Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego (/thread-6225.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - AndrzejSwarzewski - 29.08.2016

(29.08.2016, 21:05:56)Hewret Faradobus link napisał(a):Tak to nigdy nie dojdziemy do konsensusu. Niebawem złożę wniosek do Marszałka Parlamentu o przeprowadzenie referendum w tej sprawie.
A może jeszcze kontynuujemy debatę i w referendum przedstawimy kilka projektów?
Uważam, że obecny układ jest niesprawiedliwy, a Twój projekt rozwiązuje kilka problemów, ale u ich skutków, a nie podstaw.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Alberto Carlos de Médici y Zep - 29.08.2016

(29.08.2016, 20:36:54)AndrzejSwarzewski link napisał(a):Według mnie lepiej przeprowadzić poważną reformę prawną, niż popełnić błąd i iść na łatwiznę. Jeśli traktujemy sojusz naszych narodów poważnie, to powinniśmy wspólnie, wszyscy razem usiąść przy okrągłym stole i ustalić reformy, które musimy wspólne przejść. Nie śpieszy się, obecny traktat jakoś działa i nie trzeba podejmować pochopnych decyzji.

Rozumiem, że chciałbyś by Rzesza Bialeńska stała się podmiotem prawa międzynarodowego (w miejsce dotychczasowej Republiki), a Republika Bialeńska powstałaby dopiero po podpisaniu traktatu przez Rzeszę, Brodrią, Hasselandem i ZSKHiW? utworzona

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 29.08.2016

Zgadzam się z Andrzejem. Nie róbmy tak poważnej zmiany "na szybko". Właściwie nie rozumiem Heinrichu dlaczego napisałeś projekt tak naprawdę bez wstępnych ustaleń, zagadnień i dojścia do konsensusu w fundamentalnych kwestiach. Choćby takich, czy nasza organizacja ma być konfederacją, federacją, utrzymać obecną formę itd.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 29.08.2016

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=6435.new#new

(29.08.2016, 21:53:24)Eddard Noqtern link napisał(a):Zgadzam się z Andrzejem. Nie róbmy tak poważnej zmiany "na szybko". Właściwie nie rozumiem Heinrichu dlaczego napisałeś projekt tak naprawdę bez wstępnych ustaleń, zagadnień i dojścia do konsensusu w fundamentalnych kwestiach. Choćby takich, czy nasza organizacja ma być konfederacją, federacją, utrzymać obecną formę itd.

Pytałem się o ustalenia, to każdy mi odpowiedział, że czeka na konkretny projekt, aby mógł się do niego odnieść.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 29.08.2016

A co z projektem Unii, który wcześniej przedstawiałeś? Mi wydaje się on zdecydowanie lepszą propozycją.

Należało by było dokończyć, ale jakoś nie mam weny twórczej...

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 29.08.2016

Cytat: Niebawem złożę wniosek do Marszałka Parlamentu o przeprowadzenie referendum w tej sprawie.

OK i załóżmy, że w Bialenii projekt by przeszedł, a np. w Hasselandzie - nie. Otóż musimy mieć konsens.

(29.08.2016, 22:04:15)Piotr Pawel I link napisał(a):OK i załóżmy, że w Bialenii projekt by przeszedł, a np. w Hasselandzie - nie. Otóż musimy mieć konsens.

A czytał Waszmość mój wniosek do końca?
Wspomniałem, że w referendum z racji posiadania bialeńskiego obywatelstwa biorą udział wszyscy Hasselandczycy i wszyscy Brodryjczycy. Więc faktycznie wszyscy wspólnie z Bialeńczykami zadecydują o przyszłości wspólnego stowarzyszenia. Nie doczekałem się oczekiwanych założeń od głów państw stowarzyszonych, to wyciągnę je od Obywateli - i to o wiele efektywniej, bo pomysłów jest multum. Musimy się tylko określić, w którym kierunku mamy iść.

Zastanawiam się tylko, co jest gorsze - ignorowanie woli ludu, czy żerowanie na innym organizmie?

A jeśli nie dojdziemy do konsensu, to trudno... Najwyżej później zrobi to ktoś efektywnie ode mnie, czyli z oczekiwanym skutkiem.
Ewentualnie Bialenia powie "NIE" dla "żarłacza hasselandzkiego" i "żarłacza brodryjskiego" wypowiadając traktat. Ale to już zapewne nie będzie mnie w polityce, bo po prezydenturze z niej zrezygnuję, a to też w Parlamencie większość musieliby stanowić bialeńscy nacjonaliści.

Przy obecnym składzie Parlamentu takie coś by było niemożliwe.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 30.08.2016

Cytat:Nie doczekałem się oczekiwanych założeń od głów państw stowarzyszonych, to wyciągnę je od Obywateli - i to o wiele efektywniej, bo pomysłów jest multum.

To jest szantaż. Szantażowi się nie poddam!

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 30.08.2016

No teraz za zarzucanie mi szantaży i przyrównywanie do działań rządu nazistowskiego to powinienem się obrazić.

