczne w RB widać, że projekt nie na żadnych szans. Jednak przegłosować go trzeba bo tak przewiduje "kretyńskie prawo", a więc załatwmy to i po temacie.

PS.

(10.01.2015, 18:19:44)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Poza tym, musimy zaogniać konflikt?
Nie nie musimy i nie powinniśmy - dlatego "od zawsze" jestem zwolennikiem działania polegającego na całkowitym ignorowaniu tworu zwanego Sarmacją.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Konstanty Jerzy Michalski - 10.01.2015

Ja proponuje poprawkę, może trochę to poprawi sytuację.
Cytat:3. Za aktywność na forum mikronacji uznanej za nieprzyjazną uważa się:

a/ Posiadanie tam konta - jeżeli zostało założone po uznaniu mikronacji za nieprzyjazną.*

b/ Pisanie innych postów i artykułów niż te w celach naukowych i kulturalnych, czy też popieranie anty-bialeńskich opinii od chwili uznania mikronacji za nieprzyjazną.**[/s]

c/ Uczestnictwo w dyskusjach na forum mikronacji uznanej za nieprzyjazną w formach innych niż pisanie postów np. Shoutbox czy IRC od chwili uznania mikronacji za nieprzyjazną.***

d/ Uczestnictwo w najróżniejszych formacjach politycznych (aktywne) i wojsku państwa nieprzyjaznego****.

* Podróż, cele rozrywkowe. Czasem niektóre działy są niewidoczne dla niezalogowanych. Kwestie praktyczne.

** Dlaczego? Udzielanie się w jakichkolwiek innych formach to istota ustawy. Anty-bialeńskie opinie posła? Bo bez żartów.

*** Vide post Kristiana.

**** Jawna zdrada?

PS Według tej ustawy też miałbym problemy, ale cóż. Smile

Skoro jak widzę nie ma najmniejszych szans na większe ograniczenie działań osób pełniących publiczne funkcje w RB (dlaczego, wyjaśniłem swój pogląd - powtarzać się nie będę, a że nie spotkał się ze zrozumieniem to przyjmuje do wiadomości) na forach nieprzyjaznych RB mikronacji to jestem w stanie zaaprobować, a nawet poprzeć poprawkę proponowaną przez Konstantego... lepsze to niż nic. No cóż życie jest całym pasmem kompromisów... to wirtualne również.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Torkan Ingawaar - 10.01.2015

(10.01.2015, 18:59:45)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Nie nie musimy i nie powinniśmy - dlatego "od zawsze" jestem zwolennikiem działania polegającego na całkowitym ignorowaniu tworu zwanego Sarmacją.

Towarzysz ma, za przeproszeniem, jakieś rozdwojenie jaźni? Z jednej strony piszecie, że Sarmacje trzeba ignorować, traktować jak powietrze, a  następnie zgłaszacie projekt ustawy (kretyńskiej ustawy), która przewiduje ograniczenie praw obywateli bialeńskich tam się udzielających. Nonsens.

(10.01.2015, 19:12:43)Zdzisław Marlena Pytkiewicz link napisał(a): Towarzysz ma, za przeproszeniem, jakieś rozdwojenie jaźni? Z jednej strony piszecie, że Sarmacje trzeba ignorować, traktować jak powietrze, a  następnie zgłaszacie projekt ustawy (kretyńskiej ustawy), która przewiduje ograniczenie praw obywateli bialeńskich tam się udzielających. Nonsens.
Nikt nie chce ograniczać praw obywateli bialeńskich, a tylko chce się domagać, aby nie łączyć aktywności na forach państw wrogich z pełnieniem funkcji publicznych w RB. Bo to jest tzw. "konflikt interesów". Proszę czytać ze zrozumieniem.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - AndrzejSwarzewski - 10.01.2015

Ja powiem wręcz, że nie wystąpił od razu do Parlamentu z wnioskiem o uznanie Sarmacji za państwo nieprzyjazne. Ani tym bardziej nie uznałbym ich za państwo nie przyjazny, gdyby to miało zależeć tylko ode mnie.
Uważam, że takie działanie byłoby ostatecznością, gdybyśmy nie potrafili sobie poradzić. A potrafimy sobie poradzić i w rywalizacji o obywateli i ich aktywność, to my wygrywamy.

Widzę jednak, że są sprzeciwy, więc może zrobimy tak, że po prostu nie można łączyć obywatelstw, jeśli się chce w Bialenii pełnić jakieś funkcje. W Sarmacji jest tak (albo do niedawna było, ostatnio przestałem przeglądać na bieżąco ich Dziennik Praw), że poseł nie może mieć obywatelstwa żadnego państwa obcego (ani oczywiście inny urzędnik). I dla mnie oraz dla mojej v-małżonki nie było problemem zrzec się obywatelstwa ZSKHiW, gdy kandydowaliśmy w KS do Sejmu. To wynika z tego, co jest priorytetem.

