![]() |
|
Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Wersja do druku +- Forum Republiki Bialeńskiej (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc) +-- Dział: Peryferia (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-8.html) +--- Dział: Archiwum (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-331.html) +---- Dział: Archiwum instytucji i partii (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-472.html) +----- Dział: Jedna Brodria (https://vonthorn.sarmacja.org/galeria/archive/bialenia/spolecznosc/forum-214.html) +----- Wątek: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii (/thread-4606.html) |
Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 22.03.2016 Szanowni Obywatele. Jako Prezes Partii Monarchistycznej chciałbym podjąć rozmowy z różnymi środowiskami politycznymi jak i osobami bezpartyjnymi w sprawie zorganizowania i przeprowadzenia referendum . Czy ktoś jest zainteresowany uczestnictwem i poparciem tej inicjatywy ? Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Jan Lubomirski-Dostojewski - 22.03.2016 Zależy jaki rodzaj monarchii to by był. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Piotr Pawel I - 22.03.2016 Jako monarchista byłbym "za". Ale nie wiem, czy w Bialenii są szanse na monarchię, wobec dość rozpowszechnionych nastrojów republikańskich. W sumie - bardzo ostrożnie podchodziłbym do tej inicjatywy. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Hewret von Thorn - 22.03.2016 Wprowadzeniu monarchii w Bialenii byłbym przeciwny. Republika to Nasz narodowy wyróżnik wśród mikronacji, jesteśmy największą mikronacją o ustroju republikańskim, a że większość wirtualnych państw to monarchie, stąd można stwierdzić, że to zaleta Bialenii (gdyż potencjalnie możemy zachęcić kogoś do zamieszkania tutaj o poglądach republikańskich). Państwa stowarzyszone z Republiką Bialeńską to monarchie. I myślę, że na tym powinniśmy stanąć. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Thomas von Lisendorff - 22.03.2016 Nie mniej chciałbym przeprowadzić takowe referendum i przekonać się jakie jest nastawienie i podejście narodu w sprawie Monarchii. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Hewret von Thorn - 22.03.2016 W sumie referendum konsultatywne można zarządzić, sam jestem ciekaw jak obywatele RB zapatrują się na kwestię monarchii. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Thomas von Lisendorff - 22.03.2016 Dokładnie, warto Się przekonać. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Jan Kaniewski - 22.03.2016 (22.03.2016, 17:48:51)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a): Dokładnie, warto Się przekonać. Można by takowe referendum przeprowadzić, jednak zgadzam się z przedmówcami, że nie byłby to najlepszy wybór. Natomiast prawo do referendum istnieje i jeśli odpowiednie wymogi zostaną spełnione to powinno się odbyć. Odp: Referendum ws Przywrócenia Monarchii w Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 Aby Marszałek Parlamentu mógł ogłosić referendum potrzebuję 5 obywateli. Wszystkich zaintetesowanych proszę o podpisy poniżej. 1. /-/ Tomasz Bagrat Dostojewski Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 23.03.2016 2 /-/ Akrypa Rabotowicz von Primisz Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Alberto Carlos de Médici y Zep - 23.03.2016 (-) Alberto Carlos de Médici y Zep Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Józef Konstanty Bagrat - 23.03.2016 4. /-/ Józef Konstanty Bagrat Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 23.03.2016 Ciekawi mnie kto ma mógłby być monarchą, w historii naszej wyspy z aktualnych obywateli taką władze sprawowałem ja, Kaniewski i Swarzewski. Jeśli nie zgodzimy się na restaurację zostają wybory, jakaś forma elekcji lub samomianowanie się na monarche kogoś z nas. Możemy też zaprosić władcę innych włości lub poprosić władze kościelne o pomoc. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Thomas von Lisendorff - 23.03.2016 Ja uważam iż Monarcha Elekcyjny byłby tu najlepszą formą. Takowy Monarcha byłby wybierany na ok 4-6 miesięcy. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Akrypa Rabotowicz von Primisz - 23.03.2016 To po co wprowadzać monarchie jak i tak będzie republikańksa? Niweluje to cały majestat władzy monarszej i usuwa prawdziwy sens władzy panującego nad podanymi. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Maciej Kamiński - 23.03.2016 (23.03.2016, 15:18:44)Tomasz Bagrat-Dostojewski link napisał(a): Ja uważam iż Monarcha Elekcyjny byłby tu najlepszą formą. Takowy Monarcha byłby wybierany na ok 4-6 miesięcy.Czy na serio potrzeba nam trzeciej/czwartej (nie weryfikowałem, czy Akrypa się zrzekał) formalnie funkcjonującej na tym archipelagu monarchii? <O0 Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Jan Lubomirski-Dostojewski - 23.03.2016 /-/ Jan Lubomirski Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Jan Lubomirski-Dostojewski - 23.03.2016 Władca może być wybierany np. tylko przez grupę osób , np. parlament i mamy wtedy monarchię parlamentarną. Jest coś takiego jak monarchia republikańska ? Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Maciej Kamiński - 23.03.2016 (23.03.2016, 16:58:36)Jan Lubomirski link napisał(a): Władca może być wybierany np. tylko przez grupę osób , np. parlament i mamy wtedy monarchię parlamentarną. Jest coś takiego jak monarchia republikańska ?To nie jest definicja monarchii parlamentarnej. Odp: Referendum ws Utworzenia Monarchii Bialenii - Jan Lubomirski-Dostojewski - 23.03.2016 A czy ja powiedziałem , że to jest definicja ? |