Forum Republiki Bialeńskiej
Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) (/thread-432.html)

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 07.12.2016

Na wybijanie nam z głów mocarstwowości jako takiej jest ze 20 miesięcy za późno. Słowem-kluczem do krytykowania nazwałbym raczej "pozoranctwo". Albo wręcz "kompleksy".

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 07.12.2016

O ile mocarstwowość przez pewien czas była możliwa, czy wręcz stawała się faktem, to przez spory wewnętrzne i złośliwe szkodzenie rządom przez opozycję (przy zmianach tego, kto jest rządem, a kto opozycją, zasada pozostawała podobna) obecnie mocarstwowość jest jedynie mirażem. W praktyce, po ostatecznym zakończeniu stowarzyszenia z Hasselandem będziemy mieli Bialenię bardzo zbliżoną do tej, która funkcjonowała na początku okresu republikańskiego. I jest to dobry moment na pewnego rodzaju moralne odrodzenie, które pociągnie za sobą także zmiany polityczne i kulturowe. Obecna sytuacja może zmienić się w kryzys lub ewoluować w stronę renesansu bialeńskości. Kierunek zależy tylko od obecnych obywateli.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 07.12.2016

Już nie przesadzaj. Zmniejszona mocno aktywność części obywateli w perspektywie w związku z rozstaniem się terytorialnie z ich ziemią ojczystą to nie reset. Takowym byłby powrót do egzystencji bez śladu państw stowarzyszonych i w gronie poniżej 20 obywateli na papierze. Nie bez powodu przesunąłem datę rozkręcenia się mocarstwowości znacznie przed rozpoczęcie ery trzech państw na jednym forum.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 07.12.2016

A co nam dają "obywatele na papierze"? Liczą się osoby, które rzeczywiście działają dla Bialenii. A tych wcale nie jest tak dużo. Wink
Tak, zauważyłem przesunięcie daty. Mówiąc o resecie nie miałem na myśli pełnego powrotu w przeszłość, bo to jest przecież niemożliwe. Ale znajdujemy się w podobnej sytuacji, która wymaga pewnych przewartościowań. Ale do tego potrzebna jest aktywność społeczna i zaangażowanie, co z kolei nadejdzie zapewne dopiero przy okazji kolejnych wyborów lub ewentualnie wcześniejszego flejmu.
Muszę powiedzieć, że jestem zainteresowany nową linią podziału. Po zakończeniu stowarzyszenia przecież nie będzie już miejsca na pojedynek post-RC z WR. Raczej nie wrócimy też do wcześniejszego podziału na zwolenników powagi i narracji, ani też na zwolenników pannordatyzmu i izolacjonizmu.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 08.12.2016

Cytat:A co nam dają "obywatele na papierze"? Liczą się osoby, które rzeczywiście działają dla Bialenii. A tych wcale nie jest tak dużo.
Nic poza pozorami dla postronnego widza...

Cytat:Mówiąc o resecie nie miałem na myśli pełnego powrotu w przeszłość, bo to jest przecież niemożliwe. Ale znajdujemy się w podobnej sytuacji, która wymaga pewnych przewartościowań. Ale do tego potrzebna jest aktywność społeczna i zaangażowanie, co z kolei nadejdzie zapewne dopiero przy okazji kolejnych wyborów lub ewentualnie wcześniejszego flejmu.
Przewartościowania to nam bokiem wychodzą. Czy nie prościej trzymać się utartego, skoro dobrze działa?
Swarzyzm bialeński ku wiktorii.

Cytat:Muszę powiedzieć, że jestem zainteresowany nową linią podziału. Po zakończeniu stowarzyszenia przecież nie będzie już miejsca na pojedynek post-RC z WR. Raczej nie wrócimy też do wcześniejszego podziału na zwolenników powagi i narracji, ani też na zwolenników pannordatyzmu i izolacjonizmu.
Pannordatyzm z panwszystkiminnym cały czas jest kuszącą opcją do sporów.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 09.12.2016

Do wczoraj napisaliśmy 406 postów na forum (nie licząc oczywiście shoutboxu, gdzie napisaliśmy 103 posty oraz fejsa, gdzie napisaliśmy sam nie wiem ile). Tragedii nie ma, ale nie jest to zadowalający wynik, zwłaszcza biorąc pod uwagę wcześniejszą aktywność! Musimy teraz podjąć zdecydowane działania w celu aktywizacji Republiki. Zwłaszcza zachęcam do wejścia w skład redakcji nowej gazety bialeńskiej. Smile

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 09.12.2016

Liczy się jakość, a nie ilość!

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 09.12.2016

No jakość moim zdaniem wzrasta, ponieważ mniej jest bezsensownych pyskówek Wink

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 09.12.2016

(09.12.2016, 16:00:45)Hewret Faradobus napisał(a): Liczy się jakość, a nie ilość!
Ale liczy się przede wszystkim oddech.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 10.12.2016

Kontynuując ten temat, wczoraj napisaliśmy 128, co w ostatnim czasie się nie zdarzało. Super. Smile
Dziś póki co dosyć słabo, ale sobota, więc nic dziwnego. I jeszcze święta na horyzoncie. Liczę, że wieczorem trochę się ożywimy. Wink

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 14.12.2016

https://spolecznosc.bialenia.org.pl/thread-6386-post-66094.html#pid66094
Tracimy obywateli przez nieaktywność... Czy już możemy mówić o kryzysie demograficznym, który dotknął także Bialenię?

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 17.12.2016

Coś za dużo mam tych rang, przez co moje krótsze wypowiedzi na forum dziwnie wyglądają.

Może czas zacząć pisać bardziej treściwie? Tongue

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 17.12.2016

Najbardziej zaangażowany obywatel. ^^

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 22.12.2016

Od jutra mam wolne, jak chyba większość z nas, więc niech się dzieje! Smile Przepraszam, że dzisiaj nie byłem zbyt aktywny, ale po szkole zasnąłem na trzy godziny. ;x

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - A.Butodziej-Witt - 23.12.2016

Ładne te profesje z obrazkami na forum macie. To Ty Andrzeju je opracowałeś, czy ktoś inny?

P.S Może dałbyś/dalibyście radę tak zrobić plakietkę "Gość zagraniczny" ?

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 23.12.2016

Hewret je opracował. Smile Na pewno da radę, jak się go ładnie poprosi.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Ametyst Faradobus - 23.12.2016

Cześć, wróciłem. Jest coś do roboty?

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wergiliusz Postawny - 23.12.2016

Buty mam brudne i jak chcesz, to możesz mi je wyczyścić. Tongue

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Ametyst Faradobus - 26.12.2016

Cześć Wilander.

RE: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wergiliusz Postawny - 26.12.2016

A wiesz, że tacy jak Ty też sądzą, że z Wilanderem trza porządek zrobić? Jak chcecie, to umiecie sobie znaleźć coś do roboty, Towarzyszu. Big Grin