Forum Republiki Bialeńskiej
O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html)
+--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html)
+--- Wątek: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka (/thread-281.html)

Strony: 1 2

O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014

Parlament Republiki Bialeńskiej debatuje nad inkorporowaniem realnego prawa międzynarodowego, m.in. bardzo istotnej Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka.
Tymczasem w Sarmacji często (mylnie?) uważanej za szczyt mikroświatowej cywilizacji...
Sejm Księstwa Sarmacji debatuje nad zmianą ustawy o obywatelstwie, która zakłada między innymi dodanie:
„1. Książę, na wniosek Sejmu, może pozbawić obywatelstwa, jeżeli postępowanie obywatela jest sprzeczne z rotą złożonej przysięgi obywatelskiej. Przyczyną pozbawienia obywatelstwa może być w szczególności skazanie za przestępstwo na karę więzienia w wymiarze co najmniej miesiąca albo za przestępstwo popełnione w warunkach recydywy."
Biorąc pod uwagę działalność sarmackich sądów (m.in. kilka miesięcy za pomyłkę w tytułach szlacheckich)- pomysł przedni. A po co się bawić w karę banicji. Big Grin Big GrinBig Grin

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Maciej Kamiński - 21.01.2014

Czy ten wątek ma jakieś pozapropagandowe cele? Wydawało mi się, że od podawania informacji takiego typu mamy prasę.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - AndrzejSwarzewski - 21.01.2014

Nie, wątek ten nie ma pozapropagandowych celów. No może poza rozpoczęciem dyskusji o cywilizacji polskiego mikroświata, a właściwie jej praktycznym braku. Smile SmileSmile No i nawiązanie do Powszechnej Deklaracji, o której mowa w Parlamencie.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Jan Kaniewski - 22.01.2014

Już w parlamencie Republiki Bialeńskiej wyraziłem się negatywnie na temat tego pomysłu. Moim zdaniem dlaczego musimy iść akurat tą drogą? Brnąć w te samo bagno? Jeśli coś chcemy uczynić, co rzeczywiście nam się przysłuży to weźmy stwórzmy np. Kartę Mikronauty albo coś podobnego. Naprawdę nie musimy być kopistami. Nie jest to potrzebne.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Maciej Kamiński - 22.01.2014

Cytat:Już w parlamencie Republiki Bialeńskiej wyraziłem się negatywnie na temat tego pomysłu. Moim zdaniem dlaczego musimy iść akurat tą drogą? Brnąć w te samo bagno? Jeśli coś chcemy uczynić, co rzeczywiście nam się przysłuży to weźmy stwórzmy np. Kartę Mikronauty albo coś podobnego. Naprawdę nie musimy być kopistami. Nie jest to potrzebne.
Do tworzenia takiej Karty trzeba by było zaprosić z pół mikroświata przynajmniej, a zrobienie tego praktycznie będzie, hmmm, co najmniej ciężkie.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - AndrzejSwarzewski - 22.01.2014

Kopistami? No bez żartów. Ta Deklaracja jest czymś uniwersalnym dla wszystkich ludzi. I o ile ONZ utracił moje zaufanie przez tolerancję dla zbrodniczych działań USA, to Powszechna Deklaracja nie straciła przez to na znaczeniu.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Jan Kaniewski - 23.01.2014

Ja uważam, że fundamenty na których oparta jest Deklaracja wywodzą się z innych fundamentów, wartości, które nas różnią. Tak samo wręcz głupi pomysł z tą "dokładką" do tej potrawy, która Republika Bialeńska nie strawi to mowa o jakiejś Karcie orientacji seksualnych. No ja się na ten temat Panu prezydentowi wypowiedziałem i zrobiłem to jako przedstawiciel Ludowej Akcji Narodowej. Ja tak przeczuwałem, że dasz mniejszościom palec, a one chytrze wezmą całą garść. Ludowa Akcja Narodowa już zapowiadała, że przyjmie pozycję wyczekującą wobec tego obrotu wypadków. I jeśli sytuacja się nie zmieni to podejmie kroki. Trzeba dać ideę aby była legitymizacja czynów. Ludowa Akcja Narodowa ma program i nie chce żyć nie uwzględniając tak ważnej racji stanu.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - AndrzejSwarzewski - 23.01.2014

Cytat: Tak samo wręcz głupi pomysł z tą "dokładką" do tej potrawy, która Republika Bialeńska nie strawi to mowa o jakiejś Karcie orientacji seksualnych. No ja się na ten temat Panu prezydentowi wypowiedziałem i zrobiłem to jako przedstawiciel Ludowej Akcji Narodowej. Ja tak przeczuwałem, że dasz mniejszościom palec, a one chytrze wezmą całą garść.
Powszechna Deklaracja Praw Seksualnych, wbrew strasznie brzmiącej nazwie, to nic złego. No wręcz jest to zabezpieczenie przed ew. promocją pedofilii, jaką lewactwo serwuje nam w świecie realnym.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Maciej Kamiński - 23.01.2014

Przypominam, że kultura słowa obejmuje też pisanie na temat określony pierwszym postem.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Jan Kaniewski - 23.01.2014

