![]() |
|
Postulatów trochę - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Postulatów trochę (/thread-3229.html) |
Odp: Postulatów trochę - Kristian Arped - 25.06.2015 (25.06.2015, 18:26:33)Dan Mark link napisał(a): Właściwie...dlaczego tutaj rozmawia się o ustawach, zgłasza poprawki itp. a nie w gamchu parlamentu? Ale one są zgłaszane przez Maćka. Ja nie jestem parlamentarzystą, więc nie mogę się w nim wypowiadać. Odp: Postulatów trochę - Maciej Kamiński - 25.06.2015 (25.06.2015, 18:26:33)Dan Mark link napisał(a): Właściwie...dlaczego tutaj rozmawia się o ustawach, zgłasza poprawki itp. a nie w gamchu parlamentu?Bo Kristian nie ma inicjatywy ustawodawczej. Odp: Postulatów trochę - Kristian Arped - 25.06.2015 Cytat: Nie wiem tylko, czy powinienem użyć słowa „państwo”, czy „mikronacja” to jednak dobry pomysł. Odp: Postulatów trochę - Maciej Kamiński - 29.06.2015 Po długim myśleniu stwierdzam, że tą poprawkę należy połączyć z likwidacją ustawy o NT, czym się jutro zajmę. Odp: Postulatów trochę - Feliks Spirkin - 29.06.2015 W sumie skoro likwidujemy NT, to raczej nie ma sensu powoływać osób na to stanowisko? Odp: Postulatów trochę - Maciej Kamiński - 29.06.2015 (29.06.2015, 21:01:25)Markus Wettin link napisał(a): W sumie skoro likwidujemy NT, to raczej nie ma sensu powoływać osób na to stanowisko?Tak, dokładnie. Odp: Postulatów trochę - Feliks Spirkin - 29.06.2015 Chyba że ktoś chce sobie wpisać do opisu "Były członek Trybunału Najwyższego", to niech mi napisze na PW. Odp: Postulatów trochę - Maciej Kamiński - 30.06.2015 Moja propozycja modyfikacji projektu tak, by od razu załatwił wszystkie nieścisłości, sprzeczności i problemy związane z sądownictwem: Cytat: Odp: Postulatów trochę - Kristian Arped - 30.06.2015 Konstytucja i tak NT przewiduje… a wątpię, że ta poprawka przejdzie głosami 2/3 parlamentu. Warto w ten sposób pogrążać likwidację OC?
Odp: Postulatów trochę - Maciej Kamiński - 30.06.2015 No to najpierw zgłosimy zmianę Konstytucji. RE: Postulatów trochę - Maciej Kamiński - 11.05.2017 Zobaczmy zatem, w imię złotej łopaty imienia Hostka 80, jak wygląda realizacja tych wiekowych haseł na dzień dzisiejszy. 1. Zrealizowane, dość konsekwentnie się tego trzymamy. 2. Zrealizowane. 3. Niezrealizowane. 4. Zrealizowane w Parlamencie. W przypadku Prezydenta rozwiązane zostało poprawką o przysięgach. 5. Niezrealizowane, acz zdarzały się, jeżeli pamięć mnie nie myli, wybory robione wprzód. 6. Kombinowano nad tym faktem (seniorat dziedziczył wszak przez dłuższy czas marszałek poprzedniej kadencji), ale ostatecznie pomysł zarzucono. 7. Do pewnego stopnia zrealizowane (ale tylko na kanale IRC). 8. Na papierze zrealizowane. 9. Niezrealizowane, acz z ideą kombinowano, zwłaszcza w kwestiach stowarzyszenia. 10. Per se niezrealizowane, ale idea poszła w kierunku innych urzędów i trwa tam sobie do dziś. 11. Zrealizowane. 12. Niezrealizowane, a nawet wyklęte. 13. Podjęto próbę realizacji, ale nieudaną. 14. Definitywnie niezrealizowane. 15. Zrealizowane. 16. Per se niezrealizowane, ale poruszana kwestia została uregulowana. 17. Było realizowane w mniejszym czy większym stopniu, jednakże, na chwilę obecną przycichło, jak i cała polityka zagraniczna zresztą. 18. Zrealizowane. Acz nieco na papierze. 19. Zrealizowane, acz nie zawsze przestrzegane. 20. Zrealizowane. 21. Niezrealizowane, acz idea trwa. 22. Niezrealizowane, a wręcz poszło w odwrotną stronę. 23. Zrealizowane. 24. Niezrealizowane... a szkoda. 25. Zrealizowane, acz ostatnimi czasy praktycznie zapomniane. 26. Zrealizowane. 27. Zrealizowane... per se, bo odwrotna idea nadal się ciągnie. 28. Było realizowane, a potem zrobił się z tego kryzys... A z kryzysu następnie wynikł tragiczny błąd. 29. Było zrealizowane, powiedzmy, po czym rzeczony samorząd rozwiązano (ale trwa w naszych sercach i na paru papierkach w kieszeniach osób prywatnych). 30. Zrealizowane w stopniu niepełnym. Acz się chwieje. 31. Tylko szczątkowo zrealizowane - konduktor może odsyłać akty prawne do Sądu, ale jest to fakultatywne. Czyli, ogólnie rzecz ujmując, całkiem przewidujący był Kryśka swego czasu. Większość tematów została załatwiona przynajmniej w jakimś stopniu, a jedynie 5 propozycji z 31 okazało się chybionymi strzałami. Temat wypłynął ponownie na powierzchnię dla młodzieży i dla ludzi. |