Forum Republiki Bialeńskiej
Republika Brodryjska - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Republika Brodryjska (/thread-5923.html)

Strony: 1 2 3 4

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 09.08.2016

(09.08.2016, 15:36:59)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a):Ja uważam że najlepiej dla dobra Brodrii jest żeby miała ona jedną władzę i była jednością.

Jak najbardziej, popieram w całej rozciągłości.
Brodria powinna być jedna, zjednoczona. Powinna posiadać własnych patriotów, działaczy, którzy byliby wierni Jedynej i Słusznej Ojczyźnie, a własne dążenia do władzy, bądź inne ciągoty, które odciągają od jedynego słusznego celu, odłożyli je na bakier. Dlatego apeluję o mediację, o rozpoczęcie rozmów dążących do ustalenia wspólnego consensusu, kompromisu.
Poza tym apeluję do Brodryjczyków i Abachazyjczyków, aby zdecydowali się na jedno obywatelstwo i zaczęli budować Jedną i Słuszną Ojczyznę, jaką jest Carstwo Brodryjskie. Ponadto osoby, które zdecydują się osiąść w Carstwie powinni złożyć przed sztandarem Carstwa Brodryjskiego oraz przed Carem przysięgę wierności oraz obietnicę poświęcenia się dla Brodrii.

Apeluję również do Jego Carskiej Mości, Iwana Szalonego o zniesienie ukazu zesłania obywateli Carstwa Brodryjskiego do obozu pracy w Bałmucji, jako symbol przebaczenia zdrajcom oraz chęci prowadzenia dialogu.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Gaudius van der Cathair - 09.08.2016

Najlepiej będzie zorganizować referendum w Brodrii, w którym obywatele zdecydują, jaki kształt ma mieć Brodria. Ale znając Cara nie zgodzi on się na takie referendum.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Piotr Pietrow - 09.08.2016

O nie! Ja składałem przysięgę wierności Carowi Patrykowi Dostojewskiemu, a nie Iwanowi. Dobrze wszyscy wiedzą że Iwan nigdy nie miał dobrych stosunków ze mną, a raczej wrogie. Carstwo nigdy nie mówiło mi że będę służył mojemu naturalnemu wrogowi.
Republika Powstanie czy tak czy tak, chyba że Car zacznie rokowania pokojowe z jego obywatelami.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Ronon Dex - 09.08.2016

(09.08.2016, 15:45:16)Hewret Faradobus link napisał(a):Poza tym apeluję do Brodryjczyków i Abachazyjczyków, aby zdecydowali się na jedno obywatelstwo i zaczęli budować Jedną i Słuszną Ojczyznę, jaką jest Carstwo Brodryjskie. Ponadto osoby, które zdecydują się osiąść w Carstwie powinni złożyć przed sztandarem Carstwa Brodryjskiego oraz przed Carem przysięgę wierności oraz obietnicę poświęcenia się dla Brodrii.
O ile mogę się jak najbardziej zgodzić, co wyrażałem już wcześniej - że rozczłonkowanie, rozbicia na mniejsze (ludnościowo) państewka nie jest dobrym kierunkiem działania... bo raczej rzadziej prowadzi do sukcesu, a częściej do upadku.

Uznając słuszność apelu naszego Prezydenta o zjednoczenie się "pod jednym sztandarem" w Brodrii - to akurat nie uważam, że "jedyną słuszną" formą Brodrii jest akurat Carstwo Brodryjskie czyli monarchia, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Moim zdaniem przyszłość ustrojową Brodrii powinni wybrać obywatele tego kraju w referendum i dalej kształtować swoje państwo w ustroju oraz systemie rządów jaki sami (w referendum) uznają za najlepszy dla nich i najbardziej przez nich pożądany. Jeśli obywatele (swoją większością) chcą monarchii to niechaj będzie monarchia (formy monarchii mogą być też różne), a jak większość zdecyduje, że chce republiki (innych form rządów) to niechaj się jednoczą w Republice Brodryjskiej czy jak to tam potem nazwą.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Piotr Pietrow - 09.08.2016

Apeluję do Wszystkich, podkreślam wszystkich obywateli. Chcecie jednej silnej Brodrii? To dajcie nam wybrać władzę która doprowadzi do tego!