Ja chciałbym zauważyć, że nie mam nic przeciwko osobom, które rozsądnie udzielają się w Sarmacji, np. Ivan Kazakov. W swoich działaniach w Bialenii kieruje się on racjami bialeńskimi, pomimo tego, że jego pierwotnym państwem jest Sarmacja. Jednakże nie wszyscy są rozsądni i nie wszyscy potrafią rozdzielić interesy dwóch państw. W monarchiach uzyskując obywatelstwo przysięga się wierność monarsze. W przypadku państw nieprzyjaznych taka wierność może stać w sprzeczności z wiernością Republice. Nie ma to nic wspólnego z antysarmatyzm (bowiem ustawa ta nie jest pisana pod Sarmację i w chwili obecnej nie uznałbym KS za państwo niebezpieczne, zwłaszcza, że w ostatnim czasie nie spotkałem się z roszczeniami w stosunku do Anatolii, wręcz przeciwnie, spotkałem się z głosami zrozumienia naszej sytuacji i naszych obaw).

Niesmak może budzić ostentacyjne próby wkupienia się w łaski państwa obcego, które nie ukrywa swojej- delikatnie mówiąc- nie najlepszej woli. W Bialenii jest miejsce dla każdego, każdy może być aktywny na forum, zagospodarowywać miasta i Anatolię (swego czasu nawet Sclavińczykom to zaproponowano i gdyby nie Andronik, to rzeczywiście mogłoby to dojść do skutku!), uczestniczyć w gospodarce. Jednakże sprawowanie najwyższych urzędów państwie, to pewna odpowiedzialność. Jeśli chcemy być podmiotem, a nie przedmiotem polityki zagranicy, to musimy się szanować i powierzać wysokie stanowiska Bialeńczykom o jasnym priorytecie, którym być powinno dobro Republiki.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 10.01.2015

Nawet nie udajecie (do wszystkich), że jedynym powodem tej ustawy jest Sarmacja. Tongue
Ja byłem już gotów zgodzić się na to co wynegocjowałem z Krzystofem ale poprę efekt waszej kłótni. Wink

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Ronon Dex - 11.01.2015

(10.01.2015, 23:55:33)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): Nawet nie udajecie (do wszystkich), że jedynym powodem tej ustawy jest Sarmacja. Tongue
Tak gwoli ścisłości... nie wiem jak ci "wszyscy" - ale jak sam wiesz to ja raczej nie biegam zanadto po mikroświecie... jedyne v-państwo, o którym wiem, że jest na 100% wrogie lub co najmniej nieprzyjazne RB to Sarmacja i to w zasadzie od czasu gdy jestem w RB czyli od jakiegoś roku. Nie potrafię wymienić innego "nieprzyjaznego" - aczkolwiek zapewne bardziej oblatani potrafili by jeszcze jakieś wymienić, ale ja nie umiem.

Ustawę planowałem jako ogólną - bo nie sposób przewidzieć przyszłości... jednak na teraz to potrafię wymienić tylko Sarmację (ale ze względu na moje małe "oblatanie"), to nie dziw się, że do znudzenia operuję tym jednym przykładem - po prostu innego nie znam, co wcale nie oznacza, że takowe nie istnieje...

A zresztą i tak sobie odpuszczam powoli, bo zabawa w mikroświat mnie zaczyna nudzić... a i ta "kosmopolityczna" RB też jakoś coraz mniej mi się podoba (ta dawniejsza, "kameralna" bardziej mi odpowiadała)-  to i kłócić się dalej nie zamierzam, powoli mi to zwisa... czyli róbta co chceta. Możecie się nawet babrać w Sarmacji...

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Konstanty Jerzy Michalski - 12.01.2015

Mógłaby Marszałek i poseł Iversen wyrazić zdanie nt. poprawki? Niedługo powinno być głosowanie...

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Ronon Dex - 12.01.2015

Zgodnie z sugestiami wynikłymi z dyskusji przedstawiam nową wersję projektu (jednocześnie jako wnioskodawca wycofuję się z poprzednich wersji).

Cytat:
[Obrazek: ya7Wecs.png]

USTAWA O PAŃSTWACH NIEPRZYJAZNYCH

[align=center]xx xx xxxx

Artykuł 1.

Republika Bialeńska uznaje za nieprzyjazną mikronację, której działania polegają na:

a/ jawnym atakowaniu Republiki Bialeńskiej, w tym godzeniu w dobre imię i interesy Republiki Bialeńskiej,

b/ zagrażaniu terytorium Republiki Bialeńskiej, w tym wysuwaniu wobec Republiki Bialeńskiej roszczeń terytorialnych,

c/ prowadzeniu wojny z Republiką Bialeńską lub z jakimkolwiek jej sojusznikiem,

b/ obrażaniu przez władze danej mikronacji osób publicznych sprawujących władzę w Republice Bialeńskiej, a w szczególności Prezydenta, Szefa i członków Rządu lub Marszałka Parlamentu.

