Forum Republiki Bialeńskiej
WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Organy i instytucje państwowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-9.html)
+--- Dział: Krajowa Rada Informatyczna (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-120.html)
+--- Wątek: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... (/thread-375.html)

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 15.08.2016

(15.08.2016, 22:50:49)Maciej Kamiński link napisał(a):Obrazisz się znowu, jak powiem, że najpierw się z tym idzie do konduktora?

Nie, ale podaj mi najpierw podstawę prawną misiu. Wink

EDIT:

Zmianami na forum, zgodnie z ustawą o strukturach informatycznych RB, zajmuje się KRI (nie, nie KriVersen) i tutaj właśnie złożyłem wniosek - w wyznaczonym do tego miejscu. A kto się nim zajmie (np. przewodniczący KRI, którym z urzędu jest Prezydent), to mnie akurat niewiele obchodzi.

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Maciej Kamiński - 15.08.2016

(15.08.2016, 22:53:51)Karol Medycejski link napisał(a):[quote author=Maciej Kamiński link=topic=382.msg55767#msg55767 date=1471294249]
Obrazisz się znowu, jak powiem, że najpierw się z tym idzie do konduktora?

[/quote]
<Jedna wycieczka po Biuletynie Ustaw później.>
Jak się okazuje, pomijając fakt, że podczas zmiany ustawy zasadniczej zgubiliśmy jedno z uprawnień prezydenta co do szlachectwa, to w sumie nigdy nie było takiego wymogu - ustawa mówi jedynie, że głowa państwa przyznaje folwarki, za które przysługują tytuły: <wstawić wianuszek nazw>, a posiadaczowi takiego a takiego tytułu przysługuje takie a takie lenno.
Również, za fakt, że tradycja składania takich wniosków się narodziła, można obwiniać mnie, bo to ja jako pierwszy taki wniosek złożyłem, dawno, dawno temu.
Ewentualnie, tak w ostatecznej ostateczności (z gatunku chwytanie się brzytwy przez tonącego, i to bynajmniej nie brzytwy Ockhama), można by to podciągnąć pod wypełnianie przez prezydenta funkcji strażnika Konstytucji, poprzez czuwanie nad nienaruszalnością terytorium (nie dam się tym przerażającym PW, które mi wysyłasz).

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 15.08.2016

(15.08.2016, 23:35:35)Maciej Kamiński link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=382.msg55769#msg55769 date=1471294431]
[quote author=Maciej Kamiński link=topic=382.msg55767#msg55767 date=1471294249]
Obrazisz się znowu, jak powiem, że najpierw się z tym idzie do konduktora?

[/quote]
<Jedna wycieczka po Biuletynie Ustaw później.>
Jak się okazuje, pomijając fakt, że podczas zmiany ustawy zasadniczej zgubiliśmy jedno z uprawnień prezydenta co do szlachectwa, to w sumie nigdy nie było takiego wymogu - ustawa mówi jedynie, że głowa państwa przyznaje folwarki, za które przysługują tytuły: <wstawić wianuszek nazw>, a posiadaczowi takiego a takiego tytułu przysługuje takie a takie lenno.
Również, za fakt, że tradycja składania takich wniosków się narodziła, można obwiniać mnie, bo to ja jako pierwszy taki wniosek złożyłem, dawno, dawno temu.
Ewentualnie, tak w ostatecznej ostateczności (z gatunku chwytanie się brzytwy przez tonącego, i to bynajmniej nie brzytwy Ockhama), można by to podciągnąć pod wypełnianie przez prezydenta funkcji strażnika Konstytucji, poprzez czuwanie nad nienaruszalnością terytorium (nie dam się tym przerażającym PW, które mi wysyłasz).
[/quote]

Nie, to jest po prostu nie do obrony. Tym bardziej, że jest ustawa o strukturach informatycznych, z której wynika co innego, więc jak będzie z tym wnioskiem? Wink

PS Bo będziesz zmuszony użyć noża kuchennego - ja nie ustąpię. Wink

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Albert von Metzer - 16.08.2016

Proszę uprzejmie o nadanie mi rangi moderatora w dziale MSZ.

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Maciej Kamiński - 16.08.2016

Cóż, to w ramach kompromisu - Hewret, podpisz mu to tutaj.
A na przyszłość wypada poprawkę zrobić.

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Hewret von Thorn - 16.08.2016

(16.08.2016, 11:20:56)Maciej Kamiński link napisał(a):Cóż, to w ramach kompromisu - Hewret, podpisz mu to tutaj.

Obyczajowo wydam rozporządzenie ws. nadania lenna. Wink

(16.08.2016, 11:20:56)Maciej Kamiński link napisał(a):A na przyszłość wypada poprawkę zrobić.

A można jak najbardziej, jeszcze jak.
Niebawem przygotuję projekt uwzględniający również projekt Ametysta.

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Karol Medycejski - 16.08.2016

Cytat:Cóż, to w ramach kompromisu - Hewret, podpisz mu to tutaj.

