Forum Republiki Bialeńskiej
Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) (/thread-432.html)

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 06.10.2016

Widać, że nikogo za bardzo nie interesuje parlament. Zwłaszcza, że od początku było wiadomo, kto wejdzie.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 06.10.2016

Wciąż lepiej niż wtedy, kiedy było mniej głosów niż kandydatów.
Zresztą, takie są logiczne konsekwencje zmniejszenia rygorów odbierania obywatelstw.

Ale też nie wszystkich musi to interesować. Jeśli od początku było wiadomo, że WR będzie miał większość, to po co w ogóle się organizować i głosować? Nawet WR nie zebrało wszystkich swoich ludzi, żeby oddali głosy. Wink

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Eddard Noqtern - 06.10.2016

No cóż, widocznie tylko WR ma tak szerokie kadry i wysoką aktywność, żeby móc zdobyć większość parlamentarną.  Smile

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Tadeusz Krasnodębski - 06.10.2016

(06.10.2016, 20:53:24)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Ale też nie wszystkich musi to interesować. Jeśli od początku było wiadomo, że WR będzie miał większość, to po co w ogóle się organizować i głosować? Nawet WR nie zebrało wszystkich swoich ludzi, żeby oddali głosy. Wink

Jakbym słyszał popularne w realu "mój głos niczego nie zmieni". Tylko to chyba nie sprawdza się w mikronacji, Andrzeju Smile

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Kaspian - 06.10.2016

Sztandarowy argument p. Swarzewskiego - nie wszystkich musi to interesować ... Dziś zerkałem na konstytucje Bialeńską, czy nie jest tam zapisane, że każdy ma głosować?

Jeżeli kogoś nie interesuje odtwarzanie państwa w warunkach wirtualnych to co robi w mikronacjach? Państwo to polityka i gospodarka.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 06.10.2016

(06.10.2016, 20:58:47)Kaspian Morsis link napisał(a): Dziś zerkałem na konstytucje Bialeńską, czy nie jest tam zapisane, że każdy ma głosować?

Oprócz konstytucji są opinie Sądu Ludowego, które jednoznacznie określiły, że prawo bialeńskie poszło w stronę prawa wyborczego wyłącznie w postaci obywatelskich prerogatyw.

(06.10.2016, 20:58:47)Kaspian Morsis link napisał(a): Dziś zerkałem na konstytucje Bialeńską, czy nie jest tam zapisane, że każdy ma głosować?

Poza tym, z tego, co się orientuję, to martwy przepis, którego nie da się sprawdzić, bo tajność głosowania.

(06.10.2016, 21:00:29)Hewret Faradobus link napisał(a): [quote author=Kaspian Morsis link=topic=440.msg60801#msg60801 date=1475780327]Dziś zerkałem na konstytucje Bialeńską, czy nie jest tam zapisane, że każdy ma głosować?

Oprócz konstytucji są opinie Sądu Ludowego, które jednoznacznie określiły, że prawo bialeńskie poszło w stronę prawa wyborczego wyłącznie w postaci obywatelskich prerogatyw.
[/quote]

Nie rozumiem co pan do mnie mówisz, prosty ze mnie człowiek ale wiem że konstytucja jest najważniejsza w niej też jest to napisane.

(06.10.2016, 21:01:13)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): [quote author=Kaspian Morsis link=topic=440.msg60801#msg60801 date=1475780327]
Dziś zerkałem na konstytucje Bialeńską, czy nie jest tam zapisane, że każdy ma głosować?

Poza tym, z tego, co się orientuję, to martwy przepis, którego nie da się sprawdzić, bo tajność głosowania.
[/quote]

Tajność głosowania dotyczy wyboru a nie kto na te wybory idzie a kto nie. Chyba ktoś to weryfikuje?

(06.10.2016, 21:04:04)Kaspian Morsis link napisał(a): Nie rozumiem co pan do mnie mówisz, prosty ze mnie człowiek ale wiem że konstytucja jest najważniejsza w niej też jest to napisane.

Obecnie prawo bialeńskie stało się tak samo pogmatwane, jak polskie.
Żeby wiedzieć o co chodzi, trzeba by znać historię zmieniania się przepisów i na bieżąco obserwować legislację.

(06.10.2016, 20:55:21)Eddard Noqtern link napisał(a): No cóż, widocznie tylko WR ma tak szerokie kadry i wysoką aktywność, żeby móc zdobyć większość parlamentarną.  Smile
Najwyraźniej. Wink
(06.10.2016, 20:57:43)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Jakbym słyszał popularne w realu "mój głos niczego nie zmieni". Tylko to chyba nie sprawdza się w mikronacji, Andrzeju Smile
Oczywiście każdy obywatel ma duży wpływ na swoją mikronację. Ale w tych konkretnych wyborach dużo nie dało się zrobić. Niemniej jednak, ja swój głos oddałem i ubolewam, że nie wszyscy to zrobili. Wink

(06.10.2016, 20:58:47)Kaspian Morsis link napisał(a): Sztandarowy argument p. Swarzewskiego - nie wszystkich musi to interesować ... Dziś zerkałem na konstytucje Bialeńską, czy nie jest tam zapisane, że każdy ma głosować?

