![]() |
|
Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Zgromadzenie Ludowe VI kadencji (Parlament Republiki Bialeńskiej XXXI kadencji) (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-229.html) +----- Wątek: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK (/thread-8121.html) |
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Frederick Hufflepuff - 20.08.2017 Panowie Posłowie, dokładnie przeczytałem Wasze wypowiedzi i przeanalizowałem argumenty. Nie sposób nie zauważyć dość osobliwego i kontrowersyjnego zachowania części społeczeństwa Republiki, które przejawia się ustawianiem awatarów z wizerunkami zwierząt lub postaci fantastycznych, a równocześnie przecież nie sposób nie zauważyć, że wielu osobom to przeszkadzało i przeszkadza, bo mają inne poczucie humoru i są bardziej stateczne. Z jednej strony - warto powołać się na tradycje Kuców, prawo do wolności i do kultywowania tych tradycji i zwyczajów, na typowo republikańskie i wolnościowe wartości, a z drugiej - na powagę państwa, majestat prawa, starania odwzorowania rzeczywistości w świecie wirtualnym we wszystkich aspektach i na wszystkich płaszczyznach. Zapowiadam oddanie głosu wstrzymującego. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Gaudius van der Cathair - 20.08.2017 Panie Marszałku!
Wysoka Izbo!
Przepraszam za porównanie do realu, ale nawet Hitler nie nakazywał mieszkańcom III Rzeszy, aby oni nosili wąsy, jakie on nosił, czy też układali sobie fryzurę tak, jak sobie on układał. Jak komuś z jakichś wyimaginowanych powodów nie odpowiada egzystencja awatarów nie przedstawiających człowieka, przedstawiają ludzi, którzy ogółowi społeczeństwa międzynarodowego nie odpowiadają, lub też nic nie przedstawiają, to niech sobie założy klapki na oczy, które już posiada w wymiarze przenośnym, w wymiarze dosłownym, to wtedy nie będzie narażony na ich widok, a nie wprowadza jakieś przepisy rodem z najgorszych reżimów totalitarnych, ażeby ich wyeliminować! Jak rozumiem ustęp 4, punkt "b" ma na celu zabronić gloryfikacji "zbrodniarzy wojennych" czy też "osób potępionych przez ogół społeczeństwa międzynarodowego"? To teraz zastanówmy się, czy większym zagrożeniem jest ich wątpliwa gloryfikacja poprzez umieszczanie na swym awatarze, czy też nie gloryfikowanie, a RZECZYWISTE WPROWADZANIE rozwiązań rodem z krajów o ustroju totalitarnym?!
A teraz wyobraźcie sobie, iż hipotetycznie przedstawiciel Kuców czy ruchomych diabełków składa projekt ustawy zabraniającej używania awatarów, które przedstawiają wizerunek człowieka. Jak byście się wtedy czuli? Czy oni nie mają prawa do tego samego, co wy teraz chcecie tu przepchnąć?!
Tworzenie jednolitych mas ludzkich i eliminacja jakichkolwiek przejawów indywidualności (a takim jest właśnie posiadanie własnego awatara) to cecha charakterystyczna reżimów totalitarnych. Tak robili naziści i komuniści w ubiegłym stuleciu - tak dziś robicie i Wy, dążąc jawnie do skrajnego totalitaryzmu!
Kto zdrów na umyśle, temu z całego serca odradzam poparcie tej ustawy. Nie czyńmy z Bialenii państwa totalitarnego!
