Forum Republiki Bialeńskiej
Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej IX Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-65.html)
+----- Wątek: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego (/thread-1871.html)

Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Kristian Arped - 12.11.2014

Cytat:Ustawa o utworzeniu Bialeńskiego Instytutu Archiwizacyjnego

Art. 1.
Tworzy się Bialeński Instytut Archiwizacyjny, dalej zwany instytutem.

Art. 2.
Zadaniem instytutu będzie zbieranie oraz wydawanie wszelkich dzieł mikronacyjnej twórczości po uprzednim skontaktowaniu się z ich twórcami, jeżeli jest to możliwe.

Art. 3.
Instytutem zarządza Prezes instytutu, dalej zwany prezesem, mianowany na to stanowisko przez szefa rządu. W przypadku wakatu, pełniącym obowiązki prezesa jest właściwy minister ds. kultury.

Art. 4.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
Mikronacje przybywają i odchodzą, a wraz z nimi pamiątki w postaci słowa pisanego. Nie powinniśmy na to pozwalać. Dlatego też chciałbym się zająć archiwizowaniem dzieł mikronacyjnej twórczości.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Jan Kaniewski - 12.11.2014

Cóż jeśli jest chęć do działania to ja nie widzę przeciw wskazań aby Instytut powstał.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Kristian Arped - 12.11.2014

Przykładowa praca w załączniku.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - AndrzejSwarzewski - 12.11.2014

Świetna inicjatywa, archiwizacja mikronacyjnego dziedzictwa to bardzo dobry i pożyteczny pomysł. Mikronacje przychodzą i odchodzą, należy ratować to, co po nich zostaje! Jeśli będę mógł w jakiś sposób pomagać Instytutowi, to z chęcią będę to robił.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Kristian Arped - 12.11.2014

Pewnie, przyda się pomoc, gdyż sporo tego jest. Big Grin A narazie autopoprawka:
Cytat:Art. 1.
Tworzy się Bialeński Instytut Archiwizacyjny, dalej zwany instytutem.

Art. 2.
Zadaniem instytutu będzie zbieranie oraz wydawanie wszelkich dzieł mikronacyjnej twórczości po uprzednim skontaktowaniu się z ich twórcami, jeżeli jest to możliwe.

Art. 3.
Instytutem zarządza Prezes instytutu, dalej zwany prezesem, mianowany na to stanowisko przez szefa rządu. W przypadku wakatu, pełniącym obowiązki prezesa jest właściwy minister ds. kultury.

Art. 4.
Szczegóły pracy instytutu określa jego statut, w którym zmian może dokonywać tylko prezes.

Art. 5.
Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Konstanty Jerzy Michalski - 12.11.2014

Jestem za. Wink

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - MvP - 12.11.2014

Za. Smile

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - AndrzejSwarzewski - 12.11.2014

Dodam jeszcze, że siedzibą Instytutu może zostać dotychczasowa Biblioteka Swarzewskiego w Kniaźstwie Venomanii, która po części miała spełniać podobne zadanie, ale potem różne zawirowania sprawiły, że się nie uaktywniła. Wink

Budowanie instytutów na dzikich terenach Anatolii nie jest zbyt rozsądnym rozwiązaniem, Andrzeju. Smile

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Maciej Kamiński - 12.11.2014

To ma być coś jak ta biblioteka w Monarchofaszystanie, tylko na z deka większą skalę, tak?

Tylko, że w formie PDF-ów i na skalę całego wirtualnego świata polskiego, a w przyszłości angielsko, hiszpańsko oraz węgierskojęzycznego (jeżeli tam jakieś w ogóle są).

I rosyjskojęzycznego mikroświata, jeśli tam są mikronacje. :3

W zasadzie chciałem się rosyjskiego uczyć. Big Grin Und die Deutsche auch, weil ich ein bisschen Deutsch sprechen kann. Big Grin Nicht zu viel, aber etwas ist immer besser als nichts, nicht wahr?

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Maciej Kamiński - 16.11.2014

Dobra, to zanim o tym zapomnimy, przechodzimy do głosowania, nad ustawą w formie ostatecznej (post 5).

ZA.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Kristian Arped - 16.11.2014

Za. Nie zapomniałem, mam 8 dzieł już do wydrukowania.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - MvP - 16.11.2014

Za.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Maciej Kamiński - 19.11.2014

Głosowanie zamykam, ustawa została przyjęta w formie ostatecznej. Czekamy na decyzję Prezydenta.

Że maksymalny czas na oddanie głosu nie upłynął, nie będę wyciągać konsekwencji - ale, czy mogę liczyć na wyjaśnienia w sprawie absencji ze strony wojskowych?

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Ronon Dex - 19.11.2014

(19.11.2014, 21:16:06)Maciej Kamiński link napisał(a): ...ale, czy mogę liczyć na wyjaśnienia w sprawie absencji ze strony wojskowych?
Przeoczenie (z mojej strony) - zresztą i tak bym się wstrzymał, bo armia ma własne archiwum i prawdę powiedziawszy sprawa jest poza moim zainteresowaniem.

Odp: Ustawa o utworzeniu Instytutu Archiwizacyjnego - Jan Kaniewski - 19.11.2014

(-) Jan Kaniewski