![]() |
|
Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html) +--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html) +---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html) +----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej X Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-67.html) +----- Wątek: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej (/thread-2367.html) |
Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - MvP - 31.12.2014 Cytat:USTAWA O GOSPODARCE REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ Pogrubiłam zmiany, faktem jest ze ludzie za jedzenie płacą zazwyczaj więcej niż za transport, poza tym powinniśmy np umożliwić jednym jedzenie lepiej niż innym jeśli będą tego pragnąć. Debatujemy do soboty, godziny 21. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 31.12.2014 Nie byłoby prościej od razu napisać tę ustawę zgodnie z nowym, obligatoryjnym wzorem? Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - AndrzejSwarzewski - 31.12.2014 Przecież jest tak napisana i wystarczy do tego poprawki: http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php/topic,2345.0.html Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - MvP - 31.12.2014 (31.12.2014, 18:57:54)Maciej Kamiński link napisał(a): Nie byłoby prościej od razu napisać tę ustawę zgodnie z nowym, obligatoryjnym wzorem?Nie mam moda w biuletynie więc nie mogłem skopiować z url. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 31.12.2014 (31.12.2014, 19:01:50)MvP link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=2466.msg24872#msg24872 date=1420045074]Nie mam moda w biuletynie więc nie mogłem skopiować z url. [/quote] Mamy też cytowanie... Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - MvP - 31.12.2014 (31.12.2014, 19:05:32)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=2466.msg24875#msg24875 date=1420045310]Nie mam moda w biuletynie więc nie mogłem skopiować z url. [/quote] Mamy też cytowanie... [/quote] Nieda się z zablokowanych tematów bez moda/admina.
Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 31.12.2014 (31.12.2014, 19:22:25)MvP link napisał(a): [quote author=Maciej Kamiński link=topic=2466.msg24877#msg24877 date=1420045532]Nie mam moda w biuletynie więc nie mogłem skopiować z url. [/quote] Mamy też cytowanie... [/quote] Nieda się z zablokowanych tematów bez moda/admina. ![]() [/quote] Ale jest pełno otwartych tematów w Parlamencie poprzedniej kadencji z tym wzorkiem. :
Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Ronon Dex - 31.12.2014 Cytat:Odpowiednia ilość bialenów ustalona przez daną firmę, obracającą żywnością (firma obrotu żywnością) – pobierane od każdego obywatela. Poprawka jest generalnie absurdalna bo na jakiej zasadzie miałoby to się odbywać? Jak to sobie wnioskodawca wyobrażą? Firma ustala dowolną cenę żywności i otrzymuje takie kwoty jakie sobie wymyśliła - obowiązkowo, bo ustawa przecież określa obowiązek (podobnie jak w przypadku środków komunikacji). W żaden sposób nie zabraniając dobrowolnego zakupu czy wynajmu (np. samolotu). Inna sprawa, że tą ustawę trzeba w zakresie żywności oczywiście zmienić - bo z chwilą potworzenia sobie X firm produkujących żywność w ogóle obowiązkowy "podatek żywnościowy" stracił sens, bo ma on sens wyłącznie gdy mamy monopol. W zasadzie obecnie nie ma jak go zapłacić bo nie wiadomo komu. Mój wniosek jest taki - odrzucić ta absurdalną - bo niemożliwą do sensownego zrealizowania poprawkę MvP - natomiast siąść ponownie w komisji gospodarczej i przemyśleć