Forum Republiki Bialeńskiej
"Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html)
+---- Wątek: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie (/thread-3678.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Antoni Kacper Burbon-Conti - 03.04.2018

W takim razie zaraz wydam kolejne postanowienie.

I już teraz pragnę podziękować, każde orzeczenie to wiele pracy. Smile

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Tadeusz Krasnodębski - 26.04.2018

Przyznam, że orzeczenie o formule religijnej wydaje mi się dość niekonkretne i właściwie nic nie zmieniające. Jak wynika z uzasadnienia, formuła religijna ma na celu przyzwanie obiektu kultu w celu potwierdzenia swej prawdomówności. Ale obecnie w Bialenii nie funkcjonują żadne mechanizmy pozwalające rozróżniać, co jest jeszcze religijnym obiektem kultu, a co już nie. Jeden może wyznawać rotryzm, ktoś inny pastafarianizm - i obie formuły religijne powinny być akceptowalne w przysiędze. Idąc dalej - przykładowy Maciej może wyznawać kropkizm, a za obiekt kultu uważać kropki na końcu zdania (w sumie, to nie zdziwiłbym się :v). A zatem jego słynne zawołanie Tak mi dopomóż kropko przed emotikoną! jest też wezwaniem obiektu kultu, no bo jak udowodnić, że Maciej nie wierzy w Kropkę? Pomijając fakt, że wolność wyznania jest jednym z praw obywatelskich. Ergo - orzeczenie nic nie zmienia, nadal można przywoływać, co się chce, a w razie zarzutów o złożeniu wadliwej przysięgi po prostu - wyznać wiarę w ten wzywany podmiot.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Severino Castiglioni - 26.04.2018

Musiałby udowodnić, że wyznaje taki kult.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Tadeusz Krasnodębski - 26.04.2018

Wystarczyłaby jednostronna deklaracja, że wierzy. Jak wspomniałem - wolność wyznania. Nie możemy nikomu kazać udowodnić, że religia, którą deklaruje jako wyznawaną, jest rzeczywiście przez tę osobę wyznawana. Nie da się udowodnić wiary.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 27.04.2018

Szkoda, że dopiero teraz wydano to orzeczenie, bo przez nie bałem się wezwać Mancalagę. Wstyd mi teraz przed Durniem za mój brak wiary.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Hewret von Thorn - 27.04.2018

(26.04.2018, 20:14:33)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Przyznam, że orzeczenie o formule religijnej wydaje mi się dość niekonkretne i właściwie nic nie zmieniające. Jak wynika z uzasadnienia, formuła religijna ma na celu przyzwanie obiektu kultu w celu potwierdzenia swej prawdomówności. Ale obecnie w Bialenii nie funkcjonują żadne mechanizmy pozwalające rozróżniać, co jest jeszcze religijnym obiektem kultu, a co już nie.

Mylisz się - wyznacznikiem tutaj może być zarejestrowany związek wyznaniowy.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Mardred von Salvepol-Nova Vita - 27.04.2018

(27.04.2018, 16:55:11)Hewret von Thorn napisał(a):
(26.04.2018, 20:14:33)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Przyznam, że orzeczenie o formule religijnej wydaje mi się dość niekonkretne i właściwie nic nie zmieniające. Jak wynika z uzasadnienia, formuła religijna ma na celu przyzwanie obiektu kultu w celu potwierdzenia swej prawdomówności. Ale obecnie w Bialenii nie funkcjonują żadne mechanizmy pozwalające rozróżniać, co jest jeszcze religijnym obiektem kultu, a co już nie.

Czego Wysoki Sąd nie raczył orzec zatem temat pozostaje w dalszym ciągu rozmyty.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Severino Castiglioni - 27.04.2018

(27.04.2018, 16:55:11)Hewret von Thorn napisał(a):

Żaden przepis tego nie wymaga.

Bawimy się w warunkach internetowych, tu każdy może sobie ubzdurać, że jest trzecią płcią i jest kuckiem.

Cytat:Formuła religijna w przysiędze parlamentarzysty oznacza zdaniem sądu wezwanie imienia Bożego, imienia świętych lub innych postaci otoczonych kultem w danej religii na poświadczenie swojej prawdomówności.

Praktycznie rzecz ujmując, w Bialenii po prostu religią będzie dany założony związek wyznaniowy, w którym praktykuje się dany kult i dane wierzenia.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Tadeusz Krasnodębski - 27.04.2018

Still wolność wyznania. Nie możemy odmówić uznania czyjejś wiary tylko dlatego, że nie jest związkiem wyznaniowym, no chyba że zmienimy ustawę specjalną o obywatelstwie (w sumie jeszcze nieuchwaloną).

(27.04.2018, 19:46:52)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Still wolność wyznania.

Wierzę w świętego Karola Medycejskiego, który przyjdzie i zbawi Bialenię poprzez Radykalne Centrum.

Tak mi dopomóż Karolu

(27.04.2018, 19:49:49)Hewret von Thorn napisał(a):
(27.04.2018, 19:46:52)Tadeusz Krasnodębski napisał(a): Still wolność wyznania.

Wierzę w świętego Karola Medycejskiego, który przyjdzie i zbawi Bialenię poprzez Radykalne Centrum.

Tak mi dopomóż Karolu

I jak Ci udowodnię, że nie?

Religia jest wspólnotą, nie jednoosobowym wymysłem.

(27.04.2018, 19:57:23)Hewret von Thorn napisał(a): Religia jest wspólnotą, nie jednoosobowym wymysłem.

No dobra. Niech będzie. Czyli należałoby udowodnić, że wyznanie ma lub miało chociaż kilku wyznawców.

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Tadeusz Krasnodębski - 27.04.2018

W warunkach mikronacyjnych nawet największe religie mają raptem kilku wyznawców. To nie powinien być wyznacznik. Za mało nas.

2 to już więcej niż jeden.

Cytat:Gdzie dwóch albo trzech...

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Karol Medycejski - 27.04.2018

A oto przybywam na Wasze wezwanie śmiertelnicy. Jeśliście jednak mnie wezwali na daremno, wiedzcie że gniew mój bywa straszliwy. Ześlę na was plagę bezbekizmu i armię polityków ze Wspólnoty Rozwoju. Możecie mnie jednak przeblagac, a okażę wam swoją laskę łaskę. Jedynie 99 BLN. Oczywiście plus VAT!

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Hewret von Thorn - 28.04.2018

(27.04.2018, 20:04:15)LesterNowowicki napisał(a): No dobra. Niech będzie.

Nie "niech będzie", tylko "tak jest".
Zajrzałem właśnie do ustawy o zrzeszeniach:

Cytat:związki wyznaniowe, które są wspólnotą osób wyznających daną religię,

RE: "Opinia publiczna" o rozprawach w Sądzie - Karol Medycejski - 28.04.2018

Jeden z wyznawców już złożył ofiarę. Zachęcam resztę owieczek, by uczyniła to samo.