![]() |
|
Republika Brodryjska - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Republika Brodryjska (/thread-5923.html) |
Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 09.08.2016 (09.08.2016, 15:36:59)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a):Ja uważam że najlepiej dla dobra Brodrii jest żeby miała ona jedną władzę i była jednością. Jak najbardziej, popieram w całej rozciągłości. Brodria powinna być jedna, zjednoczona. Powinna posiadać własnych patriotów, działaczy, którzy byliby wierni Jedynej i Słusznej Ojczyźnie, a własne dążenia do władzy, bądź inne ciągoty, które odciągają od jedynego słusznego celu, odłożyli je na bakier. Dlatego apeluję o mediację, o rozpoczęcie rozmów dążących do ustalenia wspólnego consensusu, kompromisu. Poza tym apeluję do Brodryjczyków i Abachazyjczyków, aby zdecydowali się na jedno obywatelstwo i zaczęli budować Jedną i Słuszną Ojczyznę, jaką jest Carstwo Brodryjskie. Ponadto osoby, które zdecydują się osiąść w Carstwie powinni złożyć przed sztandarem Carstwa Brodryjskiego oraz przed Carem przysięgę wierności oraz obietnicę poświęcenia się dla Brodrii. Apeluję również do Jego Carskiej Mości, Iwana Szalonego o zniesienie ukazu zesłania obywateli Carstwa Brodryjskiego do obozu pracy w Bałmucji, jako symbol przebaczenia zdrajcom oraz chęci prowadzenia dialogu. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Gaudius van der Cathair - 09.08.2016 Najlepiej będzie zorganizować referendum w Brodrii, w którym obywatele zdecydują, jaki kształt ma mieć Brodria. Ale znając Cara nie zgodzi on się na takie referendum. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Piotr Pietrow - 09.08.2016 O nie! Ja składałem przysięgę wierności Carowi Patrykowi Dostojewskiemu, a nie Iwanowi. Dobrze wszyscy wiedzą że Iwan nigdy nie miał dobrych stosunków ze mną, a raczej wrogie. Carstwo nigdy nie mówiło mi że będę służył mojemu naturalnemu wrogowi. Republika Powstanie czy tak czy tak, chyba że Car zacznie rokowania pokojowe z jego obywatelami. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Ronon Dex - 09.08.2016 (09.08.2016, 15:45:16)Hewret Faradobus link napisał(a):Poza tym apeluję do Brodryjczyków i Abachazyjczyków, aby zdecydowali się na jedno obywatelstwo i zaczęli budować Jedną i Słuszną Ojczyznę, jaką jest Carstwo Brodryjskie. Ponadto osoby, które zdecydują się osiąść w Carstwie powinni złożyć przed sztandarem Carstwa Brodryjskiego oraz przed Carem przysięgę wierności oraz obietnicę poświęcenia się dla Brodrii.O ile mogę się jak najbardziej zgodzić, co wyrażałem już wcześniej - że rozczłonkowanie, rozbicia na mniejsze (ludnościowo) państewka nie jest dobrym kierunkiem działania... bo raczej rzadziej prowadzi do sukcesu, a częściej do upadku. Uznając słuszność apelu naszego Prezydenta o zjednoczenie się "pod jednym sztandarem" w Brodrii - to akurat nie uważam, że "jedyną słuszną" formą Brodrii jest akurat Carstwo Brodryjskie czyli monarchia, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Moim zdaniem przyszłość ustrojową Brodrii powinni wybrać obywatele tego kraju w referendum i dalej kształtować swoje państwo w ustroju oraz systemie rządów jaki sami (w referendum) uznają za najlepszy dla nich i najbardziej przez nich pożądany. Jeśli obywatele (swoją większością) chcą monarchii to niechaj będzie monarchia (formy monarchii mogą być też różne), a jak większość zdecyduje, że chce republiki (innych form rządów) to niechaj się jednoczą w Republice Brodryjskiej czy jak to tam potem nazwą. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Piotr Pietrow - 09.08.2016 Apeluję do Wszystkich, podkreślam wszystkich obywateli. Chcecie jednej silnej Brodrii? To dajcie nam wybrać władzę która doprowadzi do tego! Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 09.08.2016 Zgadzam się, niech będzie referendum. Niech naród wybierze ustrój w którym chce żyć i rozwijać Brodrię. