Forum Republiki Bialeńskiej
Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Wersja do druku

+- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc)
+-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html)
+--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html)
+---- Dział: Państwa stowarzyszone (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-224.html)
+----- Dział: Najjaśniejsze Carstwo Brodryjskie (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-198.html)
+------ Dział: Plac Aleksandryjski Wielki (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-245.html)
+------ Wątek: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. (/thread-4104.html)

Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Aleksandra Dostojewska - 15.02.2016

Wasza Carska Wysokość,
Drodzy Brodryjczycy,

Jak powszechnie wiadomo wielu Brodryjczykom nie podoba się koncepcja aby po odejściu (nie daj Boże) Mikołaja tron brodryjski przeszedł w ręce Tomasza Bagrata - osoby bardziej zaangażowanej w swoją autorską mikronację - Abachazję, mającego mało wspólnego z Brodrią.

Dlatego gwarantując wierność Koronie Carskiej (swoją i swojego środowiska) wysuwam pomysł kompromisu.
Ażeby wprowadzić w naszym kraju monarchię elekcyjną w łonie dynastii panującej.
Na pewno wzmoży to aktywność w Kraju, gdyż osoby, które będą chciały potencjalnie objąć kiedyś ster naszego Okrętu będą miały do pokonania malutki tor przeszkód, a mianowicie przyjęcie do Domu Dostojewskich, o którym powinna decydować Starszyzna Rodu.

Liczę na ciekawą dyskusję.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Thomas von Lisendorff - 15.02.2016

Wielu Brodryjczykom ?
Zgaduję że chodzi o ciebie i Adama. Wątpię aby mój Ojciec i brat mieli coś przeciwko.
Ponad to może ty lepiej się nadajesz na objęcie tronu ? Ty która nie wiesz gdzie za przeproszeniem masz z du..ą wejść ? Jesteś gorsza od .........., Adam Kochanek, Andrzej mąż a Karolowi dzieci rodzisz. Rzygać się chce. Dla łajda...ki nie mam szacunku. Takie kobiety określa się jednym słowem , ale kultura osobista zabrania Mi nazwać cię tak.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Aleksandra Dostojewska - 15.02.2016

(15.02.2016, 10:55:31)Tomasz I Bagrat link napisał(a): Wielu Brodryjczykom ?
Zgaduję że chodzi o ciebie i Adama. Wątpię aby mój Ojciec i brat mieli coś przeciwko.
Ponad to może ty lepiej się nadajesz na objęcie tronu ? Ty która nie wiesz gdzie za przeproszeniem masz z du..ą wejść ? Jesteś gorsza od .........., Adam Kochanek, Andrzej mąż a Karolowi dzieci rodzisz. Rzygać się chce. Dla łajda...ki nie mam szacunku. Takie kobiety określa się jednym słowem , ale kultura osobista zabrania Mi nazwać cię tak.

To obraza majestatu i mam nadzieję, że poniesiesz chamie za to konsekwencje.
Oskarżanie mnie o takie czyny jest zachowaniem haniebnym.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Thomas von Lisendorff - 15.02.2016

Jakiego majestatu, ty się nie nadajesz na Sąd dla Ludożerców ksiezniczko Nefretete z PGRu.
Ja cię nie oskarżam, tylko stwierdzam fakty. A co może zaprzeczysz że jesteś żoną Andrzeja,  a Karolowi chcesz dzieci rodzić?  Litości.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Aleksandra Dostojewska - 15.02.2016

Kochani!

Ze spamerami i idiotami nie warto rozmawiać, zapraszam do dyskusji, Tych, którzy mają coś do powiedzenia Big Grin .

Z idiotami nie warto rozmawiać.
Dokładnie,  dlatego nikt nie chce rozmawiać z tobą  Big Grin

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Maciej Kamiński - 15.02.2016

Mikołaj, zamykamy ten wątek?

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Iwan Pietrow - 15.02.2016

Wasza Carska Mość,

chciałbym przypomnieć mały, aczkolwiek bardzo istotny fakt - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/dekrety-carskie/dc-32016-ws-zmiany-sukcesji-do-tronu/

Ponadto jestem przeciwny takim gwałtownym zmianom. Elekcja będzie jedynie chwilowym wzrostem aktywności, który w Brodrii (jestem tego pewien) przyniesie wiele konfliktów wewnętrznych i starć pomiędzy obywatelami.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Mikołaj Patryk Dostojewski - 15.02.2016

Nie jestem do tego pomysłu przekonany. Wolna elekcja mogłaby grozić niestabilnością i anarchią w przypadku bezkrólewia.

(15.02.2016, 18:14:24)Mikołaj Patryk Dostojewski link napisał(a): Nie jestem do tego pomysłu przekonany. Wolna elekcja mogłaby grozić niestabilnością i anarchią w przypadku bezkrólewia.

Nie mówimy przecież  o WOLNEJ elekcji, wyraźnie zaproponowałam elekcję w łonie dynastii Big Grin.
Nie wiem też skąd powyższe obawy? Nad przebiegiem elekcji czuwać mógłby Kanclerz, albo niezależny Arbiter, np. z Bialenii.

A +10 do oryginalności dodałoby nam powołanie instytucji Szafarza Brodryjskiej Korony

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Eddard Noqtern - 15.02.2016

(15.02.2016, 17:40:53)Tomasz I Bagrat link napisał(a): Z idiotami nie warto rozmawiać.
Dokładnie,  dlatego nikt nie chce rozmawiać z tobą  Big Grin
Jak można tolerować takie odzywki? Co prawda nie jestem miłośnikiem Carycy, ale czy takie zachowanie przystoi byłemu Monarsze?

Wasza Królewska Wysokość.
To ona nazwała mnie idiotą, tego WKW nie zauważył?
Mam pozwalać jak ona notorycznie obraża mnie i Abachazję? Jak Ja się odezwę to wszyscy to widzą i krytykują a ona? Ehhh....naszczęście mam tu wiernych pobratymców.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Eddard Noqtern - 15.02.2016

Dał się po prostu WCW sprowokować. Tyle, że to WCW wyszedł na tego gorszego.

Trudno. Mogę być tym najgorszym ale nie pozwolę się obrażać.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Iwan Pietrow - 15.02.2016

(15.02.2016, 19:15:55)Aleksandra Dostojewska-Swarzewska link napisał(a): [quote author=Mikołaj Patryk Dostojewski link=topic=4229.msg37948#msg37948 date=1455552864]
Nie jestem do tego pomysłu przekonany. Wolna elekcja mogłaby grozić niestabilnością i anarchią w przypadku bezkrólewia.

Nie mówimy przecież  o WOLNEJ elekcji, wyraźnie zaproponowałam elekcję w łonie dynastii Big Grin.
Nie wiem też skąd powyższe obawy? Nad przebiegiem elekcji czuwać mógłby Kanclerz, albo niezależny Arbiter, np. z Bialenii.

A +10 do oryginalności dodałoby nam powołanie instytucji Szafarza Brodryjskiej Korony
[/quote]

Taka elekcja byłaby jedynie walką stronnictw. Nie widzę w tym rozwiązaniu pozytywnych aspektów.

Odp: Kompromis - nowy pomysł na sprawiedliwość dziejową. - Kamil Maciejewski - 22.02.2016

Zgadzam się z Iwanem. Dodatkowo nie wolno zapominać, jak skończyła nieistniejąca Rzeczpospolita Obojga Narodów - najpierw kandydat obiecywał szlachcie nowe przywileje, potem był wybierany, a następnie spełniał obietnice co doprowadziło do tego, że de facto w Polsce zaczęła rządzić szlachta.