Forum Republiki Bialeńskiej
"Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+---- Dział: Opiniotwórczość (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-76.html)
+---- Wątek: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. (/thread-7754.html)

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Dan Mark - 15.12.2014

(14.12.2014, 23:55:42)Feliks Waldemar Spirkin link napisał(a):
Cytat:
[Obrazek: ya7Wecs.png]

USTAWA O ZMIANIE ORDYNACJI WYBORCZEJ Z DNIA 2 GRUDNIA

[align=center]xx grudnia 2014 r.

Artykuł 1.

Dodaje się artykuł 9 w brzmieniu:

1. Wartościowym obywatelom przysługuje dodatkowy głos.

2. Za wartościowego uznaje się obywatela, który w ciągu ostatnich 30 dni napisał co najmniej 12 tysięcy spółgłosek i ogranicza używanie samogłosek (spamu).

3. Listę obywateli, którym przysługuje dodatkowy głos sporządza organ zarządzający wybory, wraz z ich ogłoszeniem. 

Artykuł 2.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

(-) xxx

Eeee...? To żart, jak mniemam? Jeśli tak to, naprawdę bardzo zabawny.  Wink

Jak rozumiem ,że chcemy się dzielić na równych i równiejszych? A co jeżeli ktoś nie jest nad wyraz aktywny, ale za to "wartościowszy", bo ,na przykład, jego aktywność przejawia się poprzez pisanie artykułów, administrowanie klubem piłkarskim. Zresztą jak możemy nazywać kogoś bardziej wartościowym, a innych nie - to brzmi okropnie i krzywdząco. Gdybym mógł wyrzuciłbym tą beznadziejną i pełną niedopowiedzeń poprawkę.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 15.12.2014

Możemy to wprowadzić, jeśli to tacy geniusze zajmą się liczeniem.

No i przy okazji, słyszeliście kiedyś takie pojęcie jak "pustosłowie"?

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Konstanty Jerzy Michalski - 15.12.2014

Klasyczny żart Feliksa. Równie dobrze moglibyśmy złożyć hołd lenny KS. Big Grin

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Feliks Spirkin - 15.12.2014

(15.12.2014, 17:37:52)Maciej Kamiński link napisał(a): Możemy to wprowadzić, jeśli to tacy geniusze zajmą się liczeniem.

No i przy okazji, słyszeliście kiedyś takie pojęcie jak "pustosłowie"?

A pisałem to z myślą o tobie. :-\ Chciałem Ci sprawić przyjemność, a ty tak... ^^

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 15.12.2014

(15.12.2014, 16:46:42)Dan Mark link napisał(a): Zresztą jak możemy nazywać kogoś bardziej wartościowym, a innych nie - to brzmi okropnie i krzywdząco.
Oczywiście, że możemy - bo tak jest. I nie jest "krzywdzące" tylko jest stwierdzeniem pewnych faktów.

Tyle, że akurat zgadzam się (co chyba widać - bo dyskusje parlamentarne są publiczne) z tymi, którzy twierdzą, że ilość nabitych postów nie jest wyznacznikiem "wartości obywatela". A jak ktoś pamięta moje spory sprzed miesięcy - to ogólne zawsze byłem przeciwnikiem "aktywności na siłę", dla mnie zawsze liczy się aktywność właśnie wartościowa dla RB.

(15.12.2014, 17:37:52)Maciej Kamiński link napisał(a): No i przy okazji, słyszeliście kiedyś takie pojęcie jak "pustosłowie"?
Przy czym z pustosłowiem to my tutaj jakoś problemu nie mamy... natomiast ilość bezwartościowego, jednozdaniowego spamu jest znaczna.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Feliks Spirkin - 15.12.2014

Cytat:natomiast ilość bezwartościowego, jednozdaniowego spamu jest znaczna.

Trzeba napisać ustawę zakazującą wysyłania postów, w których ilość zdań nie przekracza 3.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - MvP - 15.12.2014

(15.12.2014, 21:57:11)Feliks Waldemar Spirkin link napisał(a):

Trzeba napisać ustawę zakazującą wysyłania postów, w których ilość zdań nie przekracza 3.
Ja wiem że to żart, ale na wszelki wypadek jakby to ktoś wziął na poważnie: Liberum Veto!

