![]() |
|
Sens Rządu na Uchodźstwie - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html) +---- Dział: Państwa stowarzyszone (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-224.html) +----- Dział: Najjaśniejsze Carstwo Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-198.html) +------ Dział: Plac Aleksandryjski Wielki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-245.html) +------ Wątek: Sens Rządu na Uchodźstwie (/thread-2011.html) |
Sens Rządu na Uchodźstwie - AndrzejSwarzewski - 29.11.2014 Czy widzicie sens w dalszym utrzymywaniu Rządu Federacji Brodryjskiej na Uchodźstwie? Jak widzicie przyszłość tego kraju? Nie ukrywajmy, że Rząd ten, jak i całe emigracyjne działy Brodrii, jest nieaktywny. Może czas wyprowadzić sztandar, zamknąć go w muzealną gablotkę i kontynuować istnienie Brodrii poprzez tradycję i kulturę oraz wspomnienia? Już jedna z osób powiedziała, że będzie to zrobienie przysługi Związkowi Brodryjskiemu- organizacji terrorystycznej zajmującej się kloningiem i dezinformacją międzynarodową. Szczerze mówiąc- ich los jest mi obojętny. Nie chcę mieć z nimi nic wspólnego, ale jeśli Wiktor lubi bawić się w kloning i manipulować niezbyt inteligentnymi przedstawicielami niektórych mikronacji, to niech się bawi. Dla mnie jest to objaw jakichś zaburzeń psychicznych, ale dopóki będzie się trzymać ode mnie z daleko, to nie przeszkadza mi to. Wszyscy obywatele Federacji Brodryjskiej są też obywatelami Republiki Bialeńskiej, która dała nam schronienie, wolność i bezpieczeństwo. Drodzy Brodryjczycy, kolonizujmy razem z pozostałymi Bialeńczykami dzikie tereny Anatolii, jak robi już to Ekscelencja Hyjek. Sukces Stronnictwa Rojalistyczno-Konserwatywnego pokazuje, że Brodryjczycy mogą osiągać sukcesy w demokratycznych strukturach państwa bialeńskiego. Proponuję więc, abyśmy- przed Potomnymi i Historią- ogłosili upadłość Federacji Brodryjskiej. Co o tym myślicie? Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Hewret von Thorn - 29.11.2014 Cytat:Proponuję więc, abyśmy- przed Potomnymi i Historią- ogłosili upadłość Federacji Brodryjskiej. Co o tym myślicie? Totalny sprzeciw. ![]() Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Aleksandra Dostojewska - 29.11.2014 Przekażmy władzę w ręce jakiejś carskiej dynastii, by zachować ciągłość i istnienie. Car byłby reprezentantem Brodrii. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - AndrzejSwarzewski - 29.11.2014 (29.11.2014, 13:58:35)Aleksandra Dostojewska von Vincis link napisał(a): Przekażmy władzę w ręce jakiejś carskiej dynastii, by zachować ciągłość i istnienie. Car byłby reprezentantem Brodrii.To nie jest taki głupi pomysł, jakby Duma Państwowa powołała ustawą konstytucyjną Cara Brodryjczyków. Może Ekscelencja Dostojewski? Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Aleksandra Dostojewska - 29.11.2014 Ja jestem za ![]() Tym samym Brodria uzyskałaby swoją dynastię Dostojewskich von Vincis
Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Alberto Carlos de Médici y Zep - 29.11.2014 Jak rozumiem byłaby to funkcja wyłącznie symboliczna, a nawet tytularna dla wyznaczenia osoby, która byłaby prawnym i legalnym kontynuatorem władzy w Brodrii. Poza owym dworem carskim nie istniałby żadne inne legalne instytucje państwowości brodryjskiej. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Aleksandra Dostojewska - 29.11.2014 Można byłoby zwoływać raz na jakiś czas Dumę złożoną ze szlachty brodryjskiej, do tego dochodziłyby odznaczenia brodryjskimi orderami a także celebracja świąt narodowych. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Hewret von Thorn - 29.11.2014 Ja myślę, że taki Car Brodrii mógłby powoływać swoich ministrów, którzy byli odpowiedzialni np: za politykę zewnętrzną państwa na Uchodźstwie. Trzeba pamiętać, że polski rząd w Londynie również z czasem stracił pozycję na arenie międzynarodowej, ale dalej istniał.
Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - AndrzejSwarzewski - 29.11.2014 (29.11.2014, 14:13:42)Adam Aleksander von Vincis-Dostojewski link napisał(a): Jak rozumiem byłaby to funkcja wyłącznie symboliczna, a nawet tytularna dla wyznaczenia osoby, która byłaby prawnym i legalnym kontynuatorem władzy w Brodrii. Poza owym dworem carskim nie istniałby żadne inne legalne instytucje państwowości brodryjskiej.Dokładnie tak to widzę. Podobnie jak Cesarz Teutończyków Jakob w Sarmacji. (29.11.2014, 14:15:49)Aleksandra Dostojewska von Vincis link napisał(a): Można byłoby zwoływać raz na jakiś czas Dumę złożoną ze szlachty brodryjskiej, do tego dochodziłyby odznaczenia brodryjskimi orderami a także celebracja świąt narodowych.Mógłby istnieć też Ród Carski Dostojewskich von Vincis itd. ![]() Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Aleksandra Dostojewska - 29.11.2014 Byłabym carycą ![]() odpowiada mi to, mogłabym zająć się działalnością kulturalną i charytatywną
Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - AndrzejSwarzewski - 29.11.2014 Sądzę, że w celu zajęcia Tronu Carycy musiałabyś zrezygnować z udziału w organizacji terrorystycznej- Związku Brodryjskim... Kto złoży w Dumie Państwowej projekt o przekazaniu władzy w ręce Cara i ogłoszenia nim Ekscelencję Dostojewskiego? Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Aleksandra Dostojewska - 29.11.2014 Już się prawie w ogóle tam nie udzielam ![]() Urząd złożę jeszcze dzisiaj. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Ronon Dex - 29.11.2014 (29.11.2014, 14:16:09)Hugon Hewret von Vincis link napisał(a): Trzeba pamiętać, że polski rząd w Londynie również z czasem stracił pozycję na arenie międzynarodowej, ale dalej istniał. Sytuacja rządu czy monarchy FB jest zgoła inna niż tzw. "rządu londyńskiego". Ugrupowanie emigracyjne może mieć cechy rządu jeżeli kontroluje swoje terytorium lub/i ma uznanie międzynarodowe. Jeden z tych warunków trzeba spełnić. Natomiast tzw. "rząd londyński" spełniał go tylko do czasu gdy mocarstwa zachodnie nie wycofały mu uznania, w chwili uznania TRJN w 1945. Potem to coś co nazywało samo siebie rządem było po prostu stowarzyszeniem emigrantów. Nie spełniało żadnych warunków by być nazywane rządem lub reprezentować cokolwiek i gdziekolwiek. W przypadku brak kontroli nad terytorium - tylko uznanie międzynarodowe może powodować, że grupa emigrantów ma cechy rządu. Natomiast Rząd Federacji Brodryjskiej na Uchodźtwie jest uznawany przez Republikę Bialeńską i jeśli się nie mylę to nie tylko. Czy będzie formą rządów republikańskich czy będzie to car lub inny monarcha to pomimo, że terytorium nie kontroluje (bo kontroluje je Grutin poprzez swoje klony i popleczników w stylu Aykma) - to do chwili gdy ma uznanie może nazywać się rządem, carem itp. i ma to sens. Oczywiście sens tylko wizerunkowy, bo praktycznego nie ma... kontroli nad terytorium raczej nie odzyska. Popieram Wasz pomysł z Anatolią... Ja bym Wam zaproponował zbudowanie miasta o nazwie "Nowy... coś tam" (Jak się nazywało to co je Grutin zlikwidował i zastąpił Broskwą?) i kultywowanie tam tradycji FB... wzorem podobnych sytuacji z XIX gdy emigranci zakładali w Ameryce Północnej miasta nazywane na cześć swoich w dawnych krajach. To co zostało... udało się odtworzyć z Waszych Sił Zbrojnych można