Forum Republiki Bialeńskiej
Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Państwa stowarzyszone (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-224.html)
+----- Dział: Najjaśniejsze Carstwo Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-198.html)
+------ Dział: Archiwum Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-333.html)
+------ Wątek: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów (/thread-2760.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Jurij Bołodin - 01.03.2015

7 listopada - rewolucja listopadowa- rozpad Brodrii

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - AndrzejSwarzewski - 02.03.2015

Przecież 7 listopada był błędem, który udało się naprawić dopiero 5 lutego, po upadku Związku.
Swoją drogą, kiedy Carstwo rozpocznie starania o oficjalne stanie się kontynuatorem Federacji Brodryjskiej, według zasad traktatu trójstronnego?

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Herman Kolineusz-Michalski - 03.03.2015

Dobrze, skoro zostały przestawione daty, proszę o ich zatwierdzenie jak i wyrażenie zdania oraz ew. zażaleń.

Lista:
1. 7 listopada - rewolucja listopadowa- rozpad Brodrii
2. 5 lutego- koronacja Aleksandry, zjednoczenie Brodrii
3. 23 lutego- uchwalenie pierwszej Konstytucji Brodrii
4. 8 czerwca - urodziny Cara Mikołaja Patryka
5. 14 lutego - Rocznica powstania Brodrii
6. 16 maja - Dzień Carskich Sił Zbrojnych
7. 10 czerwca - Święto Plonów (związane z proponowanym przez mnie systemem gospodarczym)
8. 22 września - Świętego Maurycego, patrona rycerstwa
9. 2 grudnia - Dzień Monarchii (wtedy dokonano wyboru pierwszego Cara, a Brodria oficjalnie stała się monarchią)
10. 5 lutego - dzień zjednoczenia Brodrii

Pozostaje nam wybrać między 10 a 2 propozycją.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Mikołaj Patryk Dostojewski - 03.03.2015

Jeżeli chodzi o dwie propozycje dotyczące tego samego dnia - 5 lutego - proponuję by dzień był świętowany pod nazwą "Dzień Zjednoczenia Brodrii i Koronacji Aleksandry Izabeli".

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - AndrzejSwarzewski - 03.03.2015

Jeśli chcecie świętować 7 listopada, to ja się chyba z tej zabawy wypiszę.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Konstanty Jerzy Michalski - 03.03.2015

Świętowanie 7 listopada jest bezsensu. Chyba że jako święto zmarłych. Rozpad Brodrii? Przecież kontynuatorem był Rząd Federacji na uchodźstwie, póki nie powstało Carstwo, to był legalny kontynuator. Ja również niezbyt popieram świętowanie tego dnia.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Mikołaj Patryk Dostojewski - 03.03.2015

Obchodzenie (nie świętowanie) 7 listopada mogłoby mieć charakter pouczający i zmuszać do refleksji. Wspominając kolejne rocznice uznajemy potrzebę jedności Brodryjczyków i robimy sobie niejako rachunek sumienia z tego co zrobiliśmy dla Brodrii, by historia z 7 listopada się nie powtórzyła.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Alberto Carlos de Médici y Zep - 03.03.2015

Ja również nie widzę sensu świętowania plugawej daty rozpoczęcia rewolucji listopadowej.

Ja widzę to tak:
5 lutego- koronacja Aleksandry, zjednoczenie Brodrii
14 lutego - Rocznica powstania Brodrii
16 maja - Dzień Carskich Sił Zbrojnych
10 czerwca - Święto Plonów
8 czerwca - urodziny Cara Mikołaja Patryka
22 września - Świętego Maurycego, patrona rycerstwa
2 grudnia - Dzień Monarchii (wtedy dokonano wyboru pierwszego Cara, a Brodria oficjalnie stała się monarchią)

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - AndrzejSwarzewski - 04.03.2015

Popieram propozycję Cara seniora. Smile

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Alberto Carlos de Médici y Zep - 04.03.2015

Wasza Carska Mość!
Szanowny Panie Marszałku!

Pozwoliłem sobie zredagować stosowny akt prawny.

[quote]
[size=24pt]Akt
[b][size=24pt]Dumy Bojarów

[font=georgia][size=10pt][b]dot. ustanowienia świąt państwowych

z dnia 4 miesiąca marca Anno Domini 2015

[Obrazek: 200px-Imperial_Coat_of_arms_of_Russia_%2...29.svg.png]

[size=8pt][font=georgia]Art.1.
Niniejszym ustanawia się listę świąt państwowych, a zatem dni ważnych pod względem historycznym, politycznym a kulturowym dla Korony, Najjaśniejszego Carstwa oraz całej społeczności brodryjskiej.

[size=8pt][font=georgia]Art.2.
Wskazane jest, by podczas świąt państwowych odbyły się należyte uroczystości, za których to organizację winna odpowiadać Rada Ministrów Jego Carskiej Mości a w przypadku jej braku całe specyalna komisja wydelegowana przez Dumę Bojarów a zatwierdzona przez Najjaśniejszego Cara.

