Forum Republiki Bialeńskiej
Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) (/thread-432.html)

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Tadeusz Krasnodębski - 14.11.2016

Macieju, czy w związku z tym, że admini widzą już wyniki głosowań, Policja Krajowa przeprowadzi śledztwo w sprawie opuszczania wyborów i referendów?

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 14.11.2016

A dlaczego Policja ma się tym zajmować?

Wydaje mi się, że to podchodzi pod art. 39. KK. A odebranie obywatelstwa dopiero po uznaniu przez Sąd winy. Ale mogę się mylić. Wink

Tylko widzisz, to byłoby dosłownie ściganie kogoś z powodów politycznych... Także, nie - ewentualnie, jeżeli ktoś to zgłosi.

Czemu powodów politycznych? Przecież to jest konstytucyjny obowiązek.

Trudno. Dopóki Policja nie ma obowiązku wszystkiego ścigać, to ja nie będę dobrowolnie kogoś pozywał za samo nieoddanie głosu w wyborach. Mogę dołożyć to do aktu oskarżenia, jeżeli ktoś przegnie na tyle, żeby zasłużyć sobie na odgórne wyeliminowanie z grona naszych obywateli, ale nie ścigać za sam fakt.
A zanim ktoś spróbuje zakwestionować tę logikę, niech sprawdzi sobie, ile spośród czynów zabronionych popełnia w dzień powszedni. I niech nie myśli, że tego nie widzę.

(14.11.2016, 22:04:56)Maciej Kamiński napisał(a): Mogę dołożyć to do aktu oskarżenia, jeżeli ktoś przegnie na tyle, żeby zasłużyć sobie na odgórne wyeliminowanie z grona naszych obywateli, ale nie ścigać za sam fakt.

Cóż, w referendum dot. ujednolicenia Konstytucji zabrakło jednego głosu do 50% frekwencji. To już moim zdaniem zasługuje na potępienie.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 14.11.2016

Na potępienie może też, ale przede wszystkim ten problem zasługuje na zrozumienie. Czemu Bialenczycy nie oddają głosów w referendach konstytucyjnych, a jak można kogoś odwołać, to masowo głosują?

(14.11.2016, 22:51:03)AndrzejSwarzewski napisał(a): Na potępienie może też, ale przede wszystkim ten problem zasługuje na zrozumienie. Czemu Bialenczycy nie oddają głosów w referendach konstytucyjnych, a jak można kogoś odwołać, to masowo głosują?

Pytanie, czy to Bialeńczycy, czy raczej tylko osoby posiadające obywatelstwo bialeńskie, Andrzeju...

A takiego podziału stosować nie możemy, ponieważ doszlibyśmy do definiowania mikronacyjnej etniczności, a to już zakrawa na absurd.

W żadnym razie. Po prostu Bialeńczyk Bialeńczykowi nie równy. Pod względem oddania Republice, a nie pochodzenia. Można być nawet Sarmatą, a traktować Bialenię jako swoją ojczyznę. Tutaj etniczność nie gra roli. Ale mogę się domyślać, kto zagłosował w referendum odwołującym, ale w konstytucyjnym już umyślnie tego nie zrobił. A przed Tobą ankiety są w chyba pełni otwarte, więc sam dla siebie sprawdź, czy mam rację.

No tego już powiedzieć konkretnie chyba nie mogę, ale stwierdzę tylko, że nie do końca.

Nie do końca -> więc w części tak. Tu chodzi o jeden głos.
Nie brnijmy w to dalej, bo tajność wyborów.

(14.11.2016, 22:54:11)AndrzejSwarzewski napisał(a): A takiego podziału stosować nie możemy, ponieważ doszlibyśmy do definiowania mikronacyjnej etniczności, a to już zakrawa na absurd.
Nie tyle absurd, co apartheid.

Nie przesadzajcie z tymi określeniami. Może mnie jeszcze o ksenofobię oskarżycie?
Nie mam nic do innych narodowości i jestem otwarty na bliską, mikroświatową współpracę, ale nigdy nie zaakceptuję wpływania na politykę bialeńską przez osoby, którym Republika jest obojętna czy nawet wroga. I nie ma tu znaczenia, czy są oni Bialeńczykami, czy kimkolwiek innym. A w tej konkretnej sytuacji po prostu przypuszczam, że mają jedynie obywatelstwo bialeńskie. Czy czują się Bialeńczykami - śmiem wątpić.

Apartheid opierał się na podziale rasowym, więc na kryterium obiektywnym. A kwestię, kto jest "prawdziwym Bialeńczykiem" mielibyśmy rozstrzygać poprzez jakieś trybunały rasowej? Bez sensu.

(14.11.2016, 23:07:02)AndrzejSwarzewski napisał(a): A kwestię, kto jest "prawdziwym Bialeńczykiem" mielibyśmy rozstrzygać poprzez jakieś trybunały rasowej?

Nope. Po prostu Bialeńczykiem rzeczywiście oddanym ojczyźnie na pewno nie jest ktoś, dla kogo ważniejsze są porachunki z premierem niż przyjęcie ujednoliconej, ulepszonej konstytucji. Chyba nie wyrażam się aż tak niejasno, Panowie.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Fiodor Swirydiuk - 14.11.2016

To ja proponuję usunąć konstytucyjny obowiązek. Przymusy prowadzą do sprzeciwów wśród społeczeństwa, a tego nie chcemy. Możemy zwiększyć frekwencję organizując debaty.

Debata nie zawsze jest możliwa. Bo nad czym debatować przy próbie ujednolicenia Konstytucji? Nad sensem pisania literek "a" obok numerków? Już bardziej byłbym za zniesieniem progu 50%, o czym kiedyś wspominał Piotrek.

(14.11.2016, 23:07:02)AndrzejSwarzewski napisał(a): Apartheid opierał się na podziale rasowym, więc na kryterium obiektywnym. A kwestię, kto jest "prawdziwym Bialeńczykiem" mielibyśmy rozstrzygać poprzez jakieś trybunały rasowej? Bez sensu.

Rozstrzygać po etniczności by się dało - wystarczy spojrzeć na miejsce v-urodzenia. I to oczywiście byłoby niezmiernie niesprawiedliwe, stąd taki kształt mojego porównania.