![]() |
|
Mała historia polityczna Bialenii - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Mała historia polityczna Bialenii (/thread-1861.html) |
RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 13.11.2017 Aktualizacja najbardziej pretensjonalnej listy w tym zestawieniu:
Aktualizacja wykresu pięciodniowego: [ATTACHMENT NOT FOUND] Po zakończeniu kadencji będzie też aktualizacja listy skuteczności przyjmowania projektów. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Thomas von Lisendorff - 13.11.2017 @"Maciej Kamiński" Thomas von Lisendorff - 834 dni, 4 obywatelstwa Skąd wziąłeś 4 obywatelstwa ? 3 owszem , ale 4 ? RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 13.11.2017 (13.11.2017, 17:54:36)Thomas von Lisendorff napisał(a): @"Maciej Kamiński"1. 09.05.2015 - 04.06.2015. 2. 06.06.2015 - 08.02.2017. 3. 13.02.2017 - 17.02.2017. 4. 09.05.2017 - teraz. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 08.12.2017 Aktualizacja wykazu skuteczności przyjmowania projektów: Komitet Założycielski - 9 projektów, 7 przyjętych, 1 odrzucony, 1 zarzucony (skuteczność 77,78%), I kadencja - 15 projektów, 12 przyjętych, 2 odrzucone, 1 zarzucony (skuteczność 80%), II kadencja - 14 projektów, 9 przyjętych, 2 odrzucone, 3 zarzucone (skuteczność 64,29%), III kadencja - 12 projektów, 9 przyjętych, 1 odrzucony, 2 zarzucone (skuteczność 75%),* IV kadencja - 16 projektów, 15 przyjętych, 1 zarzucony (skuteczność 93,75%), V kadencja - 18 projektów, 15 przyjętych, 3 odrzucone (skuteczność 83,33%), VI kadencja - 20 projektów, 16 przyjętych, 3 odrzucone, 1 zarzucony (skuteczność 80%), VII kadencja - 28 projektów, 22 przyjęte, 3 odrzucone, 2 zarzucone, 1 zawetowany (skuteczność 78,57%), VIII kadencja - 21 projektów, 18 przyjętych, 2 odrzucone, 1 zarzucony (skuteczność 85,71%), IX kadencja - 32 projekty, 23 przyjęte, 6 odrzuconych, 3 zarzucone (skuteczność 71,88%), X kadencja - 21 projektów, 16 przyjętych, 5 odrzuconych (skuteczność 76,19%), XI kadencja - 20 projektów, 14 przyjętych, 4 odrzucone, 2 zarzucone (skuteczność 70%), XII kadencja - 7 projektów, 4 przyjęte, 2 odrzucone, 1 zarzucony (skuteczność 57,14%), XIII kadencja - 16 projektów, 12 przyjętych, 3 odrzucone, 1 zarzucony (skuteczność 75%), XIV kadencja - 18 projektów, 15 przyjętych, 3 odrzucone (skuteczność 83,33%), XV kadencja - 12 projektów, 10 przyjętych, 2 odrzucone (skuteczność 83,33%), XVI kadencja - 15 projektów, 11 przyjętych, 2 odrzucone, 2 zarzucone (skuteczność 73,33%), XVII kadencja - 20 projektów, 13 przyjętych, 3 odrzucone, 4 zarzucone (skuteczność 65%), XVIII kadencja - 15 projektów, 11 przyjętych, 4 odrzucone (skuteczność 73,33%), XIX kadencja - 17 projektów, 8 przyjętych, 5 odrzuconych, 4 zarzucone (skuteczność 47,06%), XX kadencja - 15 projektów, 11 przyjętych, 2 odrzucone, 2 zarzucone (skuteczność 73,33%), XXI kadencja - 8 projektów, 3 przyjęte, 3 odrzucone, 1 zarzucony, 1 zawetowany (skuteczność 37,5%), XXII kadencja - 17 projektów, 14 przyjętych, 1 odrzucony, 1 zarzucony, 1 zawetowany (skuteczność 82,35%), XXIII kadencja - 12 projektów, 10 przyjętych, 1 odrzucony, 1 zarzucony (skuteczność 83,33%), XXIV kadencja - 7 projektów, 5 przyjętych, 1 odrzucony, 1 zawetowany (skuteczność 71,43%), XXV kadencja - 13 projektów, 9 przyjętych, 4 zarzucone (skuteczność 69,23%), XXVI kadencja - 14 projektów, 8 przyjętych, 4 odrzucone, 1 zarzucony, 1 zawetowany (skuteczność 57,14%), XXVII kadencja - 7 projektów, 5 przyjętych, 1 odrzucony, 1 zarzucony (skuteczność 71,43%), XXVIII