kompleksowe poprawki ustawy o gospodarce - uwzględniające uproszczenia systemu i zlikwidowanie niektórych istniejących, a martwych firm (tych których istnienie wymusza ustawa). Można np. zrobić jedną centralną firmę paliwowo-energetyczną - zarządzaną przez BIW do których wpływały prawie wszystkie koszty (paliwo lub/i energię zużywa każda firma), a ta z kolei dopiero dzieliłaby to na przedsiębiorstwa w formie kosztów np. raz na miesiąc. Obecny system i tak nie funkcjonuje... bo tylko część firm się rozlicza, a reszta nawet nie ma właścicieli a dostaje kasę. Tak więc moja propozycja - niech poseł wnioskodawca wycofa tę poprawkę i siadamy nad kompleksowym opracowaniem nowej wersji ustawy uwzględniającej aktualne realia RB (w tym likwidacją z systemu tego czego nikt nie chce i umiejscowienie np. tych produkcji żywności, które jak widać mają jakąś dziwna popularność) - tego nie da się jednym zdaniem załatwić. To trzeba przemyśleć przeliczyć i dopiera ułożyć. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - MvP - 01.01.2015 (31.12.2014, 20:20:28)Maciej Kamiński link napisał(a): [quote author=MvP link=topic=2466.msg24878#msg24878 date=1420046545]Nie mam moda w biuletynie więc nie mogłem skopiować z url. [/quote] Mamy też cytowanie... [/quote] Nieda się z zablokowanych tematów bez moda/admina. ![]() [/quote] Ale jest pełno otwartych tematów w Parlamencie poprzedniej kadencji z tym wzorkiem. : ![]() [/quote] Ale po co mam przerabiac pod wzor ustawe ltora pod ten wzor kest juz przerobiona w innym miejscu? Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Feliks Spirkin - 01.01.2015 Cytat:1/ Firmy mogą być tworzone przez obywateli Republiki Bialeńskiej Nie podoba mi się to. Jeśli uznajemy jakieś państwo, to nie widzę przeszkód, aby obywatel z tego kraju mógł założyć u nas firmę. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Ronon Dex - 01.01.2015 (01.01.2015, 14:39:49)Feliks Waldemar Spirkin link napisał(a):Fakt, że się Tobie to podoba czy nie nie ma akurat żadnego znaczenia - taki zapis wynika z prostego faktu, że nie istnieje żaden bank czy przelicznik walut i dopóki nie powstanie to nie ma możliwości zbudowania czegokolwiek bez posiadania waluty obowiązującej w RB. A przecież logicznym jest, że dotacji państwowych (a wcześniej "startówek", których już nie ma - zastąpiły je dotacje udzielane przez BIW) nie otrzymują osoby z zewnątrz, a tylko obywatele RB.Cytat:1/ Firmy mogą być tworzone przez obywateli Republiki BialeńskiejNie podoba mi się to. Jeśli uznajemy jakieś państwo, to nie widzę przeszkód, aby obywatel z tego kraju mógł założyć u nas firmę. Oczywiście można tą kwestię rozwiązać - ale najpierw trzeba by opracować system na podstawie, którego obywatel państwa obcego przekazywałby BIW jakąś kwotę waluty swojego kraju (przy czym musiałaby ona zniknąć z tamtego państwa), a w zamian za to BIW "wydrukowałby" odpowiednią ilość bialenów. Tylko podobnie jak w kwestii tych opłat żywnościowych nie da się tego zrobić jednym zdaniem - wymaga to bardziej kompleksowego podejścia do zmian ustawy. A przy okazji tak jak napisałem... można nieco uprościć system i pozmieniać to i owo, co wyszło "w praniu". Można nad tym siąść, ale tego nie można robić "na kolanie". Dlatego proponuję otworzyć ponownie "komisję gospodarczą"... bo jest kilka innych pomysłów, które można by wcielić w życie. Swego czasu (na obradach w rządzie) zaproponowałem coś takiego... no ale Janek zrezygnował i jakoś to poszło w zapomnienie. Cytat:Dobra no to moja propozycja: [attachimg=1] Cytat:System pozornie wygląda na skomplikowany i faktycznie "księgowi" BIW i PEP mają sporo roboty, ale tutaj znajdziemy chyba tych co im to nie przeszkadza, osobiście mogę Maciejowi pomóc z PEP, bo odejdzie mi trochę w firmach, które prowadzę. [...] Oczywiście to było przed namnożeniem się firm żywnościowych... ale obecnie skoro jest taka potrzeba to można to wpleść do tego systemu. