![]() |
|
"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html) +---- Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. (/thread-7754.html) |
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 06.02.2018 (05.02.2018, 00:20:43)Maciej Kamiński napisał(a): Na bambus mi z tym pomysłem. Tu nie jest Dreamland, tu się głosuje "ZA, ZA, PRZECIW, WSTRZYMUJĘ SIĘ", albo w ostateczności "projekt właściwy - ZA, poprawka 1 - ZA, poprawka 2 - PRZECIW, poprawka 3 - WSTRZYMUJĘ SIĘ". Tradycja górą, obce obyczaje zostają poza organem władzy ustawodawczej, bo tak. Jak to jasno w programie wyborczym obiecałem. To jest zła tradycja, a takie głosowanie ordynarne. Przygotuję projekt uchwały zgodnie z pomysłem Hewreta. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 06.02.2018 (06.02.2018, 15:04:56)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a):Złe to jest wymuszenie ustawiania awatarów z konkretnymi treściami, a ordynarne to jest niepodawanie uzasadnienia dla wyboru Orańskiego na głowę państwa. Obrona status quo nie wymaga żadnego uzasadniania, to jego zmiana musi mieć wyraźne podstawy.(05.02.2018, 00:20:43)Maciej Kamiński napisał(a): Na bambus mi z tym pomysłem. Tu nie jest Dreamland, tu się głosuje "ZA, ZA, PRZECIW, WSTRZYMUJĘ SIĘ", albo w ostateczności "projekt właściwy - ZA, poprawka 1 - ZA, poprawka 2 - PRZECIW, poprawka 3 - WSTRZYMUJĘ SIĘ". Tradycja górą, obce obyczaje zostają poza organem władzy ustawodawczej, bo tak. Jak to jasno w programie wyborczym obiecałem. Zresztą, co się tak nagle stało ze śmiesznością zmieniania tego samego aktu prawnego kilka razy w ciągu kilku dni? RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 06.02.2018 Można uchwalić osobną uchwałę o sposobie głosowania. Nie mogę podać uzasadnienia rewyboru Piusa VI, ponieważ obowiązuje mnie tajemnica konklawe. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 08.02.2018 Wydaje mi się, że gdzieś przed oczami widziałem, że ktoś wspominał o nowelizacji Kodeksu Cywilnego, a nawet jeżeli nie, to zachęcam któregoś z Posłów do nowelizacji KC (ja się tego nie podejmę z powodu braku odpowiedniego doświadczenia do grzebania w KC i KK). Ponieważ niebawem rozpocznę prace nad KG, chciałbym usunąć ustęp mówiący o tym, że Komisja musi wydać rozporządzenie regulujące zawieranie umów. Tak więc, proponuję dodanie całego rozdziału o umowach - również umowach o pracę (a nawet w szczególności), ponieważ uważam, że powinno się to znaleźć w KC a nie KG. Brakuje również kilku definicji gospodarczych. W sumie KK również mógłby zacząć przewidywać kary za przestępstwa związane z gospodarką.
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 08.02.2018 @"Tadeusz Krasnodębski" Z tymi poprawkami do projektów ustaw specjalnych, to bezwzględną większość można (jeszcze) wpisać do Puchwy. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 10.02.2018 (08.02.2018, 19:21:15)Antoni Kacper Burbon-Conti napisał(a): Przypomnę się. Może @"Paweł Karol Medyceusz Zep" chciałbyś się tym zająć?
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 10.02.2018 Tak, karnym z pewnością się zajmę, a cywilnym to musiałbym więcej szczegółów, co chcecie wprowadzać. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 10.02.2018 Zaczynając od podstawowych definicji gospodarczych (przedsiębiorstwo, osoba fizyczna, prawna, umowa, własność, spółka itd.), przechodząc przez szczegóły zawierania umów, w tym umów o pracę, a kończąc na KK i przestępstwach na tle finansów. Obecnie w KG o umowach jest tylko tyle:
Cytat:1. O wszystkich zawieranych umowach, w których pisze się o jakiejś kwocie, musi zostać poinformowana Komisja. Z czego rozporządzenia jeszcze nie zdążyliśmy przyjąć. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 12.02.2018 @"Paweł Karol Medyceusz Zep" Patrz wyżej. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 13.02.2018 W sumie, z części opisowej czego ma dotyczy uchwała, to w sumie można zrezygnować. W przypadku niektórych rozporządzeń również. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 13.02.2018 Raczej nie. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 13.02.2018 W sumie to napisałeś dwa razy w sumie. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 13.02.2018 (13.02.2018, 18:35:43)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Raczej nie. Niedawno zadałeś pytania, po co to ciągle piszemy. ![]() W sumie przypadku powołania kogoś na stanowisko albo wyrażenia zgody, to niepotrzebnie dodaje liczbę artykułów. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 17.02.2018 Cytat:POSTANOWIENIE PREZYDENTA REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ A potem... Cytat:Artykuł 1. @"Antoni Kacper Burbon-Conti" Naprawdę, nie wiem czego będzie dotyczyć postanowienie. xd RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 17.02.2018 Zapomniałeś wspomnieć o tytule wątku. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 17.02.2018 Co się czepiacie? W RB to notoryczny zwyczaj.
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 17.02.2018 O to właśnie chodzi. Najlepiej by było jeszcze dopisać na końcu "postanowienie w sprawie odwołania dowódcy sił zbrojnych Republiki Bialeńskiej wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia". RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 18.02.2018 Muszę szczerze przyznać, że obecny skład poselski jest najsprawniej głosującym od wielu, wielu kadencji. RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 18.02.2018 A ja przyznam, że jeżeli będziemy iść w takim tempie, w najbliższych wyborach będzie musiało zostać wyłonionych 7 Posłów.
RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 18.02.2018 Żeby ci dotychczasowi obywatele byli tacy aktywni... |