![]() |
|
WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html) +--- Dział: Krajowa Rada Informatyczna (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-120.html) +--- Wątek: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... (/thread-375.html) |
Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 15.08.2016 (15.08.2016, 22:50:49)Maciej Kamiński link napisał(a):Obrazisz się znowu, jak powiem, że najpierw się z tym idzie do konduktora? Nie, ale podaj mi najpierw podstawę prawną misiu. ![]() EDIT: Zmianami na forum, zgodnie z ustawą o strukturach informatycznych RB, zajmuje się KRI (nie, nie KriVersen) i tutaj właśnie złożyłem wniosek - w wyznaczonym do tego miejscu. A kto się nim zajmie (np. przewodniczący KRI, którym z urzędu jest Prezydent), to mnie akurat niewiele obchodzi. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Maciej Kamiński - 15.08.2016 (15.08.2016, 22:53:51)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=382.msg55767#msg55767 date=1471294249] Nie, ale podaj mi najpierw podstawę prawną misiu. ![]() [/quote] <Jedna wycieczka po Biuletynie Ustaw później.> Jak się okazuje, pomijając fakt, że podczas zmiany ustawy zasadniczej zgubiliśmy jedno z uprawnień prezydenta co do szlachectwa, to w sumie nigdy nie było takiego wymogu - ustawa mówi jedynie, że głowa państwa przyznaje folwarki, za które przysługują tytuły: <wstawić wianuszek nazw>, a posiadaczowi takiego a takiego tytułu przysługuje takie a takie lenno. Również, za fakt, że tradycja składania takich wniosków się narodziła, można obwiniać mnie, bo to ja jako pierwszy taki wniosek złożyłem, dawno, dawno temu. Ewentualnie, tak w ostatecznej ostateczności (z gatunku chwytanie się brzytwy przez tonącego, i to bynajmniej nie brzytwy Ockhama), można by to podciągnąć pod wypełnianie przez prezydenta funkcji strażnika Konstytucji, poprzez czuwanie nad nienaruszalnością terytorium (nie dam się tym przerażającym PW, które mi wysyłasz). Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 15.08.2016 (15.08.2016, 23:35:35)Maciej Kamiński link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=382.msg55769#msg55769 date=1471294431] Nie, ale podaj mi najpierw podstawę prawną misiu. ![]() [/quote] <Jedna wycieczka po Biuletynie Ustaw później.> Jak się okazuje, pomijając fakt, że podczas zmiany ustawy zasadniczej zgubiliśmy jedno z uprawnień prezydenta co do szlachectwa, to w sumie nigdy nie było takiego wymogu - ustawa mówi jedynie, że głowa państwa przyznaje folwarki, za które przysługują tytuły: <wstawić wianuszek nazw>, a posiadaczowi takiego a takiego tytułu przysługuje takie a takie lenno. Również, za fakt, że tradycja składania takich wniosków się narodziła, można obwiniać mnie, bo to ja jako pierwszy taki wniosek złożyłem, dawno, dawno temu. Ewentualnie, tak w ostatecznej ostateczności (z gatunku chwytanie się brzytwy przez tonącego, i to bynajmniej nie brzytwy Ockhama), można by to podciągnąć pod wypełnianie przez prezydenta funkcji strażnika Konstytucji, poprzez czuwanie nad nienaruszalnością terytorium (nie dam się tym przerażającym PW, które mi wysyłasz). [/quote] Nie, to jest po prostu nie do obrony. Tym bardziej, że jest ustawa o strukturach informatycznych, z której wynika co innego, więc jak będzie z tym wnioskiem? ![]() PS Bo będziesz zmuszony użyć noża kuchennego - ja nie ustąpię.
Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Albert von Metzer - 16.08.2016 Proszę uprzejmie o nadanie mi rangi moderatora w dziale MSZ. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Maciej Kamiński - 16.08.2016 Cóż, to w ramach kompromisu - Hewret, podpisz mu to tutaj. A na przyszłość wypada poprawkę zrobić. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Hewret von Thorn - 16.08.2016 (16.08.2016, 11:20:56)Maciej Kamiński link napisał(a):Cóż, to w ramach kompromisu - Hewret, podpisz mu to tutaj. Obyczajowo wydam rozporządzenie ws. nadania lenna. ![]() (16.08.2016, 11:20:56)Maciej Kamiński link napisał(a):A na przyszłość wypada poprawkę zrobić. A można jak najbardziej, jeszcze jak. Niebawem przygotuję projekt uwzględniający również projekt Ametysta. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 16.08.2016 Cytat:Cóż, to w ramach kompromisu - Hewret, podpisz mu to tutaj. Nie żaden kompromis, a ustawowy obowiązek moi drodzy. ![]() Cytat:Obyczajowo wydam rozporządzenie ws. nadania lenna. A co tu obyczaj ma do rzeczy? Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Hewret von Thorn - 16.08.2016 (16.08.2016, 11:28:37)Karol Medycejski link napisał(a):A co tu obyczaj ma do rzeczy? Prezio wydaje postanowienia. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 16.08.2016 (16.08.2016, 11:34:05)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=382.msg55809#msg55809 date=1471339717]A co tu obyczaj ma do rzeczy? Prezio wydaje postanowienia. [/quote] To raczej zwyczaj. Nota bene niezgodny z ustawą, bo powinien to robić co najwyżej jako przewodniczący KRI. Już abstrahując od tego, że w Bialenii nie odróżnia się rozporządzeń od postanowień. Jeszcze długa droga przed Wami (a chwilowo nami) Panie i Panowie.
Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Thomas von Lisendorff - 16.08.2016 (15.08.2016, 10:59:39)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Proszę o zmianę loga partii "Jedna Brodria" na [attachment id=1 msg=55679] Ponawiam prośbę. Ponad to proszę o przeniesienie Partii na forum Carstwa Brodryjskiego i nadanie mi na nia moderatora na tym że forum. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Maciej Kamiński - 16.08.2016 Cytat:To raczej zwyczaj. Nota bene niezgodny z ustawą, bo powinien to robić co najwyżej jako przewodniczący KRI.Każdy prezydent stoi ustawowo na czele KRI. (16.08.2016, 11:46:13)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):[quote author=Tomasz Bagrat-Dostojewski link=topic=382.msg55679#msg55679 date=1471251579] Ponawiam prośbę. Ponad to proszę o przeniesienie Partii na forum Carstwa Brodryjskiego i nadanie mi na nia moderatora na tym że forum. [/quote] Gdzie konkretnie przenieść? Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Thomas von Lisendorff - 16.08.2016 Proszę utworzyć dział Partie Polityczne . Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 16.08.2016 Cytat:Każdy prezydent stoi ustawowo na czele KRI. Tak, ale nie wydaje swoich decyzji jako konstytucyjny organ, czyli Prezydent (czy raczej w ramach konstytucyjnych kompetencji Prezydenta) a jako Przewodniczący KRI, którym jest z racji pełnienia wspomnianego urzędu. Tak czy inaczej, wnioski zgodnie z ustawą winny iść do KRI. A jeśli chce się nimi zajmować sam jej szef to tym lepiej. Mnie, jak już powiedziałem, jest to zupełnie obojętne. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Thomas von Lisendorff - 16.08.2016 Proszę o zmianę nazwy działu Duma Bojarów na Rada Państwa. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Severino Castiglioni - 16.08.2016 (15.08.2016, 19:19:24)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Proszę o dział wewnątrz Kościoła Rotryjskiego nazwany: Sanktuarium pw. Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana w Nowej Auterze. Dodatkowo proszę o dodanie do nazwy Archikatedra pw. św. Dyzmy oraz Pałacu Arcybiskupiego słów w Wolnogradzie. Podbijam. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 16.08.2016 Machina urzędnicza w Bialenii nie działa, jak widać, wystarczająco sprawnie. ![]() Ale to jest moim zdaniem efekt zrzucania wszystkiego na barki konduktora. Może warto by stworzyć mu prawnie możliwość udzielania Wiceprezydentowi pełnomocnictwa do podejmowania pewnych działań a także by znalazł osobę do Kanclerii, która tworzyłaby dla niego projekty pism urzędowych i pomagała w ogólnym sprawowaniu urzędu? Zwłaszcza, że Bialenia jest dość ludnym państwem i wiele tu trzeba często "przemielić" urzędniczo.
Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Hewret von Thorn - 16.08.2016 Masz rację. Myślę, że formalnie przydzieleniem lenna powinien zająć się Lew Wolnogradu - jeśli już powstała taka funkcja stojąca na czele lenników. A co do kancelarii, to nie głupi pomysł. Nawet zastanawiałem się nad powołaniem kancelarii, z tymże nie wiem, czy byliby chętni do bycia sekretarką. ![]() A jako przewodniczący KRI daję oczywiście podpisik. /-/ Hewret Faradobus Macieju? Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Maciej Kamiński - 16.08.2016 Działy pododaję, a herb poproszę w rozmiarach 64x64. Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 16.08.2016 Dziękuję za akceptację wniosku i proszę oto grafika w szerokości 64 px (w międzyczasie dokonałem małej poprawki):
Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Severino Castiglioni - 16.08.2016 Zmiany są potrzebne, pomyślę nad poprawkami, ale najpierw opanowuje ustawę o Policji. |