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 15.12.2014

(15.12.2014, 21:57:11)Feliks Waldemar Spirkin link napisał(a): Trzeba napisać ustawę zakazującą wysyłania postów, w których ilość zdań nie przekracza 3.
Rozumiem, że to żart... Bo nie twierdzę, że post jednozdaniowy jest bezwartościowy (wprost przeciwnie bywają jak najbardziej wartościowe, a nawet bardzo wartościowe) - tylko stwierdzam fakt, że takich spamerskich postów czyli bezwartościowych postów mamy jednak sporo i że takie posty zwykle sa jednozdaniowe, co jest akurat normą jak fora internetowe długie i szerokie, bo spamer z zasady się nie wysila, a i do powiedzenia m niewiele, w każdym razie zwykle nic mądrego).

Mój post był odpowiedzią (zresztą z cytatem) na uwagę o potencjalnym "pustosłowiu" - które akurat problemem u nas nie jest i w sumie w mikronacjach o to raczej trudno - zważywszy, że opisuje się tutaj zwykle fikcję wg własnej wyobraźni.

(15.12.2014, 21:57:11)Feliks Waldemar Spirkin link napisał(a):

Kotku, przeczytaj KP. :* Zaraz dowiesz się, jakie to gestapo łagodne. >Big Grin

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 15.12.2014

Skończcie z tą gejozą, błagam.  Sad

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - MvP - 15.12.2014

(15.12.2014, 22:21:39)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Skończcie z tą gejozą, błagam.  Sad
We love you too :*  Daj buziaka!  <3

(15.12.2014, 22:21:39)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Skończcie z tą gejozą, błagam.  Sad
Dobra, od dzisiaj jestem śmiertelnie poważny. A niby było niedobrze w sztywnie biurokratycznym klimacie. :-X

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - AndrzejSwarzewski - 15.12.2014

Tu nie chodzi o sztywny biurokratyczny klimat. No i mojej wypowiedzi też nie traktuj do końca poważnie. Wink
Po prostu za dużo się zrobiło serduszek i pedalskich (z całym szacunkiem dla homoseksualistów- towarzyszy na froncie walki z monarchofaszyzmem o/ o/ o/ ) zwrotów, typu "kotku" itd.
Serio nie chcę się czepiać, ale to jest głupsze od kuców. Big Grin

Ja z dwojga złego wolę serduszka niż plucie na siebie jadem jak kilka miesięcy temu...

A ja wolę "ekscelencje".  ;D

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Feliks Spirkin - 17.12.2014

Proszę chętną osobę o przedstawienie poniższej ustawy w parlamencie.

Cytat:
[Obrazek: ya7Wecs.png]
Ustawa Parlamentu Republiki Bialeńskiej
z dnia XX grudnia Anno Domini 2014.
o kolonizacji Hallady & Stoyalii

Artykuł 1.

1. Wciela się terytorium Hallady & Stoyalii do Republiki Bialeńskiej pod nazwą Marslandia.

2. Poszerzenie terytorium ma na celu uporządkowanie historycznych ziem ulokowanych na dawnych mapach.

3. Ziemie Marslandii na wieczne czasy wchodzą w skład Republiki Bialeńskiej. 

Artykuł 2.

1. Obszar Marslandii podlega bialeńskiej władzy na równi z innymi terytoriami Republiki Bialeńskiej.

2. Republika Bialeńska ma wyłączne prawo do zarządzania terytorium na wszelkich płaszczyznach politycznych, wojskowych, gospodarczych i cywilno-karnych.

Artykuł 3.

1. Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Hewret von Thorn - 24.12.2014

http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,2281.0/topicseen.html

Z tym oświadczeniem o dacie urodzenia albo wieku to jakiś żart, prawda?
Po co to Nam wiedzieć, ile kto ma lat?

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ivan von Lichtenstein - 24.12.2014

No własnie. Poza tym, ja bym musial utracic obytwalstwo bo mam mniej niz 13 (12,5)

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Maciej Kamiński - 24.12.2014

(24.12.2014, 12:05:31)Ivan Kazakov link napisał(a): No własnie. Poza tym, ja bym musial utracic obytwalstwo bo mam mniej niz 13 (12,5)
Wcale nie. To o wieku to tylko informacja... w sumie nie wiem, po co, ale obecna już w najstarszym wzorze wniosku.

Odp: "Opinia publiczna" o pracach w Parlamencie. - Ronon Dex - 24.12.2014

W sumie też nie wiem... ale takie "deklaracje" się na forach spotyka - choć przy samej rejestacji. Założyłem, że Andrzej wnioskując wie po co i mam do niego zaufanie, że to ma jakiś sens.

A Maciej ma rację... nic w projekcie nie napisano, że wynik deklaracji ma wpływ na uzyskanie obywatelstwa. To trochę tak jak w nieistniejącym realu z "oświadczeniem lustracyjnym" - wymaga się samego faktu (i prawdziwości), natomiast sama treść nie wpływa na nic.

PS. Ivan... nie wierzę.