Forum Republiki Bialeńskiej
Putin- wprowadź wojsko? - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-328.html)
+--- Wątek: Putin- wprowadź wojsko? (/thread-1268.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Feliks Spirkin - 17.04.2016

Stalin był po prostu socjopatą oraz makiawelistą, a to nie oznacza wcale, że był chory psychicznie. :roll: Choć z czasem zaczął dostawać różnych urojeń, co doprowadziło do jego bolesnej i samotnej śmierci. Jednak to taka dola dyktatora, bo Hitler również wszędzie widział zdrajców.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ronon Dex - 17.04.2016

(17.04.2016, 11:05:13)Jan Lubomirski link napisał(a): Nie wiem czy to co powiem jest zgodne z historią ale :
[...]
- Zrobił czystki w armii i niepowodzenie w Finlandii zwalalił na oficerów.

Akurat wnioski wyciągnięte z wojny z Finlandią były całkiem rozsądne i merytoryczne:
- zmieniono system dowodzenia (umniejszono rolę "politruków" w systemie samego dowodzenia, co podniosło jego sprawność).
- nakazano usprawnienia dotyczące kwestii kwatermistrzostwa i dotychczasowej niewydolności systemu zaopatrzeniowego.
- nakazano w trybie pilnym opracować specjalistyczne smary powodujące prawidłowe działanie sprzętu w ciężkich warunkach zimowych.

Wszystkie te trzy sprawy zaprocentowały potem podczas walki w warunkach zimowych z WH...

Akurat nie wiem czy w kwestii wojny z Finlandią to "czystki" miały największe znaczenie - problem polegał na niedostosowaniu ówczesnej RKKA do walki w ciężkich zimowych warunkach klimatycznych... tyle, że nie była ona do tego dostosowana i przed czystkami. Dostali "zimny prysznic", podjęli odpowiednie działania i w dużej mierze dzięki temu potem dawali sobie rade w zimie dużo lepiej niż przeciwnik.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Jan Lubomirski-Dostojewski - 17.04.2016

(17.04.2016, 11:11:02)Markus Wettin link napisał(a): Stalin był po prostu socjopatą oraz makiawelistą, a to nie oznacza wcale, że był chory psychicznie. :roll: Choć z czasem zaczął dostawać różnych urojeń, co doprowadziło do jego bolesnej i samotnej śmierci. Jednak to taka dola dyktatora, bo Hitler również wszędzie widział zdrajców.
Może i nie był chory psychicznie, to i tak przedstawianie go na forum jest nieetyczne. Mordował bez skrupułów więc nie powinno się go pokazywać.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Maciej Kamiński - 17.04.2016

(17.04.2016, 11:19:37)Jan Lubomirski link napisał(a): [quote author=Markus Wettin link=topic=1329.msg45687#msg45687 date=1460884262]
Stalin był po prostu socjopatą oraz makiawelistą, a to nie oznacza wcale, że był chory psychicznie. :roll: Choć z czasem zaczął dostawać różnych urojeń, co doprowadziło do jego bolesnej i samotnej śmierci. Jednak to taka dola dyktatora, bo Hitler również wszędzie widział zdrajców.
Może i nie był chory psychicznie, to i tak przedstawianie go na forum jest nieetyczne. Mordował bez skrupułów więc nie powinno się go pokazywać.
[/quote]
Zapomniałeś już o tym, że kiedyś przeciwko Tobie kierowano niemalże identyczne argumenty, kiedy miałeś Rommla bodajże na awatarze? :roll:

Rommel nie mordował, był tylko dowódzcą wojskowym.

(17.04.2016, 11:19:37)Jan Lubomirski link napisał(a): ...o i tak przedstawianie go na forum jest nieetyczne. Mordował bez skrupułów więc nie powinno się go pokazywać.
A niby dlaczego? Fakt negatywnej czy nawet bardzo negatywnej oceny jakiejś postaci historycznej bynajmniej nie oznacza, że "nieetyczne" jest jego pokazywanie - szczególnie, że zostało to przedstawione całkowicie czytelnie jako ironia.

(17.04.2016, 12:12:08)Jan Lubomirski link napisał(a): Rommel nie mordował, był tylko dowódzcą wojskowym.
Owszem był dowódcą wojskowym - ale też przez długie lata zaufanym człowiekiem Hitlera... dowodził batalionami jego eskorty, był komendantem kwatery głównej "Wodza" i zasadniczo jego wojskowa kariera w latach 30-tych rozwijała się dzięki bliskości z tym zbrodniarzem. Taka "czysta" jest więc to postać? Do każdego się można przyczepić... szczególnie gdy odgrywał jakąś znaczącą rolę w historii.

Nie powinno się pokazywać zbrodniarzy w żadnej formie.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Piotr Pawel I - 17.04.2016

Myśmy w 1939 r. z ZSRR żadnej pomocy wojskowej nie dostali. Owszem, były rozmowy sowiecko-brytyjsko/francuskie, ale ZSRR stawiał warunek - wejście wojsk sowieckich do Polski w czasie, kiedy Moskwa uzna to za stosowne. Polska nie mogła się na coś takiego zgodzić. Nasza jedyna broń ppanc to działa 37 mm i bb ppanc Ur (plus wykorzystywane do celów ppanc działa 75 mm, ckm-y z amunicją ppanc, a nawet działa plot 40 mm, jak np, w Grodnie przeciwko Sowietom).