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Hewret von Thorn - 20.08.2017 (20.08.2017, 11:56:07)Piotr Novitius napisał(a): A teraz wyobraźcie sobie, iż hipotetycznie przedstawiciel Kuców czy ruchomych diabełków składa projekt ustawy zabraniającej używania awatarów, które przedstawiają wizerunek człowieka. Jak byście się wtedy czuli? Czy oni nie mają prawa do tego samego, co wy teraz chcecie tu przepchnąć?! Hipotetycznie mniejszość w liczbie "1" musi się dostosować do większości w liczbie "30+". RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Gaudius van der Cathair - 20.08.2017 (20.08.2017, 12:47:17)Hewret Faradobus napisał(a):(20.08.2017, 11:56:07)Piotr Novitius napisał(a): A teraz wyobraźcie sobie, iż hipotetycznie przedstawiciel Kuców czy ruchomych diabełków składa projekt ustawy zabraniającej używania awatarów, które przedstawiają wizerunek człowieka. Jak byście się wtedy czuli? Czy oni nie mają prawa do tego samego, co wy teraz chcecie tu przepchnąć?! I właśnie na tym ma polegać to konstytucyjne "zjednoczenie pod sztandarami republikanizmu, wolności i sprawiedliwości"? Tworzenie jednolitych mas ludzkich poprzez pozbawianie mieszkańców jakichkolwiek przejawów indywidualności to cecha reżimów totalitarnych. I źle rozumiana demokracja również się do nich zalicza, kiedy większość próbuje narzucić swoją wolę i sposób bycia mniejszości, co najwyraźniej widać właśnie w tym projekcie ustawy. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 20.08.2017 (20.08.2017, 11:56:07)Piotr Novitius napisał(a): Przedstawiciel kuców? Wy widzicie co piszecie? Widzę, że ustawa nie przejdzie, dlatego przygotuję nowy projekt. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Hewret von Thorn - 20.08.2017 (20.08.2017, 13:34:39)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Przedstawiciel kuców?
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 20.08.2017 Podejmę dalej walkę w tej kadencji, a jeśli się nie uda, to będzie moja ostatnia kadencja i ostatnie tygodnie w Republice. Z dziecinadą bawić się nie będę. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 20.08.2017 (20.08.2017, 13:52:36)Paolo Carlo de Medici y Zep napisał(a): Podejmę dalej walkę w tej kadencji, a jeśli się nie uda, to będzie moja ostatnia kadencja i ostatnie tygodnie w Republice. Z dziecinadą bawić się nie będę.Tak, jasne. Który to już to słyszymy, i to w samym 2017 roku? (20.08.2017, 12:47:17)Hewret Faradobus napisał(a):Ja tam widzę 5:3 na przekór zmianom plus reszta wstrzymująca się.(20.08.2017, 11:56:07)Piotr Novitius napisał(a): A teraz wyobraźcie sobie, iż hipotetycznie przedstawiciel Kuców czy ruchomych diabełków składa projekt ustawy zabraniającej używania awatarów, które przedstawiają wizerunek człowieka. Jak byście się wtedy czuli? Czy oni nie mają prawa do tego samego, co wy teraz chcecie tu przepchnąć?! Trzeba tu Andrzeja zawołać. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 20.08.2017 Zamiast nowelizować ustawę o strukturach i KK pomyślałem, że można do ustawy o obywatelstwie wpisać wymóg posiadania ludzkiego awatara. Będzie to wtedy bardziej przestrzegane. Tak myślę. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 20.08.2017 W takim razie to będzie następny projekt. Dziękuję Tadeuszu. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 21.08.2017 [ATTACHMENT NOT FOUND]
Drodzy posłowie tym razem poważnie.
Chciałbym najpierw podziękować Maciejowi i Piotrowi za obronę wolności obywatelskich.
