![]() |
|
Ratyfikacja traktatu - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXII kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-90.html) +----- Wątek: Ratyfikacja traktatu (/thread-6129.html) |
Odp: Ratyfikacja traktatu - Ludwik Tomović - 22.08.2016 Trzech, z czego na nowym forum obecnych jest dwóch (z racji na problemy realne trzeciego) Odp: Ratyfikacja traktatu - AndrzejSwarzewski - 22.08.2016 (22.08.2016, 13:19:34)Ludwik Tomlinson link napisał(a):Wbrew temu co Pan przedstawia, każdy zna swoje miejsce w hierarchii, model ten sprawdza się od blisko dwóch lat.No powiedzmy, że 1035 postów w ciągu całego istnienia państwa, to takie średnie sprawdzenie się.
Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 22.08.2016 (22.08.2016, 13:23:56)Ludwik Tomlinson link napisał(a):z czego na nowym forum obecnych jest dwóchObecnych dwóch czyli trzeci jest zarejestrowanym użytkownikiem z obywatelstwem czy nie jest? Proszę to bardziej szczegółowo wyjaśnić, bo to akurat jest bardzo ważna kwestia dotycząca uznania Slawonii i ewentualnej ratyfikacji traktatu. Odp: Ratyfikacja traktatu - Ludwik Tomović - 22.08.2016 (22.08.2016, 13:27:11)AndrzejSwarzewski link napisał(a):[quote author=Ludwik Tomlinson link=topic=6321.msg56858#msg56858 date=1471864774]No powiedzmy, że 1035 postów w ciągu całego istnienia państwa, to takie średnie sprawdzenie się. [/quote] Sugeruje się Pan starym forum, na obecnym w niecałe trzy miesiące jest ponad 300 postów, co może nie jest wynikiem oszałamiającym, ale dla nas na ten moment wystarczającym. (22.08.2016, 13:33:41)Ronon Dex link napisał(a):Obecnych dwóch czyli trzeci jest zarejestrowanym użytkownikiem z obywatelstwem czy nie jest? Trzeci nie jest zarejestrowany na nowym forum, natomiast na starym jest. Zatem na nowym forum mamy 11 użytkowników z czego dwóch jest obywatelami. Odp: Ratyfikacja traktatu - Piotr Pawel I - 22.08.2016 Istotna jest dla mnie deklaracja "ilu jest obywateli", nawet, jeśli nie wszyscy są na forum. BTW może ten trzeci niech się jednak na to forum zapisze?... Odp: Ratyfikacja traktatu - Ludwik Tomović - 22.08.2016 (22.08.2016, 13:42:05)Piotr Pawel I link napisał(a):BTW może ten trzeci niech się jednak na to forum zapisze?... Zapisze się gdy tylko jego problemy realne ustaną (przepraszam, nie chcę wchodzić w szczegóły dotyczące tych problemów) Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 22.08.2016 A kiedy ten trzeci się ostatnio logował? Pytam z uwagi na sformułowanie warunku dotyczącego ilości obywateli w naszej ustawie o uznawaniu: Cytat:a) Posiada stałą liczbę aktywnych obywateli (przez takowych rozumie się osoby o statusie obywatela w danej mikronacji, które wyczerpują bialeńskie kryteria zachowania uzyskanego obywatelstwa stałego), nie mniejszą niż 3, Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 22.08.2016 (22.08.2016, 13:46:45)Maciej Kamiński link napisał(a):A kiedy ten trzeci się ostatnio logował?No chyba się nie logował - skoro nie jest użytkownikiem obecnego forum Slawonii... (22.08.2016, 13:39:23)Ludwik Tomlinson link napisał(a):Zatem na nowym forum mamy 11 użytkowników z czego dwóch jest obywatelami.Czyli Slawonia niestety nie spełnia naszych warunków uznawania innych mikronacji... a przyczyny problemów trzeciego to faktycznie nie nasza sprawa. Faktem jest, że obecnie Slawonia ma tylko dwóch aktywnych obywateli (trzeci nie jest nawet zarejestrowany). Odp: Ratyfikacja traktatu - Ludwik Tomović - 22.08.2016 Panie Macieju, Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na Pańskie pytanie, gdyż stare forum nie oferuje możliwości sprawdzenia ostatniego logowania. Prawdopodobnie była to połowa maja. Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 22.08.2016 (22.08.2016, 13:58:58)Ludwik Tomlinson link napisał(a):Panie Macieju,No cóż... To zdecydowanie zbyt dawno. Bez "Pana" poproszę. ,
Odp: Ratyfikacja traktatu - Karol Medycejski - 22.08.2016 Panie Marszałku, Szanowni Deputowani, skoro już udzielono mi głosu, to sobie coś napiszę. Nie będzie się to różniło jednak znacznie, a właściwie w ogóle, od tego, co można było przeczytać w moich postach na Placu Zielonym. Otóż, początkowo wyrażałem swoje wątpliwości, czy ratyfikacja umowy międzynarodowej o powyższej treści nie byłaby naruszeniem przepisów ustawy. Teraz jednak, po zastanowieniu się nad tym, mogę z całą pewnością powiedzieć, że nie, gdyż po prostu norma ustawowa byłaby uchylona w myśl zasady hierarchiczności aktów prawnych, która wynika z konstytucji. W ten sposób, tj. ratyfikując powyższy traktat, prawodawca, którym jest Wysoka Izba, jednoznacznie wyraziłby swoją wolę, zgadzając się na brzmienie umowy międzynarodowej i w ten sposób uchylając obowiązywanie normy ustawowej w ten konkretnej sprawie (ale nie zupełnie z systemu!). By jednak zadowolić fanów norm spisanych wprost, można zawrzeć w traktacie, że Republika Bialeńska odstępuje od stosowania przepisów tej ustawy w tym konkretnym przypadku. Tak, czy inaczej, prawo nie stoi na przeszkodzie do ratyfikacji, jedyne co może ją zablokować to wola polityczna Parlamentu. Dziękuję. Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 22.08.2016 Rozpoczynamy głosowanie, które potrwa dwie doby tj. do 24.08.16 do godz. 20.00 lub oddania głosów przez wszystkich uprawnionych. Odp: Ratyfikacja traktatu - Thomas von Lisendorff - 22.08.2016 Przeciw Odp: Ratyfikacja traktatu - Maciej Kamiński - 22.08.2016 PRZECIW. Odp: Ratyfikacja traktatu - Piotr Pawel I - 22.08.2016 Za Odp: Ratyfikacja traktatu - Eddard Noqtern - 23.08.2016 Za. Odp: Ratyfikacja traktatu - Frederick Hufflepuff - 23.08.2016 ZA Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 23.08.2016 Przyznam, że jestem w rozterce... z jednej strony nie jestem przekonany co do tego, że należy działać wbrew obowiązującej ustawie dot. uznawania innych mikronacji - ale z drugiej zawsze byłem zdania, że warto nawiązywać kontakty z nowymi i małymi mikronacjami, bo a nuż z tego coś ciekawego z czasem wyniknie. A w razie jak się nie uda to... w sumie nic się złego nie stanie. Nie chcę więc pomimo moich sporych wątpliwości natury prawnej na drodze współpracy ze Slawonią... Niech się ten traktat sam obroni. WSTRZYMUJĘ SIĘ Odp: Ratyfikacja traktatu - Ametyst Faradobus - 23.08.2016 Za Odp: Ratyfikacja traktatu - Ronon Dex - 23.08.2016 Głosowanie zakończone: - 4 głosy ZA, - 2 głosy PRZECIW. - 1 głos WSTRZYMUJĄCY SIĘ. Parlament dokonał ratyfikacji traktatu. |