(17.04.2016, 12:26:58)Piotr Pawel I link napisał(a): Myśmy w 1939 r. z ZSRR żadnej pomocy wojskowej nie dostali. Owszem, były rozmowy sowiecko-brytyjsko/francuskie, ale ZSRR stawiał warunek - wejście wojsk sowieckich do Polski w czasie, kiedy Moskwa uzna to za stosowne.
Ależ ja to wiem... dlatego tak uparcie dążyłem do tego by osoba twierdząca inaczej to udokumentowała. A jak się okazało - po prostu nie do końca zrozumiała co przeczytała. Poprawił się... i w sumie sprawy nie ma.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Piotr Pawel I - 17.04.2016

Okej. To ja w takim razie szukam wszystkich zainteresowanych udziałem w tworzeniu filmu, dokument fabularyzowany, o wrześniu 1939 i nie tylko - kontakt przez PW  B)

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 17.04.2016

(17.04.2016, 12:16:47)Jan Lubomirski link napisał(a): Nie powinno się pokazywać zbrodniarzy w żadnej formie.

Ten ścisk to zysk dla gospodarza,
Wieść się po mieście szerzy chyża,
Że można ujrzeć tu zbrodniarza,
Co właśnie wyłgał się od krzyża.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Maciej Kamiński - 17.04.2016

(12.04.2016, 09:57:57)Markus Wettin link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1329.msg44965#msg44965 date=1460411167]
Kiedyś była w planach straż pożarna, leśna czy ratownictwo morskie, ale miejskiej nigdy.
Ej, ja kiedyś chciałem utworzyć straż miejską. ???
[/quote]
Kiedy? Moja pamięć absolutna do nieznaczących szczegółów tego nie kojarzy.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 17.04.2016

(12.04.2016, 09:57:57)Markus Wettin link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1329.msg44965#msg44965 date=1460411167]
Kiedyś była w planach straż pożarna, leśna czy ratownictwo morskie, ale miejskiej nigdy.
Ej, ja kiedyś chciałem utworzyć straż miejską. ???
[/quote]

https://youtu.be/v7kIOkSTpeQ?t=154

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 03.05.2016

Wróciłem na majówkę do domu, w domu jest telewizor, a w telewizorze media narodowe. Zaraz nie wyczymię.

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Hewret von Thorn - 03.05.2016

https://www.youtube.com/watch?v=t-wFKNy0MZQ

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Alberto Carlos de Médici y Zep - 03.05.2016

(03.05.2016, 12:21:46)Ametyst Faradobus link napisał(a): Wróciłem na majówkę do domu, w domu jest telewizor, a w telewizorze media narodowe. Zaraz nie wyczymię.

Czo tak wszyscy szkalują TVP? Super stacja. Dziś sobie obejrzałem "U Pana Boga za miedzą" w TVP HD. Nic tylko się cieszyć. <3

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - PrezerwatywTradycja - 03.05.2016

TV Narodowa jest tylko jedna

https://www.youtube.com/watch?v=lJ8IkcNpjlA

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Frederick Hufflepuff - 09.05.2016

Szanowni, gdzie się podziały komentarze i opinie dotyczące ostatnich wydarzeń politycznych w kraju, marszów organizowanych przez KOD i opozycję oraz środowiska narodowe? To ile było tych uczestników marszu KOD Waszym zdaniem - 30 tys., 45 tys., 240 tys., 320 tys., 450 tys. czy 38,5 milionów? Smile

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Alberto Carlos de Médici y Zep - 09.05.2016

A co to ma do rzeczy? Byli, pokrzyczeli i poszli. Gorzej, że robi się coraz bardziej "przaśni", jak to ujął Jacek Dehnel.

Cytat:[justify]Wcześniej były jeszcze jakieś próby odróżnienia się od agresywnej retoryki PiSowskiej – dziś szedłem właściwie nieustannie zażenowany albo wściekły. I to nie tylko tym, że Platformy wszędzie było więcej, niż KODu, jej logo było wypisane większymi zgłoskami, a poseł Halicki jadący na - nomen omen – platformie wołał przez mikrofon, że pozdrawia Platformę i Nowoczesną, Nowczesną i Platformę, po czym przypomniał sobie i dodał: „No i KOD też”. Nie, chodzi o hasła.

Tu i ówdzie jakieś inteligenckie jaskółki, pan z cytatem z Tischnera, pani niosąca wypisany na tekturze cytat z Johna Donne'a o tym, że nikt nie jest samotną wyspą i że komu bije dzwon... Ale poza tym albo infantylne zaczepki, albo rzeczy, od których prędzej bym się zapadł pod ziemię, niż je skandował. Jakieś fekalne wierszyki o tym, że lepiej zęby myć w klozecie niż mieć Ziobrę w internecie, porażająca mizeria, porażająca prowincjonalność, zupełne niezrozumienie tego, co się dzieje w Polsce i w Europie.

I żeby jeszcze wychodziła od pojedynczych demonstrantów. Ale nie. Organizatorzy wystawili na trasie kolumny z głośnikami, z których skandowali zapiewajłowie, schrypłym tonem akwizytorów Providenta witający Radom, witający Wałbrzych, witający Zieloną Górę, ale przede wszystkim skandujący te kretynizmy. Miarka się przebrała, kiedy pańcia w okularach KOD, istnych klapkach na oczy, fanatycznie skandowała „Precz z PiSlamem”, a tłum o tym PiSlamie powtarzał, powtarzał i powtarzał, PiSlam i PiSlam[/justify]

Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 09.05.2016

Dehnel zawsze na propsie.