Forum Republiki Bialeńskiej
Wybory władz - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej II Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-49.html)
+----- Wątek: Wybory władz (/thread-196.html)

Strony: 1 2

Wybory władz - Baltazar Dostojewski - 06.01.2014

Jako marszalek senior RB oglaszam ze od dnia dzisejszego do dnia 12.01(ze wzgledu ze jest rok szkolny) oglasza sie nabor na MARSZAŁKA PARLAMENTU REPUBLIKI BIALENSKIEJ 2014 roku (kazdy obywatel (powyzej 10 postow) moze zgłosic sie na to wazna funkcje w panstwie)

Re: Wybory władz - Jan Kaniewski - 06.01.2014

Zgłaszam kandydaturę Pana Macieja Kamińskiego na marszałka parlamentu II kadencji.

Re: Wybory władz - AndrzejSwarzewski - 06.01.2014

Co do kandydatury, to nie widzę żadnych przeciwwskazań.
Jednocześnie proszę Pana Marszałka-Seniora o rozpoczęcie równocześnie zgłaszania kandydatur na Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Szkoda czasu. Wink

Re: Wybory władz - Baltazar Dostojewski - 07.01.2014

Jeśli Maciej potwierdzi swoja kandydaturę na Marszalka wpisze sie go na listę ale w dalszym ciągu czekamy na inne zgłoszenia

informuje ze sie od dnia dzisiejszego do 12.01 (Rok Szkolny) ogłasza sie zgłaszanie kandydatów na Prezydenta RB (każdy obywatel (powyżej 10 postów) może zgłosić sie na to funkcje w państwie)

Jednoczesne chce przeprosić za mój 1-wszy post z błędami ortograficznymi wynikało to z tego ze pisałem z klawiatury szwedzkiej na telefonie

Re: Wybory władz - Maciej Kamiński - 07.01.2014

Potwierdzam swoją kandydaturę na marszałka Parlamentu.
Równocześnie chciałbym zgłosić swoją kandydaturę na Prezydenta.

Abdullahu - widzę postęp w pisowni (wielkie litery na początku w dwóch zdaniach na trzy), teraz jeszcze zacznij pisać kropki na końcu.

Re: Wybory władz - AndrzejSwarzewski - 07.01.2014

Ja również chciałbym zgłosić swoją kandydaturę na Prezydenta Republiki Bialeńskiej.
Równocześnie wyzywam swojego kontrkandydata na pojedynek w debacie. Tongue TongueTongue

Więc jeśli Panowie popieracie swoje pozycje to nic innego jak tylko zacząć jakąś debatę prezydencką.

A i dodam, że od 12.01.2014 (22:52) do 19.01.2014 (22:52) odbędą się wybory prezydenckie (wydłużam czas (wiem, że nie zgodnie z prawem ale okoliczności szkółuczelni i itp.)).

Niech mnie osądzi następna kadencja sądu oraz Parlamentu, jeśli robię swoją robotę źle.

Panowie, w wyniku zgodności z prawem jeśli na to pozwolicie do końca 19.01.2014 będę sprawował urząd p.o. Marszałka, ponieważ jak wiemy Maciej zgłosił się też na stanowisko prezydenta, a to koliduje z prawem. Że prezydent nie może być jednocześnie Marszałkiem Parlamentu (bodajże też każdy wybrany Marszałek (nawet p.o. Marszałka) zastępuje do czasu wyboru Prezydenta Republiki).

Chciałbym wyjaśnić kilka nieścisłości.
Cytat:A i dodam ze od 12.01.2014(22:52) do 19.01.2014(22:52) odbędą sie wybory prezydenckie
Jest to niezgodne z Regulaminem Sejmu. Proszę o stosowanie się do niego.
Cytat:Niech mnie osadzi następna kadencja sadu oraz Parlamentu jeśli robię swoja robotę źle
Tu nie chodzi o to, że to złamanie prawa, ale o to, że po prostu nie możesz tego zrobić. Regulamin Parlamentu to dokument regulacyjny, a nie prawny. Nie ma tu możliwości nieprzestrzegania go. Dlatego też proszę o zmianę terminów, jak najszybciej.
Cytat:Panowie wyniku Zgodności z Prawem Jeśli na to pozwólcie do końca 19.01.214 będę Sprawował urząd P.O Marszalka ponieważ jak wiemy Maciej zgłosił sie tez na stanowisko prezydenta a to koliduje z prawem.
Jest to absolutnie niemożliwe.
Poza tym, niełączenie stanowisk jest u nas tylko zwyczajowe i wynikają z poczucia dobrego smaku wśród polityków. Nie przyjęliśmy wciąż ustawy o imcompatibilitas.
Cytat: (bodajże tez każdy wybrany Marszałek(nawet P.O Marszałek) zastępuje do czasu wyboru Prezydenta Republiki).
Nie. Kadencja Prezydent wygasa wraz z wyborem następnego prezydenta. Tak jest w świecie realnym, tak jest i u nas.

