![]() |
|
UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Kultura i społeczeństwo (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-4.html) +--- Dział: Plac Zielony (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-66.html) +--- Wątek: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii (/thread-3208.html) Strony:
1
2
|
UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Józef Konstanty Bagrat - 13.06.2015 Witam z tej strony Sergey Nikon Aksynov, Minister Spraw Zagranicznych i Sprawiedliwości Batawii. Chciałbym zaprosić Cara Cesarstwa Brodrii na rozmowy o UHR. Osobiście sądzę, że CB nie ma żadnych praw do Uhrainy. Mam nadzieje że Car się zgodzi, wtedy ustalimy termin wizyty. Z pozdrowieniami. Sergey Nikon Aksynov Minister Spraw Zagranicznych i Sprawiedliwości Batawii. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Maciej Kamiński - 13.06.2015 NIe przypominam sobie, żeby istniało takie państwo jak Cesarstwo Brodrii... Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Hewret von Thorn - 13.06.2015 Cesarstwo? Czy to kolejny twór Grutina, o którym nie mamy pojęcia? )
Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Thomas von Lisendorff - 13.06.2015 Chodziło zapewne o Carstwo Brodryjskie. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Maciej Kamiński - 13.06.2015 (13.06.2015, 11:01:42)Thomas van der Lis link napisał(a): Chodziło zapewne o Carstwo Brodryjskie.To oczywista oczywistość. Ale faux pas zostało popełnione. Na samym wstępie. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Józef Konstanty Bagrat - 13.06.2015 Nope, nie jestem Grutinem. Osobiście przepraszam za błąd. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Ivan von Lichtenstein - 13.06.2015 Swoją drogą, w nieistniejącym realu używano zamiennie carstwo i cesarstwo Rosji. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - AndrzejSwarzewski - 13.06.2015 Cesarstwem Rosja była dopiero od czasów Piotra Wielkiego. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Aleksandra Dostojewska - 13.06.2015 (13.06.2015, 13:39:30)Ivan Kazakov link napisał(a): Swoją drogą, w nieistniejącym realu używano zamiennie carstwo i cesarstwo Rosji. Czasem lepiej skończyć podstawówkę i dopiero potem zabierać głos, gdy wiedzę historyczną się już w temacie ma. Rosja zaczęła określać się cesarstwem dopiero za Piotra Wielkiego, a miało to ugruntowanie w legendzie o Trzecim Rzymie, ostatecznie zaś Katarzyna ''wybłagała'' na dworach europejskich uznanie tytułu cesarskiego. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Ivan von Lichtenstein - 13.06.2015 (13.06.2015, 13:51:57)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): Czasem lepiej skończyć podstawówkę i dopiero potem zabierać głos, gdy wiedzę historyczną się już w temacie ma. Każda osoba woli inne epoki historyczne, i dam sobie rękę uciąć że nie potrafisz z pamięci (bez wykorzystania wikipedii) wymienić wszystkich wodzów pod Beresteczkiem, Żółtymi Wodami i Piławcami, oraz wymienić ich funkcji i rang. Każdemu się zdarza pomyłka, trudno wymagać od wszystkich znajomości wszystkiego, a osoby udające wszystkowiedzących są po prostu żałosne. Poza tym, jedną z przyczyn mojej pomyłki jest to że w języku polskim występuje car, cesarz i imperator, a rosyjski dla dwóch pierwszych uznaje słowo car, (nie mam dostępu do klawiatury z cyrylicą, więc nie napiszę tego) więc mają jedno określenie, na coś co my rozdrabniamy na dwa określenia. Ciężko się nie pomylić, chyba że jest się osoba znaną z zamiłowania do czasów Rosji, a ja osobiście wolę Rzeczpospolitą, Wielką Brytanię i Ruś Kijowską. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Kristian Arped - 13.06.2015 ![]() Bierzcie i czytajcie z tego wszyscy. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Maciej Kamiński - 13.06.2015 A teraz rozmowy o realu dobiegają końca. Już. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Aleksandra Dostojewska - 13.06.2015 (13.06.2015, 21:16:50)Ivan Kazakov link napisał(a): Każda osoba woli inne epoki historyczne, i dam sobie rękę uciąć że nie potrafisz z pamięci (bez wykorzystania wikipedii) wymienić wszystkich wodzów pod Beresteczkiem, Żółtymi Wodami i Piławcami, oraz wymienić ich funkcji i rang. Każdemu się zdarza pomyłka, trudno wymagać od wszystkich znajomości wszystkiego, a osoby udające wszystkowiedzących są po prostu żałosne. Poza tym, jedną z przyczyn mojej pomyłki jest to że w języku polskim występuje car, cesarz i imperator, a rosyjski dla dwóch pierwszych uznaje słowo car, (nie mam dostępu do klawiatury z cyrylicą, więc nie napiszę tego) więc mają jedno określenie, na coś co my rozdrabniamy na dwa określenia. Ciężko się nie pomylić, chyba że jest się osoba znaną z zamiłowania do czasów Rosji, a ja osobiście wolę Rzeczpospolitą, Wielką Brytanię i Ruś Kijowską. Nie będę polemizować z argumentacją na poziomie klasy 0. Daj buziaka! Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Ivan von Lichtenstein - 13.06.2015 Miałaś mi nie odpisywać. Łamiesz swoje słowo, a argumentacja okazała się za silna jak na ciebie. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Aleksandra Dostojewska - 13.06.2015 (13.06.2015, 22:55:36)Ivan Kazakov link napisał(a): Miałaś mi nie odpisywać. Łamiesz swoje słowo, a argumentacja okazała się za silna jak na ciebie.
[attachurl=2]
Skończ więc, wstydu oszczędz.
Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Ivan von Lichtenstein - 13.06.2015 Widzę błąd w zdaniu w tym demotywatorze, ale nie jestem Maciejem więc nie poprawiam. Mniejsza, nie zamierzam polemizować pod wątkiem zawierajacym zaproszenie dla Cara. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Aleksandra Dostojewska - 13.06.2015 Tam nie ma błędu, po prostu na pewnym poziomie edukacji wszystkiego poprawnie odczytać się nie da. Ale nie bój się, podrośniesz i zrozumiesz. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Ivan von Lichtenstein - 13.06.2015 Wydaje mi się że między "się" a "po" powinno być "nie", ale to naprawdę nie miejsce na takie dysputy językowe.
Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Aleksandra Dostojewska - 13.06.2015 Nie, żabeńko. Chodzi tutaj o to, że prawdziwych mężczyzn (może kiedyś widziałeś) poznaje się po tym jak zaczynają, ale dopiero wtedy gdy skończą. Odp: UHR / Zaproszenie Cara do Batawii - Ivan von Lichtenstein - 14.06.2015 No i wszystko jasne. Brakowało jednego znaku przystankowego - zwanego przez niektórych "przecinkiem". |