[size=8pt][font=georgia]Art.3.
Lista świąt państwowych, zapisanych podług kalendarza gregoriańskiego, przedstawia się następująco:
1) 5 lutego- święto zjednoczenia ziem brodryjskich
2) 14 lutego - Dzień Powstania Brodrii
3) 16 maja - Dzień Carskich Sił Zbrojnych
4) 2 czerwca - Święto Plonów
5) 22 września - Dzień Świętego Maurycego (patrona rycerstwa)
6) 2 grudnia - Dzień Monarchii

[size=8pt][font=georgia]Art.4.
Nadto postanawia się o dołączeniu do powyższej listy dnia urodzin każdego urzędującego w danym roku monarchy.

[size=8pt][font=georgia]Art.5.
Niniejszy Akt Prawny przez Dumę Bojarów uchwalony zostanie, a mocy prawnej podpis monarszy mu nada.

[size=8pt][font=georgia]/-/

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Herman Kolineusz-Michalski - 04.03.2015

Osobiście popieram ten akt prawny. Proszę o wydanie Swej opinii pozostałej części osób uczestniczących w posiedzeniu.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Mikołaj Patryk Dostojewski - 04.03.2015

Proponuję dodać do listy świąt państwowych dzień 4 marca pod nazwą "Dzień Unii Brodryjsko-Noklezyjskiej".

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Jurij Bołodin - 04.03.2015

Sprzeciw!
Brodria powstała 14 lutego.
Ziemie brodryjskie zjednoczone zostały 19 lutego, kiedy to Brodria objęła kontrolę nad Niedźwiedzim Imperium i Sowiecją.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Aleksandra Dostojewska - 04.03.2015

Cytat:Z wyrazami najgłębszej estymy,
pozwolę wystosować do Dumy Bojarów tą o to krótką notę listowną.
Otóż uważam z całym dystansem do mojej osoby, że byłam reformatorką tego kraju i położyłam wiele zasług wobec Państwa i Narodu.
Dlatego listownie składam propozycję, by uczcić moje zasługi poprzez ustanowienie ,,Święta Carycy Aleksandry Izabeli I'' wraz z orderem mojego imienia.
Z szczególnymi pozdrowieniami wobec Syna, z odległego Wolnogradu- Aleksandra Izabella D.-S.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Alberto Carlos de Médici y Zep - 05.03.2015

Panie Marszałku!
Szanowni!

Jestem ciekaw czy ktoś chciałby ustosunkować się do treści listu oraz złożyć odpowiednią poprawkę...

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Jurij Bołodin - 05.03.2015

Dziwnym jest, żeby Caryca sama oceniała swoje zasługi i chciała ustanawiać laury po swoim panowaniu. O tym, czy Pani Dostojewska była dobrą carycą dla Brodryjczyków stwierdzą Oni sami. Ja osobiście jestem może nie za świętem ale za orderem jak najbardziej Wink

Co do Waszej Byłej Wysokości- Dostojna Caryca nie opuściła Ojczyzny w potrzebie, kiedy przyszło jej zmagać się z trudnymi obowiązkami głowy państwa... nie tak jak co niektórzy tu obecni uciekli od obowiązków. Wink

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Mikołaj Patryk Dostojewski - 05.03.2015

Wnioskuję za dodaniem do listy świąt państwowych ,,Święta Carycy Aleksandry Izabeli I'' przypadającego dnia 6 lutego. Jestem również za ustanowieniem orderu imienia Carycy Aleksandry Izabeli I, ale na temat orderu szczegółowo będziemy rozmawiać gdy będzie się odbywać dyskusja nad orderami.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - AndrzejSwarzewski - 05.03.2015

Ja także popieram ustanowienie takiego święta i orderu.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Herman Kolineusz-Michalski - 05.03.2015

Panie Adamie,

Co do poprawek Pańskiego aktu prawnego:

Art.2.
Wskazane jest, by podczas świąt państwowych odbyły się należyte uroczystości, za których to organizację winna odpowiadać Rada Ministrów Jego Carskiej Mości a w przypadku jej braku całe specyalna komisja wydelegowana przez Dumę Bojarów a zatwierdzona przez Najjaśniejszego Cara.

Nie mamy własnej Rady Ministrów, gdyż Minister jest tylko jeden, a więcej podobno nie potrzeba.

Oczywiście, jak naniesie Pan odpowiednią poprawkę będzie można przyjąć ten akt.

Odp: Trzecie posiedzenie Dumy Bojarów - Alberto Carlos de Médici y Zep - 05.03.2015

Skład Rady Ministrów zależy od Cara, to, że obecnie działa tylko jeden minister nie oznacza, że przyszłości nie będzie ich więcej...
Jak ma zatem brzmieć treść poprawki? Bo nie dokońca rozumiem. Big Grin