![]() |
|
Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej VII Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-59.html) +----- Wątek: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego (/thread-1317.html) Strony:
1
2
|
Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Maciej Kamiński - 24.07.2014 Cytat:KODEKS WYKROCZEŃOto i obiecana poprawka. Proszę o zgłaszanie swoich pomysłów. Z uwagi na to, ze Kodeks obejmuje wszystkich obywateli i mieszkańców, zezwalam każdemu chętnemu na wypowiedzenie się tutaj. Tak, zostawiłem w KP najzabawniejszą karę w tym kraju. 8) Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Hewret von Thorn - 24.07.2014 Całkiem, całkiem. Ja czekam, aż będzie nowelizacja Kodeksu Cywilno-Karnego. Zaproponowałbym do niego wprowadzenie zakazu korzystania z proxy. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Ronon Dex - 24.07.2014 Moje wątpliwości budzi ten punkt: Cytat:Art. 7 Czemu to ma służyć? Nie chcę mi się prowadzić tutaj dysput na temat jakiś dys...coś tam, bo to mija się z celem, a dyskusja byłaby krytyką realnego systemu edukacji produkującego magistrów-półanalfabetów, z którymi się potem człowiek musi w robocie użerać - co jest dopuszczalne tylko w "Szpitalu...", a ponadto mija się z celem. Może i we współczesnych szkołach można się obecnie zasłaniać tymi "lenioświstkami" - ale w przypadku tzw. "dysortografii" problem ten nie występuje w przypadku korzystania z komputera, edytorów tekstu oraz przeglądarek, które powszechnie mają wbudowane moduły sprawdzania pisowni. Posiadanie więc jakiegoś "lenioświstka" nie jest żadną "okolicznością łagodzącą" w przypadku komunikacji za pomocą komputera. Natomiast zmienił bym brzmienie punktu 7 na: Cytat:Art. 7 Zasada ta jest co prawda powszechnie stosowana na formach realowych, gdzie takie przypadki bywają stosunkowo częste, ale teoretycznie można założyć, że zdarzyć się może i w mikronacjach. To jest argument za tolerancją w stosunku do błędów językowych w wypowiedziach, natomiast jakieś dys...coś tam na pewno takim argumentem nie jest. Czyli jeżeli ma być ten pkt.7 (choć w przypadku tak małego grona konieczny nie jest, w razie czego zadziała się indywidualnie) to właśnie w formie tolerancji dla ludzi mogących niekoniecznie biegle posługiwać się językiem polskim - a nie ze względu na posiadanie jakiś dziwnych świstków we współczesnych szkołach. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Maciej Kamiński - 24.07.2014 Cytat:Czemu to ma służyć?Uściśleniu o co chodzi z "w miarę możliwości autora wypowiedzi". Chyba trochę niefortunna próba to była. Zwłaszcza, że sam mam papierek na dys, a problemów nie mam i bez pomocy Chroma.Poprawka brzmi o wiele lepiej niż oryginał. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - AndrzejSwarzewski - 24.07.2014 Też jestem za poprawką. Dysortografia to żadna choroba, szczególnie w realiach internetowych. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Ronon Dex - 24.07.2014 Nie wiem też czy potrzebne są punkty a, d, e i f w Art.6 - czy nie lepiej zastąpić je jednym w stylu: "Autor posta ma obowiązek stosowania zasad poprawnej pisowni języka polskiego". Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Kristian Arped - 24.07.2014 (24.07.2014, 21:56:02)Andrzej Swarzewski link napisał(a): Też jestem za poprawką. Dysortografia to żadna choroba, szczególnie w realiach internetowych.Zgadza się. Od czegoś są słowniki. : ![]() Cytat:a) Zdania zaczyna się wielką literą, a kończy kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem w odpowiedniej ilości, tj. maksymalnie trzema znakami,Proponuję to zmienić na: Cytat:a) Zdania zaczyna się i kończy się zgodnie z zasadami ortografii języka polskiego,Zdania kończy się różnie i nie zawsze w ww. sposób. @EDIT Albo tak jak proponuje Krzysztof. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Konstanty Jerzy Michalski - 25.07.2014 Współczuje Abdullahowi, ale jestem za poprawką. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Hewret von Thorn - 25.07.2014 Pismo Abdullaha jest uzasadnione i pod każdym względem nie wolno go dyskryminować bo tu nie tylko o migrację rzecz chodzi. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 25.07.2014 Akurat ja jestem liberałem w tej kwestii. Co za różnica czy ktoś mówi/pisze rękami czy ręcami i tak każdy rozumie o co chodzi. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Maciej Kamiński - 25.07.2014 (24.07.2014, 22:01:15)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Nie wiem też czy potrzebne są punkty a, d, e i f w Art.6 - czy nie lepiej zastąpić je jednym w stylu:Jak dla mnie zbyt to ogólne, wolę wyszczególnienie. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Ronon Dex - 25.07.2014 Maciej - (skrótowo bo z telefonu), to nie jest ogólne, to jest bardzo szczegółowe - bo zasady pisowni j.polskiego są ściśle określone. Chcesz je przepisać do ustawy? Po co? One istnieją... język obowiązujący na Forum też jest określony. Jaki sens ma komplikowanie rzeczy prostych? Są zasady pisowni i wystarczy nakazać ich przestrzeganie... Proste i jasne. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - AndrzejSwarzewski - 25.07.2014 Dokładnie, zasady pisowni są szczegółowo ustalone i nie ma sensu spisywania ich w ustawie. W końcu i tak wszystkich nie wpiszemy.
Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Kristian Arped - 26.07.2014 Poza tym, chyba nie będziemy kazać ludziom używać np. tylko cudzysłowów francuskich. :
Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - AndrzejSwarzewski - 26.07.2014 Bialenia jest chyba jedyną mikronacją w której dyskusje toczą się wokół zasad języka polskiego. :3 Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Hewret von Thorn - 26.07.2014 I prawidłowo! Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Konstanty Jerzy Michalski - 26.07.2014 Dlatego też proponuje, aby stosować zasady języka polskiego, ale z wyjątkami określanymi przez sytuacje. To jest chyba najlepsza opcja. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - Maciej Kamiński - 27.07.2014 Dobra, jutro ostatni dzień mojego (wice)marszałkowania, więc pora przejść do głosowania. Zamykam zatem debatę. Do wglądu: Ustawa: Cytat:KODEKS WYKROCZEŃ Poprawka nr 1: Cytat:Art. 7 Poprawka nr 2 (do artykułu 6): Wersja 1: Cytat:"Autor posta ma obowiązek stosowania zasad poprawnej pisowni języka polskiego"Wersja 2: Cytat:a) Zdania zaczyna się i kończy się zgodnie z zasadami ortografii języka polskiego,Obie różnią się jedynie kosmetycznie, więc ująłem je jako jedną poprawkę. Dopiszcie w głosie, która wersja jest lepsza. Głosuję 3xZA (przy poprawce nr 2 popieram wersję nr 1). Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - AndrzejSwarzewski - 27.07.2014 ZA WSTRZYMUJĘ SIĘ ZA wersją drugą. Odp: Projekt nowelizacji Kodeksu Porządkowego - MvP - 28.07.2014 ZA ZA ZA wersją pierwszą |