JA zastosowałem prawo aby KAŻDY powtarzam KAŻDY OBYWATEL POWYŻEJ 10 POSTÓW MÓGŁ ZAGŁOSOWAĆ 2 DOBY NA TO NIE WYSTARCZA A ŻEBY TO ZROBIĆ czyli zagłosować.

Cytat:JA zastosowałem prawo aby KAŻDY powtarzam KAŻDY OBYWATEL POWYŻEJ 10 POSTÓW MÓGŁ ZAGŁOSOWAĆ 2 DOBY NA TO NIE WYSTARCZA A ŻEBY TO ZROBIĆ czyli zagłosować.
Przepraszam bardzo, ale proszę o litość. Prezydenta wybiera TYLKO Parlament. Ty, Janek i Maciek jesteście codziennie. Bez problemu zdążycie. Proszę nie naginać przepisów, bo zacznę wykorzystywać środki prawne.

Re: Wybory władz - Jan Kaniewski - 08.01.2014

Przepisy trzeba stosować, bo to rzecz która sami ustaliliśmy i musimy przestrzegać. Ma się taki do takiego zakresu działań i koniec. Regulamin parlamentu jest jasno napisany i jeśli już Abdullahu chcesz dostosować warunki to czyn to w poszanowaniu prawa. Prawo nie może zostać zawieszone, chyba, że parlament wprowadza moratorium, a tego nie ma.

Re: Wybory władz - AndrzejSwarzewski - 08.01.2014

Cytat:Prawo nie może zostać zawieszone, chyba, że parlament wprowadza moratorium
Moratorium nie jest w żaden sposób zapisane w prawie Republiki Bialeńskiej, więc jest to niemożliwe.

No ja tylko pisałem tutaj o różnych wariantach, ale skoro nie ma moratorium to Abdullah musi stosować się do prawa.

Re: Wybory władz - Baltazar Dostojewski - 08.01.2014

Czyli 2 DOBY nikt prócz 2 plus ja nie zagłosuje (SZKOŁA do 16:00? Czasami autobus i lekcje). Po jaki (...) są te wybory co mies., ja proponuję, aby II kadencja zajęła się planem 4 mies. prezydentury i Parlamentu.

JA chcę dobrze, aby KAŻDY mógł żaglować (powyżej 10 postów).

Pomimo, że mi wstyd, to muszę zdyscyplinować Marszałka Seniora.
NIKT POZA POSŁAMI NIE MA ZAGŁOSOWAĆ. NARÓD WYBIERA PARLAMENT, A PARLAMENT PREZYDENTA. KONIEC. TU NIE MA ŻADNEGO "ŻAGLOWANIA".

Cytat:Pomimo, że mi wstyd, to muszę zdyscyplinować Marszałka Seniora.
NIKT POZA POSŁAMI NIE MA ZAGŁOSOWAĆ. NARÓD WYBIERA PARLAMENT, A PARLAMENT PREZYDENTA. KONIEC. TU NIE MA ŻADNEGO "ŻAGLOWANIA".

KTO CI TERAZ WJEDZIE, JAK KAŻDY JEST ZAWALONY PRACAMI SZKOLNYMI CHŁOPIE PRZECIEŻ W 2 DOBY NIE DA RADY ZROBIĆ WYBORÓW NIE KAŻDY MA CZAS W CIĄGU TYGODNIA PRACNAUKI ŻEBY WEJŚĆ I ZAGŁOSOWAĆ.

Janek, Maciek i Ty wchodzicie częściej niż raz na dwa dni. Codziennie albo i częściej. Dlatego proszę o zarządzenie tego głosowania, najpierw nad Marszałkiem, który poprowadzi już wybór Prezydenta.
I proszę bez robienia problemów.

Abdullahu mamy łamać prawo? Nie ma nic gorszego niż nie poszanowanie prawa. Zagłosowanie tak w ogóle to nie jest coś trudnego. Oddać głos chociaż jak się nie może coś więcej.

Cytat:Abdullahu mamy łamać prawo? Nie ma nic gorszego niż nie poszanowanie prawa. Zagłosowanie tak w ogóle to nie jest coś trudnego. Oddać głos chociaż jak się nie może coś więcej.
A niby co ma być więcej w czysto technicznym wyborze Marszałka Parlamentu, gdy jest jeden niekontrowersyjny kandydat.

Dobrze więc.

Ale pytanie mam jedno, jeśli on startuje i na Parlament i Prezydenta to ja chętnie ogłoszę jutro wybory na prezydenta, po co czekać, więc ustalone jutro od 00:00 do pojutrza do 00:00 będą trwać wybory na Prezydenta.