Forum Republiki Bialeńskiej
Wieści z zagranicy - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Wieści z zagranicy (/thread-560.html)

Odp: Wieści z zagranicy - AndrzejSwarzewski - 30.05.2015

Gdyby zupełnie nie mieli, to by tak cicho nie było ostatnimi czasy. Wink

Odp: Wieści z zagranicy - Aleksandra Dostojewska - 30.05.2015

Znów obserwujemy spadek aktywności...
Hmnnn... a może dobrym sposobem było zjednoczenie wszystkich mikronacji pod jednym sztandarem?

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 30.05.2015

(30.05.2015, 16:41:45)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Znów obserwujemy spadek aktywności...
Hmnnn... a może dobrym sposobem było zjednoczenie wszystkich mikronacji pod jednym sztandarem?
Nie byłoby. Patrz Bastion Union. Albo z bliższego nam podwórka, przyczyny zamarcia OPM.

Odp: Wieści z zagranicy - Ivan von Lichtenstein - 30.05.2015

Ten temat wciąż powraca... Przede wszystkim najwiekszym problemem do zjednoczenia wszystkich pod jednym sztandarem, jest to że każda mikronacja chce być niezależna i suwerenna, bo to jest znak wyższego prestiżu niż państwa które znajdują się na forach innych krajów.

Odp: Wieści z zagranicy - Feliks Spirkin - 30.05.2015

(30.05.2015, 18:33:18)Ivan Kazakov link napisał(a): Ten temat wciąż powraca... Przede wszystkim najwiekszym problemem do zjednoczenia wszystkich pod jednym sztandarem, jest to że każda mikronacja chce być niezależna i suwerenna, bo to jest znak wyższego prestiżu niż państwa które znajdują się na forach innych krajów.

Chyba, że wszystkie kraje w organizacji byłby równe bez państwa matki. Wink

Zjednoczenie wszystkich państw to utopia, ale można spróbować na mniejszej grupie państw. Na przykład Bialenia i Brodria świetnie się dogadują działając na jednym forum i wzajemnie wspierają, a przy tym każda ze stron sama decyduje o sobie. Nie ma żadnych starć, ani konfliktów. Myślę, że jakby jakiś kraj zechciał dołączyć do naszej unii, to z chęcią byśmy go przyjęli. Smile 

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 30.05.2015

(30.05.2015, 20:03:46)Feliks Spirkin link napisał(a): Chyba, że wszystkie kraje w organizacji byłby równe bez państwa matki. Wink
Jeszcze raz... Bastion Union. Wink

Jakaś siła przewodnia powinna być. Taki typowy Bastion Union PL nie miałby klimatu i zapewne upadłby nawet, gdyby startował z 30 aktywnymi osobami.

Odp: Wieści z zagranicy - Feliks Spirkin - 30.05.2015

(30.05.2015, 21:13:18)Maciej Kamiński link napisał(a): Jeszcze raz... Bastion Union. Wink

Czy ja wiem? Bastion Union istnieje od kupy lat i z tego co wiem źle się nie ma. To że ktoś narzeka tam to jest normalne, podobno nawet niektórzy twierdzą, że w Sarmacji jest kryzys aktywnościowy.

Odp: Wieści z zagranicy - AndrzejSwarzewski - 31.05.2015

No tak, ale wszystkie zrzeszone kraje razem napisały przez kupę lat tylko trzy razy więcej postów niż Bialenia w półtora roku. Wink Także chyba aż tak super u nich nie jest. Jedyną częścią reprezentującą przyzwoitą aktywność jest Shireroth, a część tych innych "krajów" łącznie napisało po kilkaset postów. Wink
Ale mam deja vu, ta dyskusja miała już miejsce, nie raz i nie dwa. Wink

Odp: Wieści z zagranicy - Aleksandra Dostojewska - 31.05.2015

Ja nie mam na myśli czegoś na wzór unii kilku państw, ale stworzenie jednego super państwa z równych sobie podmiotów.
W państwie liczącym ponad 20 osób nasza zabawa przybrałaby większego rozmachu, nie mówiąc o tym, że zawsze byłby ktoś aktywny...
Ale to chyba jednak na  prawdę utopia Big Grin

W ramach jednego państwa też może być ponad 20 osób. Wink A trzeba pamiętać, że w przypadku unii liczba obywateli się nie dodaje. Wink

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 31.05.2015

(31.05.2015, 12:38:34)AndrzejSwarzewski link napisał(a): W ramach jednego państwa też może być ponad 20 osób. Wink A trzeba pamiętać, że w przypadku unii liczba obywateli się nie dodaje. Wink
Nawet w ramach naszego państwa bywało ponad 20 osób.

(31.05.2015, 12:17:31)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Ja nie mam na myśli czegoś na wzór unii kilku państw, ale stworzenie jednego super państwa z równych sobie podmiotów.
W państwie liczącym ponad 20 osób nasza zabawa przybrałaby większego rozmachu, nie mówiąc o tym, że zawsze byłby ktoś aktywny...
Ale to chyba jednak na  prawdę utopia Big Grin
Równych w jakim sensie?

Odp: Wieści z zagranicy - Fiodor Swirydiuk - 31.05.2015

Batawia miała na początku marca i końcu kwietnia 16 aktywnych obywateli. Dzisiaj mamy 9 obywateli. Jaki z tego morał? Nie dawaj władzy monarchii bo zniszczy kraj.

Odp: Wieści z zagranicy - Maciej Kamiński - 31.05.2015

(31.05.2015, 14:26:20)Fiodor Swirydiuk link napisał(a): Batawia miała na początku marca i końcu kwietnia 16 aktywnych obywateli. Dzisiaj mamy 9 obywateli. Jaki z tego morał? Nie dawaj władzy monarchii bo zniszczy kraj.
Raczej taki, że republika to bardziej atrakcyjna forma rządów.

Odp: Wieści z zagranicy - Fiodor Swirydiuk - 31.05.2015

Mi się wydaje że monarchia byłaby dobrym rozwiązaniem gdyby król był miał mniej władzy.

Odp: Wieści z zagranicy - Konstanty Jerzy Michalski - 31.05.2015

(30.05.2015, 16:41:45)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Znów obserwujemy spadek aktywności...

Rozmawiałem z ludźmi od Bastion Union. Shireroth to wcale nie jest Sarmacja. A Sarmacja to nie te niemieckie kajzerki. W angielskim mikroświecie też marazm, mogę się założyć, że u Niemców podobnie. Co do rosyjskich mikronacji, nie jestem wciąż pewien co do ich natury.

Niemieckie mikronacje radzą sobie lepiej od polskich, natomiast angielskie gorzej. A rosyjskie, to- jeśli się nie mylę- wikipedia-nacje. Wink

Odp: Wieści z zagranicy - Konstanty Jerzy Michalski - 31.05.2015

(31.05.2015, 17:02:10)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Niemieckie mikronacje radzą sobie lepiej od polskich, natomiast angielskie gorzej. A rosyjskie, to- jeśli się nie mylę- wikipedia-nacje. Wink

Och, niekoniecznie. Istnieją zapewne jako grupy na ichniejszym fejsie/naszej klasie.

Odp: Wieści z zagranicy - Feliks Spirkin - 31.05.2015

Mają na VK grupy gdzie się bawią, ale to w niczym nie przypomina naszych państw. Wink