![]() |
|
Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej IX Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-65.html) +----- Wątek: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie (/thread-2152.html) Strony:
1
2
|
Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 Cytat: Kosmetyczne zmiany, które mają na celu uprawomocnić panującą od dwóch kadencji praktykę nadawania własnych nazw rządom. No i wypróbowanie stworzonego przez Krzysztofa wzoru aktów prawnych. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - MvP - 11.12.2014 Mi to lotto i zakładam że wszystkim innym też, wiec wnoszę do marszałka o skrócenie debaty. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 A mi to nie lotto, bo nie rozumiem art. 4. (tego pierwszego, bo są dwa). Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 Co tam do rozumienia? W nieistniejącym realu też jest tak, że Sejm może zdymisjonować ministra. I w Bialenii również taki przepis jest od dawna, aczkolwiek jeszcze nigdy nie został wykorzystany. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 Ale w nieistniejącym realu w poprawkach do konstytucji daje się informacje, jaką część ustawy zasadniczej się zmienia, a tego w pierwszym artykule czwartym brakuje. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 Radę Ministrów zamieniono na neutralne słowo "rząd". No i usunięto niejasną możliwość odwołania całego rządu. Bo jaki sens w odwoływaniu wszystkich ministrów i zostawianiu prezydenta samego? Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 (11.12.2014, 20:03:43)Kristian Iversen link napisał(a): Ale w nieistniejącym realu w poprawkach do konstytucji daje się informacje, jaką część ustawy zasadniczej się zmienia, a tego w pierwszym artykule czwartym brakuje.Powtórzę - jaką część. Jaki artykuł, punkt, podpunkt czy też ustęp. Brakuje tej informacji. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 Poprawka: Cytat:Artykuł 4. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 Jako "cały rząd" rozumie Pan także prezydenta? Dotychczas nie było to jasne (przynajmniej dla mnie, ale jak usiłuje Pan pokazać- jestem idiotą), dlatego postanowiłem usunąć ten przepis. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - MvP - 11.12.2014 (11.12.2014, 22:03:34)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Jako "cały rząd" rozumie Pan także prezydenta? Dotychczas nie było to jasne (przynajmniej dla mnie, ale jak usiłuje Pan pokazać- jestem idiotą), dlatego postanowiłem usunąć ten przepis.Odpowiem za Kristiana ze tak ma na myśli prezydenta, bo to sie ładnie uzupełnia z poprzednia zgłoszoną przez niego poprawką. Dodam również od siebie swój projekt poprawki: Cytat:Artykuł 4. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 Hmm, ale wtedy byłoby to odwołanie prezydenta ze stanowiska szefa rządu. Wówczas prezydent mógłby znów się powołać na to stanowisko, powołując przy tym rząd o zmienionym składzie osobowym. Ach, Andrzeju, nie usiłuję pokazać, że jesteś idiotą. To, że się z Tobą nie zgadzam nie oznacza od razu tego, że Cię nie lubię, prawda? Poza tym, obraziłem Cię gdzieś ad personam? Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 (11.12.2014, 22:07:37)Kristian Iversen link napisał(a): Hmm, ale wtedy byłoby to odwołanie prezydenta ze stanowiska szefa rządu. Wówczas prezydent mógłby znów się powołać na to stanowisko, powołując przy tym rząd o zmienionym składzie osobowym.Zinterpretowałem ten przepis podobnie, jak Pan. Aczkolwiek uważam, że Prezydent wcale nie musiałby powołać się na szefa rządu, ponieważ brak innej osoby na tym stanowisku sam w sobie powoduje, iż Prezydent tym rządem kieruje. Musiałbym więc tylko zmienić ministrów. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 (11.12.2014, 22:12:46)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Zinterpretowałem ten przepis podobnie, jak Pan. Aczkolwiek uważam, że Prezydent wcale nie musiałby powołać się na szefa rządu, ponieważ brak innej osoby na tym stanowisku sam w sobie powoduje, iż Prezydent tym rządem kieruje. Musiałbym więc tylko zmienić ministrów.Masz rację. To teraz nie ma wątpliwości, więc moja poprawka może być przyjęta. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Maciej Kamiński - 11.12.2014 Nie kłócić mi się tu, bo Strażą Marszałkowską poszczuję. > ![]() Ta poprawka jest tak kosmetyczna, że w sumie można by po prostu zmienić "Rada Ministrów" na "rząd" w treści (zmiany w treści nie modyfikujące znaczenia są w końcu prawnie dopuszczalne) bez ustawy. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 (11.12.2014, 22:18:11)Maciej Kamiński link napisał(a): Ta poprawka jest tak kosmetyczna, że w sumie można by po prostu zmienić "Rada Ministrów" na "rząd" w treści (zmiany w treści nie modyfikujące znaczenia są w końcu prawnie dopuszczalne) bez ustawy.Jeśli rzeczywiście tak można, to byłbym zwolennikiem tej opcji. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Kristian Arped - 11.12.2014 Ja również optowałbym za rozwiązaniem zaproponowanym przez Macieja. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Maciej Kamiński - 11.12.2014 Czyli wycofujesz projekt, Andrzeju? Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Ronon Dex - 11.12.2014 Popieram pomysł Macieja. Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - AndrzejSwarzewski - 11.12.2014 (11.12.2014, 22:28:33)Maciej Kamiński link napisał(a): Czyli wycofujesz projekt, Andrzeju?Wycofuję, jeśli rzeczywiście dojdzie do zmian słowa "Rada Ministrów" na "rząd". Odp: Projekt ustawy konstytucyjnej o rządzie - Maciej Kamiński - 12.12.2014 Zmieniłem w każdym wskazanym artykule oraz artykule 9. |