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 09.08.2016

Zgadzam się,  niech będzie referendum. Niech naród wybierze ustrój w którym chce żyć i rozwijać Brodrię.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Iwan Pietrow - 09.08.2016

Dlaczego na los Brodrii próbują wpływać ludzie w ogóle niebędący obywatelami tego kraju? Dlaczego są to ludzie mający powiązania z yoyonacjami Nordaty? Jedynym obywatelem brodryjskim, który uczestniczy w buncie, jest Tomasz Bagrat-Dostojewski...

Apeluję do reszty buntowników o zaprzestanie działań destabilizujących Brodrię. Kraj ten wyszedł już dawno temu z epoki rewolucji grutinistycznych i słabo zorganizowanych zrywów. Nie jesteśmy krajem pokroju Ałustrii, czy Batawii, i nie zgadzamy się, aby byle kto nas atakował. Brodria od dawna jest monarchią i swego ustroju nie zmieni.  Nie pozwolę na to, aby dorobek Carów Adama Aleksandra i Mikołaja Patryka Dostojewskiego oraz Carycy Aleksandry został od tak zaprzepaszczony.

Iwanie,  doskonale wiesz o tym iż Aleksandra zapowiedziała i nawoływała ostatnio do ustanowienia Republiki w Brodrii.  Rozmawialiśmy o tym niedawno na IRC. Gdyby była Ona teraz tu,  napewno poparła by wprowadzenie Republiki.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Fiodor Swirydiuk - 09.08.2016

(09.08.2016, 20:13:38)Iwan Pietrow-Dostojewski link napisał(a):Dlaczego są to ludzie mający powiązania z yoyonacjami Nordaty? Jedynym obywatelem brodryjskim, który uczestniczy w buncie, jest Tomasz Bagrat-Dostojewski...
Co? xDD Jestem drugim (po Akrypie) najstarszym obywatelem Brodrii i mam ochotę, aby Noklezja była regionem stuprocentowo demokratycznym, a nie pod zwierzchnictwem Caryka (dla mnie faktyczna władza należy do Aleks). Arne jest dłużej obywatelem niż ty.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Maciej Kamiński - 09.08.2016

Macie dwie godzinki na podziwianie tego postu powyżej, potem do kosza.
Na przyszłość trzeba zrobić grupę widzącą jedynie sąd.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Bajtuś - 09.08.2016

Fiodor do  czasu wyroku miałeś zakaz pisania czegokolwiek i gdziekolwiek oprócz wokandy, Prosisz się o bana.

Panowie spokojnie.  Fiodorze proszę wstrzymaj się pisaniem do momentu ogłoszenia wyroku.

Ależ my jesteśmy spokojni. Za to nie jesteśmy panami (to Bialenia, kocie).

Kocie?

Po angielsku byłoby: "it's Bialenia, baby", ale ja preferuję ten zwrot przekalkowany.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Karol Medycejski - 09.08.2016

Jak tak na to patrzę, to w sumie tęsknię za Kodeksem Porządkowym...

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Thomas von Lisendorff - 10.08.2016

Propozycja Flagi i Godła Republiki Brodryjskiej.

[attachment id=1 msg=54714]  [attachment id=2 msg=54714]

Głowa państwa - Prezydent Tomasz Bagrat Dostojewski

Kanclerz Brodrii oraz MSZ - Piotr Konstanty Dostojewski

Marszałek Zgromadzenia Republikańskiego  oraz MSW - Fiodor Swirydiuk

Obywatele Honorowi : Aleksandra Swarzewska - Dostojewska oraz Andrzej Swarzewski .

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 10.08.2016

Czy nie lepiej stworzyć wpierw przejściową konstytucję ze Zgromadzeniem Narodowym, na którym zostaną wybrane władze według zapisanych w niej zasad? Wówczas można by stwierdzić, że jest to ruch pro obywatelski. Póki co, to trochę taka republikańska dyktatura, gdyż bez zapisanych przepisów w ustawie zasadniczej może wydarzyć się wszystko.

Przypisywanie sobie i innym stanowisk bez odgórnie przyjętych zasad jest trochę infantylne, aż nawet użyję słynnego wyrażenia - yoyonacyjne.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Frederick Hufflepuff - 10.08.2016

Lepiej by było, gdyby republikanie nie rozpoczynali swojej działalności od gloryfikowania i honorowania tak kontrowersyjnych postaci jak była Prezydent Aleksandra Izabella Swarzewska-Dostojewska.

Odp: Powstanie Republiki Brodryjskiej - Hewret von Thorn - 10.08.2016

Tylko że Aleksandra, to bohaterka narodowa Brodrii. Wink