Forum Republiki Bialeńskiej
Język Bialeński - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Kawiarnia Artystyczna "Kulturalna" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-78.html)
+--- Wątek: Język Bialeński (/thread-641.html)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: Język Bialeński - AndrzejSwarzewski - 19.02.2018

Niestety nie przyjęła się ani platforma prasowa, ani język bialeński wzorowany na południowosłowiańskich. :/

RE: Język Bialeński - Hewret von Thorn - 19.02.2018

(19.02.2018, 18:08:18)AndrzejSwarzewski napisał(a): Moim zdaniem  powinniśmy zdecydować się na jeden język bialeński. Oczywiście nie wyprze on polskiego, ale moim marzeniem jest jeden dział na forum prowadzony tylko po bialeńsku. Mógłby on mieć status zbliżony do irlandzkiego w Irlandii.

Język polski: Język bialeński
Język bialeński: Bialenhlathini
Język jahołdzki: Prei Baulanuhl
Język kugarski: Khel-kholyn-oron (dosł. język zachodniego kraju)
Język lahazydzki: Bialenpsikol

Wszystko zmyśliłem. Big Grin

RE: Język Bialeński - Tadeusz Krasnodębski - 19.02.2018

Jak byłem mały kochałem bawić się w tworzenie języków. Zawsze mnóstwo radości dawało mi zrobienie alfabetu, ustalenie koniugacji. No a potem mi się już nudziło. xD

RE: Język Bialeński - Maciej Kamiński - 19.02.2018

(19.02.2018, 18:15:52)Hewret von Thorn napisał(a):
(19.02.2018, 18:08:18)AndrzejSwarzewski napisał(a): Moim zdaniem  powinniśmy zdecydować się na jeden język bialeński. Oczywiście nie wyprze on polskiego, ale moim marzeniem jest jeden dział na forum prowadzony tylko po bialeńsku. Mógłby on mieć status zbliżony do irlandzkiego w Irlandii.

Język polski: Język bialeński
Język bialeński: Bialenhlathini
Język jahołdzki: Prei Baulanuhl
Język kugarski: Khel-kholyn-oron (dosł. język zachodniego kraju)
Język lahazydzki: Bialenpsikol

Wszystko zmyśliłem. Big Grin
Lahazydzki to może być dialekt. A zamiast kugarskiego by wypadało dać khmerski.

RE: Język Bialeński - Hewret von Thorn - 19.02.2018

Nie ma języka kaszubskiego i śląskiego?
Więc kaszubski jest dialektem?

RE: Język Bialeński - Maciej Kamiński - 19.02.2018

(19.02.2018, 18:26:27)Hewret von Thorn napisał(a): Nie ma języka kaszubskiego i śląskiego?
Więc kaszubski jest dialektem?
Kaszubski nawet nie pochodzi od polskiego, jeżeli jest dialektem, to dialektem języka pomorskiego. Jedynym zachowanym, więc można spokojnie go uznać za język. Natomiast co do śląskiego - nie mam dosyć wiadomości w temacie, żeby to osądzać. Przy tych posiadanych - powiedziałbym, że jest w rozkroku między dialektem a osobnym językiem, stąd określenie "etnolekt" byłoby najprawdopodobniej najbezpieczniejsze.
Lahazydzki nazwałem dialektem, bo próby wzbudzenia odrębności tej grupy od reszty Bialeńczyków nigdy nie zakończyły się powodzeniem. A że brak innych podstaw do rozsądzania, to opieram się na tym.