![]() |
|
Policje lokalne. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Policje lokalne. (/thread-1133.html) |
Policje lokalne. - Ronon Dex - 17.06.2014 Myślę, że nadszedł czas aby powoli podyskutować o wirtualnej policji (i nie mam tutaj na myśli tej co "ściga za kropki" :wink: :wink::wink: ). W końcu warto by ją czy raczej je zacząć budować i tutaj pytanie: skoro sytuacja jest obecnie taka, że mamy terytoria na prawach autonomii czy protektoratów to może (jak to wynikło już innej dyskusji) przyjmiemy zasadę policji lokalnych. Będziemy mieli więc: Policję Krajową - dla terenu Wyspy Bialeńskiej oraz mamy Milicję Ludową w Siedmiogrodzie. Na Anatolii (skoro to protektorat wojskowo-kolonizatorski, z wojskowym gubernatorem) utworzyłbym coś co do tego pasuje czyli Żandarmerię Protektoratu Anatolii. Ogarnę trochę armią (myślę, że jeszcze ze dwie spokojne nocki w pracy, tak jak ta wczorajszo-dzisiejsza i będę miał to wyprowadzone na bieżąco) i mogę zająć się ta Żandarmerią oraz może pomogę w wizualizacji tej Milicji w Siedmiogrodzie (akurat milicje - z racji tematyki ArmA2 w której robię armię - jakieś są). Jednocześnie trzeba by wtedy stworzyć jakąś niewielką komórkę - która zajęłaby się koordynacją działań w przypadku zazębiania się interesów policji lokalnych i spraw dotyczących całości terenu RB - albo uznać, ze taką rolę spełnia jednocześnie byciem policją lokalną nasza Policja Krajowa. Re: Policje lokalne. - Maciej Kamiński - 17.06.2014 Cytat:Jednocześnie trzeba by wtedy stworzyć jakąś niewielką komórkę - która zajęłaby się koordynacją działań w przypadku zazębiania się interesów policji lokalnych i spraw dotyczących całości terenu RB - albo uznać, ze taką rolę spełnia jednocześnie byciem policją lokalną nasza Policja Krajowa.Proponuję to drugie. W kwestiach wizualizacji z niczym niestety nie jestem w stanie pomóc - brak mi oprogramowania. Re: Policje lokalne. - Ronon Dex - 17.06.2014 Cytat:W kwestiach wizualizacji z niczym niestety nie jestem w stanie pomóc - brak mi oprogramowania.Coś wykombinuję - szału w sumie nie ma, bo bazuję na ArmA2, która jakby nie patrzeć jest grą-symulatorem pola walki i dodatki niewojskowe nie są bogate, ale coś tam się wygrzebie w razie potrzeby. Zresztą w wolnej chwili pogrzebię po stronach z dodatkami może coś ciekawego wynajdę. Re: Policje lokalne. - Laszk X Młynariew - 21.06.2014 Ciekawe, widzę tu pewne podobieństwa do ZSKHiW. W naszym kraju zlikwidowaliśmy ogólnokrajową milicję na rzecz lokalnych (gubernialnych) formacji policyjnych. W pełni popieram takie rozwiązanie, znacznie pomaga ono w budowaniu klimatu danego regionu. Re: Policje lokalne. - Maciej Kamiński - 21.06.2014 Cytat:Ciekawe, widzę tu pewne podobieństwa do ZSKHiW. W naszym kraju zlikwidowaliśmy ogólnokrajową milicję na rzecz lokalnych (gubernialnych) formacji policyjnych. W pełni popieram takie rozwiązanie, znacznie pomaga ono w budowaniu klimatu danego regionu.Tu jak na razie jest czysto narracyjna i mocno skorumpowana policja jahołdzka. I jednak wolę zachować zwierzchność nad policjami lokalnymi - tak na wszelki wypadek. Re: Policje lokalne. - Ronon Dex - 21.06.2014 Cytat:Tu jak na razie jest czysto narracyjna i mocno skorumpowana policja jahołdzka. I jednak wolę zachować zwierzchność nad policjami lokalnymi - tak na wszelki wypadek.Moja propozycja nie dotyczyła, aż takiego rozdrobnienia... Raczej to miała być Policja Krajowa na macierzystej wyspie Bialeńskiej, Żandarmeria Protektoratu (bardziej pasuje do wojskowej władzy) oraz Milicja Ludowa w RLS... no ale RLS odpada właśnie. Tak więc zostaną dwie. Inna sprawa, że można dla narracji np. lokalnych szeryfów powoływać np. w lennach. Re: Policje lokalne. - Maciej Kamiński - 22.06.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]Tu jak na razie jest czysto narracyjna i mocno skorumpowana policja jahołdzka. I jednak wolę zachować zwierzchność nad policjami lokalnymi - tak na wszelki wypadek.Moja propozycja nie dotyczyła, aż takiego rozdrobnienia... Raczej to miała być Policja Krajowa na macierzystej wyspie Bialeńskiej, Żandarmeria Protektoratu (bardziej pasuje do wojskowej władzy) oraz Milicja Ludowa w RLS... no ale RLS odpada właśnie. Tak więc zostaną dwie. Inna sprawa, że można dla narracji np. lokalnych szeryfów powoływać np. w lennach.[/quote] Wiem, w końcu na nią przystałem. Odpowiadałem po prostu Laszkowi, odnosząc się do tego, co w Hirshbergii wprowadzono. Re: Policje lokalne. - Ronon Dex - 22.06.2014 Cytat:Wiem, w końcu na nią przystałem.Zresztą stworzenie na Anatolii Żandarmerii Protektoratu - nie będzie powodowało problemów, dalej jako policyjną instytucję centralną uważamy przecież Policję Krajową, a ŻP będzie zajmowało się sprawami lokalnymi (sic! - terytorium ma prawie 3 razy takie), a wszelkie sprawy wymagające centralizacji działań będzie nadzorować Policja Krajowa. A tak na marginesie współpraca armii z Policja u nas nie powoduje konfliktów i problemów - to niby dlaczego takowe miałyby się pojawić z chwilą utworzenia ŻP na Anatolii? Re: Policje lokalne. - Maciej Kamiński - 22.06.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]Wiem, w końcu na nią przystałem.Zresztą stworzenie na Anatolii Żandarmerii Protektoratu - nie będzie powodowało problemów, dalej jako policyjną instytucję centralną uważamy przecież Policję Krajową, a ŻP będzie zajmowało się sprawami lokalnymi (sic! - terytorium ma prawie 3 razy takie), a wszelkie sprawy wymagające centralizacji działań będzie nadzorować Policja Krajowa. A tak na marginesie współpraca armii z Policja u nas nie powoduje konfliktów i problemów - to niby dlaczego takowe miałyby się pojawić z chwilą utworzenia ŻP na Anatolii?[/quote] A ktoś coś pisze o jakichś konfliktach? :? :?:? Re: Policje lokalne. - Ronon Dex - 22.06.2014 Cytat:A ktoś coś pisze o jakichś konfliktach? :? :?:?Nie, ale że tak powiem staram się "myśleć do przodu"... w zasadzie jedynym problemem wynikającym z tworzenia lokalnych policji mogą być ewentualne konflikty kompetencyjne. Re: Policje lokalne. - Maciej Kamiński - 22.06.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]A ktoś coś pisze o jakichś konfliktach? :? :?:?Nie, ale że tak powiem staram się "myśleć do przodu"... w zasadzie jedynym problemem wynikającym z tworzenia lokalnych policji mogą być ewentualne konflikty kompetencyjne.[/quote] No to trzeba będzie to w miarę dokładnie rozpisać na wstępie. |