kadencja - 6 projektów, 4 przyjęte, 2 odrzucone (skuteczność 66,67%), XXIX kadencja - 24 projekty, 22 przyjęte, 2 zarzucone (skuteczność 91,67%), XXX kadencja - 13 projektów, 9 przyjętych, 2 odrzucone, 2 zarzucone (skuteczność 69,23%), XXXI kadencja - 9 projektów, 5 przyjętych, 4 odrzucone (skuteczność 55,56%), XXXII kadencja - 15 projektów, 8 przyjętych, 3 odrzucone, 4 zarzucone (skuteczność 53,33%). Średnia skuteczność 73,72%, czyli mniejsza, niż przy poprzednim pomiarze. Najmniej i najbardziej skuteczne kadencje nie uległy zmianie. *III kadencja, z braku zachowanych archiwów, oparta jest częściowo na tym, co wspominaliśmy o niej w kolejnych kadencjach, kiedy jeszcze można było ją czytać, a częściowo na mojej pamięci, bo jedyne, co wiemy na pewno, to jakie projekty wtedy przeszły i w jakiej kolejności (bo, Bogu dzięki, przepisywałem je na trzecie forum po kolei). Dla pewnego uproszczenia - jako projekty "zarzucone" wpisywałem zarówno te, nad którymi zdarzało nam się przerwać prace, bo zapomnieliśmy, jak i te, które zostały przez swojego twórcę wycofane, a także te zgłoszone w sposób nieważny (przez osobę nieuprawnioną lub z powodu formy niespełniającej reguł techniki prawodawczej), jako projekty "zawetowane" oprócz faktycznie zablokowanych ręką konduktora także te, które Sąd uznał, po skierowaniu tam zaraz po zakończeniu głosowania, za sprzeczne z przepisami wyższego rzędu, zaś w razie odrzucenia weta przez zamrażarkę projekt ujmowałem jako "przyjęty". Obiecana tabeleczka dotycząca zamrażarki: [ATTACHMENT NOT FOUND] LEGENDA: X - wybrany/a w wyborach (lub bez wyborów w przypadku Komitetu Założycielskiego i kadencji, w których wybory się nie odbyły), T - niewybrany/a w wyborach, ale uzupełnił(a) skład poselski w trakcie trwania kadencji (z powodu zrzeczenia się mandatu przez innego posła bądź niezłożenia w terminie przysięgi przez innego parlamentarzystę), K - kandydat(ka) w wyborach, niewybrany/a, U - wybrany/a w wyborach uzupełniających (lub bez wyborów w przypadku zbyt małej liczby kandydatów/ek), KU - kandydat(ka) w wyborach uzupełniających, niewybrany/a. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Kristian Arped - 17.12.2017 Fajna tabelka! Myślałem, że więcej osób przewinęło się przez bialeński parlament. :D RE: Mała historia polityczna Bialenii - Tadeusz Krasnodębski - 17.12.2017 @"Maciej Kamiński", co zadziało się w XVII kadencji? RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 17.12.2017 (17.12.2017, 13:44:01)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): @"Maciej Kamiński", co zadziało się w XVII kadencji?Wspólnota Rozwoju przepchnęła zakaz bycia wybieranym do zamrażarki więcej niż dwa razy z rzędu. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Tadeusz Krasnodębski - 17.12.2017 W sumie, to były piękne czasy w takim razie. Skoro było wystarczająco dużo chętnych na posłowanie, żeby to uchwalić. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 17.12.2017 Czasy narodzin Radykalnego Centrum. ![]() W sumie, fakt faktem, było lepiej z kandydatami - kiedy sobie patrzę na stare forum, to widzę w dziale organizacji politycznych siedem partii. Dziś mamy dwie (i jedną niezarejestrowaną) i tak czy siak żadna w sumie nie działa. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Eddard Noqtern - 17.12.2017 Chcieliście ograniczać rolę partii, odbierać jej uprawnienia i wciąż uprzykrzać życie to macie. Teraz nie ma sensu jej tworzyć, skoro praktycznie zamiast zwiększać czyjeś szansę zmniejsza, bo "kolesiostwo".
RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 17.12.2017 A i owszem, faktyczne niedziałanie partii per se nie stanowi dla mnie większego problemu. Problemem jest fakt, że i sami ludzie nie chcą zbytnio działać na całym polu. A to raczej trudno przypisać zagnębieniu partii jako takich, patrząc po fakcie, że "klasyczna" działalność polityczna trwała sobie gdzieś tak do połowy tego roku. Natomiast nie zgodzę się, że bycie w partii zmniejsza czyjeś szanse. Rozbija się tu wszystko w dalszym ciągu o dokonania konkretnego kandydata - czyli w sumie, całość odbywa się w zgodzie z założeniami systemu głosowania na indywidua. Tylko być może aż tak tego nie widać, z uwagi na mniejszą częstotliwość faktycznie odbywających się wyborów. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Eddard Noqtern - 17.12.2017 Nie zgodzę się. Ja na przykład nie mam chęci kandydować samodzielnie, a jeśli byłbym członkiem jakiejś aktywnej, niekierunkowanej na wielkie cele partii dużo chętniej przyglądałbym się kolejnym kalendarzom wyborczym. I nie zgodzę się, że ludzie głosują indywidualnie - może Ty tak, ale dobrze wiemy że za czasów WR i RC każdy głosował tylko na swoich. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Frederick Hufflepuff - 17.12.2017 Okres rywalizacji Wspólnoty Rozwoju i Radykalnego Centrum był w istocie chyba najciekawszym w ostatnich kilkunastu miesiącach! RE: Mała historia polityczna Bialenii - Karol Medycejski - 17.12.2017 Hurr precz z WRonami durr! RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 17.12.2017 Cytat:a jeśli byłbym członkiem jakiejś aktywnej, niekierunkowanej na wielkie cele partii dużo chętniej przyglądałbym się kolejnym kalendarzom wyborczym.Niekierunkowane na wielkie cele partie jeszcze są. To te z toną zapału do terraformacji zanikły. Cytat:I nie zgodzę się, że ludzie głosują indywidualnie - może Ty tak, ale dobrze wiemy że za czasów WR i RC każdy głosował tylko na swoich.I przetrwali to tylko siedzący z boku (i nawet momentami oskarżani o celowe niepodejmowanie rywalizacji z pozostałymi) idealiści z betonowej centroprawicy. Jakość owszem, już nie ta, ale hej, przynajmniej nie czuć truchłem. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Karol Medycejski - 17.12.2017 Cytat:Jakość owszem, już nie ta, ale hej, przynajmniej nie czuć truchłem. No nie, wcale. Maciuś - ty to już jesteś na etapie szkieletu w tym całym rozkładzie. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 17.12.2017 RE: Mała historia polityczna Bialenii - Eddard Noqtern - 17.12.2017 Ale serio, uważasz że jest sens być w każdej kadencji Parlamentu? Robisz dużo? Zgłaszasz projekty? Bo głosować to może każdy. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Tadeusz Krasnodębski - 17.12.2017 (17.12.2017, 21:34:46)Eddard Noqtern napisał(a): Robisz dużo? Jest jedynym chętnym na marszałkowanie. To dużo. RE: Mała historia polityczna Bialenii - Maciej Kamiński - 17.12.2017 Zgłaszam projekty, kiedy czas mi pozwala na ich opracowanie - ilekroć kreuję jakąś ambitniejszą niż formalne zgłoszenie się "kampanię wyborczą", staram się sformułować przynajmniej kilka mniejszych lub większych projektów do ruszenia w trakcie kadencji - ale bez bicia przyznam, nie zawsze mi to wychodzi. Czy robię dużo? Porównując to z moją dawną aktywnością, muszę rzec - nie (ot, taka na przykład średnia postów na dzień spadła mi z jedenastu do siedmiu). Choć okupuję najbardziej, jak się okazuje po braku zgłoszeń, niewdzięczną funkcję w całej zamrażarce. Głosować, owszem, może każdy - ale, tak szczerze, wolę odrobinę się wysilić i mieć dzięki temu bezpośredni wpływ na kształtowanie się tej oficjalnej części bialeńskiej rzeczywistości, niż powierzyć to owemu "każdemu". Na tyle mi z dumnych deklaracji tkwienia wiernie w RB po jej kres (@"Iwan Pietrow" może je potwierdzić) twardego zapału pozostało. |