Jeżeli kogoś nie interesuje odtwarzanie państwa w warunkach wirtualnych to co robi w mikronacjach? Państwo to polityka i gospodarka.
A naprawdę musi? Niech każdy robi to, co sprawia mu przyjemność. Wink

(06.10.2016, 21:04:04)Kaspian Morsis link napisał(a): Nie rozumiem co pan do mnie mówisz, prosty ze mnie człowiek ale wiem że konstytucja jest najważniejsza w niej też jest to napisane.

Hewretowi chodzi o wykładnię prawa.

(06.10.2016, 21:04:04)Kaspian Morsis link napisał(a): Tajność głosowania dotyczy wyboru a nie kto na te wybory idzie a kto nie. Chyba ktoś to weryfikuje?

Wydaje mi się, że nie da się tego sprawdzić bez sprawdzania, kto na kogo głosował. Chyba że wprowadzi się obowiązek informowania w poście "byłem na wyborach", ale to by chyba odpychało od głosowań.

(06.10.2016, 20:55:21)Eddard Noqtern link napisał(a): No cóż, widocznie tylko WR ma tak szerokie kadry i wysoką aktywność, żeby móc zdobyć większość parlamentarną.  Smile
Czytaj: "jako jedyne zorganizowało tylu ludzi".
Co w sumie nie ma już tak wielkiego znaczenia, jak kiedyś, skoro WR stale ewoluuje w kierunku zbiorowiska ludzi o w miarę podobnych poglądach (czytaj: "klasycznej bialeńskiej partii politycznej").

(06.10.2016, 21:04:04)Kaspian Morsis link napisał(a): Tajność głosowania dotyczy wyboru a nie kto na te wybory idzie a kto nie. Chyba ktoś to weryfikuje?
Ilość informatycznej roboty związanej z tym wszystkim jest absolutnie niewspółmierna do efektów. Naprawdę, są ważniejsze rzeczy, na które nasz dwuipółosobowy zespół informatyczny powinien poświęcać czas, niż szukanie takich haków na obywateli.

Robić się nie chce  ;D A to skomplikowanie przecież nie jest. Administrator forum wie kto głosował i jak głosował w ankiecie. Tylko przyznanie się do tej wiedzy równałoby się z wzięciem na siebie odpowiedzialności z łamanie tajności głosowania. 

(06.10.2016, 21:17:55)Kaspian Morsis link napisał(a): Administrator forum wie kto głosował i jak głosował w ankiecie.

Administrator może wiedzieć, ale nie wie.
Administrator będzie wiedział, kto, jak i na kogo zagłosował po skrupulatnym przejrzeniu kilku tabelek w bazie danych.

(06.10.2016, 21:17:55)Kaspian Morsis link napisał(a): Robić się nie chce   A to skomplikowanie przecież nie jest. Administrator forum wie kto głosował i jak głosował w ankiecie. Tylko przyznanie się do tej wiedzy równałoby się z wzięciem na siebie odpowiedzialności z łamanie tajności głosowania.
A skąd u Ciebie wiedza o tym, co wie administrator forum?

Taki to ze mnie skromny administrator tu i ówdzie Wink

(06.10.2016, 21:28:44)Kaspian Morsis link napisał(a): Taki to ze mnie skromny administrator tu i ówdzie Wink
No cóż, w takim razie oświadczam, że na tym skrypcie to tak nie działa.

(06.10.2016, 21:34:58)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=Kaspian Morsis link=topic=440.msg60838#msg60838 date=1475782124]
Taki to ze mnie skromny administrator tu i ówdzie Wink
No cóż, w takim razie oświadczam, że na tym skrypcie to tak nie działa.
[/quote]

Możliwe. W takim razie trzeba to naprawić tak by prawo było przestrzegane albo zmienić prawo.Chociaż też trzeba weryfikować czy każdy kto głosował mógł zagłosować. Nich komuś się pomyli i wybory przewalone  :o

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Iwan Pietrow - 12.10.2016

Piszę to tutaj, bo uznałem, że nie ma sensu zakładać nowego wątku.

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad sensem istnienia i przyszłością Rady Przysięgłych. Obecnie można uznać, że Rada przeżywa swoisty kryzys, gdyż z trzech członków (jeden nie został wyrzucony, bo nie zebrała się odpowiednia liczba głosów), aktywny jestem tylko ja. Trudno w tej sytuacji prowadzić, wymuszone ustawą, dyskusje, obrady, głosowania, itd. Właśnie z tego powodu, moim zdaniem, powinny zostać zmienione zasady, na których funkcjonować będzie Rada Przysięgłych - organ niewątpliwie bardzo istotny w całym układzie sądowniczym.