Czekam na założenia Królestwa Hasselandu.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 30.08.2016

Obrażać się nie trzeba, tylko skutecznie prowadzić dialog, ew. trialog czy kwadrulog (?). A nie wymachiwać referendum jak jakimś karabinem maszynowym.
Trzeba odpowiedzieć na kilka pytań (akurat nie referendalnych).
1) czy obecna umowa wymaga zmian?
jeśli odpowiedź jest NIE, to koniec debaty. Jeśli zaś TAK, to:
2) czy obecna konstrukcja ma pozostać, ale trzeba zmienić pewne szczegóły?
jeśli odpowiedź jest TAK, to debatujemy nad szczegółami. Jeśli zaś NIE, to:
3) czy chcemy formuły konfederacyjnej?
4) jaką inną formułę możemy chcieć?
Takie etapy powinniśmy przejść, a nie głosować nad jedną propozycją i to na dodatek tak sformułowaną, że głosowanie na NIE wywołuje skutki wcale nie przewidziane pytaniem.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 30.08.2016

(30.08.2016, 15:57:01)Piotr Pawel I link napisał(a):Obrażać się nie trzeba, tylko skutecznie prowadzić dialog, ew. trialog czy kwadrulog (?). A nie wymachiwać referendum jak jakimś karabinem maszynowym.
Trzeba odpowiedzieć na kilka pytań (akurat nie referendalnych).
jeśli odpowiedź jest NIE, to koniec debaty. Jeśli zaś TAK, to:
4) jaką inną formułę możemy chcieć?
Takie etapy powinniśmy przejść, a nie głosować nad jedną propozycją i to na dodatek tak sformułowaną, że głosowanie na NIE wywołuje skutki wcale nie przewidziane pytaniem.

Zdecydowanie popieram Waszą Wysokość.

Prezydencie, przeprowadzenie debaty od zera według takich punktów, razem z tymi głosowaniami jest świetnym pomysłem.

Aktualnie wszystko dzieje się zbyt chaotycznie.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 30.08.2016

TAK, wymaga zmian, zwłaszcza w zakresie technicznego wykorzystywania forum, co ująłem w ostatnim moim projekcie. Poza tym Dowództwo Sił Zbrojnych proponowało kiedyś nawiązanie sojuszu wojskowego.

Należy doprecyzować szczegóły i przewidzieć możliwe sytuacje, które mogą wystąpić w przypadku Naszej współpracy.

Obywatele Republiki Bialeńskiej odpowiadają się za stworzeniem federacji.

Ten projekt...
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=6419.msg57748#msg57748

...odpowiadałby najbardziej wszystkich stronom; pozostajemy w starym układzie, określamy do dzisiaj niedoprecyzowane przypadki jakie dotąd wystąpiły i tworzymy nowe narzędzie w postaci chociażby Rady Państw Stowarzyszonych, czy formuły elastyczności układu.

Wciąż do przedyskutowania pozostaje niepołączalność stanowisk i wspólne obywatelstwo.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 01.09.2016

Prosiłbym króla [member=153]Piotr Pawel I[/member] oraz regenta [member=146]Mikołaj Patryk Dostojewski[/member] o wypowiedź.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Alberto Carlos de Médici y Zep - 07.09.2016

[justify]Rozmowy ucichły. Ciekawe dlaczego głowy państw stowarzyszonych nie chcą się wypowiadać. W Hasselandzie to, zdaje się, nawet jakieś konsultacje obywatelskie były, ale rozmowy skończyły się na szkalowaniu imperialistycznej Bialenii, wykłócaniu się o kwestie semantyczne, a konkretów nijakich (wersji, która byłaby "do przyjęcia"), jak nie było, tak nie ma. I w sumie nie zapowiada się nawet na to, by coś poszło do przodu - poza mglistymi zapowiedziami o poszukiwaniu nowej drogi dla królestwa... Może i Andrzej ma rację, że trzeba zerwać ten traktat stowarzyszeniowy, żeby wywołać katharsis i mieć motywację do poszukiwania nowej formuły, takiej, która zapewni każdemu sygnatariuszowi takie miejsce w układzie, jakie mu się sprawiedliwie należy. [/justify]

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 07.09.2016

Tak to jest, gdy tylko jednej ze stron zależy na doprecyzowaniu przepisów.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 07.09.2016

(07.09.2016, 12:50:03)Hewret Faradobus link napisał(a):Tak to jest, gdy tylko jednej ze stron zależy na doprecyzowaniu przepisów.

Ale takich komentarzy, to już mógłbyś sobie darować...

Ze strony brodryjskiej w ogóle nie ma odzewu, a strona hasselandzka wyraża minimalną chęć zmian.
Póki co, to osobiście rzuciłem najwięcej propozycji.

I brak jednoznacznych deklaracji, dokąd zamierzamy zmierzać.
Póki co, to wisimy w eterze.

Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 07.09.2016

Ja cały czas jestem za tym pierwszym projektem tj. Unią Mikronacjną (Unią Niepodległych Mikronacji).

Póki co, to nie mam motywacji do ukończenia tego projektu.

Mogę go skończyć, ale co jeśli taka koncepcja nie przejdzie? Stracę czas?