Forum Republiki Bialeńskiej
Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Władze Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-6.html)
+--- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-41.html)
+---- Dział: Kadencje archiwalne (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-43.html)
+----- Dział: Parlament Republiki Bialeńskiej X Kadencji (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-67.html)
+----- Wątek: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) (/thread-2614.html)

Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - AndrzejSwarzewski - 23.01.2015

Cytat:
[Obrazek: ya7Wecs.png]

USTAWA O ZMIANIE REGULAMINU PARLAMENTU Z DNIA 27 GRUDNIA 2013 R.

[align=center]x styczeń 2015 r.

Artykuł 1.

Dodaje się ustęp 4 do artykułu 3 Regulaminu Parlamentu, w brzmieniu:

4. Marszałek Parlamentu może zostać odwołany przez posłów zwykłą większością głosów.

Artykuł 2.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

(-) Andrzej Swarzewski

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - MvP - 23.01.2015

Debatujmy, jestem przeciw bo po coś jest wicemarszałek...

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Maciej Kamiński - 23.01.2015

Ale z Ciebie okrutny straszak, Andrzej. :Smile

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Ronon Dex - 23.01.2015

Jest tylko jeden problem...

Cytat:Wykreśla się ustęp 2 do artykułu 3 Regulaminu Parlamentu, w brzmieniu:

2. Marszałek Parlamentu może zostać odwołany przez posłów zwykłą większością głosów.

Natomiast w aktualnym, RP czytamy:

Cytat:Artykuł 3.

1. Pracami Parlamentu kieruje Marszałek Parlamentu, który zostaje wybrany z jego grona.

2. Marszałek Parlamentu powołuje i odwołuje Wicemarszałków, którzy zastępują go podczas jego nieobecności i w zakresie określonego podziału obowiązków.

3. W przypadku niezapowiedzianej nieobecności Marszałka i Wicemarszałka powyżej 48 godzin, Prezydent tymczasowo przejmuje kontrolę nad Parlamentem.

Nie widzę tego, co miano by wykreślić... chyba chodziło nie o wykreślenia, a o dopisanie, albo o to, że wspomniany ustęp "przyjmuje brzmienie".

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - AndrzejSwarzewski - 23.01.2015

Dodaje się, przepraszam za gafę.  :-[

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Ronon Dex - 23.01.2015

(23.01.2015, 23:36:16)AndrzejSwarzewski link napisał(a): Dodaje się...

No to trzeba raczej napisać, że dodaje ustęp 4 (będzie pasowało, bo jest tuż po kwestii nieobecności) albo jesli ma dwa, to że dotychczasowe ustępy 2 i 3 zmieniają numerację na 3 i 4.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - AndrzejSwarzewski - 24.01.2015

OK, racja. Ostatnio jestem zupełnie zakręcony, ale- mam nadzieję- to się zmieni. Średnia 5.5 na półrocze jest, jestem umiarkowanie zadowolony. Wink

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Ronon Dex - 24.01.2015

Od tego masz "Wice" aby Cię pilnował...  Wink - przy okazji poprawiłem tez 2 na 4 w samym proponowanym punkcie.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Kristian Arped - 24.01.2015

A nie lepiej po prostu zamiast zmieniać numerację dodać ustęp 2a?

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Ronon Dex - 24.01.2015

(24.01.2015, 00:43:14)Kristian Iversen link napisał(a): A nie lepiej po prostu zamiast zmieniać numerację dodać ustęp 2a?
Też by można... ale skoro w propozycji (aktualnie - po korekcie) dodano to jako czwarty, ostatni ustęp to też jest OK.

PS. Zabieg, który proponujesz jest typowym w realu... nie proponowałem go, bo i tak niektórzy uważają nasze ustawy za skomplikowane - nie chciałem więc proponować kolejnej "komplikacji" z tymi ustępami np. 2a, 2b... itd. A tak mamy dość czytelnie artykuły I, II, III... ustępy 1, 2, 3... i punkty a, b, c.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - AndrzejSwarzewski - 11.02.2015

Parlamentarna zamrażarka, jak widać, działa.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - MvP - 11.02.2015

Glosujmy... Macie 5 dni od teraz.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Maciej Kamiński - 11.02.2015

Zagłosuję jako ostatni, pozwolicie?

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Kristian Arped - 11.02.2015

Wstrzymuję się.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Maciej Kamiński - 15.02.2015

OK, skoro wszyscy to olali...

WSTRZYMUJĘ SIĘ.

W ramach uzasadnienia: przyszły marszałek może obarczyć mnie swoją czarną robotą. Kim by nie był.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - AndrzejSwarzewski - 15.02.2015

Kolejny raz pozwolę sobie zażartować, że widok głosowań parlamentarnych to najlepszy argument przeciwko parlamentaryzmowi w tym kraju.  Smile)
Do następnych wyborów stworzę taki komitet w którym za zaniechanie byłaby kara śmierci. Big Grin

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Kristian Arped - 15.02.2015

A ja uprzejmie przypomnę, że wiceprezydent nie może wypowiadać się w dziale Parlamentu.

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - AndrzejSwarzewski - 15.02.2015

Co za durne przepisy. :Smile

Odp: Projekt zmiany Regulaminu Parlamentu (2) - Kristian Arped - 17.02.2015

No to nie zdobyto większości głosów. Projekt przepadł.