![]() |
|
Ukraina - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Szpital Psychiatryczny im. Ofiar Realiozy (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-328.html) +--- Wątek: Ukraina (/thread-300.html) Strony:
1
2
|
Ukraina - AndrzejSwarzewski - 26.01.2014 Rosja, Rumunia i Węgry są gotowe do wkroczenia na Ukrainę. Może i my wypowiemy im wojnę? ![]() Siły Zbrojne Republiki Bialeńskiej mogłyby np. zająć jakieś malownicze nadmorskie miejscowości do których pretensji nie zgłasza ani Rosja, ani Rumunia, ani Węgry. ![]() Jak się na to zapatrujecie? ![]()
Re: Ukraina - Jan Kaniewski - 26.01.2014 Jeśli to wątek humorystyczny to fajny żart. Ale jeśli to traktujesz na poważnie to sprowadzenie naszej mikronacji na obrzeża absurdu. Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 26.01.2014 Cytat:Jeśli to wątek humorystyczny to fajny żart.To chyba oczywiste. ![]() Cytat:Ale jeśli to traktujesz na poważnie to sprowadzenie naszej mikronacji na obrzeża absurdu.Nie, na obrzeża Morza Czarnego. ![]()
Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 26.01.2014 Skoro to niepoważne, to migiem z tym na PZ. I na przyszłość poza tym działem proszę takich dyskusji nie zaczynać. Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 30.01.2014 Pojawiła się nowa idea! Inkorporowanie przez RB wschodu Polski, zanim zrobią to banderowcy. ![]()
Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 30.01.2014 Cytat:Pojawiła się nowa idea! Inkorporowanie przez RB wschodu Polski, zanim zrobią to banderowcy.Szczerze - już prędzej widziałbym polski Lwów, niż ukraiński Przemyśl. Po prostu, neo-UPA nawet na zachodzie ma poparcie wynoszące jedynie 20% (w skali całego kraju 10%), do tego połączenie Banderalandu, Ukrainy i Małorosji dobitnie pokazuje, że jest sztucznym tworem na poziomie niemalże afrykańskim i może się rozlecieć. Tak wiem, ponuracka wypowiedź. Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 30.01.2014 A niech się rozlatują. Tak się zastanawiam czy jako Prezydenta RB nie napisać do Tuska w sprawie Ukrainy. ![]() PP
Re: Ukraina - Jan Sapieha - 30.01.2014 Na mapce opisany jest stan z przed dni. Ukraina czuje jednak, że swój los poprawi nie poprzez umizgi do Putina, lecz przez kontakty z zachodem, na każdym możliwym polu, bo tylko w ten sposób da się połączyć ten kraj i jego społeczeństwo z innym światem. Dla nas to dobrze bo do Europy Ukraina najbliżej ma przez Polskę. Zresztą wielu z nas na pewno nie traktuje Lwowa czy Ukrainy jak zagranicy (jak Niemcy Śląska), co symbolizuje znana powojenna piosenka: "Jedna bomba atomowa i wracamy znów do Lwowa". Nie są ci sąsiedzi ani kosmopolityczni ani zrusyfikowani, lecz antyrosyjscy, niestety i antypolscy (kłania się kilkaset lat naszego na ziemiach tych panowania).To że tak długo czekali na niepodległość to nasza poniekąd sprawka - dość przypomnieć, że Piłsudski (notabene, ten który zdobył Kijów, jako trzeci po Chrobrym i Śmiałym, a nieco przed Kwaśniewskim), otóż Marszałek lejąc bolszewików wstrzymał ich ostateczne dobicie (gdy ruszali na sowietów Kołczak z Denikinem), bo bał się że wskrzesi tym carat, a przy nim Polska wróci pod zabory. Dlatego w Traktacie Ryskim (1921) sprzedaliśmy Ukrainę bolszewikom, choć była naszym sojusznikiem z roku 1920.
Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 31.01.2014 Cytat:Dla nas to dobrze bo do Europy Ukraina najbliżej ma przez Polskę.Owszem - bo sporo możemy wytargać w zamian za nasz głos za Ukrainą. Cytat:Zresztą wielu z nas na pewno nie traktuje Lwowa czy Ukrainy jak zagranicyAle to JEST zagranica - i Lwów etnicznie dziś jest miastem UKRAIŃSKIM. Cytat:(kłania się kilkaset lat naszego na ziemiach tych panowania)Podczas których najgorzej dokopali im ich właśni rodacy. :roll: :roll::roll: Cytat:To że tak długo czekali na niepodległość to nasza poniekąd sprawka - dość przypomnieć, że Piłsudski (notabene, ten który zdobył Kijów, jako trzeci po Chrobrym i Śmiałym, a nieco przed Kwaśniewskim), otóż Marszałek lejąc bolszewików wstrzymał ich ostateczne dobicie (gdy ruszali na sowietów Kołczak z Denikinem), bo bał się że wskrzesi tym carat, a przy nim Polska wróci pod zabory. Dlatego w Traktacie Ryskim (1921) sprzedaliśmy Ukrainę bolszewikom, choć była naszym sojusznikiem z roku 1920.Janku - to czysta polityka z naszej strony. Polityka już tak ma i trzeba się z tym zwyczajnie pogodzić, jak chcemy coś znaczyć w tym świecie. Notabene - Białoruś międzywojenna wciąż ma rząd na uchodźstwie. Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 03.03.2014 No to Putin wkracza. ![]() Moja propozycja na dziś: jedziemy na wschód Ukrainy, dołączamy do rosyjskich żołnierzy/bojowników i walczymy. Może dadzą nam potem jakąś wieś pod zarząd bialeński. ![]() PS. To prawda. Re: Ukraina - Baltazar Dostojewski - 03.03.2014 Andrzej widzę ze i ty jestes Prorosyjski i czujesz w tym biznes od wujka Putina? Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 03.03.2014 Cytat:Andrzej widzę ze i ty jestes Prorosyjski i czujesz w tym biznes od wujka Putina?Niezbyt rozumiem o co chodzi. Ale nie jestem agentem i nie płacą mi za to, jeśli o to pytasz. ![]()
Re: Ukraina - Baltazar Dostojewski - 03.03.2014 Cytat:[quote author="Abdullah Aykm"]Andrzej widzę ze i ty jestes Prorosyjski i czujesz w tym biznes od wujka Putina?Niezbyt rozumiem o co chodzi. Ale nie jestem agentem i nie płacą mi za to, jeśli o to pytasz. ![]() [/quote]Chodzi o to ze Jednak chcesz walczyć u boku Cara Putina i fantazjujesz ze coś ci za to da zejdź na ziemie Andrzej i przestań fantazjować ze Putin coś ci da . Re: Ukraina - Ronon Dex - 03.03.2014 A jak tak się tylko nieśmiało zapytam czy koniecznie trzeba nasz v-świat zaśmiecać polityką z reala? Nie macie jej dość? Odpalasz TV - bajzel na Ukrainie, wchodzić na różne fora tematyczne... a jakże dywagacje o bajzlu na Ukrainie, jeszcze trochę to lodówkę otworzę i wyjdzie mi stamtąd ta "ukraińska propaganda". Bo to co oglądam ostatnio w naszej TV* to tak prymitywna propaganda, że aż oczy bolą... i to człowieka pamiętającego propagandę czasów PRL. Nie macie naprawdę dość? Tutaj też trzeba takich durnych tematów... o polityce z reala? Miałem nadzieję, że chociaż fora v-świata będą wolne od tego... :? :?:? _________ *) Porównanie w rosyjską TV daje to samo tylko na drugą stronę poprzekręcane - to tak, żeby było jasne. Re: Ukraina - Hewret von Thorn - 03.03.2014 Jak dobrze, że nie oglądam ani TV, ani nie czytam gazet w których wałkują to samo. ![]()
Re: Ukraina - Hewret von Thorn - 04.03.2014 Ehh... Pech chciał, że matura w tym roku to ostatnia w "starej" formie...
Re: Ukraina - AndrzejSwarzewski - 05.03.2014 Zaskakujące przeniesienie tematu do MSZ. ![]()
Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 05.03.2014 Cytat:Zaskakujące przeniesienie tematu do MSZ.Chyba na odwrót, ten temat został przeniesiony z MSZ-tu (który swoją drogą nie chce mi się otworzyć) na PZ, przeze mnie tuż po założeniu. Re: Ukraina - Hewret von Thorn - 05.03.2014 I kolejny temat źle przeniesiony... <!-- l viewforum.php?f=10<!-- l Re: Ukraina - Maciej Kamiński - 06.03.2014 Cytat:I kolejny temat źle przeniesiony...Cień zostawiłem celowo. Niech fani polityki mają gdzie pisać, zamiast klepać w rządzie. |