Forum Republiki Bialeńskiej
Modyfikacja godła i flagi RB - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Modyfikacja godła i flagi RB (/thread-1341.html)

Modyfikacja godła i flagi RB - Ronon Dex - 30.07.2014

Tworzę nowy wątek by nie robić dalszego bałaganu w temacie o geografii...

Bardzo się cieszę (no cóż próżność...), że zaproponowana przeze mnie modyfikacja godła naszego kraju spodobała się niektórym osobom - np. Ministrowi Propagandy, który już je stosuje - http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?topic=1407.msg12703#new.

Jednak jestem legalistą i zauważam (pomimo próżności), że to godło nie zostało jeszcze jednak oficjalnie przyjęte. Może warto odbyć już konkretną debatę w tej materii? Sprawa ważna i dotycząca ogółu obywateli to proponuję wstępnie właśnie tutaj.

[attachimg=1]

Czy uważacie taką formę za lepszą o istniejącej? Czy warto zmienić istniejące godło na to obecnie proponowane?

Pytanie drugie - Co z flagą? Zmieniamy na nieco zmodyfikowaną czy pozostajemy przy jednolicie zielonej? Warto z tym kombinować?

PS. W tamtym temacie trochę sobie poironizowaliśmy i pożartowaliśmy, ten jednak widziałby jako bardziej poważny czyli bez np. jakiś nawiązań do flag hitlerowskich (nawet hitlerowskiej KM) itp.

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - AndrzejSwarzewski - 30.07.2014

Takie nowe godło byłoby OK. Ważne jest to, żeby pozostał sens. Wink

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - Ronon Dex - 30.07.2014

(30.07.2014, 17:32:29)Andrzej Swarzewski link napisał(a): Takie nowe godło byłoby OK. Ważne jest to, żeby pozostał sens. Wink
Jak zapewne  zauważyłeś, wypowiadałem się już wcześniej właśnie za tym pozostawieniem "sensu" czyli naszej historii itd.

Ale jednak rację mieli ci co krytykowali stare godło za pewną "kiczowatość" - co oczywiście nie jest zarzutem do jego twórców...w końcu powstawało w początkach, w nawale pracy itd. Wiele rzeczy tworzonych początkowo, na szybko i na kolanie już poprawiliśmy, inne poprawiamy itd.

Myślę, że po prostu sytuacja dorosła do tego by wprowadzić pewne "kosmetyczne" (w przypadku godła) poprawki.

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - Maciej Kamiński - 30.07.2014

Cytat:Co z flagą? Zmieniamy na nieco zmodyfikowaną czy pozostajemy przy jednolicie zielonej? Warto z tym kombinować?
Kto chce, niech kombinuje - ale ja podtrzymuję zupełnie na poważnie opinię, że najlepiej prezentowała się ta flaga oparta o flagę marynarki 3R.

(30.07.2014, 19:05:56)Maciej Kamiński link napisał(a): Kto chce, niech kombinuje - ale ja podtrzymuję zupełnie na poważnie opinię, że najlepiej prezentowała się ta flaga oparta o flagę marynarki 3R.
Wizualnie może i tak, nawet na pewno tak (ogólnie symbolika III Rzeszy i jej SZ była wizualnie ładna) - tylko, że "wydźwięk" takiej flagi i skojarzenia są po prostu nie do przyjęcia.

(30.07.2014, 19:14:52)Krzysztof Razorblade link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=1408.msg12714#msg12714 date=1406739956]
Kto chce, niech kombinuje - ale ja podtrzymuję zupełnie na poważnie opinię, że najlepiej prezentowała się ta flaga oparta o flagę marynarki 3R.
Wizualnie może i tak, nawet na pewno tak (ogólnie symbolika III Rzeszy i jej SZ była wizualnie ładna) - tylko, że "wydźwięk" takiej flagi i skojarzenia są po prostu nie do przyjęcia.
[/quote]
To trzeba to przerobić tak, żeby przestało się kojarzyć z Rzeszą (albo zrobić od nowa w oparciu o podobną flagę - np. którąś skandynawską).

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - Hewret von Thorn - 30.07.2014

Moja poważna propozycja.

Odcień zieleni to #005100 (takiego używałem do BialeniaTV).

Szczerze mówiąc nie podoba mi się.

Propozycja #2

A to z kolei dużo lepsze, choć nie tak dobre jak flaga Feliksa. Ale przy jakimś głosowaniu zdecydowanie poparłbym.

Propozycja #3

Kilka propozycji, w różnej kolorystyce - bazujące na propozycji HH. Kolor zieleni - zgodnie z dotychczasowym narodowym kolorem RB.

[attachimg=1]

[attachimg=2]

[attachimg=3]

[attachimg=4]

Z propozycji Jerzego/Heinricha/GODa/Seryka/Hugo najlepsza jest druga, z propozycji Krzysztofa najlepsza jest czwarta.

Trzecia Hewreta albo druga Jerzego.

(30.07.2014, 20:52:05)Andrzej Swarzewski link napisał(a): Trzecia Hewreta albo druga Jerzego.
Przecież to ta sama osoba.

Ech... Nerwy... Trzecia Hewreta albo druga Krzysztofa. Wink

(30.07.2014, 21:19:32)Andrzej Swarzewski link napisał(a): Ech... Nerwy...

Nie dziwię Ci się.

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - AndrzejSwarzewski - 09.08.2014

I co tam, towarzysze, kiedy składacie projekty w Parlamencie? Smile

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - Ronon Dex - 09.08.2014

(09.08.2014, 20:09:34)Conducator Swarzewski link napisał(a): I co tam, towarzysze, kiedy składacie projekty w Parlamencie? Smile
Z godłem nie ma problemu, ale z flaga przydała by się jakaś wstępna selekcja... ale skoro chcesz.

Odp: Modyfikacja godła i flagi RB - MvP - 10.08.2014

1 HH lub 4 Krzysztofa.