Forum Republiki Bialeńskiej
Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Pałac Prezydencki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-552.html)
+---- Dział: Gabinet Prezydenta (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-556.html)
+----- Dział: Wnioski ws. obywatelstw (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-403.html)
+----- Wątek: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] (/thread-7557.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Antoni Kacper Burbon-Conti - 30.03.2018

(30.03.2018, 12:25:25)Karol Medycejski napisał(a): Na jakiej podstawie?

Zachęcam do zapoznania się z artykułem 11. Ustawy o obywatelstwie Republiki Bialeńskiej.

(30.03.2018, 12:25:25)Karol Medycejski napisał(a): Może łaskawie uchwalilibyście w końcu ustawę specjalną o której mówi pięćset pięćdziesiąta piąta już konstytucja tego kraju?

Dopóki nie uchwalimy ustawy specjalnej, a nie zrobimy tego do momentu wzrośnięcia aktywności, dopóty moją podstawą prawną będzie ww. ustawa.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Leszek Roskohard - 31.03.2018

Wniosek w sprawie nadania obywatelstwa
Imię i nazwisko: Leszek Roskohard
Krótka informacja o sobie, uzasadnienie: Chciałbym się przysłużyć w Siłach Zbrojnych Republiki Bialenii i głównie na nich się skoncentrować, jednakże oprócz tego, chciałbym być aktywny w muzyce i również na miarę możliwości swoich ją rozwijać.
Ja, Leszek Roskohard, przysięgam bronić interesów Republiki Bialeńskiej, wspierać Ją, starać się o rozwój państwa oraz być wiernym prawom i ideałom Republiki Bialeńskiej.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Antoni Kacper Burbon-Conti - 31.03.2018

Gratuluję i witam wśród bialeńskich Obywateli! Obywatelstwo zostało nadane.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Karol Medycejski - 03.04.2018

Cytat:Zachęcam do zapoznania się z artykułem 11. Ustawy o obywatelstwie Republiki Bialeńskiej.

A po co, skoro on nie obowiązuje (zresztą, tak jakbym go nie znał...)? Konstytucja jasno stanowi, że szczegółowe przepisy dotyczące obywatelstwa zawiera ustawa specjalna. Wspomniany przez ciebie akt nią nie jest, w związku z tym de iure utracił moc od wejścia w życie konstytucji. Tak to własnie jest, jak się co chwile zmienia ustawę zasadniczą, nie myśląc i nie planując przy tym, co przejawiałoby się m. in. w przygotowaniu pakietu aktów prawnych wykonujących (tak żywotne) przepisy konstytucji. Typowa bialeńska amatorszczyzna prawna. Przerabialiśmy podobne tematy za rządów WRon.

Jeszcze na marginesie - przez wasze gapiostwo szkodzicie tylko sobie i potencjalnym obywatelom, bo nie ulega najmniejszym wątpliwościom, że ostatnie akty nadania obywatelstwa są nieważne, jako wydane bez podstawy prawnej.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Antoni Kacper Burbon-Conti - 03.04.2018

W mojej opinii do momentu uchwalenia ustawy specjalnej moc prawną posiada ustawa o obywatelstwie. Pewnie się mylę, ponieważ nie jestem znawcą prawa, ale jedyną instytucją, jaka może podważyć prezydenckie postanowienia jest sąd.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Kamil Mikołaj Stachowiecki - 06.05.2018

Wniosek o przywrócenie obywatelstwa Bialeńskiego.
Z powodu długotrwałego braku aktywności spowodowanej moimi problemami natury zdrowotnej straciłem obywatelstwo Bialeńskie dlatego prosiłbym o jego przywrócenie.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Antoni Kacper Burbon-Conti - 06.05.2018

Chciałbym przywrócić obywatelstwo Republiki Bialeńskiej, jednak względy formalne na to nie pozwalają - Parlament nie uchwalił odpowiedniej ustawy, a ja nie mam podstawy do nadania obywatelstwa. Wniosek odrzucam.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Hewret von Thorn - 06.05.2018

(06.05.2018, 15:45:07)Antoni Kacper Burbon-Conti napisał(a): Wniosek odrzucam.