Artykuł 2.

1. Uznania mikronacji za nieprzyjazną dokonuje Prezydent Republiki Bialeńskiej, który również prowadzi aktualny spis mikronacji uznanych za nieprzyjazne.

2. Wpisanie przez Prezydenta danej mikronacji na listę państw nieprzyjaznych wymaga akceptacji Parlamentu.

Artykuł 3.

1. Obywatelom pełniącym funkcje publiczne w Republice Bialeńskiej zabrania się niedopuszczalnej aktywności na forach państw nieprzyjaznych.

2. Za osobę pełniącą funkcje publiczne uważa się:

a/ Prezydenta

b/ Wiceprezydenta

c/ Szefa rządu

d/ Członka rządu w dowolnej formie

e/ Marszałka Parlamentu

f/ Parlamentarzystę

g/ Sędziego

h/ Członka Trybunału Najwyższego

i/ Dowódcę Sił Zbrojnych

j/ Prezesa Policji Krajowej

3. Za niedopuszczalną aktywność na forum mikronacji uznanej za nieprzyjazną uważa się:

a/ Pisanie innych postów i artykułów niż te w celach naukowych i kulturalnych, czy też popieranie anty-bialeńskich opinii od chwili uznania mikronacji za nieprzyjazną.

b/ Uczestnictwo w najróżniejszych formacjach politycznych (aktywne) i wojsku państwa nieprzyjaznego.

4. Z zapisów punków 1-3 zwolnione są osoby, które uczestniczą w dyskusjach w mikronacji uznanej za nieprzyjazną jako Minister Spraw Zagranicznych lub osoba wyznaczona do kontaktów w danej mikronacji - jeżeli działania te wynikają z bezpośredniego polecenia Prezydenta Republiki Bialeńskiej i tylko w zakresie określonym przez Prezydenta.

Artykuł 4.

Przepisy karne:

1. Osoba naruszająca zapisy Artykułu 3 zostaje w trybie natychmiastowym pozbawiona wszelkich funkcji publicznych w Republice Bialeńskiej.

2. Jeżeli zachowanie się danej osoby wskazuje na działania szkodzące w znacznym stopniu Republice Bialeńskiej, sąd może ukarać daną osobę surowiej - do pozbawienie obywatelstwa i wydalenia z Republiki Bialeńskiej włącznie.

Artykuł 5.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia, natomiast zapisy artykułu 3 zaczynają obowiązywać z chwilą ogłoszenia przez Prezydenta pierwszej listy mikronacji uznanych za nieprzyjazne.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Hewret von Thorn - 12.01.2015

Artykuł 3 się powtarza.
I jak rozumieć "[...] zabrania się niedopuszczalnej aktywności na forach państw nieprzyjaznych"?

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Ronon Dex - 12.01.2015

(12.01.2015, 20:30:01)Hugon Hewret link napisał(a): Artykuł 3 się powtarza.
Dzięki - pomyłka przy kopiowaniu tekstu do cytatu... już poprawiłem (jak ja nie cierpię małych 10" ekranów).

(12.01.2015, 20:30:01)Hugon Hewret link napisał(a): I jak rozumieć "[...] zabrania się niedopuszczalnej aktywności na forach państw nieprzyjaznych"?
No jak to - przecież ust.3 to wyjaśnia (zresztą zmieniłem zgodnie z sugestią Konstantego, skoro całkowity zakaz aktywności u wrogów budzi aż taki sprzeciw pewnej "opcji" politycznej w RB):

Cytat:3. Za niedopuszczalną aktywność na forum mikronacji uznanej za nieprzyjazną uważa się:

a/ Pisanie innych postów i artykułów niż te w celach naukowych i kulturalnych, czy też popieranie anty-bialeńskich opinii od chwili uznania mikronacji za nieprzyjazną.

b/ Uczestnictwo w najróżniejszych formacjach politycznych (aktywne) i wojsku państwa nieprzyjaznego.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Ronon Dex - 15.01.2015

I może jakieś głosowanie warto ogłosić? Od 2 dni nikt się w debacie nie odezwał...

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - MvP - 15.01.2015

Przechodzimy do głosowania nad wersją z tego postu: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,2594.msg26229.html#msg26229

Głosowanie potrwa do północy z niedzieli na ponidziałek.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Kristian Arped - 15.01.2015

Przeciw.

Odp: Projekt ustawy o panstwach nieprzyjaznych. - Ronon Dex - 15.01.2015

ZA.