Forum Republiki Bialeńskiej
Seria artykułów historycznych - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Kawiarnia Artystyczna "Kulturalna" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-78.html)
+---- Dział: Sala Historyczna (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-89.html)
+---- Wątek: Seria artykułów historycznych (/thread-23.html)

Seria artykułów historycznych - Konstanty Jerzy Michalski - 19.11.2013

Mam pytanie, czy dodać obrazy z okresu o którym będę traktował w artykował? Czy ta formuła wam się podoba? Następnym po "Od Prehistorii do Antyku" będzie "Od Antyku do Mrocznych Wieków". Dziekuje bardzo za wszytkie uwagi i opinie, tutaj też możemy dyskutować o tematach o których mówiłem w artykułach.

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 19.11.2013

1. Napisałem to już w komentarzu, powtórzę tutaj. Bardzo dobry i profesjonalny artykuł. Liczę na dalsze takie. Smile SmileSmile
2. Według mnie obrazy jak najbardziej można dodać, urozmaiciłyby tekst i pomogły w jego przyswojeniu.
3. Czy poszczególne kultury bialeńskiej zostaną szerzej opisane?

Re: Seria artykułów historycznych - Baltazar Dostojewski - 19.11.2013

A czy bialenia nie była od poczatku pod władaniem Arabów (poz czasach inne religie wierzenia) ze sie tak nazwę? bo sie tak tylko pytam z ciekawości historycznej

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 19.11.2013

Moim zdaniem w średniowieczu zaistniała w Bialenii mniejszość arabska, jednakże w żadnym wypadku nie można mówić tutaj o kraju arabskim. Tym bardziej kilka tysięcy lat przed naszą erą.

Re: Seria artykułów historycznych - Baltazar Dostojewski - 19.11.2013

czyli jednak Araby były i to w malej ilości bo kurde jednak w RB wyczuwalny ten taki klimat Arabski (do dnia dzisiejszego)

Re: Seria artykułów historycznych - Konstanty Jerzy Michalski - 19.11.2013

1. Dzięki wielkie Smile SmileSmile
2. Z pewnością dodam
3. Tak, o drugiej wiemy znacznie więcej niż o pierwszej
4. W kraju jest ok. 25 % mniejszość Arabska, powstała na skutek nietolerancji w Orientyce. (XVIII w.)

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 21.11.2013

Jak wroci mi Internet to bede mogl rowniez napisac artykul o jakiejs czesci naszej historii. Co Panowie mysla o organizacji konkretnych dyskusji historycznych?

Re: Seria artykułów historycznych - Maciej Kamiński - 23.11.2013

Cytat:Co Panowie mysla o organizacji konkretnych dyskusji historycznych?
Bardzo dobry pomysł.

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 25.11.2013

Jak idzie przygotowywanie artykułu o antyku? Smile SmileSmile
Ja oczywiście nie pośpieszam, tylko pytam z niepohamowanej ciekawości. Smile SmileSmile

Re: Seria artykułów historycznych - Konstanty Jerzy Michalski - 26.11.2013

Czytałem książke o Antyku i klasycyźmie Greckim, sorry że tak długo Smile SmileSmile . Zresztą byłem na wyjeździe na Kanarach i trochę się zapomniałem.

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 26.11.2013

Cytat:Zresztą byłem na wyjeździe na Kanarach
Mam nadzieję, że wyjazd udany. Smile SmileSmile
Cytat:Czytałem książke o Antyku i klasycyźmie Greckim, sorry że tak długo Smile SmileSmile
Rozumiemy, rozumiemy. Smile SmileSmile Po prostu nie mogę się doczekać i tak- być może, w Pańskim odczuciu- niegrzecznie zapytałem. Wink

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 06.12.2013

Jak idzie pisanie? Bialeńskie środowisko historyczne czeka z zapartym tchem. Smile SmileSmile

Re: Seria artykułów historycznych - Jan Sapieha - 22.01.2014

Chętnie wezmę udział w dyskusji. Myślę, że wypadałoby wszystkie dotychczasowe ważniejsze fakty historyczne zebrac w kronikę, aby nowy użytkownik mógł bez trudu zdobyc rozeznanie na temat przeszłości.

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 22.01.2014

Jeśli czuje się Pan na siłach, to może kontynuować serię barona Michalskiego. Smile SmileSmile Teraz trzeba by było napisać artykuł o antyku, zgadzający się z pierwszym artykułem z serii.

Re: Seria artykułów historycznych - Jan Sapieha - 22.01.2014

Dobrze, zajmę się tym. Do marca powinienem się wyrobic Wink

Re: Seria artykułów historycznych - AndrzejSwarzewski - 22.01.2014

Cytat:Dobrze, zajmę się tym. Do marca powinienem się wyrobic Wink
Mamy czas, cieszę się, że jest Pan chętny do pracy. Smile SmileSmile

Re: Seria artykułów historycznych - Konstanty Jerzy Michalski - 04.02.2014

Wracam panowie, tak więc nie ma co, powracamy, chyba że pan Sapieha ma coś już gotowe. Wtedy będzie współpraca.