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 01.01.2015 (01.01.2015, 14:56:59)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Oczywiście to było przed namnożeniem się firm żywnościowych... ale obecnie skoro jest taka potrzeba to można to wpleść do tego systemu.Aktualnie jest w praktyce jedna firma firma żywnościowa więc na pewno nie namnożyły się. Jest podzielona na 4 bo każda zajmuję inną dziedziną: 1. Jedzenie, 2. Picie, 3. Alkohole, 4. Restauracje. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Ronon Dex - 01.01.2015 (01.01.2015, 16:10:00)Tomasz Rabotowicz link napisał(a): Aktualnie jest w praktyce jedna firma firma żywnościowa więc na pewno nie namnożyły się. Jest podzielona na 4 bo każda zajmuję inną dziedziną:Ale nikt nie zlikwidował poprzedniej... choć jest nieaktywna. Jeżeli za żywność opłaty obowiązkowe mają trafiać do twojej firmy, to OK - ale dwie rzeczy trzeba zrobić: 1. Zlikwidować Bial-Food i ogłosić firmę Rabotowicza jako monopolistę - innych zgód na firmy produkujące żywność nie wydawać. 2. Ustalić stawkę bo nie może być to tak jak proponuje Martin/Maria czyli kompletnie absurdalny zapis: Odpowiednia ilość bialenów ustalona przez daną firmę, obracającą żywnością (firma obrotu żywnością). Na tej samej zasadzie to firmy komunikacyjne tez mogą sobie narzucić stawkę, bo skoro ci od żarcia, to dlaczego nie ci od komunikacji... bo firma od żarcia należy do członka posiadającej większość partii wnioskodawcy? Kiepski powód. Oczywiście możemy uznać, że dotychczasowe 10 BLN to za mało i ustalić no 20 BLN - nie ma problemu - to i tak jest dopisywane do ogólnej puli bialenów. Zresztą stawka dla firm komunikacyjnych też jest za mała - w praktyce linie lotnicze nie mają jak inwestować w rozwój. Po prostu zmieńmy te stawki na 20 BLN dla komunikacji i np. 30 BLN dla firmy żywnościowej, a BIW niech ogłosi FAP czy jak to się tam zwie monopolista i tyle. PS. Miesięcznie pula bialenów na rynku będzie wzrastała o 70 x ilość obywateli czyli o około 1500 BLN, co da jakiś 1% inflacji (bo na oko to jakieś 150 tys. jest w posiadaniu obywateli, firm i instytucji). Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 01.01.2015 Cytat:1. Zlikwidować Bial-Food i ogłosić firmę Rabotowicza jako monopolistę - innych zgód na firmy produkujące żywność nie wydawać. Tym powinien się zająć BIW i chyba tu nie będzie problemu. Cytat:2. Ustalić stawkę bo nie może być to tak jak proponuje Martin/Maria czyli kompletnie absurdalny zapis: Odpowiednia ilość bialenów ustalona przez daną firmę, obracającą żywnością (firma obrotu żywnością). Na tej samej zasadzie to firmy komunikacyjne tez mogą sobie narzucić stawkę, bo skoro ci od żarcia, to dlaczego nie ci od komunikacji... bo firma od żarcia należy do członka posiadającej większość partii wnioskodawcy? Kiepski powód. Widzę, że Krzystof nie słyszał pojęcia lobby. ![]() A tak poważniej to sam sączę, iż dobrze było by zwiększyć koszt wyżywienia. Jednak nie powinna to być sztywna kwota, myślę iż prawo powinno podać np. cena żywności potrzebnej do wyżywienia to 40 BLN a firmy mogą dokładać do tego dodatki. Jeśli ktoś nie ma na co pieniędzy wydawać i chce jeść "ośmiorniczki z dna morza