Ta ustawa wymierzona jest głównie, choć nie tylko, we mnie, jest atakiem na jaki nawet Aleksandra nie decydowała się. Atak na mnie jest też atakiem na duzą część kultury politycznej Bialeni, kultury interektualnej, filozoficznej jeśli mam podać przykład to całe IWA jest wielkim dorobkiem Bialenii. Przypomne posłom, że kucyki to nie tylko ja, w pewnych czasach prawie połowa obywateli była kucykami np. MvP (Prezydent RB), Feliks, KriVersen, Ali itd. a z ruchem kucykowym związany był nawet przez jakś czas Andrzej Swarzewski. Połowa powstańców marcowych związana jest z protoideologicznymi pomysłami kucyków. Dziedzictwo Bialeni sprzed RB związane jest z moją działalnością w wielkiej części a więc kucykami. Bezemnie RB nigdy by nie powstało a ruch kucykowy w samym RB stworzył wiele inicjatyw jak Radio i wiele aktywności. Nie piszę tego by ukazać, że coś mi się należy, oczywiście, że nie ale by pokazać wam jak ogromną część histori i kultury RB jest przez was atakowana i niszczona. Nie wiem jeszcze czy w przypadku przejścia tej ustawy zostanę w, RB ale taki rezultat by was pewnie ucieszył.
Dziękuje i nie pozdrawiam.
RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 21.08.2017 To znaczy, że RB była jojonacją. Nie możesz po prostu zmienić avatara i przestać udawać kucyka? Nie błaznować więcej? Fredericku zastanów się i zagłosuj za naprawieniem Republiki, oczyszczeniem jej z głupot. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Frederick Hufflepuff - 21.08.2017 Cytat:I właśnie na tym ma polegać to konstytucyjne "zjednoczenie pod sztandarami republikanizmu, wolności i sprawiedliwości"? Tworzenie jednolitych mas ludzkich poprzez pozbawianie mieszkańców jakichkolwiek przejawów indywidualności to cecha reżimów totalitarnych. Dyskusja dyskusją, ale używanie argumentów "ad totalitarismi" jest co najmniej niestosowne i nie do końca przemyślane. Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że Republika Bialeńska jest jedynym państwem w polskim mikroświecie tak bardzo szanującym zasady wolności, sprawiedliwości społecznej, uczciwości i solidarności. Porównywanie obrad Parlamentu Republiki do tworzenia się systemu totalitarnego jest kpiną z powagi Wysokiej Izby i kpiną z osób, które w niej zasiadają. Przepisy prawne są uchwalane i przyjmowane po to, by wyeliminować pewne negatywne zjawiska społeczne i wewnętrzne, po to, by ograniczyć lub zahamować niektóre degeneracyjne procesy - myślę, że te kwestie są priorytetami wnioskodawców i na tę funkcję prawa położyli oni szczególny nacisk. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 21.08.2017 Przechodzimy do głosowania. Przedmiotem jest projekt z posta otwierającego: [spoiler] Cytat:[/spoiler] oraz moja poprawka: [spoiler] Cytat:Art. 4a ust. 3. Każdy obywatel zobowiązany jest do ustawienia awatara w przeciągu 3 dni od uzyskania obywatelstwa.[/spoiler] Kto z Szanownych Panów Posłów jest za projektem lub poprawką, proszę uzupełnić kartę do głosowania wyrazem "za" w odpowiednim miejscu; kto jest przeciw, proszę uzupełnić wyrazem "przeciw"; kto wstrzymuje się od głosu, proszę uzupełnić słowami "wstrzymuję się". Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Severino Castiglioni - 21.08.2017 Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Maciej Kamiński - 22.08.2017 Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 22.08.2017 Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - PRZECIW Poprawka do wyżej wymienionego projektu - Wstrzymam się RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Frederick Hufflepuff - 22.08.2017 Cytat:Karta do głosowania - 21 sierpnia 2017 r. RE: Projekt ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK - Tadeusz Krasnodębski - 23.08.2017 Cytat:Wyniki głosowania nad projektem ustawy o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK przeprowadzonego w dn. 21-22 sierpnia 2017 r.: Ogłaszam, iż Zgromadzenie Ludowe odrzuciło projekt ustawy. Stukam trzy razy laską marszałkowską. Zamykam posiedzenie Zgromadzenia Ludowego w sprawie projektu ustawy [b]o zmianie ustawy o strukturach informatycznych RB i ustawy KK. |