Forum Republiki Bialeńskiej
Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) (/thread-432.html)

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 29.11.2016

https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-6980.html
Kolejna zmiana w składzie rządu. A stanowiska w większości wracają do starej gwardii, pomimo chęci zaangażowania osób dotychczas nierządzących. Brakuje nam świeżej krwi, musimy zająć się promocją i to powinno stać się głównym celem.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 30.11.2016

https://www.youtube.com/watch?v=7vkOC552Dzw

W sumie, to poprośmy gościa, żeby stworzył hymn Republiki Bialeńskiej. xD

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Tadeusz Krasnodębski - 01.12.2016

@"Hewret Faradobus"

Jak funkcjonował ten WŚ, którzy wrzuciłeś do debaty? Mikronacja symulująca tylko sądy? Skąd więc brali prawo, materiał do orzekania w TK itd.? Tongue Chyba że to nie mikronacja?

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 01.12.2016

Nie, to gra symulująca wirtualne państwo. Nie spełniała definicji mikronacji, bo posiadała mikropłatności SMS...
Był tam bardzo fajny system gospodarczy, firmy, relacje między kontami bankowymi, giełda towarowa, etc.

A prawo? Nie wiem, jak tam się pojawiłem to już tam istniała piramida prawna. Zapewne jacyś studenci prawa, typu Nathanel James albo Reiner Quadil siedzieli tam godzinami i pisali ciągle ustawy o trybunałach, o adwokatach, o komornikach, o notariuszach, etc.

Z czasem biurokracji było tyle, że nie dało rady się wyrobić (bo ludzi zaczęło brakować, tak jak u Nas obecnie). Jak byłem przełożonym notariuszy to mi pół roku zajęło spisanie ewidencji osób skazanych za rok 2010 albo 2011...

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 01.12.2016

Atak Zanika za 3... 2... 1... bo wspominam o RWŚ. Big Grin

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Alberto Carlos de Médici y Zep - 01.12.2016

Czemu Maciej nie jest już Prezesem Policji Krajowej? Czuję się mniej bezpiecznie. :-(

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 01.12.2016

Powinieneś czuć się mniej bezpiecznie od dawna, od czasu poważnego ograniczenia uprawnień. Obecnie odpowiedzialność na tym urzędzie jest po stokroć mniejsza.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Severino Castiglioni - 01.12.2016

(01.12.2016, 11:49:48)Alberto Carlos de Médici y Zep napisał(a): Czemu Maciej nie jest już Prezesem Policji Krajowej? Czuję się mniej bezpiecznie. :-(

Teraz powinieneś czuć się bardziej bezpiecznie. Nie będzie banów bez wyroku sądu.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Fiodor Swirydiuk - 01.12.2016

(01.12.2016, 11:49:48)Alberto Carlos de Médici y Zep napisał(a): Czemu Maciej nie jest już Prezesem Policji Krajowej? Czuję się mniej bezpiecznie. :-(
Ja też. Jak tak w ogóle można wymieniać najlepszych komendantów i zastępować ich jakimiś prawodawcami na kiju?

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Sheldon Anszlus Lovelace - 01.12.2016

To przez przyzwyczajenie do Macieja, musimy dać szansę innym Wink
Zawsze można złożyć wniosek do odpowiednich organów o prośbę o przywrócenie Smile

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Severino Castiglioni - 01.12.2016

(01.12.2016, 18:31:47)Fiodor Swirydiuk napisał(a):
Ja też. Jak tak w ogóle można wymieniać najlepszych komendantów i zastępować ich jakimiś prawodawcami na kiju?

Gdyby nie moja dobra wola kolego to za ten gigantyczny spam nigdy byś do RB nie wrócił, chyba że na mocy amnestii.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 01.12.2016

*Dobra wola posłów. Autorowi projektu należą się za to oklaski za inicjatywę.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 02.12.2016

Wysoki wynik w rankingu aktywności nie jest powodem, by spocząć na laurach i zmniejszać aktywność! Weszliśmy w nowy miesiąc i musimy dalej się starać rozwijać naszą Republikę! Smile

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 02.12.2016

Jak ten czas szybko leci.
Przecież dopiero co był styczeń 2016 r., a prezydentem został Ali ibn Abi Talib. xD

Ale za to marcowa prezydentura Saszy wydaje się być prehistorią. Wink

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 02.12.2016

Ale hej, chociaż pamięcią o powstaniu się zajęła.

Chyba wzięła sobie powstanie zbyt dosłownie do serca. Tongue Ale przydałby się ktoś taki jak Sasza, ale trochę bardziej ogarnięty i minimalnie mniej konfliktowy (zwłaszcza w kwestiach zagranicznych). Wink Zauważyłem, że ponad 6 lat stażu w mikronacjach odebrało mi chęć walki o cokolwiek z kimkolwiek używając w tym celu środków ostatecznych. Big Grin A dla aktywności w Bialenii to chyba źle, że nikogo takiego aktualnie nie ma. Wink

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 06.12.2016

Czasem słyszę komentarze, że jakiegoś dnia albo w jakimś okresie piszemy na forum mniej postów, poniżej jakiejś normy. No i zasadniczo co z tego wynika? Mamy spamować na wyścigi, żeby tylko zająć wysokie miejsce w rankingu? Mam podać się do dymisji, bo moja prezydentura nie wywołuje wystarczających flejmów? Przez długie miesiące nie czuliśmy potrzeby konkurowania z innymi państwami w kwestii ilości postów. Czas sam pokazuje, że utrzymujemy się na powierzchni dłużej od wielu państw, które nas krytykowały i wieściły nam upadek. Nie musimy być aktywniejsi od Sarmacji, która ma kilka razy więcej obywateli, no błagam!
Im szybciej wybijemy sobie z głowy mocarstwowość, wspólnie - narodowo, tym lepiej dla nas wszystkich będzie. Wink Jesteśmy grupą fajnych i ciekawych ludzi, którzy jednak nie muszą siedzieć w Bialenii 24/7 i tworzyć nie wiadomo jaką aktywność. Lepiej będziemy, jeżeli napiszemy mniej, ale z sensem. Patrzcie na Dreamland. Tam merytoryczne dyskusje spowodowały rzeczywisty wzrok aktywności. Dlatego apeluję, rozmawiajmy zamiast "postować", a wszystkim nam wyjdzie to na dobre. I angażujmy się w narrację. To narracja i kultura przeważnie przechodzą do historii mikroświata, a nie ilość napisanych postów lub wyniki wyborów parlamentarnych.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 06.12.2016

(06.12.2016, 22:57:26)AndrzejSwarzewski napisał(a): Mam podać się do dymisji, bo moja prezydentura nie wywołuje wystarczających flejmów?

Moja prezydentura również nie wywoływała flejmów, za to sierpień 2016 r. (czyli ten okres mojego "władztwa") należy do najaktywniejszego miesiąca w historii w Bialenii. Tongue

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 06.12.2016

Owszem, wiele się wtedy działo, ale mieliśmy wakacje, więc więcej czasu i energii do działania w Bialenii. A że moja kadencja przypadła w okresie roku szkolnego i akademickiego, to nic nie poradzę. Piszę na forum chyba najwięcej, zachęcam do działania, proponuję wspólną realizację inicjatyw. A czy są to działania wystarczające, to ocenią obywatele przy urnie wyborczej. Wink