Nie żaden kompromis, a ustawowy obowiązek moi drodzy. Wink

Cytat:Obyczajowo wydam rozporządzenie ws. nadania lenna.

A co tu obyczaj ma do rzeczy?

(16.08.2016, 11:28:37)Karol Medycejski link napisał(a):A co tu obyczaj ma do rzeczy?

Prezio wydaje postanowienia.

(16.08.2016, 11:34:05)Hewret Faradobus link napisał(a):[quote author=Karol Medycejski link=topic=382.msg55809#msg55809 date=1471339717]A co tu obyczaj ma do rzeczy?

Prezio wydaje postanowienia.
[/quote]

To raczej zwyczaj. Nota bene niezgodny z ustawą, bo powinien to robić co najwyżej jako przewodniczący KRI. Już abstrahując od tego, że w Bialenii nie odróżnia się rozporządzeń od postanowień.

Jeszcze długa droga przed Wami (a chwilowo nami) Panie i Panowie. Wink

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Thomas von Lisendorff - 16.08.2016

(15.08.2016, 10:59:39)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):Proszę o zmianę loga partii "Jedna Brodria" na  [attachment id=1 msg=55679]

Ponawiam prośbę. Ponad to proszę o przeniesienie Partii na forum Carstwa Brodryjskiego i nadanie mi na nia moderatora na tym że forum.

Cytat:To raczej zwyczaj. Nota bene niezgodny z ustawą, bo powinien to robić co najwyżej jako przewodniczący KRI.
Każdy prezydent stoi ustawowo na czele KRI.

(16.08.2016, 11:46:13)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a):[quote author=Tomasz Bagrat-Dostojewski link=topic=382.msg55679#msg55679 date=1471251579]
Proszę o zmianę loga partii "Jedna Brodria" na  [attachment id=1 msg=55679]

Ponawiam prośbę. Ponad to proszę o przeniesienie Partii na forum Carstwa Brodryjskiego i nadanie mi na nia moderatora na tym że forum.
[/quote]
Gdzie konkretnie przenieść?

Proszę utworzyć dział Partie Polityczne .

Cytat:Każdy prezydent stoi ustawowo na czele KRI.

Tak, ale nie wydaje swoich decyzji jako konstytucyjny organ, czyli Prezydent (czy raczej w ramach konstytucyjnych kompetencji Prezydenta) a jako Przewodniczący KRI, którym jest z racji pełnienia wspomnianego urzędu. Tak czy inaczej, wnioski zgodnie z ustawą winny iść do KRI. A jeśli chce się nimi zajmować sam jej szef to tym lepiej. Mnie, jak już powiedziałem, jest to zupełnie obojętne.

Proszę o zmianę nazwy działu Duma Bojarów na Rada Państwa.

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Severino Castiglioni - 16.08.2016

(15.08.2016, 19:19:24)Severino Castiglioni-Faradobus link napisał(a):Proszę o dział wewnątrz Kościoła Rotryjskiego nazwany: Sanktuarium pw. Chrystusa Najwyższego i Wiecznego Kapłana w Nowej Auterze. Dodatkowo proszę o dodanie do nazwy Archikatedra pw. św. Dyzmy oraz Pałacu Arcybiskupiego słów w Wolnogradzie.

Podbijam.

Machina urzędnicza w Bialenii nie działa, jak widać, wystarczająco sprawnie. Big Grin

Ale to jest moim zdaniem efekt zrzucania wszystkiego na barki konduktora. Może warto by stworzyć mu prawnie możliwość udzielania Wiceprezydentowi pełnomocnictwa do podejmowania pewnych działań a także by znalazł osobę do Kanclerii, która tworzyłaby dla niego projekty pism urzędowych i pomagała w ogólnym sprawowaniu urzędu? Wink Zwłaszcza, że Bialenia jest dość ludnym państwem i wiele tu trzeba często "przemielić" urzędniczo.

Masz rację.

Myślę, że formalnie przydzieleniem lenna powinien zająć się Lew Wolnogradu - jeśli już powstała taka funkcja stojąca na czele lenników.

A co do kancelarii, to nie głupi pomysł. Nawet zastanawiałem się nad powołaniem kancelarii, z tymże nie wiem, czy byliby chętni do bycia sekretarką. Big Grin

A jako przewodniczący KRI daję oczywiście podpisik.

/-/ Hewret Faradobus

Macieju?

Działy pododaję, a herb poproszę w rozmiarach 64x64.

Dziękuję za akceptację wniosku i proszę oto grafika w szerokości 64 px (w międzyczasie dokonałem małej poprawki):

[Obrazek: 5865156_Mockshire.png]

Odp: WNIOSKI / PROŚBY / BŁĘDY ... - Severino Castiglioni - 16.08.2016

Zmiany są potrzebne, pomyślę nad poprawkami, ale najpierw opanowuje ustawę o Policji.