![]() |
|
Debata społeczna o geografii - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Debata społeczna o geografii (/thread-264.html) |
Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 19.01.2014 Cytat:Jak chcecie pomóc to powymyślajcie nazwy dla miejscowościGarbowo, Adamiec, Jakubiec, Ajszaburg (od imion działaczy w Dżamahiriji). Cytat:dla dużych lasów (puszcz)Tu proponuję albo od najbliższych miejscowości albo od nazw drzew, zwierząt, np. Las Dębowiecki, Puszcza Skowronia. Cytat:Może parę jakiś wielkich zakładów przemysłowychStocznia im. Pierwszego Maja, Bialeńskie Zakłady Motoryzacyjne im. Srebrnika (nazwa waluty w Dżamahiriji), Kopalnia Węgla im. Walk O Wyzwolenie Nowosclavińskie (walki toczyły się w okresie Dżamahiriji), Huta (czegokolwiek) im. Przyjaźni Bialeńsko-Arabskiej. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 19.01.2014 Cytat:Informacja Działu Łączności TeraCom-uTo niech jeszcze specjaliści podadzą położenie tych masztów wraz z ich wysokością (to będzie potrzebne też potem do stworzenia mapy przestrzeni powietrznej - jako obiekt wysokościowy) w celu naniesienia na mapę - na razie ustawiłem jeden, jakieś 20km na wschód od stolicy, ale pewnie jeszcze parę ich jest. Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 19.01.2014 Cytat:[quote author="Abdullah Aykm"]Informacja Działu Łączności TeraCom-uTo niech jeszcze specjaliści podadzą położenie tych masztów wraz z ich wysokością (to będzie potrzebne też potem do stworzenia mapy przestrzeni powietrznej - jako obiekt wysokościowy) w celu naniesienia na mapę - na razie ustawiłem jeden, jakieś 20km na wschód od stolicy, ale pewnie jeszcze parę ich jest.[/quote] A to ten 20km od Stolicy maszt to , jest główny Maszt na cala wyspę. Innych nie ma . Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 19.01.2014 Cytat:A to ten 20km od Stolicy maszt to , jest główny Maszt na cala wyspę.Nie znam się na tym, ale coś mi się zdaje, że to trochę mało jak na kraj o powierzchni 550 tys. km2 ... Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 19.01.2014 I tak ta firma jest narracyjna, bo przecież nie zacznie nagrywać filmów, ani nawet wiadomości. Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 19.01.2014 W sprawie jaskiń - jedną żem ochrzcił był Jaskinią Praojców w moim opowiadaniu na stary, zapomniany już przez Boga i ludzi konkurs rządowy. Inne moje propozycje w tej materii - Jaskinia Dzielności, Jaskinia Nietoperzy, Jaskinia Wampirza (bo stalaktyty się komuś z kłami skojarzyły) i Jaskinia Melchizedka. Cytat:Może też gdzieś jest jakaś kopalnia itd.Można zrobić kopalnie na wschodzie Gór Orlich - jest tam wartka rzeczka (nazwa zobowiązuje ![]() ), a odległość od ośrodków wypoczynkowych, gdzie potrzeba czystości, jest wystarczająca.Cytat:Nie wiem gdzie to (może na jakiejś mapie Pela Nandera by się to znalazło), jakiś klimat magiczny to miało podobno, ale nic konkretnego to chyba nie było. W sumie można będzie z tego zrobić centrum Zboru Wiedzy Tajemnej i Duchowej.Skoro magia - to przydałoby się dać to na jakimś odludziu (im większy stosunek, ze zarzucę kryteriami dawnych stepów czarnomorskich ilości wilków do ludzi, tym lepiej) na wschodzie. Do postów ze stron 6 i 7 odniosę się jutro - jak mój Internet przestanie odmawiać współpracy. Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 19.01.2014 Jeśli chodzi o Film to mam zamiar nagrać Film z mojego miasta który wam pokaże na lamach TVRB (Miasto SLITE woj Gotland Państwo Szwecja) Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 20.01.2014 Cytat:[quote author="Razorblade1967"]tu już będziesz musiał pokombinować gdzie to potem wrzucić.A na naszym forum jest jakiś limit? Bo jeśli nie ma, to można korzystać śmiało, serwer phorum jest duży i pojemny.[/quote] Właśnie sprawdziłem (chciałem dać do obejrzenia i uwag) - mam już mapę w zasadzie całości bez jakichkolwiek opisów (nawet miejscowości) i bez pewnych brakujących szczegółów (np. mosty), ale jak się spodziewałem jako załącznik to nie wejdzie, To jest JPG o wielkości 5600x6000 pxs i 5,83 MB (a po dodaniu opisów wzrośnie) - jako załącznik to na Forum nie wejdzie. Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 20.01.2014 A nie można by tej mapy na chomika wrzucić? Na swoim komputerze wszyscy tę mapę odczytamy, no i tak to chociaż nie wygaśnie. Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 20.01.2014 Albo jakiś tinypic może być. Zaraz sprawdzę czy nie mógłbym tego jakoś umieścić, jako admin, ale nie sądzę. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 20.01.2014 Cytat:A nie można by tej mapy na chomika wrzucić? Na swoim komputerze wszyscy tę mapę odczytamy, no i tak to chociaż nie wygaśnie.Na Chomika nie wrzucę, bo nie mam tam nawet konta i nie zamierzam mieć (zresztą nawet nie znam zasad tam dostępu - płatny, darmowy, darmowy po zalogowaniu). Mam konto na Rapishare mogę tam wrzucić (ale po jakimś czasie wygaśnie - bo mam konto darmowe). Mogę to komuś wysłać mailem i niech umieści jak ma jakieś "chomicze" konto. Ale w takim układzie jak skończę (teraz chciałem na szybko wrzucić do przejrzenia jak to wygląda i co ewentualnie dodać, zmienić itp. W takim układzie jak skończę to wrzucę na Rapida lub wyślę komuś mailem i wtedy się gdzieś umieści. Cytat:Albo jakiś tinypic może byćNie wiem nawet co to znaczy... trochę wyrozumiałości dla "starszego pana"... :wink: :wink::wink: Cytat:Zaraz sprawdzę czy nie mógłbym tego jakoś umieścić, jako admin, ale nie sądzę.Nie wiem jak to jest umieszczone - generalnie jak jest wykupiona jakaś przestrzeń to zapewne można (w jej ramach), ale jak to się robi nie wiem, wiem tylko że można tak zrobić, bo w innych kwestiach i innych miejscach tak robiono (ale to już ludzie obeznani z takimi sprawami). Tutaj już w niczym nie pomogę - nie znam się na tym. Jak któremu się broń zepsuje to mogę pomóc, ale komputery, sieci, serwery itd. to nie moja działka. Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 20.01.2014 Cytat:Nie wiem nawet co to znaczy..http://tinypic.com/ Z tego co sprawdziłem uprawnienia i przeszukałem Internety, to w phorum nie ma możliwości dodania jakichś załączników przez administratora. A jakieś skompresowanie nie dałoby się? Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 20.01.2014 Cytat:Z tego co sprawdziłem uprawnienia i przeszukałem Internety, to w phorum nie ma możliwości dodania jakichś załączników przez administratora. A jakieś skompresowanie nie dałoby się? Format grafiki JPG to już jest format skompresowany - pakowanie obrazów JPG np. zipem praktycznie zmniejszy wielkość co najwyżej o połowę (w zależności od samego obrazu). Co do tego Tinycośtam - to nie widzę na tej stronie warunków maksymalnych obrazów, ale z zasady darmowe hostingi mają ograniczenia. Zresztą może nie warto kombinować - na Rapidshare tez będzie OK, w końcu co prawda plik jest kasowany, ale chyba po 3 miesiącach od ostatniego pobrania (przedtem mnie to informuje mailem, to zawsze mogę pobrać na siebie) - a w końcu na mapie coś się będzie działo to będziemy i tak wrzucać nowe wersje. LInk do "supermapy" - tak jak opisałem, tylko teren i obiekty bez opisów (nawet nazw miejscowości nie ma i nie ma ani legendy, ani danych o mapie - to będą kolejne warstwy... w produkcji) oraz mogą być drobne niedoróbki (nie wstawiłem jeszcze mostów) bo to jeszcze w produkcji. Ale zerknijcie na to co jest i dajcie swoje uwagi - co zrobić inaczej, co pozmieniać, co się podoba, a co nie. Link do pliku (po kompresji niecałe 3MB) http://rapidshare.com/share/78429F5A493 ... AF5A15B9C1 Niebieskie to obiekty militarne, czerwone to cywilne, fioletowe - obiekty przemysłowe itp. Droga na ciemnoczerwono to autostrada, na żółto zwykłe (grubsze lub cieńsze), natomiast szare to koleje. Dwa odcienie lasów to różne ich gęstość i wysokość (ale może wstawię jeszcze czarny symbol drzewa, tak aby wizualnie pokazać mniej więcej jakie). Niebieskie prześwitujące to poligony (lądowe i morskie). PS. A o propos załączników - nie przyjmuje też pliku Excela, a to powinno być możliwe (technicznie - może coś w ustawieniach), bo chyba lepiej dawać plik Excela niż zrzuty ekranu tabel? Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 20.01.2014 Andrzej ty jako Admin masz . Dostęp do Galerii która możesz powiększyć wklejanie zdjęć na forum. Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 20.01.2014 Cytat:PS. A o propos załączników - nie przyjmuje też pliku Excela, a to powinno być możliwe (technicznie - może coś w ustawieniach), bo chyba lepiej dawać plik Excela niż zrzuty ekranu tabel? Na tym serwerze Excela ci nie przyjmie Głowni Admini phorum Zablokowali bo to jest tylko podstawowe forum z galeria i niczym wiecej.(Wiem to po kiedyś otrzymywałem news z phorum i tam pisało ze po zablokowywali rożne rzeczy i itp itd.) Przy okazji pytanie znak czerwone kolo plus taka Pala biała kolo niebieskiego kwadratu (nie wysuwać wniosków erotycznych) co to oznacza. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 20.01.2014 Cytat:Nie wiedziałem - na Forach gdzie administruję, moderuję czy piszę zwykle pliki Excela są dostępne jako załączniki (z ograniczeniem wielkości tych plików).Cytat:PS. A o propos załączników - nie przyjmuje też pliku Excela, a to powinno być możliwe (technicznie - może coś w ustawieniach), bo chyba lepiej dawać plik Excela niż zrzuty ekranu tabel?Na tym serwerze Excela ci nie przyjmie Głowni Admini phorum Zablokowali bo to jest tylko podstawowe forum z galeria i niczym wiecej.(Wiem to po kiedyś otrzymywałem news z phorum i tam pisało ze po zablokowywali rożne rzeczy i itp itd.) Cytat:Przy okazji pytanie znak czerwone kolo plus taka Pala biała kolo niebieskiego kwadratu (nie wysuwać wniosków erotycznych) co to oznacza.Czerwone prostokąty, kwadraty itp. to po prostu miejscowości, niebieskie kwadraty, prostokąty itp. to obiekty wojskowe (jednostki, bazy - po prostu "teren wojskowy" - szczegóły będą w opisach czyli nazwy/skrótowe jednostek). Natomiast koło z białym pasem to symbol lotniska - jeśli czerwone to jest lotnisko cywilne (będzie opis "Port Lotniczy" + jego nazwa, jeśli jest oraz oznaczenie kodowe np. EBWO - czyli Wolnograd), a jeżeli niebieskie to baza lotnictwa wojskowego (będzie nazwa np. 3BL - 3. Baza Lotnicza oraz oznaczenie kodowe np. EBMI). Znak lotniska oznacza kompleks czyli zarówno drogi startowe i kołowania jak terminale itd. Przy wojskowych oznacza to bazę lotniczą jako całość (pasy, hangary, obiekty koszarowe, sztabowe, warsztatowe). Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 20.01.2014 Dziękuje za wyjaśnienie tego tematu. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 20.01.2014 Na razie jeszcze nie ma - ale jak będzie koło z pasem w kolorze drogi to będzie oznaczało to drogowy odcinek lotniskowy czyli DOL (będą numerowane z opisem np. DOL 2). Porobię to gdy będę numerował drogi... Co prawda panuje powszechne mniemanie, że samoloty klasy F-16 (u nas to F-2) nie mogą z korzystać z DOL-i (i u nas polikwidowali), ale zapomnieli to Izraelczykom powiedzieć - bo oni mają DOL-e dla F-16, sam wydziałem swego czasu koło Hajfy. Zresztą mamy też samoloty innych klas (podobne do Hawk czy S.Tucano), a one mogą swobodnie z DOL-i korzystać. Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 20.01.2014 Bardzo dobra mapa. Na inne pytania odpowiedział chyba baron Aykm. ![]() Cieszę się z obecnych wyników prac (można dodać do wątku z mapami), z radością czekam na następne warstwy. ![]()
Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 20.01.2014 Cytat:...można dodać do wątku z mapamiZastanawiam się czy w związku z zmianą sposobu robienia mapy (na życzenie Prezydenta) i w zasadzie zrobieniem jej od nowa, co przy okazji spowodowało zmiany na samej mapie nie należałoby tamten wątek zamknąć, zmienić nazwę na jakieś "archiwalia" (aby to nie było mylące), a rozpocząć nowy w chwili ukończenia obecnej mapy docelowej, na której już dalej będziemy pracować przy rozwoju RB i której będziemy robić wycinki np. powiększenia. |