Forum Republiki Bialeńskiej
Debata społeczna o geografii - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Debata społeczna o geografii (/thread-264.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 23.01.2014

Cytat:Mam tylko jedno zastrzeżenie - nie ma na mapie Klume, tej miejscowości przesyconej magią, ale to detal.
Bo nie byliście w stanie ustalić gdzie ona się znajduje... ale dodać zawsze można jest się sprawa wyjaśni.

Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 23.01.2014

Cytat:[quote author="Lehrabia"]Mam tylko jedno zastrzeżenie - nie ma na mapie Klume, tej miejscowości przesyconej magią, ale to detal.
Bo nie byliście w stanie ustalić gdzie ona się znajduje... ale dodać zawsze można jest się sprawa wyjaśni.[/quote]
O ile pamiętam, zaproponowałem umiejscowić ją na pustkowiu na północnym wschodzie Bialenii. Że ma to być dziura - nie trzeba nawet doprowadzać dróg.

Cytat:[quote author="Razorblade1967"][quote author="Lehrabia"]Mam tylko jedno zastrzeżenie - nie ma na mapie Klume, tej miejscowości przesyconej magią, ale to detal.
Bo nie byliście w stanie ustalić gdzie ona się znajduje... ale dodać zawsze można jest się sprawa wyjaśni.[/quote]
O ile pamiętam, zaproponowałem umiejscowić ją na pustkowiu na północnym wschodzie Bialenii. Że ma to być dziura - nie trzeba nawet doprowadzać dróg.[/quote]
No to mi musiało to umknąć... ale nie ma sprawy i tak pewnie będzie parę kosmetycznych poprawek do bez problemu dodam taką miejscowość.

Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 23.01.2014

Po dokładnym przejrzeniu, mapa rzeczywiście wspaniała. Mam tylko jedno pytanie, czy właściwe jest użycie nazwy Czarnolas- używanej już w Sarmacji?

Cytat:Mam tylko jedno pytanie, czy właściwe jest użycie nazwy Czarnolas- używanej już w Sarmacji?
A skąd niby miałbym wiedzieć jakie miasta są w innych wirtualnych państwach? Jestem świeży w tej zabawie... Zbieżność jest zupełnie przypadkowa, zresztą pierwotnie to miasto nazywało się "Czarny Las" (tak jak i las nieopodal), potem (przy finalnych poprawkach na mapie) zmieniłem na "Czarnolas"'.

Z formalnego punktu widzenia nic nie stoi na przeszkodzie by nazwy miast się powtarzały, w końcu w realnym świecie jest Paryż we Francji i Paryż w stanie Texas, jest Wenecja we Włoszech i Wenecja pod Bydgoszczą itd.

Jednak jeżeli miałoby to stanowić jakikolwiek niepotrzebny problem, to można w zasadzie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i zmienić ta nazwę na "Klume", o którą ubiega się Lehrabia (a którą przeoczyłem) i załatwić oba problemy na mapie przy jednej czynności... może tak być?

Czy są inne sugestie zmian na mapie? Bo warto zakończyć kwestię mapy podstawowej, aby można było już na jej podstawie działać np. w kierunku mapy przestrzeni powietrznej itd.

PS. Przy okazji czy mógłbyś zmienić nazwę działu "Lotnictwo" na "Siły Powietrzne"? - a ja wydam zaraz rozporządzenie MON o zmianie nazwy tego rodzaju sił zbrojnych. Po prostu w zapisach skrótowych Wojska Lotnicze, wyglądają tak samo jak Wojska Lądowe. Dlatego już na mapie zmieniłem oznaczenia na SP = Siły Powietrzne.

Cytat:może tak być?
Jak najbardziej. W sumie w niczym by ten Czarnolas nie przeszkadzał, w mikroświecie jednak nie ma praktyki ponawiania nazw. Wink Oczywiście nie mam pretensji, ale prosił szlachcic o uwagi, to uwagę zgłosiłem. Wink
Cytat: Przy okazji czy mógłbyś zmienić nazwę działu "Lotnictwo" na "Siły Powietrzne"?
Ok, chwileczkę.

Cytat:Jak najbardziej. W sumie w niczym by ten Czarnolas nie przeszkadzał, w mikroświecie jednak nie ma praktyki ponawiania nazw. Wink
Zmieniłem więc nazwę Czarnolas na Klume i po problemie, a w zasadzie dwóch problemach... Smile SmileSmile

Cytat:Oczywiście nie mam pretensji, ale prosił szlachcic o uwagi, to uwagę zgłosiłem. Wink
Jasne... w końcu o to chodzi, aby poprawić na mapie to co się nie podoba lub budzi wątpliwości, lub po prostu ktoś ma lepszy pomysł niż ja.

Czekam na dalsze uwagi - aby kwestię mapy podstawowej zakończyć.

Cytat:Zmieniłem więc nazwę Czarnolas na Klume i po problemie, a w zasadzie dwóch problemach...
Świetnie. Smile SmileSmile
Może w takim razie Lehrabia zajmie się tą swoją miejscowością, za którą orędował. ;-)
Cytat:Jasne... w końcu o to chodzi, aby poprawić na mapie to co się nie podoba lub budzi wątpliwości, lub po prostu ktoś ma lepszy pomysł niż ja.
Cieszę się z takiego podejścia. Smile SmileSmile
Cytat:Czekam na dalsze uwagi - aby kwestię mapy podstawowej zakończyć.
Ja już więcej uwag nie mam.

Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 24.01.2014

Cytat:Ja już więcej uwag nie mam.
No to poczekajmy jeszcze dobę czy dwie, na ewentualne inne uwagi, a między czasie zastanówmy się gdzie te mapy umieszczać... Moim zdaniem dobrze by było (nawiązując do tematu o przyciąganiu "świeżej krwi") aby stworzyć jakiś dział, gdzie wchodzący na Forum RB mógł łatwo i szybko znaleźć podstawowe informacje na temat RB. Aby nie musiał szukać, grzebać po iluś tam postach w wielu tematach.

Moim zdaniem można zrobić taki dział (na samej górze), gdzie będzie i to FAQ, i linki do mapy podstawowej (szczegółowe to już konkretnych tematach, podobnie jak prace i wymiana zdań), i inne "kwestie podstawowe" - łatwo i szybko dostępne dla wchodzącego na Forum. Takie informacje podstawowe o Bialenii bez konieczność przebrnięcia przez całe Forum.

Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 24.01.2014

Cytat:Moim zdaniem można zrobić taki dział (...)
Hmm, jest to pomysł interesujący. Taki jakby Urząd Emigracyjny (bo trzeba trzymać się narracyjnych nazw Wink ) mógłby być fajny. Umieścilibyśmy tam FAQ, mapy, najbardziej potrzebne linki (gdzie się witać, gdzie składać wnioski o obywatelstwo, regiony, propozycje pracy, konstytucja).

Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 24.01.2014

Pomysł na taki dział jest bardzo dobry, popieram go. Jak już jesteśmy przy tej tematyce - można by otworzyć w Miejscowościach dział "Inne miejscowości"? Tam można by się zajmować opisywaniem wszystkiego, co mniejsze niż Wolnograd i Bengazi, a niebędącego czyimś lennem (pomysł był już zgłaszany przy okazji opisu portu w N. Ab'Dorście).

Cytat:... można by otworzyć w Miejscowościach dział "Inne miejscowości"? Tam można by się zajmować opisywaniem wszystkiego, co mniejsze niż Wolnograd i Bengazi, a niebędącego czyimś lennem (pomysł był już zgłaszany przy okazji opisu portu w N. Ab'Dorście).
A może stworzyć działy dotyczące poszczególnych prowincji? W końcu ten podział administracyjny został zrobiony właśnie na skutek propozycji o miejscu do opisywania innych miejsc niż przez Ciebie wspomniane?

PS. Jeśli do jutra wieczorem nie będzie propozycji zmian do mapy to można będzie chyba ją "zatwierdzić" i zająć się w tej materii tworzeniem map specjalistycznych (np. przestrzeń powietrzna, mapa wojskowa - obejmująca więcej szczegółów dotyczących armii i inne, których potrzeba wyniknie z działalności w RB).

Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 24.01.2014

To ja mam jedną propozycję - mógłbyś pozaznaczać stolice prowincji, np. podkreślając je linią przerywaną? Proponuję za stolice przyjąć największe miasta prowincji.

Cytat:To ja mam jedną propozycję - mógłbyś pozaznaczać stolice prowincji, np. podkreślając je linią przerywaną? Proponuję za stolice przyjąć największe miasta prowincji.

Czyli...

- Prowincja Centralna - Wolnograd
- Prowincja Północna - Bengazi
- Prowincja Południowa - Nowy Ab'Dorst
- Prowincja Zachodnia - Nowa Auttera
- Prowincja Wschodnia - Mesjano

Przyjęto do realizacji.

Działy prowincjom utworzyłem. Teraz proszę wszystkich o dodawanie jakichś opisów prowincji, gdyż puste działy odstraszają.

Mały błąd się wkradł w opis Prowincji Południowej...

Cytat:Położony nad Oceanem Wirtualnym Centralnym nowoczesny region, obejmujący m.in. Nową Auterrę i Nowy Ab'Dorst.

Nowa Auttera jest stolicą prowincji zachodniej i nie leży w Prowincji Południowej

Rzeczywiście, nie spojrzałem na granice regionów i pokierowałem się intuicją. Zaraz poprawie.

Re: Debata społeczna o geografii - Ronon Dex - 25.01.2014

Mapa po zgłoszonych tutaj korektach - ja ze swojej strony dodałem parę jednostek wojskowych, aby mieć już komplet tego co mamy w Siłach Zbrojnych.

Link do pliku - http://rapidshare.com/share/D519756B67E ... B175C22618

Czy możemy przystąpić do "zatwierdzenia"? Tak aby w wolnym czasie można było ruszyć dalej już na podstawie tej mapy podstawowej?

Ja "głosuję" za zatwierdzeniem tej wersji mapy...

Re: Debata społeczna o geografii - AndrzejSwarzewski - 25.01.2014

Popieram oficjalne wprowadzenie tej świetnej mapy. W ostateczności zawsze będzie można w przyszłości dodać jakieś miasto, jak ktoś będzie się chciał zająć innym niż pokazane, choć nie sądzę, bo różnorodne nazwy miejscowości pozwalają na wprowadzanie różnorodnych kultur.

Re: Debata społeczna o geografii - Maciej Kamiński - 25.01.2014

Ja również się przychylam do wprowadzenia tej mapy. Damy to zatwierdzenie do Parlamentu, czy zastosujemy demokrację bezpośrednią?