![]() |
|
Immunitet dla sędziego? - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Immunitet dla sędziego? (/thread-1846.html) |
Immunitet dla sędziego? - Kristian Arped - 10.11.2014 Ustawa o sądownictwie nie przewiduje chyba (proszę poprawić, jeżeli się mylę) przypadku, gdy stroną jest sędzia, to jest pracujący jako sędzia, a jak wiadomo, taki proces byłby... no, irracjonalny. Tak więc, macie może jakieś propozycje jak ten problem rozwiązać? Myślę, iż immunitet byłby dobrym, choć nie idealnym rozwiązaniem. Odp: Immunitet dla sędziego? - Baltazar Dostojewski - 10.11.2014 Według mnie immunitet należy dzielić na dwie kategorie: a)Prezydencki b)Dyplomatyczny Po ciul immunitet sędziemu jest potrzeby ja sie zapytuje .? Odp: Immunitet dla sędziego? - AndrzejSwarzewski - 10.11.2014 Jestem przeciw, immunitety w kilkunastoosobowej społeczności? No bez żartów. Odp: Immunitet dla sędziego? - Kristian Arped - 10.11.2014 (10.11.2014, 12:55:55)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Jestem przeciw, immunitety w kilkunastoosobowej społeczności? No bez żartów.Ja też chciałbym uniknąć tego, by ktokolwiek miał w RB immunitet. Ale w jaki sposób rozwiążesz np. przypadek, w którym ktoś by mnie pozwał, lub przyszłego sędziego? Odp: Immunitet dla sędziego? - Ronon Dex - 10.11.2014 (10.11.2014, 12:43:13)Kristian Iversen link napisał(a): Ustawa o sądownictwie nie przewiduje chyba (proszę poprawić, jeżeli się mylę) przypadku, gdy stroną jest sędzia, to jest pracujący jako sędzia, a jak wiadomo, taki proces byłby... no, irracjonalny. Obawiam się, ze jesteś w błędzie... bo ustawa o sądownictwie przewiduje taką sytuację. Rozwiązanie znajduje się w art. 2 ustawy, a konkretnie ustępy 5 i 7. 5. W przypadku czasowej nieobecności sędziego Prezydent ma prawo powołać sędziego zastępczego - na czas nieobecności lub w chwili pojawienia się konieczności przeprowadzenia rozprawy - na czas rozprawy. [...] 7. Analogicznie do pkt. 5 Prezydent postępuje w sytuacji gdy powołany na daną kadencję sędzia miałby być stroną procesu. Prezydent w przypadku gdy oskarżonym (zresztą nie tylko - gdyby miałby być stroną) miałby by być sędzia - powołuje na daną rozprawę innego sędziego. Dalej to już kwestia wyniku procesu - bo jeżeli sędzia okaże się osobą niewinną to wraca na swoje stanowisko, natomiast jeżeli okaże się winnym to ma zastosowanie ustęp 4, punkt d: 4. Prezydent ma prawo odwołać sędziego w następujących przypadkach: a/ Zrzeczenia się funkcji sędziego. b/ Drastycznego spadku aktywności lub długotrwałej nieobecności sędziego. c/ Uzasadnionego i udokumentowanego zarzutu o brak bezstronności sędziego. d/ Skazania sędziego na karę uniemożliwiającą dalsze pełnienie funkcji. Sadzę więc, że problem nie występuje. Odp: Immunitet dla sędziego? - Kristian Arped - 10.11.2014 Ach, faktycznie. Coś ostatnio kiepsko z moją koncentracją. No cóż, dziękuję za pomoc, Krzysiu. W takim razie, na szczęście, immunitet nie jest potrzebny.
Odp: Immunitet dla sędziego? - Baltazar Dostojewski - 10.11.2014 Ale ten watek miał druga stronę medalu po jednej\dwóch i itp wiadomości dodanej do ogólnego naliczania wiadomości na Forum .
Odp: Immunitet dla sędziego? - Maciej Kamiński - 10.11.2014 Immunitet mają tu tylko ambasadorzy i tylko w związku z pełnioną funkcją. To tradycja i niech tak pozostanie. Odp: Immunitet dla sędziego? - Jan Kaniewski - 10.11.2014 Nie musimy na siłe kopiowć reala... |