![]() |
|
Konsultacja dot. rodów - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: Konsultacja dot. rodów (/thread-2174.html) |
Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 13.12.2014 W trakcie kampanii prezydenckiej panował boom rodu von Vincisów. W związku z tamtą sytuacją obiecałem stworzenie ustawy o rodach i konsultacje z bialeńskimi rodami. Jako, że chciałbym zrealizować swój postulat, prezentuję mój projekt ustawy i zachęcam obywateli do dyskusji, zwłaszcza członków rodu von Vincis i odnogi carskiej tego rodu- Dostojewskich. Cytat: Co Ekscelencje sądzą na ten temat?
Odp: Konsultacja dot. rodów - Kristian Arped - 13.12.2014 Pachnie monarchizmem. Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 13.12.2014 Co monarchicznego w rodach? "Rodzina jest dla człowieka czymś ważniejszym od państwa. Ludzkość składa się z jednostek, a każda jednostka wie, co znaczy dla niej rodzina. Jest to jej kolebka,miejsce wzrastania oraz społeczna osłona. Naturalne jest więc, że ludzkość to jednostki i rodziny, a nie państwa. (...) Społeczeństwa, w których z jakiejś przyczyny dochodzi do zagrożenia istnienia i spójności rodziny, przypominają pole, którego roślinności zagraża susza czy pożar. Kwitnące ogrody i bujne pola są tam, gdzie roślinność rozwija się w sposób naturalny, kwitnie, umacnia swe korzenie i rozrasta się. Podobnie jest z ludzkim społeczeństwem." Odp: Konsultacja dot. rodów - Maciej Kamiński - 13.12.2014 Cytat:3. Posiadania wspólnego tytułu szlacheckiego, równego z tytułem szlacheckim oficjalnej głowy rodu. Wówczas członkowie rodu posiadający obywatelstwo bialeńskie mogą używać wspólnego tytułu, z każdorazowym zaznaczeniem swej relacji z głową rodziny, np. baron-małżonek.Jak dla mnie sprzeczne z ustawą o tytułach. Cytat:4. Posiadania oficjalnego miasta rodowego, będącego siedzibą rodu. Wówczas władzę w mieście sprawuje głowa rodu lub wyznaczony przez nią członek rodu.Posiadania? No way, chyba że miałoby być w lennie którejś z tych osób. Jak na razie jestem przeciw. Odp: Konsultacja dot. rodów - Aleksandra Dostojewska - 13.12.2014 Mi się pomysł podoba, aczkolwiek troszkę nie pasuje mi zapis o posiadaniu miasta... Daj buziaka! Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 13.12.2014 Cytat:Jak dla mnie sprzeczne z ustawą o tytułach.Póki co tylko konsultuję. Też już się nad tym zastanawiałem. Jeśli stwierdzimy, że tytuł np. baron-małżonek jest szlachecki, a nie honorowy, to znowelizujemy ustawę o tytułach szlacheckich. Z tym nie powinno być problemu. Cytat:Posiadania? No way, chyba że miałoby być w lennie którejś z tych osób.Możemy użyć innego słowa. Chodziło mi o coś na wzór Vincisburgu. Odp: Konsultacja dot. rodów - Kristian Arped - 13.12.2014 (13.12.2014, 22:13:58)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Co monarchicznego w rodach?Odnosiłem się do ustawy, nie do rodów. Poza tym: Cytat:4. Posiadania oficjalnego miasta rodowego, będącego siedzibą rodu. Wówczas władzę w mieście sprawuje głowa rodu lub wyznaczony przez nią członek rodu.Kto zabrania? Taka refleksja: chyba zapominasz, że jesteśmy we v-świecie, w którym część rzeczy z nieistniejącego reala nie znajduje zastosowania. Odp: Konsultacja dot. rodów - Mikołaj Patryk Dostojewski - 13.12.2014 Prawo do posiadania miasta rodowego? Cóż, nawet bez tego zapisu każdy ród który spełniłby wymogi art.1 byłby na tyle liczny że mógłby założyć miasto i ogłosić je "miastem rodowym". (13.12.2014, 22:34:11)AndrzejSwarzewski link napisał(a):Cytat:Jak dla mnie sprzeczne z ustawą o tytułach.Póki co tylko konsultuję. Też już się nad tym zastanawiałem. Jeśli stwierdzimy, że tytuł np. baron-małżonek jest szlachecki, a nie honorowy, to znowelizujemy ustawę o tytułach szlacheckich. Z tym nie powinno być problemu. Takie tytuły typu "baron-małżonek", "margrabia-wnuk" nie powinny być tytułami honorowymi czy szlacheckimi, ponieważ mijałoby się to z celem, wszak tytuły są po to aby zaznacyć zasługi danej osoby dla Bialenii. Oczywiście nie uważam, że tytuły "baron-małżonek" nie powinny występować. Niech będą sobie, ale nie mogą się wiązać one np. z nazwą lenna (jeżeli szlachcic ma ojca margrabię, to tytuł "margrabia-syn" nie powoduje, że posiadłości lenne syna stają się margrabstwem). Po prostu niech to będą takie tytuły ozdobne. Sam projekt jest jak najbardziej dobry i mi się podoba. Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 13.12.2014 Cytat:Takie tytuły typu "baron-małżonek", "margrabia-wnuk" nie powinny być tytułami honorowymi czy szlacheckimi, ponieważ mijałoby się to z celem, wszak tytuły są po to aby zaznacyć zasługi danej osoby dla Bialenii. Oczywiście nie uważam, że tytuły "baron-małżonek" nie powinny występować. Niech będą sobie, ale nie mogą się wiązać one np. z nazwą lenna (jeżeli szlachcic ma ojca margrabię, to tytuł "margrabia-syn" nie powoduje, że posiadłości lenne syna stają się margrabstwem). Po prostu niech to będą takie tytuły ozdobne.Zgadzam się z Waszą Carewiczowską Mością. Też uważam, że powinny to być jedynie tytuły ozdobne, narracyjne. Odp: Konsultacja dot. rodów - Ronon Dex - 13.12.2014 Co prawda rody mnie mało interesują (zasadniczo wcale),a le tak w kwestii prawno-formalnej - bo skoro pojawia się jakiś dokument to warto by był prawniczo jasny... Cytat:2. Ród, aby być uznany przez prawo bialeńskie, musi opierać się na: To oznacza a lub b czy a i b? Warto to zapisać dokładnie, bo potem tylko niepotrzebne "interpretacje powstają" czyli albo... Cytat:2. Ród, aby być uznany przez prawo bialeńskie, musi spełnić przynajmniej jeden z poniższych warunków: lub... Cytat:2. Ród, aby być uznany przez prawo bialeńskie, musi spełnić oba poniższe warunki: To tak dla jasności bialeńskiego prawa - bo wersja Andrzeja jest niejasna i może budzić wątpliwości. Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 13.12.2014 Chodziło mi o "oba poniższe". Ale masz rację, lepiej nie zostawiać pola do interpretacji. Dziękuję bardzo.
Odp: Konsultacja dot. rodów - Alberto Carlos de Médici y Zep - 13.12.2014 Cytat:Waszą Carewiczowską MościąWaszą Carską Wysokością* Co do meritum sprawy. Piękny projekt, piękna inicjatywa. Popieramy w całej rozciągłości. Co do budzących kontrowersje tytułów "krewnych" swego czasu starałem się dowieść, iż są one tylko honorowe, więc nie mogą nieść za sobą żadnych dziedzicznych dóbr lennych. Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 14.12.2014 Przepraszam za ten faux pas. :-[ Jednocześnie dziękuję za poparcie projektu. Zaczekajmy jeszcze na wypowiedzi głównej gałęzi rodu von Vincisów, a następnie przejdziemy do zgłoszenia projektu w Parlamencie RB. Powinniśmy zdążyć w tej kadencji.
Odp: Konsultacja dot. rodów - Ivan von Lichtenstein - 15.12.2014 Popieram całym sercem, z tą uwagą że margrabia-ojciec, car-dziadek, baron-syn, to tytuły tylko narracyjne i nie mające nic wspólnego z tytułami związanymi z folwarkami. Miasto rodowe zakładane na takiej zasadzie jak ja założyłem Vincisburg - jestem za. Więc ogólnie za projektem ZA. Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 15.12.2014 Cytat:Popieram całym sercem, z tą uwagą że margrabia-ojciec, car-dziadek, baron-syn, to tytuły tylko narracyjne i nie mające nic wspólnego z tytułami związanymi z folwarkami.Oczywiście, taki jest zamysł.
Odp: Konsultacja dot. rodów - Dan Mark - 16.12.2014 Dodajmy może wpis ,że ród mogą stworzyć dwie osoby, które są na przykład braćmi. Takie przypadki już były. Odp: Konsultacja dot. rodów - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 16.12.2014 (16.12.2014, 08:10:55)Dan Mark link napisał(a): Dodajmy może wpis ,że ród mogą stworzyć dwie osoby, które są na przykład braćmi. Takie przypadki już były.Wtedy to rodzinka a nie ród. Ród to muszą być co najmniej 3 osoby. Ojciec, Ojciec i Syn.
Odp: Konsultacja dot. rodów - Ivan von Lichtenstein - 16.12.2014 Zabawne. ![]() Ale mam wątpliwości co do wymaganej relacji małżeńskiej. W mikronacjach jest zdecydowanie mało dziewczyn, a ja sam przez ponad rok poszukiwałem małżonki.
Odp: Konsultacja dot. rodów - AndrzejSwarzewski - 16.12.2014 (16.12.2014, 08:56:33)Ivan Kazakov link napisał(a): ZabawneUznajemy też homomałżeństwa.
Odp: Konsultacja dot. rodów - Polyna - 17.12.2014 (16.12.2014, 08:56:33)Ivan Kazakov link napisał(a): Zabawne.Dlatego też zawsze tradycją mikroświata było to, że mogły się nawzajem związać ze soba osoby tej samej płci – wręcz jest to w mikroświecie najczęściej spotykany rodzaj małżeństw. Ale jak już znajdziesz jakąś kobietę, masz prawie 99% pewności że zwiąże się ona w heterozwiązek (tfu). Znaleźć sobie partnerkę do homozwiązku – to jest dopiero ciężka sprawa. |