![]() |
|
Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej IX Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-65.html) +----- Wątek: Projekt nowej ordynacji wyborczej. (/thread-1957.html) |
Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Ronon Dex - 22.11.2014 Kolejny projekt, który wpisuje się w komplet do poprzedniego projektu o obywatelstwie... Cytat:Ordynacja Wyborcza Treść nowej ustawy została opracowana wspólnie w ramach działań rządu (nie jestem wyłącznym autorem projektu zmian) i ma na celu usprawnienie działań wyborczych oraz zabezpieczenie RB przed działaniami tzw. "jednodniowych obywateli" oraz ewentualnie agentury wrogich państw. W stosunku do poprzedniej ustawy: 1. Zwiększono warunku konieczne do uzyskania biernego prawa wyborczego. 2. Uściślono i uregulowano kwestię miejsc na listach wyborczych, bo one mogą decydować o wejściu lub nie do Parlamentu, a dotychczasowy brak takich uregulowań mógł budzić wątpliwości. 3. Wprowadzono wybory uzupełniające, gdyby się okazało, że nie można dobrać posłów do składu z tych, którzy kandydowali w wyborach (może ich nie być, mogą zmienić zdanie po pewnym czasie od wyborów itd.) Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - MvP - 22.11.2014 Nie mam się do czego przyczepić. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 22.11.2014 Cytat:2. Posłem może zostać każdy obywatel bialeński, spełnia następujące warunki:Ktoś zjadł jedno słowo. ![]() Ten staż jak rozumiem ma być nieprzerwany? Bardziej podobał mi się system z losowaniem miejsc... I piszę to pomimo tego, że ta ustawa gwarantuje mi pierwsze miejsce na liście w każdych kolejnych wyborach. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Kristian Arped - 22.11.2014 Składa się poprawkę do art. 6: Cytat:4. Miejsca na liście kandydatów są przydzielane zgodnie z kolejnością alfabetyczną danych osobowych kandydatów.Bardziej neutralnie. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - MvP - 22.11.2014 (22.11.2014, 20:43:07)Kristian Iversen link napisał(a): Składa się poprawkę do art. 6:Wg mnie losowanie było idealne, bo to z kolei premiowanie tych którzy mają imiona na A. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Kristian Arped - 22.11.2014 (22.11.2014, 20:45:10)MvP link napisał(a): Wg mnie losowanie było idealne, bo to z kolei premiowanie tych którzy mają imiona na A.A więc masz pomysł na coś innego oraz równie neutralnego? A co do losowania, to słyszałeś może o pseudolosowości?
Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Ronon Dex - 22.11.2014 (22.11.2014, 20:37:29)Maciej Kamiński link napisał(a): Ktoś zjadł jedno słowo.Już wypluł... i oczywiście dopisał nieprzerwany bo też zapomniał. (22.11.2014, 20:37:29)Maciej Kamiński link napisał(a): Bardziej podobał mi się system z losowaniem miejsc... I piszę to pomimo tego, że ta ustawa gwarantuje mi pierwsze miejsce na liście w każdych kolejnych wyborach.Problem w tym, że tego losowania nikt nie widział - mieliśmy już w przeszłości problemy z faktem, że niektórzy się nie dostali bo mieli dalsze miejsca... chciałem tego uniknąć i zrobić to w sposób jednoznaczny, a staż wydawał się najlogiczniejszy i jest czymś trwałym (nie da się tego naginać - to jasna i czytelna data). Myślałem o kolejności zgłaszania - ale wyścigi do klawiatury są bez sensu - innego kryterium jakoś w sytuacji fora w sieci nie znalazłem. Ale może ktoś ma inne pomysły? (22.11.2014, 20:43:07)Kristian Iversen link napisał(a): Składa się poprawkę do art. 6:Tyle, że akurat personalia choć możemy je przecież sami sobie wybrać nie powinny mieć wpływu na miejsce na liście. Nie są one zasługą obywatela - niby dlaczego większe szanse na bycie posłem ma mieć ktoś kto się nazwał Adam Abanowski niż ten, który nazwał siebie Zenonem Żygackim? Staż jest czymś co ma związek jednak z zasługami dla państwa - bo mikronacja istnieje dzięki aktywności obywateli. Można też staż zastąpić ilością postów czy ilością folwarków (jak ktoś powie, że spamerzy są wśród nas), ale moim zdaniem absurdem jest uzależniać szanse w wyborach od imienia i nazwiska. