![]() |
|
Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej XXIV Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-96.html) +----- Wątek: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego (/thread-6662.html) |
Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Iwan Pietrow - 25.10.2016 Cytat:Uwierzcie mi, umrzecie po 2-3 miesiącach; może trochę dłużej - wiem z autopsji. Akurat z tym stwierdzeniem się nie zgodzę. Jak zauważył Eddard, Hasseland istnieje już w mikroświecie (pod różnymi postaciami, ale jednak) 15 lat. Dodatkowo posiada nieliczną (niestety), ale silną bazę zaangażowanych obywateli, znających się dobrze w realu. Uważam zatem, że Hasseland nie upadnie od tak w 2-3 miesiące po odłączeniu się od Bialenii. Będzie istniał dalej, bardziej lub mniej aktywnie, ale jednak. Cytat:Eddardzie, naprawdę nie przeraża Was wizja państwa z 2-3 obywatelami? Bo aktualna sytuacja jest moim zdaniem zdecydowanie lepsza dla Królestwa, nawet pomimo tego, że, według Was, Bialenia czerpie korzyści na układzie, a Hasseland nie. Pozwolę sobie się wtrącić. Obecnie sytuacja demograficzna Hasselandu nie wygląda tak różowo. Właściwie, to należy stwierdzić, że stale aktywne są w nim dwie-trzy osoby, a zatem o jakiej zmianie na gorsze my tu mówimy? Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 25.10.2016 (25.10.2016, 22:42:17)Tadeusz Krasnodębski link napisał(a): Eddardzie, naprawdę nie przeraża Was wizja państwa z 2-3 obywatelami? Bo aktualna sytuacja jest moim zdaniem zdecydowanie lepsza dla Królestwa, nawet pomimo tego, że, według Was, Bialenia czerpie korzyści na układzie, a Hasseland nie. A obecnie ile osób aktywnych jest w Hasselandzie tak bardziej, jako pierwszy wybór? Zdaje się, że mniej więcej 2. Czasem nikt. Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 25.10.2016 (25.10.2016, 22:54:03)Eddard Noqtern link napisał(a): [quote author=Tadeusz Krasnodębski link=topic=6864.msg62073#msg62073 date=1477428137]Eddardzie, naprawdę nie przeraża Was wizja państwa z 2-3 obywatelami? Bo aktualna sytuacja jest moim zdaniem zdecydowanie lepsza dla Królestwa, nawet pomimo tego, że, według Was, Bialenia czerpie korzyści na układzie, a Hasseland nie. A obecnie ile osób aktywnych jest w Hasselandzie tak bardziej, jako pierwszy wybór? Zdaje się, że mniej więcej 2. Czasem nikt. [/quote] Ja tam mogę naliczyć pięć, z czego dwie aktywne ekskluzywnie w Hasselandzie. Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Kristian Arped - 25.10.2016 (25.10.2016, 22:40:14)Eddard Noqtern link napisał(a): Takie postawienie sytuacji jest po prostu dla mnie śmieszne. Ale ponieważ, Krystianie, nie jesteś pierwszą osobą która je przytacza, chciałbym na nie odpowiedzieć. W mojej opinii - nie - Hasseland nie upadnie przez pierwsze 2-3 miesiące samodzielności. Nie upadłby też po pierwszych 2-3 latach. Hasseland istnieje już lat 15 co czyni go drugą najstarszą mikronacją i nawet jeśli mielibyśmy trwać w zaplutym kryzysie, gdzie tylko 2-3 osoby by się udzielały - działoby się tak. Dlaczego? Bo mamy bazę - kilka osób tak zżytych z Królestwem, że nie odeszli by z niego za żadne skarby. A jeśliby odeszli, szybko by wrócili. I może jest ona mniejsza niż w Bialenii, to na pewno nie mniej trwalsza. A potencjał, który się w tych osobach jest na tyle duży, że wiele osób zarzuca nam "kontrolę i przejęcie wpływów w Bialenii". Całkowicie zmieniłeś znaczenie moich słów - nie wiem na ile celowo; bawić w szacowanie się nie będę, dość mam paranoików w świecie realnym. Nigdzie nie stwierdziłem, że Hasseland upadnie, tylko że umrze; rozbijamy się więc li tylko o definicje i nomenklaturę. Owszem, zgadza się - istniejecie 15 lat i nikt nie próbuje tego negować. Z tego okresu większość czasu jednak poświęciliście na wegetacje, czy - jak kto woli - rozkładanie się w zużytych pieluchach. Nikt was zresztą za rączkę prowadzić nie zamierza; nie będziemy argumentować naszych racji za wszelką cenę, bo nie o wygranie kolejnej dyskusji internetowej tutaj chodzi. Chcecie opuścić układ - opuście go; chcecie zostać - zostańcie. Tylko, naprawdę - przestańcie jątrzyć. A z tym przejęciem władzy to też taki bardziej żarcik i polityczny slogan, niż rzeczywistość. Uwierzcie - gdyby pewne środowiska chciałyby was się pozbyć, zrobiłyby to bez większego problemu.
Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 25.10.2016 Według mnie śmierć i upadek mikronacji to jedno. Ale tak czy siak, nie uważam, że samodzielność może doprowadzić do żadnego z nich, wręcz przeciwnie - mogłaby być iskrą do zwiększenia zaangażowania. Ale może da się też zaiskrzyć w jakiś inny sposób? Może wymyślimy jakąś inną formułę, bo obecna prowadzi do rozpadania się państw stowarzyszeniowych i wcale nie służy regionom. Nie podobają mi się natomiast twoje dziwne, barwne porównania - to jakiś nowy styl? Rozkładanie się w pieluchach, prowadzenie za rączkę - nie możemy prowadzić rozmowy na bardziej dosłownym poziomie, zamiast aluzji i gier? Zauważyłem, że teraz na przykład zacząłeś tworzyć podział WY-MY. Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 26.10.2016 Cytat:istniejecie 15 lat i nikt nie próbuje tego negować. Z tego okresu większość czasu jednak poświęciliście na wegetacje, czy - jak kto woli - rozkładanie się w zużytych pieluchach. Nie, to nie tak. Sporą część czasu, z własnej nieprzymuszonej woli, Hasselandczycy funkcjonowali w Sarmacji - ale gdy okazało się to niemożliwe, Hasseland został reaktywowany. Żadnych pieluszek nie było, bo i nie było takiej potrzeby. Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 27.10.2016 Autopoprawka: Cytat: Proponuję, aby legislatywy pozostałych państw stowarzyszonych również zobowiązały swoje ośrodki władzy do zawarcia nowego układu z Republiką Bialeńską w okresie wypowiedzenia (uprzednio oczywiście wypowiadając ten układ). Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 27.10.2016 Gdyby ktoś nie zauważył, jaka jest różnicą między projektem głównym i autopoprawką: dopisano w art. 2. Brodrię ![]() Rozumiem, że nie wycofujesz pierwszego projektu? Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Hewret von Thorn - 27.10.2016 Nie wycofam, może szanowna Izba będzie chciała zadecydować w imieniu Narodu? Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 28.10.2016 Głosujemy 48 godzin. Karta do głosowania: Cytat:1) Projekt uchwały: ZA/PRZECIW/WSTRZYMUJĘ SIĘ 1) Projekt uchwały: ZA 2) Autopoprawka Hewreta Faradobusa dodająca Carstwo Brodryjskie w art. 2.: WSTRZYMUJĘ SIĘ Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Maciej Kamiński - 28.10.2016 Dwa razy PRZECIW... Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Mikołaj Patryk Dostojewski - 28.10.2016 1. PRZECIW 2. ZA Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Piotr Pawel I - 28.10.2016 2 x ZA Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Ronon Dex - 29.10.2016 1/ Wstrzymuję się. 2/ Wstrzymuje się. Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 29.10.2016 Przypominam o obowiązku głosowania Posłom:
Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Eddard Noqtern - 29.10.2016 ZA ZA Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Frederick Hufflepuff - 29.10.2016 1) WSTRZYMUJĘ SIĘ 2) WSTRZYMUJĘ SIĘ Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 29.10.2016 Po konsultacji z Wicemarszałkiem chciałbym poinformować, że Poseł Piotr Novitius ma prawo (i obowiązek) oddać głos w tym miejscu, dlatego z podpisaniem (lub nie) uchwały czekam na jego decyzję lub do zakończenia głosowania. Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Gaudius van der Cathair - 30.10.2016 1. ZA 2. ZA Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego - Tadeusz Krasnodębski - 30.10.2016 1) Projekt uchwały: 4 głosy ZA, 2 głosy PRZECIW, 2 głosy WSTRZYMUJĄCE SIĘ 2) Autopoprawka Hewreta Faradobusa dodająca Carstwo Brodryjskie w art. 2.: 4 głosy ZA, 1 głos PRZECIW, 3 głosy WSTRZYMUJĄCE SIĘ Parlament przyjął uchwałę wraz z poprawką. |