![]() |
|
Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB (/thread-6130.html) |
Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Tadeusz Krasnodębski - 22.08.2016 Dlatego po prostu zostawmy system prezydencki takim, jaki jest. Najprostsze rozwiązanie i najlepszy sposób wyboru władzy wykonawczej - bo nie wygrywa lider partii, tylko zwykły obywatel (który może być liderem, ale wcale nie musi). O wiele prościej jest stanąć na czele Rządu kandydatowi niezależnemu w systemie prezydenckim, niż parlamentarnym. Według mnie parlamentarne wotum nieufności wobec prezydenckich Ministrów jest zbyt daleko idącym kontrolowaniem władzy wykonawczej. Owszem, ta kontrola jest potrzebna, ale od tego jest instytucja impeachmentu. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Karol Medycejski - 22.08.2016 (22.08.2016, 16:26:51)Teddy Upperwood link napisał(a):Owszem, ta kontrola jest potrzebna, ale od tego jest instytucja impeachmentu. W Bialenii nie ma instytucji impeachmentu, niestety... Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Tadeusz Krasnodębski - 22.08.2016 Miałem na myśli, aby ją wprowadzić. Zamiast wotum. I niech Prezydent odpowiada głową za swój Rząd, a nie Ministrowie za siebie samych. Podobne rozwiązanie jest chyba w USA. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Maciej Kamiński - 22.08.2016 Problem w tym, że to jest Internet. Kontrola nad ministrami jest jakby mniejsza niż w rzeczywistości, z przyczyn technicznych. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Tadeusz Krasnodębski - 22.08.2016 Btw. mamy przecież "odpowiednik" impeachmentu: Cytat:Prezydent może zostać odwołany na drodze referendum większością ⅔ głosów. Macieju, moim skromnym zdaniem prościej jest kontrolować ministra mikronacji niż sekretarzy kilkuset milionowego państwa
Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Maciej Kamiński - 22.08.2016 Cytat:Macieju, moim skromnym zdaniem prościej jest kontrolować ministra mikronacji niż sekretarzy kilkuset milionowego państwaChyba tylko w sytuacji, gdy Prezydentem jest akurat admin forum i realny sąsiad takowych jednocześnie. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Karol Medycejski - 22.08.2016 Impeachment to impeachment a referendum to referendum. Impeachment to nic innego jak postawienie w stan oskarżenia przez jedną izbę i sądzenie przez drugą. Nie ma innej formy tej instytucji, gdyż tylko tak ona funkcjonuje w realu, w krajach anglosaskich, gdzie została wymyślona. To co jest na kontynencie europejskim, to wotum nieufności, które może być 'konstruktywne' lub nie, ale nie impeachment. Referendum, powiedzmy, jest właśnie takim wotum nieufności. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Hewret von Thorn - 23.08.2016 (22.08.2016, 15:44:17)Teddy Upperwood link napisał(a):Niestety nie mogę wprowadzać już poprawek, bo projekt jest w poście Hewreta. Można przecież zacytować. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Hewret von Thorn - 23.08.2016 Cytat: Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Aleksandra Dostojewska - 24.08.2016 Zezwalam na wprowadzenie urzędu Wiceprezydenta w wymiarze proponowanym. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Hewret von Thorn - 24.08.2016 (24.08.2016, 21:36:08)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a):Zezwalam na wprowadzenie Ale o tym zadecyduje najpierw Parlament, a potem lud w bezpośrednim głosowaniu.
Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Karol Medycejski - 24.08.2016 (24.08.2016, 21:47:39)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link=topic=6322.msg57189#msg57189 date=1472067368]Zezwalam na wprowadzenie Ale o tym zadecyduje najpierw Parlament, a potem lud w bezpośrednim głosowaniu. ![]() [/quote] Ja bym nie odpowiadał na takie posty Hewrecie. Przecież to wyraźna zaczepka.
Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Maciej Kamiński - 24.08.2016 To nie jest zaczepka, to jest Sasza będąca Saszą. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Hewret von Thorn - 24.08.2016 (24.08.2016, 21:50:01)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Hewret Faradobus link=topic=6322.msg57202#msg57202 date=1472068059] Ale o tym zadecyduje najpierw Parlament, a potem lud w bezpośrednim głosowaniu. ![]() [/quote] Ja bym nie odpowiadał na takie posty Hewrecie. Przecież to wyraźna zaczepka. ![]() [/quote] Właśnie to pobudzi dzisiaj aktywność na forum.
Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Aleksandra Dostojewska - 24.08.2016 (24.08.2016, 21:50:01)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Hewret Faradobus link=topic=6322.msg57202#msg57202 date=1472068059] Ale o tym zadecyduje najpierw Parlament, a potem lud w bezpośrednim głosowaniu. ![]() [/quote] Ja bym nie odpowiadał na takie posty Hewrecie. Przecież to wyraźna zaczepka. ![]() [/quote] A to wyraźna kompromitacja i brak taktu, które pan sobą właśnie nam wszystkim zaprezentował. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Ronon Dex - 24.08.2016 (24.08.2016, 21:50:55)Hewret Faradobus link napisał(a):Właśnie to pobudzi dzisiaj aktywność na forum.Pytanie czy to "aktywność" jaką byśmy sobie życzyli? Co najwyżej nabije ilość postów, ale nie aktywność. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Aleksandra Dostojewska - 24.08.2016 (24.08.2016, 22:06:48)Ronon Dex link napisał(a):[quote author=Hewret Faradobus link=topic=6322.msg57207#msg57207 date=1472068255]Właśnie to pobudzi dzisiaj aktywność na forum.Pytanie czy to "aktywność" jaką byśmy sobie życzyli? Co najwyżej nabije ilość postów, ale nie aktywność. [/quote] Miałabym więcej szacunku wobec osoby, która UCZYNIŁA Cię Marszałkiem! Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Ronon Dex - 24.08.2016 (24.08.2016, 22:09:11)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a):Miałabym więcej szacunku wobec osoby, która UCZYNIŁA Cię Marszałkiem!Nie pochlebiaj sobie kobieto, bo robisz się coraz bardziej żałosna (o ile można być bardziej)... Obecnie posiadany przeze mnie stopień w Siłach Zbrojnych Republiki Bialeńskiej został mi nadany przez grupę Szacownych Obywateli Republiki Bialeńskiej, bez twojego udziału - i to w czasie mojej nieobecności (nawet o nim nie wiedziałem gdy to uchwalano) w v-świecie. Natomiast powrót do czynnej służby, który zatwierdziłaś podczas tej swojej żałosnej i na szczęście krótkiej kadencji prezydenckiej był wynikiem Waszych (ówcześnie pełniących funkcje państwowe i Twojego "stronnictwa") zabiegów i próśb o ponowne zajęcie się Siłami Zbrojnymi RB. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Hewret von Thorn - 28.08.2016 Jeśli do czasu wyboru marszałka XXIII kadencji nie będzie żadnych uwag, to zgłaszam projekt w Parlamencie. Odp: Zmiana Konstytucji - urząd Wiceprezydenta RB - Piotr Pawel I - 28.08.2016 Cytat: to jest Sasza będąca Saszą Pytanie brzmi, czy się z tego śmiać, czy płakać? A może śmiech przez łzy?... Tak na poważnie: mnie to nie bawi. No ale nabija posty, więc ma zaletę. Jedyną zaletę, dodajmy... |