![]() |
|
Putin- wprowadź wojsko? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-328.html) +--- Wątek: Putin- wprowadź wojsko? (/thread-1268.html) |
Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Feliks Spirkin - 17.04.2016 Stalin był po prostu socjopatą oraz makiawelistą, a to nie oznacza wcale, że był chory psychicznie. :roll: Choć z czasem zaczął dostawać różnych urojeń, co doprowadziło do jego bolesnej i samotnej śmierci. Jednak to taka dola dyktatora, bo Hitler również wszędzie widział zdrajców. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ronon Dex - 17.04.2016 (17.04.2016, 11:05:13)Jan Lubomirski link napisał(a): Nie wiem czy to co powiem jest zgodne z historią ale : Akurat wnioski wyciągnięte z wojny z Finlandią były całkiem rozsądne i merytoryczne: - zmieniono system dowodzenia (umniejszono rolę "politruków" w systemie samego dowodzenia, co podniosło jego sprawność). - nakazano usprawnienia dotyczące kwestii kwatermistrzostwa i dotychczasowej niewydolności systemu zaopatrzeniowego. - nakazano w trybie pilnym opracować specjalistyczne smary powodujące prawidłowe działanie sprzętu w ciężkich warunkach zimowych. Wszystkie te trzy sprawy zaprocentowały potem podczas walki w warunkach zimowych z WH... Akurat nie wiem czy w kwestii wojny z Finlandią to "czystki" miały największe znaczenie - problem polegał na niedostosowaniu ówczesnej RKKA do walki w ciężkich zimowych warunkach klimatycznych... tyle, że nie była ona do tego dostosowana i przed czystkami. Dostali "zimny prysznic", podjęli odpowiednie działania i w dużej mierze dzięki temu potem dawali sobie rade w zimie dużo lepiej niż przeciwnik. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Jan Lubomirski-Dostojewski - 17.04.2016 (17.04.2016, 11:11:02)Markus Wettin link napisał(a): Stalin był po prostu socjopatą oraz makiawelistą, a to nie oznacza wcale, że był chory psychicznie. :roll: Choć z czasem zaczął dostawać różnych urojeń, co doprowadziło do jego bolesnej i samotnej śmierci. Jednak to taka dola dyktatora, bo Hitler również wszędzie widział zdrajców.Może i nie był chory psychicznie, to i tak przedstawianie go na forum jest nieetyczne. Mordował bez skrupułów więc nie powinno się go pokazywać. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Maciej Kamiński - 17.04.2016 (17.04.2016, 11:19:37)Jan Lubomirski link napisał(a): [quote author=Markus Wettin link=topic=1329.msg45687#msg45687 date=1460884262]Może i nie był chory psychicznie, to i tak przedstawianie go na forum jest nieetyczne. Mordował bez skrupułów więc nie powinno się go pokazywać. [/quote] Zapomniałeś już o tym, że kiedyś przeciwko Tobie kierowano niemalże identyczne argumenty, kiedy miałeś Rommla bodajże na awatarze? :roll: Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Jan Lubomirski-Dostojewski - 17.04.2016 Rommel nie mordował, był tylko dowódzcą wojskowym. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ronon Dex - 17.04.2016 (17.04.2016, 11:19:37)Jan Lubomirski link napisał(a): ...o i tak przedstawianie go na forum jest nieetyczne. Mordował bez skrupułów więc nie powinno się go pokazywać.A niby dlaczego? Fakt negatywnej czy nawet bardzo negatywnej oceny jakiejś postaci historycznej bynajmniej nie oznacza, że "nieetyczne" jest jego pokazywanie - szczególnie, że zostało to przedstawione całkowicie czytelnie jako ironia. (17.04.2016, 12:12:08)Jan Lubomirski link napisał(a): Rommel nie mordował, był tylko dowódzcą wojskowym.Owszem był dowódcą wojskowym - ale też przez długie lata zaufanym człowiekiem Hitlera... dowodził batalionami jego eskorty, był komendantem kwatery głównej "Wodza" i zasadniczo jego wojskowa kariera w latach 30-tych rozwijała się dzięki bliskości z tym zbrodniarzem. Taka "czysta" jest więc to postać? Do każdego się można przyczepić... szczególnie gdy odgrywał jakąś znaczącą rolę w historii. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Jan Lubomirski-Dostojewski - 17.04.2016 Nie powinno się pokazywać zbrodniarzy w żadnej formie. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Piotr Pawel I - 17.04.2016 Myśmy w 1939 r. z ZSRR żadnej pomocy wojskowej nie dostali. Owszem, były rozmowy sowiecko-brytyjsko/francuskie, ale ZSRR stawiał warunek - wejście wojsk sowieckich do Polski w czasie, kiedy Moskwa uzna to za stosowne. Polska nie mogła się na coś takiego zgodzić. Nasza jedyna broń ppanc to działa 37 mm i bb ppanc Ur (plus wykorzystywane do celów ppanc działa 75 mm, ckm-y z amunicją ppanc, a nawet działa plot 40 mm, jak np, w Grodnie przeciwko Sowietom). Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ronon Dex - 17.04.2016 (17.04.2016, 12:26:58)Piotr Pawel I link napisał(a): Myśmy w 1939 r. z ZSRR żadnej pomocy wojskowej nie dostali. Owszem, były rozmowy sowiecko-brytyjsko/francuskie, ale ZSRR stawiał warunek - wejście wojsk sowieckich do Polski w czasie, kiedy Moskwa uzna to za stosowne.Ależ ja to wiem... dlatego tak uparcie dążyłem do tego by osoba twierdząca inaczej to udokumentowała. A jak się okazało - po prostu nie do końca zrozumiała co przeczytała. Poprawił się... i w sumie sprawy nie ma. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Piotr Pawel I - 17.04.2016 Okej. To ja w takim razie szukam wszystkich zainteresowanych udziałem w tworzeniu filmu, dokument fabularyzowany, o wrześniu 1939 i nie tylko - kontakt przez PW B) Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 17.04.2016 (17.04.2016, 12:16:47)Jan Lubomirski link napisał(a): Nie powinno się pokazywać zbrodniarzy w żadnej formie. Ten ścisk to zysk dla gospodarza, Wieść się po mieście szerzy chyża, Że można ujrzeć tu zbrodniarza, Co właśnie wyłgał się od krzyża. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Maciej Kamiński - 17.04.2016 (12.04.2016, 09:57:57)Markus Wettin link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1329.msg44965#msg44965 date=1460411167]Ej, ja kiedyś chciałem utworzyć straż miejską. ??? [/quote] Kiedy? Moja pamięć absolutna do nieznaczących szczegółów tego nie kojarzy. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 17.04.2016 (12.04.2016, 09:57:57)Markus Wettin link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1329.msg44965#msg44965 date=1460411167]Ej, ja kiedyś chciałem utworzyć straż miejską. ??? [/quote] https://youtu.be/v7kIOkSTpeQ?t=154 Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 03.05.2016 Wróciłem na majówkę do domu, w domu jest telewizor, a w telewizorze media narodowe. Zaraz nie wyczymię. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Hewret von Thorn - 03.05.2016 https://www.youtube.com/watch?v=t-wFKNy0MZQ Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Alberto Carlos de Médici y Zep - 03.05.2016 (03.05.2016, 12:21:46)Ametyst Faradobus link napisał(a): Wróciłem na majówkę do domu, w domu jest telewizor, a w telewizorze media narodowe. Zaraz nie wyczymię. Czo tak wszyscy szkalują TVP? Super stacja. Dziś sobie obejrzałem "U Pana Boga za miedzą" w TVP HD. Nic tylko się cieszyć. <3 Odp: Putin- wprowadź wojsko? - PrezerwatywTradycja - 03.05.2016 TV Narodowa jest tylko jedna https://www.youtube.com/watch?v=lJ8IkcNpjlA Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Frederick Hufflepuff - 09.05.2016 Szanowni, gdzie się podziały komentarze i opinie dotyczące ostatnich wydarzeń politycznych w kraju, marszów organizowanych przez KOD i opozycję oraz środowiska narodowe? To ile było tych uczestników marszu KOD Waszym zdaniem - 30 tys., 45 tys., 240 tys., 320 tys., 450 tys. czy 38,5 milionów?
Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Alberto Carlos de Médici y Zep - 09.05.2016 A co to ma do rzeczy? Byli, pokrzyczeli i poszli. Gorzej, że robi się coraz bardziej "przaśni", jak to ujął Jacek Dehnel. Cytat:[justify]Wcześniej były jeszcze jakieś próby odróżnienia się od agresywnej retoryki PiSowskiej – dziś szedłem właściwie nieustannie zażenowany albo wściekły. I to nie tylko tym, że Platformy wszędzie było więcej, niż KODu, jej logo było wypisane większymi zgłoskami, a poseł Halicki jadący na - nomen omen – platformie wołał przez mikrofon, że pozdrawia Platformę i Nowoczesną, Nowczesną i Platformę, po czym przypomniał sobie i dodał: „No i KOD też”. Nie, chodzi o hasła. Odp: Putin- wprowadź wojsko? - Ametyst Faradobus - 09.05.2016 Dehnel zawsze na propsie. |