![]() |
|
Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Resorty rządowe (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-559.html) +---- Dział: Archiwum Ministerstw (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-28.html) +---- Wątek: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. (/thread-1085.html) |
Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Kamil Maciejewski - 09.06.2014 Dzień dobry. W związku z aneksją Siedmiogrodu, która jest wielkim sukcesem. ![]() powstał pewien problem, a mianowicie kwestia milicji tej autonomii. Osobiście proponuję jej fuzję z armią RB. Odbyłaby się ona tylko w razie zgody Siedmiogrodzian. Jedyną alternatywą wydaje mi się całkowite jej rozwiązanie, jednak jestem temu przeciwny- po co wywalać z wojska dobrze wyszkolonych żołnierzy?
Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 Milicja nie jest wojskiem, przypominam. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Ronon Dex - 09.06.2014 Ale milicja to milicja/policja, a armia to armia. Armia powinna być i będzie scentralizowana oraz ujednolicona organizacyjnie (sprzętowo na razie nie), policje nie muszą takie być. Mogą zachować lokalną odrębność - w takim USA policje są lokalne, niescentralizowane (poza nielicznymi agencjami typu FBI) i sprawdza się to doskonale, dużo lepiej niż niejedna scentralizowana policja krajowa. Nie widzę problemu w odrębności policji/milicji rdzennej Bialenii od takich sił w Siedmiogrodzie, a nawet można i lokalną policję w Anatolii zrobić. Co najwyżej trzeba będzie stworzyć jedną niewielką komórkę centralną do działań "pomiędzy" - takie nasze FBI, z prawem działania na całym terenie, ale tylko w określonych sprawach dużej wagi (np. terroryzm). W sumie nawet ciekawiej by było mieć takie trzy lokalne policje - niż jedną... Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 W takim razie po co ten temat? ![]() Przecież Siedmiogród nie posiada jako tako armii, Gwardia Czerwona teoretycznie nie istnieje bo nic o niej nie wiadomo.
Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Maciej Kamiński - 09.06.2014 Jak już to Milicję Siedmiogrodzką można zintegrować z Gestapo Ortograficznym (czy tam Policją Krajową). EDYCJA: Dlaczego nie wyświetliły mi się dopisane posty? Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Kamil Maciejewski - 09.06.2014 Jest po to, żeby porozmawiać o stosunkach policja/milicja -armia i o samej milicji. Z tego co wiem, milicja siedmiogrodzka liczy 70 żołnierzy. Jak dla mnie to bardzo mało. Proponuję zwiększyć liczbę funkcjonariuszy. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 Cytat:Jak już to Milicję Siedmiogrodzką można zintegrować z Gestapo Ortograficznym (czy tam Policją Krajową). Milicja i UB (włącznie z LKWD) jest pod nadzorem Rady Autonomii w składzie Ja i Siergiej. Nie ma charakteru militarnego, tylko porządkowy. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 Cytat:Jest po to, żeby porozmawiać o stosunkach policja/milicja -armia i o samej milicji. Z tego co wiem, milicja siedmiogrodzka liczy 70 żołnierzy. Jak dla mnie to bardzo mało. Proponuję zwiększyć liczbę funkcjonariuszy. Oczywiście, planujemy w każdym mieście po około 3 komisariaty, jak na razie mamy dwa i to w stolicy, żyjąc w 4 mikronacjach nie jestem w stanie się podzielić (czy inaczej "mieć trzy ręce").
Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Ronon Dex - 09.06.2014 Cytat:W takim razie po co ten temat?No przecież w innym temacie napisałeś, że w zarysach istniała (przecież nie wszyscy rozpracowywali wirtualne armie tak szczegółowo jak RB), określiłeś jakiego "autoramentu" miała sprzęt itd. To uznajmy, że jednak istniała - bo gdybyśmy to rozpatrywali tak szczegółowo jak to jest w RB prawie od początku istnienia to w zasadzie trzeba by uznać, że większość mikronacji armii nie ma. Nic nie stoi na przeszkodzie by pomimo ujednolicenia struktur (na to jednak nalegam, bo jak robić armię to z sensem), jednostki Siedmiogrodzkiego 4 KA zachowały tradycyjne nazwy, by miały godła nawiązujące do swoich tradycji itd. Tyle, że są częścią SZ RB. W przypadku policji/milicji nie ma takiego wymogu czy nawet potrzeby - policje mogą być całkowicie lokalne, szczególnie że mówimy przecież o dużych terenach i to odgrodzonych morzami. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Kamil Maciejewski - 09.06.2014 Cytat:Oczywiście, planujemy w każdym mieście po około 3 komisariaty, jak na razie mamy dwa i to w stolicy, żyjąc w 4 mikronacjach nie jestem w stanie się podzielić (czy inaczej "mieć trzy ręce") Dziękuję za informację. Ilu milicjantów będzie przypadało na 1 komisariat? Proszę nie zapominać o liczniku postów. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Maciej Kamiński - 09.06.2014 Ortograficzne Gestapo udziela pierwszego czerwonego wpisu na temat niestawiania kropek Tobiaszowi. Przy trzecim takim wpisie OG wlepi grzywnę. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 Cytat:[quote author="TobiaszVonRichtoffen"]W takim razie po co ten temat?No przecież w innym temacie napisałeś, że w zarysach istniała (przecież nie wszyscy rozpracowywali wirtualne armie tak szczegółowo jak RB), określiłeś jakiego "autoramentu" miała sprzęt itd. To uznajmy, że jednak istniała - bo gdybyśmy to rozpatrywali tak szczegółowo jak to jest w RB prawie od początku istnienia to w zasadzie trzeba by uznać, że większość mikronacji armii nie ma. Nic nie stoi na przeszkodzie by pomimo ujednolicenia struktur (na to jednak nalegam, bo jak robić armię to z sensem), jednostki Siedmiogrodzkiego 4 KA zachowały tradycyjne nazwy, by miały godła nawiązujące do swoich tradycji itd. Tle, że są częścią SZ RB. W przypadku policji/milicji nie ma takiego wymogu czy nawet potrzeby - policje mogą być całkowicie lokalne, szczególnie że mówimy przecież o dużych terenach i to odgrodzonych morzami.[/quote] I takiej odpowiedzi oczekiwałem. Oczywiście Gwardia istnieje, ale z racji tego że nie jest opisana, to równie dobrze można powiedzieć że nie, my to zmienimy jak już mówiliśmy. Cytat:[quote author="TobiaszVonRichtoffen"] Dziękuję za informację. Ilu milicjantów będzie przypadało na 1 komisariat? Proszę nie zapominać o liczniku postów.[/quote] Widzę że pan nie zaznajomiony. ![]() Proszę zobaczyć watki z już istniejącymi.
Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 Cytat:Ortograficzne Gestapo udziela pierwszego czerwonego wpisu na temat niestawiania kropek Tobiaszowi. Przy trzecim takim wpisie OG wlepi grzywnę. Jesteście chorzy. Tylko w Bialenii się z takim czymś spotykam. ![]()
Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Kamil Maciejewski - 09.06.2014 Wychodzi, że średnio jest ich 35 na posterunek. Czy można by mnie informować o postępie rozbudowy milicji w tym wątku? Jako szef MON muszę być dobrze poinformowany. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 09.06.2014 Cytat:Wychodzi, że średnio jest ich 35 na posterunek. Czy można by mnie informować o postępie rozbudowy milicji w tym wątku? Jako szef MON muszę być dobrze poinformowany. Oczywiście. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Maciej Kamiński - 10.06.