Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html)
+----- Wątek: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej (/thread-1254.html)

Strony: 1 2 3 4 5

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014

Cytat:Ale z drugiej strony (to już bardziej a propos Konstytucji) możliwość blokowania w razie czego też powinna być. I stąd tak się sprzeciwiam wetu.
Weto można odrzucić. I można się spodziewać, że Parlament w swej solidarności odrzucałby weta, poza naprawdę wyjątkowymi sytuacjami.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014

Cytat:[quote author="Lehrabia"]Ale z drugiej strony (to już bardziej a propos Konstytucji) możliwość blokowania w razie czego też powinna być. I stąd tak się sprzeciwiam wetu.
Weto można odrzucić. I można się spodziewać, że Parlament w swej solidarności odrzucałby weta, poza naprawdę wyjątkowymi sytuacjami.[/quote]
W swym czym? Solidarności brakowało nawet w trzyosobowym Parlamencie.

Cytat:W swym czym? Solidarności brakowało nawet w trzyosobowym Parlamencie.
Ale solidarność w obliczu zagrożenia prezydencką dyktaturą zapewne by się wytworzyła. Big Grin Big GrinBig Grin

Nie no, już tak na poważnie teraz. Czasem są sytuacje w których Parlament może nie znać jakichś niejawnych planów Rządu, takich których nie można ujawnić. I właśnie do takich sytuacji jest weto. Jako ten wentyl bezpieczeństwa.

Tajne plany nie mają w Bialenii długiego życia. :wink: :wink::wink:

Ktoś chce coś jeszcze dodać, czy możemy przejść do głosowania?

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014

Cytat:Ktoś chce coś jeszcze dodać, czy możemy przejść do głosowania?
Dobra... mnie przekonaliście - nie będę się więcej czepiał.

Hmm, a może by dodać, że prezydent nie może pełnić wysokich funkcji zagranicą?

Cytat:Hmm, a może by dodać, że prezydent nie może pełnić wysokich funkcji zagranicą?
Możesz dopisać jako poprawkę, ale ja bym raczej takie coś dawał do ustawy o incompatibilitas.

Ok. Racja.
No to możemy przejść do głosowania.

I niech tak się stanie.

Głosuję ZA ustawą w wersji przedostatniej (mówiącej o 100 postach i 10 tygodniach bycia obywatelem minimum).

ZA ustawą w wersji ostatecznej.

A ja pogubiłem... skoro ta wersja na którą głosuje Lehrabia jest "przedostatnia" to jaka jest "ostateczna"?

Cytat:A ja pogubiłem... skoro ta wersja na którą głosuje Lehrabia jest "przedostatnia" to jaka jest "ostateczna"?
Ostateczna to 200 postów i 13 tygodni, bo pojawiła się na końcu (z tym, że po poprawieniu "z powrotem").

Czo. To pomyłka.
Głosuję za tym, za czym głosuje Maciej.

Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]A ja pogubiłem... skoro ta wersja na którą głosuje Lehrabia jest "przedostatnia" to jaka jest "ostateczna"?
Ostateczna to 200 postów i 13 tygodni, bo pojawiła się na końcu (z tym, że po poprawieniu "z powrotem").[/quote]

W takim razie oddaję głos ZA wersję ostateczną (200postów /13 tygodni).

EDYCJA>>> Na przyszłość... przy dłuższych dyskusjach i paru zmianach proponuję przed głosowaniem czytelnie wstawić treść głosowanego aktu i ewentualne głosowane poprawki - bo jak widzę po poście Andrzeja nie tylko ja się "zamotałem", ale nawet wnioskodawca projektu. Ja myślałem, że opcja 200/13 w ogóle nie będzie głosowana... że upadła i nawet się z tym pogodziłem - ale skoro jest to trudno nie głosować za własnym wnioskiem.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 18.07.2014

Cytat:Na przyszłość... przy dłuższych dyskusjach i paru zmianach proponuję przed głosowaniem czytelnie wstawić treść głosowanego aktu i ewentualne głosowane poprawki - bo jak widzę po poście Andrzeja nie tylko ja się "zamotałem", ale nawet wnioskodawca projektu. Ja myślałem, że opcja 200/13 w ogóle nie będzie głosowana... że upadła i nawet się z tym pogodziłem - ale skoro jest to trudno nie głosować za własnym wnioskiem.
OK.

Tymczasem, jest trzeci dzień, a tylko trzy głosy. Lato tak bardzo...

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 18.07.2014

To nie tylko kwestia lata, ale też tego, że nikt nie ogarnia za czym ma głosować.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 18.07.2014

Cytat:To nie tylko kwestia lata, ale też tego, że nikt nie ogarnia za czym ma głosować.

Zgadza się. Muszę "przelecieć" cały temat i posegregować sobie wszystko "na papierze".

Zrobione. Przeciw.

Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Konstanty Jerzy Michalski - 18.07.2014

Po wielkim namyśle, Za w wersji przed ostatniej.

Odp: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 21.07.2014

Zamykam głosowanie.

Ustawa przeszła w wersji przedostatniej.

Odp: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 21.07.2014

Fajnie, że w związku z nieprzyjęciem projektu nowej Konstytucji, ta ustawa jest niekonstytucyjna. Stara Konstytucja mówi bowiem jasno, że Prezydent jest wybierany przez Parlament.