I nie ma też podstawy do odrzucenia tego wniosku. Tongue

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Tadeusz Krasnodębski - 06.05.2018

Zasięgnę opinii najlepszych bialeńskich prawników i postaram się zrobić wszystko, żeby znaleźć lukę prawną umożliwiającą nadanie obywatelstwa... komukolwiek.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 15.05.2018

@"Kamil Mikołaj Stachowiecki", myślę, że znalazłem rozwiązanie. Jesteś jeszcze z nami?

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Olivier Stone - 12.07.2018

Wniosek w sprawie nadania obywatelstwa

Imię i nazwisko: Olivier Stone
Region zameldowania: Rzesza Bieleńska
Przysięgam bronić interesów Republiki Bialeńskiej, wspierać Ją, starać się o rozwój państwa oraz być wiernym prawom i ideałom Republiki Bialeńskiej

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Hewret von Thorn - 12.07.2018

Wniosek zostanie rozpatrzony po ustabilizowaniu się sytuacji prawnej w kraju.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Hewret von Thorn - 14.07.2018

@"Olivier Stone"

Czy potrzebujesz wprowadzenia? W czym się widzisz jako działacz Bialenii?

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Ryan Anderson - 30.07.2018

Wniosek o nadanie obywatelstwa

Imię i nazwisko: Ryan Anderson
Krótka informacja o sobie, uzasadnienie: Do Bialenii przybyłem przypadkiem, czuję jednak, że chcę tu zostać, i służyć wiernie Republice.

Ja, Ryan Anderson, przysięgam bronić interesów Republiki Bialeńskiej, wspierać Ją, starać się o rozwój państwa oraz być wiernym prawom i ideałom Republiki Bialeńskiej.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Jan Lubomirski-Dostojewski - 30.07.2018

Wniosek rozpatruję pozytywnie.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Michael Wolferine - 30.07.2018

Składam wniosek o przywrócenie obywatelstwa.

<kładzie rękę na sercu, drugą trzyma w powietrzu i poczyna mówić:> Przysięgam bronić interesów Republiki Bialeńskiej, wspierać Ją, starać się o rozwój państwa oraz być wiernym prawom i ideałom Republiki Bialeńskiej. Niech Mi Pan Bóg, Pan Jezus, Duch Święty i Najświętsza Niepokalana Maryja Panna Zawsze Dziewica dopomoże w spełnianiu obywatelskiego obowiązku!

/-/ Wolferine

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Jan Lubomirski-Dostojewski - 30.07.2018

Wniosek rozpatruję pozytywnie.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Ryan Anderson - 30.07.2018

(30.07.2018, 15:20:56)Jan Lubomirski-Dostojewski napisał(a): Wniosek rozpatruję pozytywnie.
Dziękuję.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Michael Wolferine - 31.07.2018

(30.07.2018, 15:50:47)Jan Lubomirski-Dostojewski napisał(a): Wniosek rozpatruję pozytywnie.
Mój wniosek może Pan od razu zaakceptować wg ustawy specjalnej o obywatelstwie, a dokładnie:
[official2]Artykuł 14.

1. Przywrócenie obywatelstwa Republiki Bialeńskiej jest to proces nadania obywatelstwa osobie, która w przeszłości posiadała już obywatelstwo Republiki Bialeńskiej.

2. Osoba, która utraciła obywatelstwo w przypadkach wymienionych w art. 11, z wyjątkiem ust. 3. i 4. ma prawo wnioskować do Prezydenta Republiki Bialeńskiej o przywrócenie obywatelstwa Republiki Bialeńskiej.

3. Termin rozpatrzenia wniosku o przywrócenie obywatelstwa Republiki Bialeńskiej wynosi 3 dni.

4. W przypadkach określonych w pkt. 1-2), art. 11 nie wymaga się, aby wniosek o przywrócenie obywatelstwa Republiki Bialeńskiej zawierał informacje wymienione w ust. 2, art. 9 oraz nie stosuje się zasady określonej w ust. 2, art. 10.[/official2]

Natomiast wniosek Pana Gandalfa powinien zostać rozpatrzony dopiero po uzyskaniu 3 łapek. Chyba, że konstytucja aktualnie nie obowiązuje i ważniejszy jest dekret Ekscelencji.

RE: Sekretariat [wnioski ws. obywatelstw] - Jan Lubomirski-Dostojewski - 31.07.2018

Małe prawdopodobieństwo, żeby troje obywateli było wystarczająco szybko. Pana wniosek od razu rozpatrzyłem pozytywnie, teraz tylko wydam dekrety odpowiednie.