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 09.08.2016 Dlaczego na los Brodrii próbują wpływać ludzie w ogóle niebędący obywatelami tego kraju? Dlaczego są to ludzie mający powiązania z yoyonacjami Nordaty? Jedynym obywatelem brodryjskim, który uczestniczy w buncie, jest Tomasz Bagrat-Dostojewski... Apeluję do reszty buntowników o zaprzestanie działań destabilizujących Brodrię. Kraj ten wyszedł już dawno temu z epoki rewolucji grutinistycznych i słabo zorganizowanych zrywów. Nie jesteśmy krajem pokroju Ałustrii, czy Batawii, i nie zgadzamy się, aby byle kto nas atakował. Brodria od dawna jest monarchią i swego ustroju nie zmieni. Nie pozwolę na to, aby dorobek Carów Adama Aleksandra i Mikołaja Patryka Dostojewskiego oraz Carycy Aleksandry został od tak zaprzepaszczony. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 09.08.2016 Iwanie, doskonale wiesz o tym iż Aleksandra zapowiedziała i nawoływała ostatnio do ustanowienia Republiki w Brodrii. Rozmawialiśmy o tym niedawno na IRC. Gdyby była Ona teraz tu, napewno poparła by wprowadzenie Republiki. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Fiodor Swirydiuk - 09.08.2016 (09.08.2016, 20:13:38)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a):Dlaczego są to ludzie mający powiązania z yoyonacjami Nordaty? Jedynym obywatelem brodryjskim, który uczestniczy w buncie, jest Tomasz Bagrat-Dostojewski...Co? xDD Jestem drugim (po Akrypie) najstarszym obywatelem Brodrii i mam ochotę, aby Noklezja była regionem stuprocentowo demokratycznym, a nie pod zwierzchnictwem Caryka (dla mnie faktyczna władza należy do Aleks). Arne jest dłużej obywatelem niż ty. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Maciej Kamiński - 09.08.2016 Macie dwie godzinki na podziwianie tego postu powyżej, potem do kosza. Na przyszłość trzeba zrobić grupę widzącą jedynie sąd. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Bajtuś - 09.08.2016 Fiodor do czasu wyroku miałeś zakaz pisania czegokolwiek i gdziekolwiek oprócz wokandy, Prosisz się o bana. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 09.08.2016 Panowie spokojnie. Fiodorze proszę wstrzymaj się pisaniem do momentu ogłoszenia wyroku. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Maciej Kamiński - 09.08.2016 Ależ my jesteśmy spokojni. Za to nie jesteśmy panami (to Bialenia, kocie). Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 09.08.2016 Kocie? Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Maciej Kamiński - 09.08.2016 Po angielsku byłoby: "it's Bialenia, baby", ale ja preferuję ten zwrot przekalkowany. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Karol Medycejski - 09.08.2016 Jak tak na to patrzę, to w sumie tęsknię za Kodeksem Porządkowym... Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 10.08.2016 Propozycja Flagi i Godła Republiki Brodryjskiej. [attachment id=1 msg=54714] [attachment id=2 msg=54714] Głowa państwa - Prezydent Tomasz Bagrat Dostojewski Kanclerz Brodrii oraz MSZ - Piotr Konstanty Dostojewski Marszałek Zgromadzenia Republikańskiego oraz MSW - Fiodor Swirydiuk Obywatele Honorowi : Aleksandra Swarzewska - Dostojewska oraz Andrzej Swarzewski . Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 10.08.2016 Czy nie lepiej stworzyć wpierw przejściową konstytucję ze Zgromadzeniem Narodowym, na którym zostaną wybrane władze według zapisanych w niej zasad? Wówczas można by stwierdzić, że jest to ruch pro obywatelski. Póki co, to trochę taka republikańska dyktatura, gdyż bez zapisanych przepisów w ustawie zasadniczej może wydarzyć się wszystko. Przypisywanie sobie i innym stanowisk bez odgórnie przyjętych zasad jest trochę infantylne, aż nawet użyję słynnego wyrażenia - yoyonacyjne. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Frederick Hufflepuff - 10.08.2016 Lepiej by było, gdyby republikanie nie rozpoczynali swojej działalności od gloryfikowania i honorowania tak kontrowersyjnych postaci jak była Prezydent Aleksandra Izabella Swarzewska-Dostojewska. Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 10.08.2016 Tylko że Aleksandra, to bohaterka narodowa Brodrii.
|