Forum Republiki Bialeńskiej
Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) (/thread-432.html)

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 19.05.2014

Cytat:To nie wypali. Za duża skala.
Na Zachodzie wypaliło, ale w Polsce panuje sarmacki indywidualizm i tutaj mamy problem. Big Grin Big GrinBig Grin Choć z drugiej strony państwa federacyjne w pewnym stopniu osiągają sukces jak np. Sarmacja czy Victoria. Dlatego może w dalekiej przyszłości powstanie kiedyś polski Bastion Union, który osiągnie wielki sukces.

Cytat:Co myślicie o tym jak wygląda RB po wejściu ustawy gospodarczej ? Warto poprawiać jest coś już teraz ?
Mnie osobiście brakuję poradnika dot. gospodarki. Przyznam się, że nie ogarniam jak działa tutaj gospodarka, w sensie jak założyć firmę, jak działa bank, kupno/sprzedaż itd. Dlatego warto moim zdaniem byłoby opracować jakiś poradnik, który wtajemniczy nowego mieszkańca w ten temat.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 19.05.2014

Cytat:Na Zachodzie wypaliło, ale w Polsce panuje sarmacki indywidualizm i tutaj mamy problem. Big Grin Big GrinBig Grin Choć z drugiej strony państwa federacyjne w pewnym stopniu osiągają sukces jak np. Sarmacja czy Victoria. Dlatego może w dalekiej przyszłości powstanie kiedyś polski Bastion Union, który osiągnie wielki sukces.
A bo ja wiem, czy Victoria odniosła aż taki sukces?
A Sarmacja to nie państwo federacyjne.

Victoria przez dość długi okres czasu była jedną z największych mikronacji w Polsce.

Cytat:A Sarmacja to nie państwo federacyjne.
Owszem, mój błąd. :wink: :wink::wink: Ale chodziło mi o to, że jest skupiskiem kilku państw z własnym forum oraz z samorządami.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Maciej Kamiński - 19.05.2014

Cytat:Mnie osobiście brakuję poradnika dot. gospodarki. Przyznam się, że nie ogarniam jak działa tutaj gospodarka, w sensie jak założyć firmę, jak działa bank, kupno/sprzedaż itd. Dlatego warto moim zdaniem byłoby opracować jakiś poradnik, który wtajemniczy nowego mieszkańca w ten temat.
Do założenia firmy wystarczy ogłoszenie tego w sekretariacie BIW, poinformowanie tamże o zakresie działalności i zwrócenie się do KRI z prośbą o utworzenie firmie działu w sekcji gospodarczej forum. W kwestiach bankowych - operujesz swobodnie środkami ze swojego konta w BIW. A o kupnie, sprzedaży i podatkach decyduje w sumie profil działalności (o tym jest w ustawie o zależnościach gospodarczych).

Dzięki za wytłumaczenie, ale mimo wszystko jakiś poradnik by się przydał dla przyszłych pokoleń. :mrgreen: :mrgreen::mrgreen:

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Ronon Dex - 19.05.2014

Cytat:Mnie osobiście brakuję poradnika dot. gospodarki. Przyznam się, że nie ogarniam jak działa tutaj gospodarka, w sensie jak założyć firmę, jak działa bank, kupno/sprzedaż itd. Dlatego warto moim zdaniem byłoby opracować jakiś poradnik, który wtajemniczy nowego mieszkańca w ten temat.
W sumie słuszne... poczekam na obecną poprawkę (bo jak się okazało jest niezbędna) i spróbuję coś takiego napisać w wolnej chwili - choć w tym miesiącu z wolnymi chwilami problem bo robię sobie remont w jednym pomieszczeniu i aby na to zarobić wziąłem więcej zleceń w maju. Ale postaram się coś wykombinować... Bo już widzę, że niektórych nieco to przerasta, a przecież w sumie nie jest skomplikowane zanadto.

Cytat:PS. Autonomia ma najwięcej postów. Confusedukces:
Jakby nie patrzeć, to wysoką ostatnio aktywność Bialenii zawdzięczamy głównie Jahołdajewszczyźnie. Big Grin Big GrinBig Grin

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 19.05.2014

Cytat:Jakby nie patrzeć, to wysoką ostatnio aktywność Bialenii zawdzięczamy głównie Jahołdajewszczyźnie. Big Grin Big GrinBig Grin
To prawda. Smile SmileSmile Tutaj jest najciekawiej, to prawie wszyscy przerzucili się na forum Jahołdajewczyzny. Wink

Jak już ktoś wcześniej wspomniał, co się stało z oryginalną skórką Autonomii? Smile SmileSmile

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Ronon Dex - 20.05.2014

Cytat:Mnie osobiście brakuję poradnika dot. gospodarki.
Czy chodziło o coś takiego? - <!-- l viewtopic.php?f=2&t=945<!-- l

Z czym jeszcze masz problemy w tym zakresie, co dopisać i co opisać? Potem się tamten temat gdzieś przyklei.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 20.05.2014

Wszystko co ja chciałem wiedzieć, to zostało ujęte w poradniku. :wink: :wink::wink:

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 20.05.2014

Fajnie, że ten poradnik powstał. Jak już powstanie strona główna, to ten poradnik będzie można zrobić częścią FAQ.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 21.05.2014

Gratuluję rozwoju AJ.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Hewret von Thorn - 21.05.2014

Zachciałby ktoś stworzyć artykuł o mnie na Micropedii? :mrgreen: :mrgreen::mrgreen:

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 23.05.2014

Jest wśród nas jakiś fanatyk Formuły 1? :mrgreen: :mrgreen::mrgreen:

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - MvP - 23.05.2014

Lubię, ale fanatyk to za duże słowo. Smile SmileSmile

Niestety od wypadku Roberta grono sympatyków tego sportu się zmniejszyło. :roll: :roll::roll:

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - AndrzejSwarzewski - 23.05.2014

A po co fanatyk Formuły 1? Big Grin Big GrinBig Grin W jakiejś konkurencji sportowej na v-olimpiadzie bym wystartował, ale zbytnio zainteresowany tym sportem nie jestem. Wink

Pamiętam, że był jakiś symulator wyścigów i idealnie on pasował do mikroświata. :wink: :wink::wink: Ale to było jeszcze w RSiT, a więc wiele lat wstecz.

Odp: Pogawędki wszelakie (miejsce na OT) - Feliks Spirkin - 24.05.2014

Ostatnio tak rozmyślałem sobie nad v-kosmosem. Big Grin Big GrinBig Grin Jest to pomysł stary jak świat, który wraca jak bumerang i wiele państw już starało się coś wykrzesać, ale zawsze kończyło się to klapą. Co myślicie, aby stworzyć wspólnotę kosmiczną, która funkcjonowałaby na styl MUP-u? Każde państwo posiadałoby własną agencje kosmiczną i na forum ogólnym można by się wymieniać badaniami.