asymilować w SZ RB - jednostki nosiły by miano (przedrostek) "Brodryjska/ski"... oznakowanie by się zmieniło na takie jak u nas, jednolite, ale wzorem takich emigracyjnych jednostek z reala np. samoloty miałyby dodatkowo kokady brodryjskie. Mim zdaniem założenie takiego miasta (pewnie RB by finansowo pomogła) pozwoliłoby na zachowanie tradycji prawdziwej Brodrii. Osobiście pomogę z tymi siłami zbrojnymi oraz mogę Wam zrobić mapę tego miasta z przyległościami w odpowiedniej skali i dokładności byście mogli działać. I do tego będzie to zgodne z naszym nowym prawem o miastach. Dla brodryjskich jednostek zrobi się dodatkową flagę... Taką jak wojskowe bialeńskie, ale z flagą lub kokardą brodryjską tam gdzie jest znak rodzaju wojsk z prawej strony. Będzie to wyrazem pewnej narodowej odrębności... Miasto i ta brodryjska dywizja + lotnicza jednostka pozwoliłaby na zachowanie tradycji prawdzowej Brodrii... bo wszak chyba zasadniczo o trafycję chodzi, a nie o pikseli, których tutaj nie brakuje, szczególnie na Anatolii. Przepraszam, że nie pokazuję przykładu, ale w pracy z telefonu piszę. PS. Wybaczcie nawiązanie do nieistniejącego reala - ale chodziło mi o pewien przykład sytuacji. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Hewret von Thorn - 29.11.2014 Mhm... Z miastem to na Anatolii można by było założyć po prostu Jekaterynburg z Pałacem Zimowym.
Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Maciej Kamiński - 29.11.2014 Nie, żeby zdanie nieżywego Grutina miało znaczenie, ale... po co chcesz mu dawać argumenty, Andrzej? Lepiej chyba ciągnąć to dalej. Hasseland nie umarł przez lata funkcjonowania na uchodźstwie. (29.11.2014, 16:21:05)Hugon Hewret von Vincis link napisał(a): Mhm... Z miastem to na Anatolii można by było założyć po prostu Jekaterynburg z Pałacem Zimowym.Ale w Brodrii nie było żadnej Katarzyny, o ile się orientuję.
Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - AndrzejSwarzewski - 29.11.2014 (29.11.2014, 16:21:05)Hugon Hewret von Vincis link napisał(a): Mhm... Z miastem to na Anatolii można by było założyć po prostu Jekaterynburg z Pałacem Zimowym.Ale w Brodrii nie będzie carycy Jekateryny, a caryca Sasza. <3 Cytat:Lepiej chyba ciągnąć to dalej. Hasseland nie umarł przez lata funkcjonowania na uchodźstwie.Przez te wszystkie lata jedynym Hasselandczykiem był diuk Kościński, a o żadnych rządzie na uchodźstwie nikt nawet nie myślał. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Hewret von Thorn - 29.11.2014 Cytat:Ale w Brodrii nie było żadnej Katarzyny, o ile się orientuję. No tak racja, ale za to jest pani Aleksandra. Aleksandroburg! Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Ronon Dex - 29.11.2014 Sądzę, że kwestia konkretnej nazwy jest raczej obecnie drugorzędna - wobec zasadniczego pytania wątku. Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Maciej Kamiński - 29.11.2014 (29.11.2014, 16:23:24)Hugon Hewret von Vincis link napisał(a):Chyba prędzej "Saszburg".Cytat:Ale w Brodrii nie było żadnej Katarzyny, o ile się orientuję. Z dzielnicą artystyczną "Puchatowo".
Odp: Sens Rządu na Uchodźstwie - Aleksandra Dostojewska - 29.11.2014 Nie będę mieć nic przeciwko jeśli zostanę "Semiramidą Północy", no może z jednym wyjątkiem: nie doprowadzę do śmierci mojego męża ![]() Co do miasta, byłabym gotowa tworzyć go. |