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Kristian Arped - 22.11.2014 Ach, zapomniałem o tym, iż w przypadku rezygnacji z mandatu wybiera się z tej samej listy posła. W takim razie - cofam złożoną poprawkę. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 22.11.2014 Cytat:Problem w tym, że tego losowania nikt nie widział - mieliśmy już w przeszłości problemy z faktem, że niektórzy się nie dostali bo mieli dalsze miejsca...Chyba jedyne wyjście to zintegrować jakiś system losujący z tym wysyłającym ankietę, żeby wątpliwości co do uczciwości losującego nie było... Ale to kombinowanie, i to chyba ponad miarę. Każde inne rozwiązanie tak czy siak będzie kogoś faworyzowało. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Ronon Dex - 22.11.2014 (22.11.2014, 20:55:30)Maciej Kamiński link napisał(a): Każde inne rozwiązanie tak czy siak będzie kogoś faworyzowało.Oczywiście i dlatego uważam, ze powinno faworyzować w sposób pozytywny czyli co zostawiamy staż czy może liczba postów byłaby lepsza? Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 22.11.2014 (22.11.2014, 20:59:16)Krzysztof Razorblade link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=2043.msg20386#msg20386 date=1416682530]Oczywiście i dlatego uważam, ze powinno faworyzować w sposób pozytywny czyli co zostawiamy staż czy może liczba postów byłaby lepsza? [/quote] Najlepsza byłaby chyba liczba folwarków. W końcu można być obywatelem i nic nie robić, a także naklepywać posty, które nic nie wnoszą. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 23.11.2014 Składam poprawkę do artykułu 6: Cytat:4. Miejsca na liście kandydatów są przydzielane zgodnie z ilością nadanych folwarków - na zasadzie im więcej folwarków, tym wyższe miejsce na liście.I poprawkę do artykułu 2: Cytat:3. Prezydentem może zostać każdy obywatel, który spełnia następujące warunki: Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 24.11.2014 Głosowanie zaczniemy jutro. Daję czas na ostatnie przemyślenia, bo to ważna ustawa. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 25.11.2014 Przechodzimy do głosowania. Dla przypomnienia: Tekst ustawy: Cytat:Ordynacja WyborczaTreść poprawki numer 2 (poprawka numer 1 została wycofana): Cytat:4. Miejsca na liście kandydatów są przydzielane zgodnie z ilością nadanych folwarków - na zasadzie im więcej folwarków, tym wyższe miejsce na liście.Treść poprawki numer 3: Cytat:3. Prezydentem może zostać każdy obywatel, który spełnia następujące warunki:Głosuję ZA ustawą, ZA drugą poprawką i WSTRZYMUJĘ SIĘ co do trzeciej. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Kristian Arped - 25.11.2014 Trzy razy za. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 25.11.2014 Edytowałem post (wysłał się za szybko). Kristian, możesz zmienić głos. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - MvP - 25.11.2014 Za Za Za Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Ronon Dex - 25.11.2014 3 x ZA. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Maciej Kamiński - 28.11.2014 Kończymy głosowanie, ustawa przeszła w wersji ostatecznej, ze wszystkimi niewycofanymi poprawkami. Teraz na biurko Prezydenta z tym. Odp: Projekt nowej ordynacji wyborczej. - Jan Kaniewski - 29.11.2014 Niechaj będze, jako że pewien nie jestem zgłaszam veto. |