Forum Republiki Bialeńskiej
Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Kawiarnia Artystyczna "Kulturalna" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-78.html)
+--- Wątek: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" (/thread-117.html)

Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 25.12.2013

Szanowni Państwo!
Rada Ministrów Republiki Bialeńskiej ogłasza konkurs na najpiękniejsze opowiadanie pod tytułem "Bialenia za rok". Ma ono opowiadać o naszych wyobrażeniach na temat wyglądu Republiki na przełomie 2014 i 2015 roku. Czy będzie to wizja optymistyczna, czy apokaliptyczna, to zależy tylko od uczestników konkursu. Smile SmileSmile
Opowiadanie musi mieć pomiędzy 10, a 25 zdaniami, a także zostać opublikowane w nowym wątku na forum (żeby było miejsce do komentowania) lub na Wordpressie Republiki Bialeńskiej (wnioski o dostęp proszę składać w Pałacu Prezydenckim, o ile ktoś jeszcze nie dostał). Prace należy zgłaszać do 5 stycznia.
Zachęcam do udziału. Temat ciekawy, myślę, że dla każdego jest to zagadka i temat do fantazji. Puśćcie wodze fantazji! Smile SmileSmile
Każdy może startować, gdyż nie będzie jury. Prace zostaną poddane głosowaniu, które wyłoni zwycięską.
Życzę powodzenia i natchnienia! Smile SmileSmile

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Maciej Kamiński - 26.12.2013

Bardzo rygorystyczne wymogi - 25 zdań to dla dobrego opowiadania zwykle wprowadzenie. Nie można by dać trochę większego górnego pułapu?

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 26.12.2013

Cytat:Bardzo rygorystyczne wymogi - 25 zdań to dla dobrego opowiadania zwykle wprowadzenie. Nie można by dać trochę większego górnego pułapu?
Ok, można podwyższyć do 50.

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 29.12.2013

Przypominam o konkursie. Zachęcam wszystkich, żeby wnieśli coś do bialeńskiej kultury. Z pewnością przyjemnie będzie w przyszłości znaleźć swoje dzieła w muzeach. Wink

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 31.12.2013

Ponownie podbijam wątek i zachęcam do udziału. Smile SmileSmile Dziś Sylwester, zacznijmy go od planów na przyszły rok. Smile SmileSmile

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Maciej Kamiński - 31.12.2013

Osobiście pracuję aktualnie nad swoim opowiadaniem. Zgłoszone zostanie raczej po Nowym Roku.

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 31.12.2013

Cytat:Osobiście pracuję aktualnie nad swoim opowiadaniem. Zgłoszone zostanie raczej po Nowym Roku.
Dziękuję za informację. Z chęcią poczekam, patrząc na umiejętności zaprezentowane przy pisaniu wiersza. Smile SmileSmile

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 04.01.2014

Zachęcam wszystkich do udziału. Opowiadanie może zawierać konkretną kwestię, np. gospodarkę, politykę lub wojskowość.
Każdy może pisać o czym chce, pod warunkiem, że praca zawierać będzie odniesienie do przyszłości.
Pozdrawiam i zachęcam,

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Konstanty Jerzy Michalski - 19.03.2014

Proponuje aby zorganizować coś podobnego, ale zaszaleć i zrobić 20 lat później. Smile SmileSmile Tak na powstanie marcowe, coś rozwinie kulturę. Wiem że może trochę dużo, ale nie zaszkodzi. Smile SmileSmile

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Maciej Kamiński - 19.03.2014

Cytat:Proponuje aby zorganizować coś podobnego, ale zaszaleć i zrobić 20 lat później. Smile SmileSmile Tak na powstanie marcowe, coś rozwinie kulturę. Wiem że może trochę dużo, ale nie zaszkodzi. Smile SmileSmile
To może przy okazji poinformuję, że wersję pełną mojego opowiadania niedawno wysłałem na konkurs polonistyczny. Wyniki będą w połowie kwietnia.
Chętnie napiszę kontynuację. :wink: :wink::wink:

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Konstanty Jerzy Michalski - 15.07.2014

Konkurs-reaktywacja? O Złote Pióro Bialenii?

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - AndrzejSwarzewski - 15.07.2014

Cytat:Konkurs-reaktywacja? O Złote Pióro Bialenii?
A to jest jak najbardziej ciekawy pomysł. Smile SmileSmile
Ale czy nie lepiej po sezonie ogórkowym?

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Maciej Kamiński - 15.07.2014

Cytat:Konkurs-reaktywacja? O Złote Pióro Bialenii?
Jestem za, więcej katastroficzno-tragicznych opowiadań się tu przyda.
Napisz może o tym w Brodrii.
Ale lepiej tak we wrześniu.

Re: Rządowy Konkurs "Bialenia za rok" - Konstanty Jerzy Michalski - 15.07.2014

Cytat:[quote author="OutiesPL"]Konkurs-reaktywacja? O Złote Pióro Bialenii?
Jestem za, więcej katastroficzno-tragicznych opowiadań się tu przyda.
Napisz może o tym w Brodrii.
Ale lepiej tak we wrześniu.[/quote]

Widać jakimi jesteśmy optymistami. U jednego szpiedzy, u innego wojenka i odpowiednik gestapo, a jeszcze u innego Wandystany, Delmlandy i Sarmaci ratujący Bialenię przed reżimem rodem z II WW.