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]Ortograficzne Gestapo udziela pierwszego czerwonego wpisu na temat niestawiania kropek Tobiaszowi. Przy trzecim takim wpisie OG wlepi grzywnę. Jesteście chorzy. Tylko w Bialenii się z takim czymś spotykam ![]() [/quote]Z artykułu 6 KP, który mówi o zasadach kultury słowa pisanego w praktyce egzekwuję tylko dwa pierwsze punkty, a mógłbym równie dobrze wszystkie sześć (czyli poza znakami przestankowymi na koniec i wielkimi literami na początek zdania oraz pisaniem na temat mogę wymagać także: co najmniej 30 znaków oraz co najmniej dwóch zdań na post, znaków interpunkcyjnych bezpośrednio po słowie, nazw własnych wielką literą i przecinków w odpowiednich miejscach), tak więc nie narzekaj, tylko bierz przykład z Abdullaha - też miał z tym problem, ale koniec końców nauczył się stosować do tych podstaw. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - TobiaszVonRichtoffen - 10.06.2014 Cytat:[quote author="TobiaszVonRichtoffen"][quote author="Lehrabia"]Ortograficzne Gestapo udziela pierwszego czerwonego wpisu na temat niestawiania kropek Tobiaszowi. Przy trzecim takim wpisie OG wlepi grzywnę. Jesteście chorzy. Tylko w Bialenii się z takim czymś spotykam ![]() [/quote]Z artykułu 6 KP, który mówi o zasadach kultury słowa pisanego w praktyce egzekwuję tylko dwa pierwsze punkty, a mógłbym równie dobrze wszystkie sześć (czyli poza znakami przestankowymi na koniec i wielkimi literami na początek zdania oraz pisaniem na temat mogę wymagać także: co najmniej 30 znaków oraz co najmniej dwóch zdań na post, znaków interpunkcyjnych bezpośrednio po słowie, nazw własnych wielką literą i przecinków w odpowiednich miejscach), tak więc nie narzekaj, tylko bierz przykład z Abdullaha - też miał z tym problem, ale koniec końców nauczył się stosować do tych podstaw.[/quote] A co jeśli nie zacznę się do tego stosować? Zbanujecie mnie? Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Ronon Dex - 10.06.2014 Cytat:A co jeśli nie zacznę się do tego stosować? Zbanujecie mnie?Tobiasz... po co te spięcia? Faktem jest, że posty pisane w sposób dbający o poprawność językową i należyty styl wyrażają szacunek dla czytającego. Bez przestrzegania podstawowych zasad szybko doprowadziłbyś to forum do poziomu jakiegoś "Onetu" czy innego forum "różowych króliczków" czyli czegoś dla użytkowników "inteligentnych inaczej" - a to chyba nie byłoby pożądane. Jeden oleje kropki, drugi wielkie litery, trzeci polskie znaki, a czwarty ortografię - w efekcie powstawać będą posty, których nie będzie się chciało czytać, a poziom spadnie na mordę... nikt tutaj tego nie chce. Błędy robi każdy, życie... pośpiech, czasem zmęczenie itd. Ale nie należy z tego robić zasady. Lehrabia stara się dbać o poziom postów i chwała mu za to - bo nie spotkałem jeszcze forum, któremu brak dbałości o poziom poprawności postów wyszło na dobre. Re: Milicja Siedmiogrodu a Armia Bialeńska. - Maciej Kamiński - 10.06.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"][quote author="TobiaszVonRichtoffen"][quote author="Lehrabia"]Ortograficzne Gestapo udziela pierwszego czerwonego wpisu na temat niestawiania kropek Tobiaszowi. Przy trzecim takim wpisie OG wlepi grzywnę. Jesteście chorzy. Tylko w Bialenii się z takim czymś spotykam ![]() [/quote]Z artykułu 6 KP, który mówi o zasadach kultury słowa pisanego w praktyce egzekwuję tylko dwa pierwsze punkty, a mógłbym równie dobrze wszystkie sześć (czyli poza znakami przestankowymi na koniec i wielkimi literami na początek zdania oraz pisaniem na temat mogę wymagać także: co najmniej 30 znaków oraz co najmniej dwóch zdań na post, znaków interpunkcyjnych bezpośrednio po słowie, nazw własnych wielką literą i przecinków w odpowiednich miejscach), tak więc nie narzekaj, tylko bierz przykład z Abdullaha - też miał z tym problem, ale koniec końców nauczył się stosować do tych podstaw.[/quote] A co jeśli nie zacznę się do tego stosować? Zbanujecie mnie?[/quote] Czytasz Ty ten Kodeks Porządkowy, jak ja o nim mówię? ![]() O karach za niestosowanie się do tych zasad (czyli za popełnianie wykroczeń) mówi artykuł 3:Karami są: a) Nagana, b) Chłosta, c) Grzywna, d) Pozbawienie wolności do dni pięciu, w przypadku recydywy. Czyli tak, mogę zbanować (to może tylko Prezes Policji), na pięć dni maksymalnie. Ale w tym miejscu jeszcze przypomnę - od każdego działania Policji Krajowej obywatelowi przysługuje prawo do odwołania się do Prezydenta. A Prezydent non stop mówi, że będzie chętnie ułaskawiał - o ile obywatele będą te odwołania składać. |