![]() |
|
Debata społeczna o geografii - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Debata społeczna o geografii (/thread-264.html) |
Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 20.01.2014 Cytat:(na życzenie Prezydenta)Tylko propozycję. Prezydent w tym kraju nie ma nawet weto, a co dopiero możliwości wydawania rozkazów. ![]() Cytat:Zastanawiam się czy w związku z zmianą sposobu robienia mapy (na życzenie Prezydenta) i w zasadzie zrobieniem jej od nowa, co przy okazji spowodowało zmiany na samej mapie nie należałoby tamten wątek zamknąć, zmienić nazwę na jakieś "archiwalia" (aby to nie było mylące), a rozpocząć nowy w chwili ukończenia obecnej mapy docelowej, na której już dalej będziemy pracować przy rozwoju RB i której będziemy robić wycinki np. powiększenia.Obecne mapy na chwilę obecną jeszcze są przydatne. Po zrobieniu ostatecznych wersji dalszych map będziemy mogli część zaktywizować, do wglądu dla przyszłych Bialeńczyków. Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 20.01.2014 Cytat:[quote author="Razorblade1967"](na życzenie Prezydenta)Tylko propozycję. Prezydent w tym kraju nie ma nawet weto, a co dopiero możliwości wydawania rozkazów. ![]() Cytat:Zastanawiam się czy w związku z zmianą sposobu robienia mapy (na życzenie Prezydenta) i w zasadzie zrobieniem jej od nowa, co przy okazji spowodowało zmiany na samej mapie nie należałoby tamten wątek zamknąć, zmienić nazwę na jakieś "archiwalia" (aby to nie było mylące), a rozpocząć nowy w chwili ukończenia obecnej mapy docelowej, na której już dalej będziemy pracować przy rozwoju RB i której będziemy robić wycinki np. powiększenia.Obecne mapy na chwilę obecną jeszcze są przydatne. Po zrobieniu ostatecznych wersji dalszych map będziemy mogli część zaktywizować, do wglądu dla przyszłych Bialeńczyków.[/quote] Zycie potrafi być zaskakujące, nawet w mikro-świecie ![]() .
Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 20.01.2014 Cytat:Zycie potrafi być zaskakujące, nawet w mikro-świecie .Szczególnie w mikroświecie. ;-) Tutaj wszystko może się stać, można nagle spaść na dno i równie nagle zostać Prezydentem. ;-) Przynajmniej u nas w kraju, bo są już mikronacje betonowe w których rządzi kilkuosobowa grupa kolesi. Wiem, że ktoś może powiedzieć, że siedzę już drugą kadencję na Fotelu Prezydenta, ale nie możecie powiedzieć, że wychodzi to komukolwiek na złe. Jest tu wiele świetnych ludzi, może lepszych ode mnie, ale na chwilę obecną to ja mam największe polityczne doświadczenie, potrzebne w czasie pierwszych kadencji. Mam także dużo wolnego czasu, który mogę poświęcić Republice. Dlatego jest różnica pomiędzy dość długim (bo nie znowu bardzo długim, dwie kadencje to nic wielkiego) pełnieniem urzędu Prezydenta przez moją osobę, a betonowymi monarchiami w których nie ma nic zaskakującego. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 21.01.2014 Cytat:[quote author="Razorblade1967"](na życzenie Prezydenta)Tylko propozycję. Prezydent w tym kraju nie ma nawet weto, a co dopiero możliwości wydawania rozkazów. ![]() [/quote]A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli... :lol: :lol::lol: Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 21.01.2014 Cytat:[quote author="AndrzejSwarzewski"][quote author="Razorblade1967"](na życzenie Prezydenta)Tylko propozycję. Prezydent w tym kraju nie ma nawet weto, a co dopiero możliwości wydawania rozkazów. ![]() [/quote]A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli... :lol: :lol::lol: [/quote] A nie mówiłem życie potrafi zaskakiwać, nawet w virtualu ![]() .
Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014 Cytat:A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli...Czyli wychodzi na to, że mamy tu krwawą dyktaturę prezydencko-wojskową. ![]()
Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 21.01.2014 Cytat:[quote author="Razorblade1967"]A to Prezydent nie jest zwierzchnikiem Armii? Mapy wykonują "czynniki wojskowe" czyli...Czyli wychodzi na to, że mamy tu krwawą dyktaturę prezydencko-wojskową. ![]() [/quote]A niby czemu? W większości systemów przywódca (bez względu na tytuł) jest zwierzchnikiem armii (nie mylić z wojskowym dowodzeniem - raczej dotyczy to wyznaczaniu celów i zadań ogólnych) i nie ma to nic wspólnego z dyktaturą. Armia jest składnikiem państwa, a skoro prezydent jest jego przywódcą to jednocześnie podlega mu armia. W przypadku tworzenia mapy tak się akurat złożyło, że wykonuje ją osoba zajmująca się jednocześnie armii, a więc uznaliśmy (niejako automatycznie, w zasadzie bez ustaleń), że czynność wykonuje instytucja wojskowa. Równie dobrze mógłby być to cywilny "Instytut Kartografii", ale po prostu przy niewielkiej ilości zaangażowanych w zabawę nie było jak tego zrobić, albo po prostu na to nie wpadliśmy. Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014 Nie no, tak tylko żartowałem. Jednak rozkazu na temat mapy wydać nie mogłem, może mógłbym rozporządzenie, choć i tu musiałbym najpierw przeczytać kilka naszych ustaw ponownie. ![]()
Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 21.01.2014 Cytat:Nie no, tak tylko żartowałem.Wiem... Cytat:Nie no, tak tylko żartowałem. Jednak rozkazu na temat mapy wydać nie mogłem, może mógłbym rozporządzenie, choć i tu musiałbym najpierw przeczytać kilka naszych ustaw ponownie.Pewnie mogłeś - przecież to władze państwa decydują czym się zajmuje armia - ona nie istnieje w końcu dla samego istnienia, a po to by wykonywać zadania przez to państwo wyznaczone. Nawet jeżeli konkretna kwestia nie jest wyraźnie zapisana (bo wszystkich zapisać się nie da) to podpada pod ogólną zasadę zwierzchnictwa władz państwowych nad armią. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 21.01.2014 Po raz kolejny proszę o wsparcie prac nad mapą Bialenii poprzez podawanie propozycji nazw dla miejscowości - potrzebuję jeszcze przynajmniej kilkanaście-dwadzieścia, bo prace są w fazie żmudnego robienia opisów (miejscowości, numeracja dróg, nazwy geograficzne itd.)... Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014 Jak już chyba pisałem, najlepiej robić nazwy od zwierząt, roślin, imion, zjawisk pogodowych. Jakiś Wilczyniec, Królików, Sosnowiec, Jabłoniec, Tomaszów, Jarosławów, Wietrzeń, Chmurzec. Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 21.01.2014 Cytat:Jak już chyba pisałem, najlepiej robić nazwy od zwierząt, roślin, imion, zjawisk pogodowych. Jakiś Wilczyniec, Królików, Sosnowiec, Jabłoniec, Tomaszów, Jarosławów, Wietrzeń, Chmurzec. A owszem pisałeś, ale zawsze te "podrzucone" nazwy przyśpieszają "dziubaninę", która obecnie jest dość żmudna i czasochłona, a wykonywana w wolnym czasie od innych zajęć. Samo numerowanie dróg jest dość "upierdliwe" (numer ma dwa elementy - podkład i sam numer), a więc każdy post, który mi zaoszczędza trochę czasu przy tej robocie jest "na wagę złota". Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 21.01.2014 Cytat:Na Chomika nie wrzucę, bo nie mam tam nawet konta i nie zamierzam mieć (zresztą nawet nie znam zasad tam dostępu - płatny, darmowy, darmowy po zalogowaniu). Mam konto na Rapishare mogę tam wrzucić (ale po jakimś czasie wygaśnie - bo mam konto darmowe).Konto jest darmowe, natomiast z pobieraniem już cyrki bywają. Ale że posiadam, zachomikuję. W kwestii podrzucania nazw: Szaniec - mała miejscowość ze schronami dla władz państwowych. Żelaźno - miejscowość z wielkimi hutami, złożona z trzech dzielnic - Kamienicy Czarnej, Brzegu i Rafałowa (odpowiednik realnego Eisenhuttenstadt). Krzyżak - siedziba naszego prymasa. Puchowo - miasteczko z fabryką poduszek, znane ze swojego ZOO. Ofierzyn - wieś zbudowana na miejscu gigantycznej bitwy (tak, planuję ją dać do epopei). Prądnik - zanieczyszczone miasto przemysłowe, z wielkimi elektrowniami. Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 21.01.2014 Mam ja mości waść mość pytanie czy w "szańcu" znajda sie schrony dla każdego szczebla władzy od Prezydenta do burmistrza? Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014 Cytat:Mam ja mości waść mość pytanie czy w "szańcu" znajda sie schrony dla każdego szczebla władzy od Prezydenta do burmistrza?Oczywiście. Proponuję jeszcze spod Szańca zrobić jakiś pociąg podziemny, żeby można byłoby uciec w dalekie miejsce w razie niebezpieczeństwa, najlepiej za granicę. Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 21.01.2014 Cytat:[quote author="Abdullah Aykm"]Mam ja mości waść mość pytanie czy w "szańcu" znajda sie schrony dla każdego szczebla władzy od Prezydenta do burmistrza?Oczywiście. Proponuję jeszcze spod Szańca zrobić jakiś pociąg podziemny, żeby można byłoby uciec w dalekie miejsce w razie niebezpieczeństwa, najlepiej za granicę.[/quote] Ja sie tylko zapytałem ponieważ Prezes napisał w poście ze ma być dla władz(jrozumieniu nazewnictwa od prezydenta po burmistrza i itp ) taki kompleks jak Kompleks Riese. Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014 Rzeczywiście, moja wypowiedź zabrzmiała ironicznie, a wcale taka nie miała być. Przepraszam. ![]() O takim kompleksie można pomyśleć, to zadanie dla MON. ![]()
Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 21.01.2014 Cytat: O takim kompleksie można pomyśleć, to zadanie dla MON.Czyli taka Bialeńska "Góra Cheyenne"... da się załatwić. :lol: :lol::lol: Re: Debata społeczna o geografii - Baltazar Dostojewski - 22.01.2014 Cytat:[quote author="AndrzejSwarzewski"] O takim kompleksie można pomyśleć, to zadanie dla MON.Czyli taka Bialeńska "Góra Cheyenne"... da się załatwić. :lol: :lol::lol: [/quote] No to teraz tylko poprawki na mapę i wio koniku na autostradę A1 ![]() .(Panie) Ministrze MON-u nie znalazło by sie dla mnie jakieś posadki w MON-ie ? Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 22.01.2014 Cytat:[quote author="AndrzejSwarzewski"] O takim kompleksie można pomyśleć, to zadanie dla MON.Czyli taka Bialeńska "Góra Cheyenne"... da się załatwić. :lol: :lol::lol: [/quote] Można tam też jakieś superszybkie samoloty zrobić, żeby była możliwość ewakuacji. No i te pociągu podziemne to w sumie najlepiej do jakiegoś dobrze strzeżonego portu, bo raczej na inny ląd się nie przebijemy? Chyba, że znajdziemy gdzie jest ta mityczna kraina z naszej epopei narodowej i tam zrobimy coś ewakuacyjnego?
|