Sarmackiego" za 100 BLN to nie powinniśmy mu tego zabraniać. Tak samo np. firmy komunikacji mogły by mieć ustalone ceny dla klasy ekonomicznej 20 BLN a lot klasą biznes/VIP kosztował by 50 BLN. Cytat:Oczywiście możemy uznać, że dotychczasowe 10 BLN to za mało i ustalić no 20 BLN - nie ma problemu - to i tak jest dopisywane do ogólnej puli bialenów. Zresztą stawka dla firm komunikacyjnych też jest za mała - w praktyce linie lotnicze nie mają jak inwestować w rozwój. Ja bym dał na 40 BLN za żywność i 20 dla komunikacji. Dlatego, że na wyżywienie przeciętny człowiek w nieistniejącym realu też wydaje znacznie więcej niż na komunikację. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Maciej Kamiński - 01.01.2015 Bial-Food jest postawione w stan likwidacji - tylko ją rozliczę (jak już skończę poprawiać Biuletyn, co ciągnie się... już za długo) i przepada. Wersja Tomasza jest do przyjęcia. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Ronon Dex - 01.01.2015 (01.01.2015, 16:54:27)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Ja bym dał na 40 BLN za żywność i 20 dla komunikacji. Dlatego, że na wyżywienie przeciętny człowiek w nieistniejącym realu też wydaje znacznie więcej niż na komunikację.Z tym nieistniejącym realem to akurat bywa różnie... ale to bez znaczenia. Osobiście nie jestem takim przeciwnikiem inflacji (nadmierne działania antyinflacyjne zabijają rozwój gospodarczy) jak Janek, a więc nie widzę problemu w tych 80 czy nawet 100 BLN wzrostu puli bialenów za każdego obywatela miesięcznie. W takim razie zgłaszam taki projekt nowelizacji: Cytat: Nie wiem czy głosujemy obie wersje czy Primisz/Primoszowa wycofa swoją, skoro moja jest zgodną z żądaniem Tomasza? Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 01.01.2015 (01.01.2015, 17:43:40)Krzysztof Razorblade link napisał(a): Nie wiem czy głosujemy obie wersje czy Primisz/Primoszowa wycofa swoją, skoro moja jest zgodną z żądaniem Tomasza?Nie do końca zgodna z tym co ja bym chciał. Prosił bym o uwzględnienie tego: Cytat:Jeśli ktoś nie ma na co pieniędzy wydawać i chce jeść "ośmiorniczki z dna morza Sarmackiego" za 100 BLN to nie powinniśmy mu tego zabraniać. Tak samo np. firmy komunikacji mogły by mieć ustalone ceny dla klasy ekonomicznej 20 BLN a lot klasą biznes/VIP kosztował by 50 BLN. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Ronon Dex - 01.01.2015 No ale ustawa mówi tylko o obowiązkowej opłacie, która niejako "idzie z zewnątrz" - bo to jest taki "zasiłek na utrzymanie" po likwidacji startówek. Faktycznie otrzymujesz te środki od państwa (bo to państwo daje "na życie"), a ich kwota jest dopisywana do ogólnej puli bialenów. Natomiast to o czym piszesz to już kwestie dobrowolne i załatwiane na zasadzie umów kupujący-sprzędający (usługodawca). Ale dobrze, że poruszyłeś ten temat... bo zauważyłem dzięki temu - że jednocześnie musimy dokonać zmiany w ustawie o finansach, co wnioskuję razem z moim wnioskiem o zmianę ustawy. Cytat: Proszę pamiętać, jak ktoś by chciał poprawki wnosić, że trzeba jednocześnie zmieniać kwoty w obu ustawach. teraz jest 40+20+20, a więc w ustawie o finansach trzeba dawać 80 BLN (za dodatkowe loty zagraniczne państwo oczywiście nie płaci). Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 01.01.2015 Dobrze, więc ja się zgadzam na propozycję Krzystofa. Odp: Ustawa o Gospodarce Republiki Bialeńskiej - Ronon Dex - 01.01.2015 To jak MvP... wycofujesz swoją wersję i głosujemy nad jedną czy chcesz głosować nad oboma - tylko jak wtedy rozwiążesz kwestię w Ustawie o finansach? |