![]() |
|
Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html) +----- Wątek: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej (/thread-1254.html) |
Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Cytat:Ale z drugiej strony (to już bardziej a propos Konstytucji) możliwość blokowania w razie czego też powinna być. I stąd tak się sprzeciwiam wetu.Weto można odrzucić. I można się spodziewać, że Parlament w swej solidarności odrzucałby weta, poza naprawdę wyjątkowymi sytuacjami. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]Ale z drugiej strony (to już bardziej a propos Konstytucji) możliwość blokowania w razie czego też powinna być. I stąd tak się sprzeciwiam wetu.Weto można odrzucić. I można się spodziewać, że Parlament w swej solidarności odrzucałby weta, poza naprawdę wyjątkowymi sytuacjami.[/quote] W swym czym? Solidarności brakowało nawet w trzyosobowym Parlamencie. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Cytat:W swym czym? Solidarności brakowało nawet w trzyosobowym Parlamencie.Ale solidarność w obliczu zagrożenia prezydencką dyktaturą zapewne by się wytworzyła. ![]() Nie no, już tak na poważnie teraz. Czasem są sytuacje w których Parlament może nie znać jakichś niejawnych planów Rządu, takich których nie można ujawnić. I właśnie do takich sytuacji jest weto. Jako ten wentyl bezpieczeństwa. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Tajne plany nie mają w Bialenii długiego życia. :wink: :wink::wink: Ktoś chce coś jeszcze dodać, czy możemy przejść do głosowania? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014 Cytat:Ktoś chce coś jeszcze dodać, czy możemy przejść do głosowania?Dobra... mnie przekonaliście - nie będę się więcej czepiał. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Hmm, a może by dodać, że prezydent nie może pełnić wysokich funkcji zagranicą? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Cytat:Hmm, a może by dodać, że prezydent nie może pełnić wysokich funkcji zagranicą?Możesz dopisać jako poprawkę, ale ja bym raczej takie coś dawał do ustawy o incompatibilitas. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Ok. Racja. No to możemy przejść do głosowania. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 I niech tak się stanie. Głosuję ZA ustawą w wersji przedostatniej (mówiącej o 100 postach i 10 tygodniach bycia obywatelem minimum). Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 ZA ustawą w wersji ostatecznej. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014 A ja pogubiłem... skoro ta wersja na którą głosuje Lehrabia jest "przedostatnia" to jaka jest "ostateczna"? Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 15.07.2014 Cytat:A ja pogubiłem... skoro ta wersja na którą głosuje Lehrabia jest "przedostatnia" to jaka jest "ostateczna"?Ostateczna to 200 postów i 13 tygodni, bo pojawiła się na końcu (z tym, że po poprawieniu "z powrotem"). Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014 Czo. To pomyłka. Głosuję za tym, za czym głosuje Maciej. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Ronon Dex - 15.07.2014 Cytat:[quote author="Krzysztof Razorblade"]A ja pogubiłem... skoro ta wersja na którą głosuje Lehrabia jest "przedostatnia" to jaka jest "ostateczna"?Ostateczna to 200 postów i 13 tygodni, bo pojawiła się na końcu (z tym, że po poprawieniu "z powrotem").[/quote] W takim razie oddaję głos ZA wersję ostateczną (200postów /13 tygodni). EDYCJA>>> Na przyszłość... przy dłuższych dyskusjach i paru zmianach proponuję przed głosowaniem czytelnie wstawić treść głosowanego aktu i ewentualne głosowane poprawki - bo jak widzę po poście Andrzeja nie tylko ja się "zamotałem", ale nawet wnioskodawca projektu. Ja myślałem, że opcja 200/13 w ogóle nie będzie głosowana... że upadła i nawet się z tym pogodziłem - ale skoro jest to trudno nie głosować za własnym wnioskiem. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 18.07.2014 Cytat:Na przyszłość... przy dłuższych dyskusjach i paru zmianach proponuję przed głosowaniem czytelnie wstawić treść głosowanego aktu i ewentualne głosowane poprawki - bo jak widzę po poście Andrzeja nie tylko ja się "zamotałem", ale nawet wnioskodawca projektu. Ja myślałem, że opcja 200/13 w ogóle nie będzie głosowana... że upadła i nawet się z tym pogodziłem - ale skoro jest to trudno nie głosować za własnym wnioskiem.OK. Tymczasem, jest trzeci dzień, a tylko trzy głosy. Lato tak bardzo... Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 18.07.2014 To nie tylko kwestia lata, ale też tego, że nikt nie ogarnia za czym ma głosować. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Kristian Arped - 18.07.2014 Cytat:To nie tylko kwestia lata, ale też tego, że nikt nie ogarnia za czym ma głosować. Zgadza się. Muszę "przelecieć" cały temat i posegregować sobie wszystko "na papierze". Zrobione. Przeciw. Re: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Konstanty Jerzy Michalski - 18.07.2014 Po wielkim namyśle, Za w wersji przed ostatniej. Odp: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - Maciej Kamiński - 21.07.2014 Zamykam głosowanie. Ustawa przeszła w wersji przedostatniej. Odp: Projekt nowej Ordynacji Wyborczej - AndrzejSwarzewski - 21.07.2014 Fajnie, że w związku z nieprzyjęciem projektu nowej Konstytucji, ta ustawa jest niekonstytucyjna. Stara Konstytucja mówi bowiem jasno, że Prezydent jest wybierany przez Parlament. |