![]() |
|
Umiejscowienie epopei w czasie - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Kawiarnia Artystyczna "Kulturalna" (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-78.html) +---- Dział: Sala Historyczna (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-89.html) +---- Wątek: Umiejscowienie epopei w czasie (/thread-284.html) |
Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 22.01.2014 Jest jedna rzecz, którą wypadałoby zrobić w miarę szybko, związana z wielką inicjatywą, jaką jest nasza narodowa epopeja. Otóż - opowiada ona o wojnie khmerskiej. Podczas tejże wykorzystywana jest broń palna oraz biologiczna, dlatego też toczy się ona na pewno między XIV a XIX wiekiem. Ustalmy - kiedy konkretnie te wydarzenia miały miejsce? Najlepiej poprzez zwykłe, ogólnoobywatelskie głosowanie, jak za starych dobrych lat Komitetu Założycielskiego. Re: Umiejscowienie epopei w czasie - AndrzejSwarzewski - 22.01.2014 Broń biologiczna była wykorzystywana już przed Chrystusem. http://tvnplayer.pl/programy-online/nie ... 23836.html Ja bym to umiejscowił jak najbardziej w tył, jak to tylko realistycznie możliwe. Oczywiście nie przed Chrystusa. ![]()
Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 23.01.2014 Cytat:Broń biologiczna była wykorzystywana już przed Chrystusem.O wykorzystywanie broni biologicznej możemy się długo licytować, palnej zresztą też - w końcu, w Chinach znana jest o wiele dłużej niż w Europie. Wszystko zależy od kręgu, w którym się znajdujemy. Acz wygląda on na europejski, stąd takie ramy czasowe, jakie zaproponowałem. Że to mikroświat, można poszaleć, i przesunąć to nawet do XII wieku. Re: Umiejscowienie epopei w czasie - AndrzejSwarzewski - 23.01.2014 Cytat:XII wieku.No gdzieś XII, XII wiek, to byłby odpowiedni czas. Okres polskiego rozbicia dzielnicowe, to odpowiedni okres. Bo nie cofniemy tego przecież do czasu żydowskich wygnań.
Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 23.01.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]XII wieku.No gdzieś XII, XII wiek, to byłby odpowiedni czas. Okres polskiego rozbicia dzielnicowe, to odpowiedni okres. Bo nie cofniemy tego przecież do czasu żydowskich wygnań. [/quote]Bialenia to jedno z niewielu miejsc na (mikro)świecie, które nie mają nic wspólnego z Żydami. :wink: :wink::wink: Za początek proponuję przyjąć 1107 rok, koniec zaś gdzieś na lata 60. Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Baltazar Dostojewski - 23.01.2014 Cytat:[quote author="AndrzejSwarzewski"][quote author="Lehrabia"]XII wieku.No gdzieś XII, XII wiek, to byłby odpowiedni czas. Okres polskiego rozbicia dzielnicowe, to odpowiedni okres. Bo nie cofniemy tego przecież do czasu żydowskich wygnań. [/quote]Bialenia to jedno z niewielu miejsc na (mikro)świecie, które nie mają nic wspólnego z Żydami. :wink: :wink::wink: Za początek proponuję przyjąć 1107 rok, koniec zaś gdzieś na lata 60.[/quote] Ja Proponuje datę 1474 rok. Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 23.01.2014 No to mamy dwie różne propozycje. Abdullahu - czym motywujesz swoją propozycję? Ja oparłam się o sugestię Andrzeja, żeby przesunąć to na jak najwcześniejszy możliwy moment (w końcu tytuł mówi o "dzielnych praszczurach"). Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Baltazar Dostojewski - 23.01.2014 Cytat:No to mamy dwie różne propozycje. Abdullahu - czym motywujesz swoją propozycję? Ja oparłam się o sugestię Andrzeja, żeby przesunąć to na jak najwcześniejszy możliwy moment (w końcu tytuł mówi o "dzielnych praszczurach"). JA opieram sie tylko ino zabawa i niczym większym. Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 24.01.2014 Cytat:[quote author="Lehrabia"]No to mamy dwie różne propozycje. Abdullahu - czym motywujesz swoją propozycję? Ja oparłam się o sugestię Andrzeja, żeby przesunąć to na jak najwcześniejszy możliwy moment (w końcu tytuł mówi o "dzielnych praszczurach"). JA opieram sie tylko ino zabawa i niczym większym.[/quote] OK. A więc wypowiedz się reszto narodu - która data lepsza? Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Jan Sapieha - 24.01.2014 Rok 1107, będzie w sam raz na początek. Mroczna epoka fanatyzmu religijnego doskonale pasuje z jeszcze jednego powodu, to może być przyczyna prowadzenia wojen. Re: Umiejscowienie epopei w czasie - AndrzejSwarzewski - 24.01.2014 Cytat:Rok 1107, będzie w sam raz na początek. Mroczna epoka fanatyzmu religijnego doskonale pasuje z jeszcze jednego powodu, to może być przyczyna prowadzenia wojen.To jest bardzo ciekawy powód. Utworzenie z Khmerów jakichś mrocznych innowierców, może heretyków.
Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 25.01.2014 Cytat:[quote author="Jan Sapieha"]Rok 1107, będzie w sam raz na początek. Mroczna epoka fanatyzmu religijnego doskonale pasuje z jeszcze jednego powodu, to może być przyczyna prowadzenia wojen.To jest bardzo ciekawy powód. Utworzenie z Khmerów jakichś mrocznych innowierców, może heretyków. [/quote]Innymi słowy - Mongołów bis. Być może ta historia skończy się dla nas jakimiś pozostałościami po inwazji w postaci "Khmertatarów" czy innych "Khmerkałmuków". :wink: :wink::wink: Re: Umiejscowienie epopei w czasie - AndrzejSwarzewski - 25.01.2014 Cytat:Innymi słowy - Mongołów bis. Być może ta historia skończy się dla nas jakimiś pozostałościami po inwazji w postaci "Khmertatarów" czy innych "Khmerkałmuków".Będzie można tak to wykorzystać. ![]() Ale do tego jeszcze dłuuuugo. ![]() P.S. Przepraszam za lekko zmniejszoną aktywność w dniu dzisiejszym. Ale ostatnio moją wirtualność aktywność pochłania realna polityka (Ukraina, te sprawy). Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Konstanty Jerzy Michalski - 04.02.2014 Ja jako pierwszy profesor (?) historii w Bialenii datę ot co aprobuje. Co do Khmerów ja ich pierwszych wypowiedziałem i pierwotnie w mojej wizji mieli z nami być w kontaktach handlowych ![]() . Ale ciekawie się to rozwinęło.
Re: Umiejscowienie epopei w czasie - Maciej Kamiński - 04.02.2014 Cytat:Ja jako pierwszy profesor (?) historii w Bialenii datę ot co aprobuje. Co do Khmerów ja ich pierwszych wypowiedziałem i pierwotnie w mojej wizji mieli z nami być w kontaktach handlowychZalecam zapoznać się z ustawą o tytułach naukowych. |