Forum Republiki Bialeńskiej
"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html)
+---- Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. (/thread-7754.html)

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 06.02.2018

(05.02.2018, 00:20:43)Maciej Kamiński napisał(a): Na bambus mi z tym pomysłem. Tu nie jest Dreamland, tu się głosuje "ZA, ZA, PRZECIW, WSTRZYMUJĘ SIĘ", albo w ostateczności "projekt właściwy - ZA, poprawka 1 - ZA, poprawka 2 - PRZECIW, poprawka 3 - WSTRZYMUJĘ SIĘ". Tradycja górą, obce obyczaje zostają poza organem władzy ustawodawczej, bo tak. Jak to jasno w programie wyborczym obiecałem.

To jest zła tradycja, a takie głosowanie ordynarne. Przygotuję projekt uchwały zgodnie z pomysłem Hewreta.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 06.02.2018

(06.02.2018, 15:04:56)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a):
(05.02.2018, 00:20:43)Maciej Kamiński napisał(a): Na bambus mi z tym pomysłem. Tu nie jest Dreamland, tu się głosuje "ZA, ZA, PRZECIW, WSTRZYMUJĘ SIĘ", albo w ostateczności "projekt właściwy - ZA, poprawka 1 - ZA, poprawka 2 - PRZECIW, poprawka 3 - WSTRZYMUJĘ SIĘ". Tradycja górą, obce obyczaje zostają poza organem władzy ustawodawczej, bo tak. Jak to jasno w programie wyborczym obiecałem.

To jest zła tradycja, a takie głosowanie ordynarne. Przygotuję projekt uchwały zgodnie z pomysłem Hewreta.
Złe to jest wymuszenie ustawiania awatarów z konkretnymi treściami, a ordynarne to jest niepodawanie uzasadnienia dla wyboru Orańskiego na głowę państwa. Obrona status quo nie wymaga żadnego uzasadniania, to jego zmiana musi mieć wyraźne podstawy.

Zresztą, co się tak nagle stało ze śmiesznością zmieniania tego samego aktu prawnego kilka razy w ciągu kilku dni?

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 06.02.2018

Można uchwalić osobną uchwałę o sposobie głosowania. Nie mogę podać uzasadnienia rewyboru Piusa VI, ponieważ obowiązuje mnie tajemnica konklawe.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 08.02.2018

Wydaje mi się, że gdzieś przed oczami widziałem, że ktoś wspominał o nowelizacji Kodeksu Cywilnego, a nawet jeżeli nie, to zachęcam któregoś z Posłów do nowelizacji KC (ja się tego nie podejmę z powodu braku odpowiedniego doświadczenia do grzebania w KC i KK). Ponieważ niebawem rozpocznę prace nad KG, chciałbym usunąć ustęp mówiący o tym, że Komisja musi wydać rozporządzenie regulujące zawieranie umów. Tak więc, proponuję dodanie całego rozdziału o umowach - również umowach o pracę (a nawet w szczególności), ponieważ uważam, że powinno się to znaleźć w KC a nie KG. Brakuje również kilku definicji gospodarczych. W sumie KK również mógłby zacząć przewidywać kary za przestępstwa związane z gospodarką. 

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 08.02.2018

@"Tadeusz Krasnodębski"
Z tymi poprawkami do projektów ustaw specjalnych, to bezwzględną większość można (jeszcze) wpisać do Puchwy.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 10.02.2018

(08.02.2018, 19:21:15)Antoni Kacper Burbon-Conti napisał(a):
Wydaje mi się, że gdzieś przed oczami widziałem, że ktoś wspominał o nowelizacji Kodeksu Cywilnego, a nawet jeżeli nie, to zachęcam któregoś z Posłów do nowelizacji KC (ja się tego nie podejmę z powodu braku odpowiedniego doświadczenia do grzebania w KC i KK). Ponieważ niebawem rozpocznę prace nad KG, chciałbym usunąć ustęp mówiący o tym, że Komisja musi wydać rozporządzenie regulujące zawieranie umów. Tak więc, proponuję dodanie całego rozdziału o umowach - również umowach o pracę (a nawet w szczególności), ponieważ uważam, że powinno się to znaleźć w KC a nie KG. Brakuje również kilku definicji gospodarczych. W sumie KK również mógłby zacząć przewidywać kary za przestępstwa związane z gospodarką.

Przypomnę się. Smile Może @"Paweł Karol Medyceusz Zep" chciałbyś się tym zająć?

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 10.02.2018

Tak, karnym z pewnością się zajmę, a cywilnym to musiałbym więcej szczegółów, co chcecie wprowadzać.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 10.02.2018

Zaczynając od podstawowych definicji gospodarczych (przedsiębiorstwo, osoba fizyczna, prawna, umowa, własność, spółka itd.), przechodząc przez szczegóły zawierania umów, w tym umów o pracę, a kończąc na KK i przestępstwach na tle finansów. Obecnie w KG o umowach jest tylko tyle:

Cytat:1. O wszystkich zawieranych umowach, w których pisze się o jakiejś kwocie, musi zostać poinformowana Komisja.
2. Komisja kontroluje przebieganie zawierania umowy i zapobiega nadużyciom.
3. Wszelkie należności pomiędzy podmiotami zawierającymi umowy są realizowane w terminach i na warunkach ustalonych w poszczególnych umowach.
4. Szczegółowe zasady zawierania umów ustala rozporządzenie Komisji.

Z czego rozporządzenia jeszcze nie zdążyliśmy przyjąć.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 12.02.2018

@"Paweł Karol Medyceusz Zep" Patrz wyżej.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 13.02.2018

W sumie, z części opisowej czego ma dotyczy uchwała, to w sumie można zrezygnować. W przypadku niektórych rozporządzeń również.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Severino Castiglioni - 13.02.2018

Raczej nie.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 13.02.2018

W sumie to napisałeś dwa razy w sumie.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 13.02.2018

(13.02.2018, 18:35:43)Paweł Karol Medyceusz Zep napisał(a): Raczej nie.

Niedawno zadałeś pytania, po co to ciągle piszemy. Tongue

W sumie przypadku powołania kogoś na stanowisko albo wyrażenia zgody, to niepotrzebnie dodaje liczbę artykułów.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 17.02.2018

Cytat:POSTANOWIENIE PREZYDENTA REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ
WS. ODWOŁANIA DOWÓDCY SIŁ ZBROJNYCH REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ

A potem...

Cytat:Artykuł 1.
Niniejsze postanowienie ma na celu odwołanie Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej.

@"Antoni Kacper Burbon-Conti"
Naprawdę, nie wiem czego będzie dotyczyć postanowienie. xd

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 17.02.2018

Zapomniałeś wspomnieć o tytule wątku.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 17.02.2018

Co się czepiacie? W RB to notoryczny zwyczaj. Big Grin

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 17.02.2018

O to właśnie chodzi.

Najlepiej by było jeszcze dopisać na końcu "postanowienie w sprawie odwołania dowódcy sił zbrojnych Republiki Bialeńskiej wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia".

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 18.02.2018

Muszę szczerze przyznać, że obecny skład poselski jest najsprawniej głosującym od wielu, wielu kadencji.

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Antoni Kacper Burbon-Conti - 18.02.2018

A ja przyznam, że jeżeli będziemy iść w takim tempie, w najbliższych wyborach będzie musiało zostać wyłonionych 7 Posłów. Big Grin

RE: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 18.02.2018

Żeby ci dotychczasowi obywatele byli tacy aktywni...