I to się nazywa prawdziwe kopiowanie z reala. No moim skromnym zdaniem bez przesady. Jak już mówiłem w kwestii tej Karty Mikronauty to nawet jeśli ty Maćku jak mówisz, że do tego trzeba dużą część mikroświata angażować. No fakt trzeba by, ale musimy o to się oprzeć. Nie możemy kopiować reala, możemy tworzyć coś podobnego, ale żeby aż tak? Ja mam przypisanie szczególne do gospodarki i mówię nie twórzmy banialuków. Ale też nie kopiujmy reala. Według mnie te projekty powinny utonąć w koszu.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - AndrzejSwarzewski - 23.01.2014

Powszechna Deklaracja Praw Człowieka, a konkretnie inkorporowanie jej do naszego systemu prawnego, to nie jest kopiowanie. Republika Bialeńska to społeczność mająca na celu odtworzenie funkcjonowania państwa w warunkach wirtualnych. I tak jak każdy cywilizowany kraj realny, tak i my powinniśmy Powszechną Deklarację inkorporować. Są tylko dwie drogi: cywilizacja albo barbarzyństwo. Od Parlamentu zależy wybranie drogi.

Oczywiście, że cywilizacja, ale dlaczego akurat wywiedziona z tych wartości? Nawet Sarmacja takich rzeczy nie robi. Choć jestem akurat bardziej ich przeciwnikiem niż sojusznikiem.

Cytat:Nawet Sarmacja takich rzeczy nie robi.
Czyli od teraz nieprzestrzeganie praw człowieka to będzie cnota i zasługa? No bez żartów, przecież na początku wątku podałem pewien projekt ustawy z tego kraju. Jeśli do tego mamy dążyć, to niezbyt to widzę.

Ja bynajmniej nie uważam abyśmy musieli się "podciągać" pod Sarmację. Ale nie możemy nagle odbiec od reszty mikroświata w sensie ogólnej legislacji. Jak mikroświat długi i szeroki i w całej swej historycznej rozciągłości tego nie było. To po prostu zabijanie ruchu mikronacyjnego. My mamy swoje warunki będące mikroświatem. Musimy tego przestrzegać.

Cytat:Ale nie możemy nagle odbiec od reszty mikroświata w sensie ogólnej legislacji. Jak mikroświat długi i szeroki i w całej swej historycznej rozciągłości tego nie było.
Wręcz przeciwnie. Używanie realnego prawa międzynarodowego jest powszechne. Wystarczy zapoznać się z aktami prawnymi któregoś z państw rozwiniętych.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Jan Kaniewski - 25.01.2014

Czy będzie Pan prezydent za naszym pomysłem powołania tej grupy przystosowawczej dla prawa? Według naszych przewidywań powinna skupić parlamentarzystów, ale w tym konkretnym przypadku do debat powinni zostać dopuszczeni ewentualni eksperci. To będzie długi proces może potrwać, bo materiału do prac będzie sporo. Jednak ich końcowym efektem powinno być przyjęcie prawa, które chcemy mieć jako obowiązujące. Musi być jednak zgodne z naszymi uwarunkowaniami.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - AndrzejSwarzewski - 25.01.2014

Cytat:Czy będzie Pan prezydent za naszym pomysłem powołania tej grupy przystosowawczej dla prawa? Według naszych przewidywań powinna skupić parlamentarzystów, ale w tym konkretnym przypadku do debat powinni zostać dopuszczeni ewentualni eksperci. To będzie długi proces może potrwać, bo materiału do prac będzie sporo. Jednak ich końcowym efektem powinno być przyjęcie prawa, które chcemy mieć jako obowiązujące. Musi być jednak zgodne z naszymi uwarunkowaniami.
Jeśli chcemy mówić o międzymikronacyjnym dokumencie, to musimy zaangażować w to więcej mikronacji.

Re: Projekt inkorporacji realnego prawa międzynarodowego - Ronon Dex - 26.01.2014

Jak rozumiem Rząd RB nie przyjął ustawy, która między innymi przyjmowała jako obowiązujące Konwencję Haskie i Genewskie? Jako Dowodzący Armią jak rozumiem "w razie czego" nie muszę się do tych zasad stosować? W sumie... nie ma sprawy, ale warto wiedzieć.

Re: Projekt inkorporacji realnego prawa międzynarodowego - Jan Kaniewski - 26.01.2014

Na to potrzeba odpowiedniej grupy przystosowawczej. Sama ratyfikacja, sprawienie aby to prawo zaczęło obowiązywać na terenie Republiki Bialeńskiej to kwestia dłuższa niż tą, której rozwiązanie się tutaj proponuje. Trzeba dokonać dokładnych badań tego prawa i długich debat, których się nie boimy. Możliwe, że to potrwa, ale efekt ratyfikacji powinien być końcem tego procesu.

Re: O cywilizacji i Powszechnej Deklaracji słów kilka - Jan Kaniewski - 26.01.2014

To są Konwencje Haskie oraz Deklaracja Praw Człowieka.