Forum Republiki Bialeńskiej
Wątek prowokujący dyskusję - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: Wątek prowokujący dyskusję (/thread-1852.html)

Strony: 1 2

Wątek prowokujący dyskusję - Alberto Carlos de Médici y Zep - 10.11.2014

Zacni a szanowni,

Czytając dyskusję w jednym z wątków, natknąłem się na pewne interesujące stwierdzenie. A mianowicie Marszałek Razorbalde zauważył, iż partie polityczne mają tak zbliżone poglądy, że są jedynie dla "kolorytu". Bieleńska scena polityczna, pomimo przeróżnych ideologów jest jednolita, monotonna. Z którym to stwierdzeniem zgodził się Sz.Pan Kamiński. Resztę dyskusji możecie Państwo przeczytać sami...

Jednakowoż przechodząc ad meritum, pomyślałem, iż naszej scenie politycznej owego "kolorytu" dodałoby utworzenie ugrupowania, którego program w znacznym stopniu różnił się będzie od postulatów Jednej Bialenii, Bialeńskiej Partii Demokratycznej, czy Integralistycznej Partii Bialenii. Zapewne większość z was doskonale zdaje sobie sprawę dokąd zmierzam. Nie powinno być to problemem zwłaszcza, że me poglądy polityczne są dosyć znane.

Pomyślałem więc, że ciekawą alternatywą byłoby stworzenie ugrupowania nawiązującego do światłej idei monarchizmu oraz ubóstwianego przeze mnie systemu monarchii mieszanej. Trzymając w sercu afekt dla mojego brodryjskiego ugrupowania, chciałbym ażeby ów partia nazywała się Stronnictwem Rojalistyczno-Konserwatywnym.

Jestem otwarty na wszelakie poważne pomysły, polemiki, wnioski tudzież formy współpracy.

[Obrazek: medium_napoleon_iii.2.jpg]
Monarchia to porządek, porządek to stabilne prawo,
a stabilne prawo to - dobrobyt obywateli! .

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Hewret von Thorn - 10.11.2014

Anektować Bialenię do Niderlandów!

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Kristian Arped - 10.11.2014

Pro, pro et pro! Szykują się ciekawe polemiki!

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - AndrzejSwarzewski - 10.11.2014

Świetny pomysł, brakuje takiego konserwatyzmu z prawdziwego zdarzenia, bez krycia się po kątach. ;-) Ja osobiście jestem demokratą, aczkolwiek jeśli Stronnictwo będzie miało ciekawy program i będzie realizowało ciekawą narrację, to część moich głosów jak najbardziej będę mógł przeznaczyć. ;-)

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Alberto Carlos de Médici y Zep - 10.11.2014

Cieszę się niezmiernie z entuzjazmu, o ile real pozwoli postaram się na twardy, konserwatywny program. Oczywiście w tak "przegniłym" demokracją państwie bez polemik się nie obejdzie Wink.

@Hugon Hewret von Vincis
Z takimi ofertami to proszę do Grutina Wink.

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - MvP - 10.11.2014

Do merytoryki odniose sie pozniej jak wroce do domu, a poki co sie przyczepie do "Jednej Brodii" i zaloze ze to bylo przejezyczenie a nie przytyk w kierunku mojego ugrupowania. Smile

Najserdeczniej przepraszam, przeklawiaturzyłem się. Czekam na polemikę...

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Maciej Kamiński - 10.11.2014

W sensie, ogłaszasz założenie nowej partii, tak (pytam, bo chcę wiedzieć, czy już robić dział)?

A polemizować z przyjemnością zacznę, ale dopiero wtedy, gdy pojawią się jakieś konkrety. Wink

Owszem, z tego co wiem nie potrzeba do tego zbędnej biurokracji.

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - MvP - 11.11.2014

Hmm, pomysł stanowczo popieram gdyż nasza scena potrzebuje ożywienia, a monarchiści  to ciekawy pomysł i w przypadku upadku Jednej Bialenii (do którego mam nadzieje nigdy nie dojdzie) prawdopodobnie będzie mi najbliższa ideowo z tych obecnie dostępnych. Ale jak widzisz monarche? Jako absoluta czy może bardziej na modłę sarmacką główny admin?

A tak w sumie to nam jeszcze komunistów brakuje na scene politycznej nad czym pieklenie ubolewam.

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Kristian Arped - 11.11.2014

(11.11.2014, 01:47:47)MvP link napisał(a): A tak w sumie to nam jeszcze komunistów brakuje na scene politycznej nad czym pieklenie ubolewam.
Uważaj, o co prosisz. Big Grin Jest noc, Iversen miewa dziwne pomysły.

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - MvP - 11.11.2014

(11.11.2014, 02:13:26)Kristian Iversen link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=1937.msg19092#msg19092 date=1415663267]
A tak w sumie to nam jeszcze komunistów brakuje na scene politycznej nad czym pieklenie ubolewam.
Uważaj, o co prosisz. Big Grin Jest noc, Iversen miewa dziwne pomysły.
[/quote]
Mam się spodziewać deklaracji ideowej w najbliższym czasie? Fajnie! Choć dla  JB szkdoa była by ogromna. Sad

(11.11.2014, 02:17:15)MvP link napisał(a): Mam się spodziewać deklaracji ideowej w najbliższym czasie? Fajnie! Choć dla  JB szkdoa była by ogromna. Sad
Chciałem, ale aż tak wielkim masochistą i tak dobrym aktorem nie jestem, by udawać popieranie tej ideologii.

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Maciej Kamiński - 11.11.2014

Zawsze mamy Tomasza. Wink

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - AndrzejSwarzewski - 11.11.2014

(11.11.2014, 11:20:16)Maciej Kamiński link napisał(a): Zawsze mamy Tomasza. Wink
Też bym mógł zostać komunistą. Big Grin Choć pewnie z Tomaszem mielibyśmy wewnętrzne spory i tarcia na linii stalinizm-trockizm. Big Grin

Też bym mógł zostać komunistą. Big Grin Choć pewnie z Tomaszem mielibyśmy wewnętrzne spory i tarcia na linii stalinizm-trockizm. Big Grin
[/quote]
Stalinizm-trockizm-maoizm. Nie zapominaj o mnie, tawariszu.

Moja linia ideowa wygląda tak:
Marksizm-leninizm-stalinizm-maoizm-hodżyzm-swarzyzm. Big Grin

Uważaj, bo zaraz zamienisz się w narodowego-bolszewika!

Odp: Wątek prowokujący dyskusję - Torkan Ingawaar - 11.11.2014

Serio chcecie komunistów?
Ok. Klient nasz pan. Tylko uważajcie, bo jak to zwykle przy rewolucjach bywa paru ludzi "jakoś tak jakby zniknie" gdzieś głęboko w tajdze.  ;D

@Andrzej
Jestem chętny do współpracy. Tylko radziłbym się skupić na wirtualnych odmianach komunizmu, a nie na jakiś leninizmach i innych odchyleniach z niestniejącego reala.  Smile

(11.11.2014, 21:10:28)Zdzisław Marlena Pytkiewicz link napisał(a): @Andrzej
Jestem chętny do współpracy. Tylko radziłbym się skupić na wirtualnych odmianach komunizmu, a nie na jakiś leninizmach i innych odchyleniach z niestniejącego reala.  Smile
To załóż coś komunistycznego, chętnie dołączę. Big Grin Jakaś Bialeńska Partia Robotnicza, czy cuś.  Smile)